SINIFLANDIRMA İşletmenin bir yıllık dönemi içinde nakde dönüşebilecek

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR
Advertisements

DİĞER YABANCI KAYNAKLAR Dr. Ergün Kaya
BİLGİSAYARLI MUHASEBE I
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
GELİR TABLOSU.
STOK BEYANI-DÜZELTMESİ
7/A SEÇENEĞİ 7/B SEÇENEĞİ
T.C. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü
NAKİT - ÇEK HAREKETLERİ MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Üçüncü kişilerin varlıklar üzerindeki haklarına ne ad verilir?
Adalet Komisyonu Bilirkişisi M.M.M.B.DERNEĞİ ÜSKÜDAR ŞUBESİ

MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
BİLANÇO GELİR TABLOSU.
Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği
ALACAKLAR GANİ ONUR ŞİMŞEK.
Ünite – 7 GİDER İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
ŞÜPHESİZ VE DEĞERSİZ ALACAKLARIN BELİRLENMESİ
BİLANÇO 1 DÖNEN VARLIKLAR 3 K.V.YABANCI KAYNAKLAR
Yrd.Doç.Dr. Volkan DEMİR Galatasaray Üniversitesi
GENEL MUHASEBE FİKRET SÖYÜNMEZ SİNOP TİCARET MESLEK LİSESİ.
BİLANÇO 1 DÖNEN VARLIKLAR 3 K.V.YABANCI KAYNAKLAR
TİCARİ KAR VEYA ZARARIN HESAPLANMASINDA TEK DÜZEN HESAP PLANINDA YAPILAN DÖNEM SONU KAYITLARI Bilanço Hesaplarında Maliyet Hesaplarında Gelir Tablosu.
MALİYET MUHASEBESİ 2. Bölüm
HAZIR DEĞERLER VE MENKUL KIYMETLER
3 12-TİCARİ ALACAKLAR 32-TİCARİ BORÇLAR
Pasif Hesapların Envanter ve Değerlemesi
GELİR - GİDER ve MALİYET HESAPLARI
Prof. Dr. Rüstem HACIRÜSTEMOĞLU TC. Galatasaray Üniversitesi
MALİYET HESAPLARI 7/A SEÇENEĞİ.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
ÜNİTE 3 Aşağıdakilerden hangisi Alıcılar Hesabının
MUHASEBE UYGULAMALARI
Ticari Alacak – Ticari Borç Diğer Alacak – Diğer Borç
MUHASEBE UYGULAMALARI
Duran Varlık İşlemleri ve Muhasebeleştirilmesi
MALİYET MUHASEBESİ.
Getiri A.Ş.’nin Aralık 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız tarihinde.
1 DENET A Member Firm of International ENFLASYON DÜZELTMESİ DENET Hazırlayan ve Sunan Bülent ÜSTÜNEL Meryem ÖCALHaluk ERDEM.
Maliyet Muhasebesinde Yardımcı Hesap Kayıtları
Gider Maliyet ve Harcama Kavramları
Finansal Tablolar Analizi (muhasebe sistemi tekrarı)
HAZIR DEĞERLERE İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
YAZ A.Ş TARİHLİ GENEL GEÇİCİ MİZANI HESAP KODU VE ADITOPLAMLARKALANLAR BORÇALACAKBORÇALACAK 100 KASA HESABI TL KASASI
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
TİCARİ ALACAKLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
MALİ VE TİCARİ BORÇLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
HAZIR DEĞERLER ile MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Bu hesap grubunda, kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir.
GELİR - GİDER ve MALİYET HESAPLARI
MENKUL KIYMETLERE İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
MALİYET, GİDER VE GELİR HESAPLARINA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
GELİR - GİDER HESAPLARI ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ. MALİ TABLOLAR MALİ OLAYLAR.
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
Bazı Kamu Alacaklarının Yapılandırılması.
DÖNEN VARLIK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ
VARLIKLARIN İZLENMESİ Gelir Tablosu Hesapları
GELİR - GİDER ve MALİYET HESAPLARI (7/A Uygulaması)
GENEL MUHASEBE Uygulama 14
STOKLAR İLGİLİ HESAPLAR
Örnek.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Menkul Kıymetler ve Mali Duran Varlıklar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HESAP PLANI.
KDV Katma değer vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler de müşterileri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

SINIFLANDIRMA İşletmenin bir yıllık dönemi içinde nakde dönüşebilecek varlıkları dönen varlıklar grubu içinde gösterilir. Bir yıldan daha uzun sürede nakde dönmesi beklenen hizmetlerinden bir hesap döneminden daha uzun süre yararlanılması beklenen varlıklar duran varlıklar grubu içinde gösterilir. İşletmenin bir yıllık dönemi içinde vadesi gelecek borçları kısa vadeli yabancı kaynaklar içinde gösterilir. Bir yıldan daha uzun sürede vadesi gelecek borçları uzun vadeli yabancı kaynaklar içinde gösterilir.

VADELİ ÇEKLERİN SENETLER HESABINA VİRMANI --------------------------31.12.2007------------------- 121-ALACAK SENETLERİ H.           101-ALINAN ÇEKLER H. Vadesi 31.12.2007 tarihinden sonraki çeklerin alacak senetlerine virmanı --------------------------31.12.2007------------------- 103-VERİLEN ÇEKLER H.           321-BORÇ SENETLERİ H. Vadesi 31.12.2007 tarihinden sonraki çeklerin borç senetlerine virmanı

197-SAYIM VE TESELLÜM NOKS. H. 100-KASA H. SAYIM VE TESELLÜM FARKLARI --------------------------31.12.2007------------------- 197-SAYIM VE TESELLÜM NOKS. H.                                                                          100-KASA H. 102 BANKA H. 153 TİCARİ MAL H. Fiili envanterin , kaydi envanterden eksik çıkması durumunda mevcutlar fiili duruma getirilir. --------------------------31.12.2007------------------- 689-OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR H.           197-SAYIM VE TESELLÜM NOKS. H. Farkın sebebinin tespit edilememesinden dolayı KKEG olarak zarar hesabına devir. KDV m.30/c ‘ ye göre zayi olan mal KDV’si indirilemez.

679-OLAĞAN GELİR VE KARLAR SAYIM VE TESELLÜM FARKLARI --------------------------31.12.2007------------------- 100- KASA H.           397-SAYIM VE TESELLÜM FAZL.H. 102- BANKA H. 153- TİCARİ MAL H. Fiili envanterin , kaydi envanterden fazla çıkması durumunda mevcutlar fiili duruma getirilir. --------------------------31.12.2007------------------- 397-SAYIM VE TESELLÜM FAZL.H.          679-OLAĞAN GELİR VE KARLAR Farkın sebebinin tespit edilememesi durumunda kar hesabına devir.

656-KAMBİYO ZARARLARI H. 100-KASA H. YABANCI PARA DEĞERLEMESİ --------------------------31.12.2007------------------- 656-KAMBİYO ZARARLARI H.                                                                          100-KASA H. 102-BANKA H. 120-ALICILAR H. Değerleme kurunun kayıtlardaki kurdan daha düşük olması durumunda aradaki farkın kayıtlara alınması --------------------------31.12.2007------------------- 300.BANKALAR H.   646-KAMBİYO KARLARI H. 320-SATICILAR H. Değerleme kurunun kayıtlardaki kurdan daha düşük olması durumunda aradaki farkın kayıtlara alınması

YABANCI PARA DEĞERLEMESİ --------------------------31.12.2007------------------- 100-KASA H. 646-KAMBİYO KARLARI H. 102-BANKA H. 120-ALICILAR H. Değerleme kurunun kayıtlardaki kurdan daha yüksek olması durumunda aradaki farkın kayıtlara alınması Yurtdışı Alıcılara ait kur farkları 601-Yurtdışı satışlar hesabı ile ilişkilendirilir.

YABANCI PARA DEĞERLEMESİ --------------------------31.12.2007------------------- 254-TAŞITLAR H.   300-BANKA KREDİLERİ H. 258-YAPILMAKTA OLAN YATIRIMLAR H. 320-SATICILAR H. Değerleme kurunun kayıtlardaki kurdan daha yüksek olması durumunda aradaki farkın kayıtlara alınması ( 163 nolu VUK GT ‘ göre , sabit kıymetlerin alındıkları yıl sonuna kadar oluşan borçlanma maliyetleri aktifleştirilir. )

YABANCI PARA DEĞERLEMESİ --------------------------31.12.2007------------------- 780-FİNANSMAN GİDERLERİ H.   300-BANKA KREDİLERİ H. 320-SATICILAR H. Değerleme kurunun kayıtlardaki kurdan daha yüksek olması durumunda aradaki farkın kayıtlara alınması ( borçlanma ile ilgili kur farkları finansman gideridir. )

MENKUL KIYMET DEĞERLEMESİ Madde hükmüne göre hisse senetleri ile fon portföylerinin en az yüzde 51’i Türkiye ’ de kurulmuş bulunan şirketlerin hisse senetlerinden oluşan yatırım fonu katılma belgeleri ve borsa rayici bulunmayan getirisi ihraç edenin k/z bağlı olarak doğan ve değerleme günü getirisinin hesaplanması mümkün olmayan menkul kıymetler alış bedeliyle değerlenecektir. Bunların dışındaki tüm menkul kıymetler ise borsa rayici ile değerlenecektir. ( VUK.279 )

BORSA DEĞER ARTIŞI VEYA CARİ DÖNEME İLİŞKİN GETİRİLERİ GELİR KAYDEDİLECEKLER -Hazine bonoları, -Devlet tahvilleri, (İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gördüğünden borsa rayici ile değerlenecektir), -Gelir ortaklığı senedi, -Özel sektör tahvilleri, -İpotek teminatlı menkul kıymetler -Varlık teminatlı menkul kıymetler -Finansman bonoları, -Toplu Konut, Kamu Ortaklığı ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetler, -Banka bonoları, -Banka garantili bonolar, -Portföyünün %49’dan fazlası yabancı ülkelerde kurulmuş bulunan şirketlerin hisse senetlerinden oluşan yatırım fonu katılma belgeleri 

MENKUL KIYMET GELİRLERİNDE DÖNEMSELLİK --------------------------31.12.2007------------------- 181-GELİR TAHAKKUKLARI   642-FAİZ GELİRLERİ Borsa rayici ile değerlenen menkul kıymetlerin döneme isabet eden gelirlerinin kaydı . ( VUK 279 )

ŞÜPHELİ ALACAK KARŞILIĞI VUK ’ nun 323 üncü maddesinde, “ ticari ve zirai kazancın ” elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olmak şartıyla , şüpheli hale gelen alacaklar için değerleme gününün tasarruf değerine göre “Pasifte” karşılık ayrılabileceği hükme bağlanmıştır. Buna göre, - Sadece ticari ve zirai faaliyetle iştigal eden mükelleflerden, - Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin şüpheli hale gelen alacakları için karşılık ayırabilecekleri sonucu ortaya çıkmaktadır.

ŞÜPHELİ ALACAK AYRILMASINA İLİŞKİN ŞARTLAR 1-  Alacak Ticari ve Zirai Kazancın Elde Edilmesi ve İdame Ettirilmesi İle İlgili Olmalıdır 2- Alacağın Tahsili Şüpheli Hale Gelmelidir a) Alacağın Dava ve İcra Safhasında Bulunması b) Yapılan Protesto veya Yazıyla Bir Defadan Fazla İstenilmesine Rağmen Borçlu Tarafından Ödenmemiş Bulunan Dava ve İcra Takibine Değmeyecek kadar küçük alacaklar 3- Alacak Teminatsız Olmalıdır 4- Karşılık Alacağın Şüpheli Hale Geldiği Dönemde Ayrılmalıdır 5- Karşılığın Hangi Alacağa Ait Olduğu Belirtilmelidir

----------------------31.12.2007---------------- MUHASEBE KAYITLARI --------------------------31.12.2007------------------- 128-ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR H.                                                                          120-TİCARİ ALACAKLAR H. Şüpheli alacaklar hesabına virman ----------------------31.12.2007---------------- 654- KARŞILIK GİDERLERİ H.                                                                          129-ŞÜPHELİ ALACAK KARŞ. H. Karşılık ayrılması

MUHASEBE KAYITLARI --------------------------31.12.2007------------------- 129-ŞÜPHELİ ALACAK KARŞILIĞI H.                                                                          128-ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR H. Alacağın değersiz hale gelmesi --------------------------30.11.2008------------------- 102-BANKALAR H.                                                                          128-ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR H. Alacağın tahsil edilmesi

----------------------31.12.2008----------------- MUHASEBE KAYITLARI ----------------------31.12.2008----------------- 129-ŞÜPHELİ ALACAK KARŞILIĞI H.                                                                          644-KONUSU KALMAYAN KRŞLK.H. Alacak tahsil edildiğinden karşılık hesabının kapatılması

a ) ----------------------31.12.2007----------------- 320-SATICILAR H. VAZGEÇİLEN ALACAKLAR MUHASEBE KAYITLARI --------------------------31.12.2007------------------- 689-OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR H.                                                                          120-ALICILAR H. Alacaktan vazgeçilmesi durumu ( Alacaklı açısından ) a ) ----------------------31.12.2007----------------- 320-SATICILAR H.                                                                          549- ÖZEL FONLAR H. Satıcının alacağından vazgeçmesi nedeni ile 3 yıl fonda bekletilecek borç.

549- ÖZEL FONLAR H. VAZGEÇİLEN ALACAKLAR MUHASEBE KAYITLARI                                                                          679-OLAĞANDIŞI GELİR VE KARLAR H. 3 yıl içinde zararla itfa edilemediği için k/z hesabına devir

REESKONT İŞLEMLERİ F =A x n x t 36.500+(n x t) F : Reeskont Faizi A : Senetli Alacak Tutarı (Nominal Değer) n : Vade (gün olarak) t :Reeskont Faiz Oranı ( Merkez Bankası yıl sonuna kadar değiştirmediği takdirde 29 olarak uygulanacaktır. ) Yabancı paralı senetlerde 31-12-2007 tarihindeki Libor oranları uygulanacaktır. Libor oranları sabit olmayıp vadelere göre değişmektedir.

REESKONT İŞLEMLERİ --------------------------31.12.2007------------------- 657- REESKONT FAİZ GİDERLERİ H.   122- ALACAK SENETLERİ REESKONTU H. --------------------------01.01.2008------------------- 122- ALACAK SENETLERİ REESKONTU H.   647- REESKONT FAİZ GELİRLERİ H. 2007 Yılında yapılan reeskont işleminin iptali

REESKONT İŞLEMLERİ --------------------------31.12.2007------------------- 322-BORÇ SENETLERİNİN REESKONTU H.   647-REESKONT FAİZ GELİRLERİ H. --------------------------01.01.2008------------------- 657- REESKONT FAİZ GİDERLERİ H.   322-BORÇ SENETLERİ REESKONTU H. 2007 Yılında yapılan reeskont işleminin iptali

DEĞER DÜŞÜKLÜĞÜ KARŞILIĞI 119-Menkul Kıymetler Değer Düşüklüğü Karşılığı 158-Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı 241-Bağlı Menkul Kıymetler Değer Düşüklüğü Karşılığı 244-İştirakler Sermaye Payları Değer Düşüklüğü 247-Bağlı Ortaklıklar Sermaye Payları Değer Düşüklüğü Karşılığı

DEĞER DÜŞÜKLÜĞÜ KARŞILIĞI MUHASEBE KAYITLARI --------------------------31.12.2007------------------- 157-DİĞER STOKLAR H.   153-TİCARİ MALLAR H. Değeri düşen stokların diğer stoklar hesabına virmanı

DEĞER DÜŞÜKLÜĞÜ KARŞILIĞI MUHASEBE KAYITLARI --------------------------31.12.2007------------------- 654-KARŞILIK GİDERLERİ H.   158-STOK DEĞ. DÜŞ. KARŞ. H. Stokların yangın , deprem , su baskını vb. nedeni ile değerinin düşmesi ve takdir komisyonu kararı olması durumunda gider olarak dikkate alınmaktadır. Teknolojik değişimlerden vb. dolayı gerçekleşen değer düşüklükleri KKEG ‘ dir. Kullanım süresi geçen , bozulan malların takdir komisyonu kararı ile imha edilmesi durumunda gider olarak dikkate alınacaktır.

DEĞER DÜŞÜKLÜĞÜ KARŞILIĞI MUHASEBE KAYITLARI --------------------------31.12.2007------------------- 654-KARŞILIK GİDERLERİ H.   241-BAĞLI MENK.KIYM.DEĞ.DÜŞ.KARŞ.H. KKEG olarak mali karın hesaplanmasında dikkate alınır.

DÖNEMSELLİK --------------------------31.12.2007------------------- 180-GELECEK AYLARA AİT GİDERLER H.   760-PAZARLAMA SATIŞ DAĞ. GİD.H. 730-GENEL ÜRETİM GİDERİ H. 770-GENEL YÖNETİM GİDERİ H. 2007 yılına ait olmayan giderlerin gelecek dönem giderlerine kaydı.

DÖNEMSELLİK --------------------------31.12.2007------------------- 181-GELİR TAHAKKUKLARI   642-FAİZ GELİRLERİ Vadeli Mevduatların dönem sonuna kadar tahakkuk eden faizlerinin kaydı. ( VUK 281 ) Faiz gelirine ait banka tarafından kesilen stopajın , kurum beyannamesi verildiği döneme kadar yatırılması durumunda , döneme isabet eden faiz gelirine ait stopaj , kesinti yoluyla ödenen vergi olarak beyan edilebilir.

DÖNEMSELLİK --------------------------31.12.2007------------------- 780-FİNANSMAN GİDERLERİ H.   381-GİDER TAHAKKUKLARI H. Kredi faizlerinin döneme isabet eden kısmının tahakkuk kaydı . ( VUK 285 )

DÖNEMSELLİK --------------------------31.12.2007------------------- 600-SATIŞLAR H.   380-GELECEK AYLARA AİT GELİRLER H. Kira gelirleri , Basın-yayın abone gelirleri , Bakım-onarım gelirleri, gibi döneme ait olmayan gelirlerin diğer döneme aktarılması.

AMORTİSMAN HESAPLARI --------------------------31.12.2007------------------- 373-MALİYET GİDERLERİ KARŞILIĞI H.   257-BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR H. 268-BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR H. Geçici Vergi dönemlerinde 373 hesap kullanılarak gider ve maliyet hesaplarına kaydedilen amortismanların dönem sonunda Birikmiş Amortismanlar hesabına virmanlanması

YENİLEME FONU --------------------------31.12.2007------------------- 120-ALICILAR H. 11.800 257-BİRİKMİŞ AMORT. H. 1.000   253-MAKİNE TESİS H. 5.000 391-HESAPLANA KDV H. 1.800 549-YENİLEME FONU H. 6.000 Yenilenmesine karar verilen makinenin satış kaydı ve satış gelirinin yenileme fonuna alınışı , yeni makine alındığında ayrılan amortismanlar yenileme fonundan mahsup edilecektir.

ÜRETİM İŞLETMELERİNDE MALİYETLER --------------------------31.12.2007------------------- 151-YARI MAMUL – ÜRETİM H.   711-İLK MAD. MLZ. YANSITMA H. 721-DİREKT İŞÇİLİK YANSITMA H. 731-GEN. ÜRETİM GİD. YANSITMA H. Yansıtma hesapları kullanılarak üretilen mamullerin maliyetlerinin kayıtlara alınışı

ÜRETİM İŞLETMELERİNDE MALİYETLER --------------------------31.12.2007------------------- 152-MAMULLER H.   151-YARI MAMULLER H. Tamamlanan mamullerin kaydı

ÜRETİM İŞLETMELERİNDE MALİYETLER --------------------------31.12.2007------------------- 620-SATILAN MAMUL MALİYETİ H.   152-MAMULLER H Stok değişimleri dikkate alınarak satılan mamul maliyetlerinin kaydı. Fiili stok sayımları yapılmalıdır.

TİCARET İŞLETMELERİNDE MALİYETLER --------------------------31.12.2007------------------- 621-SATILAN TİCARİ MAL MALİYETİ H.   153-TİCARİ MALLAR H. Stok değişimleri dikkate alınarak ticari mal maliyetlerinin kaydı Fiili stok sayımları yapılmalıdır.

HİZMET İŞLETMELERİNDE MALİYETLER --------------------------31.12.2007------------------- 622-SATILAN HİZMET MALİYETİ H.   741-HİZMET MALİYETİ YAN.H. Tamamlanan hizmet maliyetlerinin kaydı

GELİR TABLOSU HESAPLARININ OLUŞTURULMASI --------------------------31.12.2007------------------- 630-ARAŞTIRMA GELİŞTİRME GİDERLERİ H.   751-ARŞ. GLŞ. GİD. YANS. H. 631-PAZARALAMA SATIŞ DAĞI. GİD. H. 632-GENEL YÖNETİM GİDERLERİ H. 660-KISA VADELİ BORÇLANMA GİDERLERİ H. 661-UZUN VADELİ BORÇLANMA GİDERLERİ H. 761-PAZ.SAT.DAĞ.GİD.YAN.H. 771-GENEL YÖN. GİD.YAN.H. 781-FİNANSMAN GİD.YAN.H.

DÖNEM KAR ZARARININ HESAPLANMASI --------------------------31.12.2007------------------- 690-DÖNEM KAR ZARAR H. 610-SATIŞTAN İADELER H. 611-SATIŞ İSKONTOLARI H. 620-SATILAN MAMULLER MALİYETİ H. 621-SATILAN TİCARİ MAL MALİYETİ H. 622-SATILAN HİZMET MALİYETİ H. 630-ARAŞTIRMA GEŞİLTİRMA GİD. H. 631-PAZ.SAT.VE DAĞ.GİD. H. 632-GENEL YÖNETİM GİD. H. 654-KARŞILIK GİD. H. 655-MENKUL KIYEMT SATIŞ ZARARLARI 656-KAMBİ ZARARLARI H. 657-REESKONT FAİZ GİD. H. 659-DİĞER OLAĞAN GİD. VE ZAR. H. 660-KISA VADELİ BORÇ.GİD. H. 661-UZUN VADELİ BORÇ. GİD. G. 680-ÇALIŞMAYAN KISIM GİD. VE ZAR. 681-ÖNCEKİ DÖN. GİD.VE ZAR. 689-DİĞER OLAĞANDIŞI GİD.VE ZAR. H. SMM , Faaliyet giderleri , Diğer olağan gider ve zararlar , Borçlanma giderleri ve Olağandışı giderlerin K/Z hesabına devri

DÖNEM KAR ZARARININ HESAPLANMASI --------------------------31.12.2007------------------- 600-YURTİÇİ SATIŞLAR H. 601-YURTDIŞI SATIŞLAR H. 602-DİĞER GELİRLER H. 640-İŞTİRAKLERDEN TEMETTÜ GELİRLERİ 641-BAĞLI ORTAKLARDAN TEMETTÜ GELİRLERİ 642-FAİZ GELİRLERİ H. 643-KOMİSYON GELİRLERİ H. 644-KONUSU KALMAYAN KARŞILIKLAR 645-MENKUL KIYMET SATIŞ KARLARI 646-KAMBİYO KARLARI 647-REESKONT FAİZ GELİRLERİ 649-DİĞER OLAĞAN GELİR VE KARLAR H. 671-ÖNCEKİ DÖNEM GELİR VE KARLAR H. 679-DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR VE KARLAR H. 690-DÖNEM KAR VE ZARARI H. Satış gelirleri , Diğer gelirler , Önceki dönem gelir ve karları ve Olağandışı gelirlerin K/Z hesabına devri

DÖNEM VERGİSİNİN KAYDI --------------------------31.12.2007------------------- 690-DÖNEM KAR ZARAR H.   691-DÖN.KAR.VER.YÜK.KAR.H. 692-DÖNEM NET KARI H. 690 Dönem kar zarar hesabının kapanışı ve dönem vergisinin kaydı 690 Gelir Gider tablosundaki ticari kardır. Mali kar hesaplanarak dönem vergisi bulunur.

DÖNEM VERGİSİNİN KAYDI --------------------------31.12.2007------------------- 691-DÖN.KAR.VER.YÜK.KAR.H.   370-DÖN.KAR.VER.DİĞ.YAS.YÜK.KAR.H. Dönem vergisinin bilanço hesaplarına devri

NET DÖNEM KARININ KAYDI --------------------------31.12.2007------------------- 692-NET DÖNEM KARI H.   590-DÖNEM NET KARI H. Net dönem karının bilanço hesaplarına devri

DÖNEM VERGİSİNİN TİCARİ KARDAN FAZLA OLMASI DURUMU --------------------------31.12.2007------------------- 690-DÖNEM KAR ZARAR H. 1.000 591-DÖNEM NET ZARARI H. 200   691-DÖN.KAR.VER.YÜK.KAR.H. 1.200 Mali karın hesaplanan vergisi bazı durumlarda ticari kardan fazla olabilmektedir. Bu durumda dönem karı zarara dönüşmektedir.

DÖNEM ZARARININ KAYDI --------------------------31.12.2007------------------- 591-DÖNEM NET ZARARI H.   690-DÖNEM KAR ZARAR H. Dönem sonunda ticari zarar olması durumunda , dönem k/z hesabı bilanço hesabı olan dönem net zararı hesabına virmanlanacaktır.

PEŞİN VERGİLERİN DÖNEM SONU KAYDI --------------------------31.12.2007------------------- 371-PEŞİN ÖDENEN VERGİLER H.   193-PEŞİN ÖDENEN VERGİ H. Dönem içinde ödenen geçici vergiler , kesinti yoluyla ödenen vergiler ödenecek kurum vergisinden mahsup edilmek üzere bu hesaba virmanlanır. Ödenecek kurum vergisinden fazla olan kısım 193 hesapta bırakılır.