ÇEVRE VE TOPLUM ASİT YAĞMURLARI Çağdaş YALÇIN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Suyun Serüveni Hava bazen yağmurlu, sisli veya karlı olur. Yağmurun, sisin ve karın nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?
Advertisements

HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
SU HALDEN HALE GİRER.
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
Çevre kİmyasi.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
CO2 ve CO Ölçme Yöntemleri
Nihan ÜNAL Seda ERDEM Korhan ÖZGAN Armağan SARIKEY Sevcan ŞAHİN
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı.
HAVA VE HAVA KİRLİLİĞİ SU VAKFI.
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
MADDE DÖNGÜLERİ.
Atmosferik Kirleticiler
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
SU HALDEN HALE GİRER.
Hazırlayan: 6/A Sınıfı Kaynaklar: İnternet
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
ENERJİ VE YAKMA TESİSLERİNİN SKHKKY KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
SU HALDEN HALE GİRER.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Temiz Enerji Kaynakları
SU HALDEN HALE GİRER. SUYUN SERÜVENİ SUYUN SERÜVENİ İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar azalmaya başlar.Eriyen karlar.
01 SU HALDEN HALE GİRER. 02 MADDE NEDİR?? MADDE NEDİR?? Madde;kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeydir Madde;kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
MADDELERİ TANIYALIM.
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer. Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner. Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle.
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
DÜNYAMIZIN YAPISINDA NELER VAR?
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
1 ÇEVRE KORUMA Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN HAVA KİRLİLİĞİ.
 Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla,sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından ve otomobillerden çıkan gazlarlardan.
 Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları bes­lenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gi­dermek için değişik yollar aramaya zorlamıştır.
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ÖNLEME YOLLARI
ASİT YAĞMURLARI Mahmut Sait ADALAN Mehmet ÖZBEK Ömer Faruk SARI.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
Suyun Yolculuğu.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
ASİT YAĞMURLARI Asit yağmuru nasıl meydana gelir? Asit Yağmurları Tarihi Eserlere Etkisi Nedir?
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
ASİT YAĞMURLARI Asit yağmuru nasıl meydana gelir? Asit Yağmurları Tarihi Eserlere Etkisi Nedir?
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
MADDE DÖNGÜLERİ.
TERMIK SANTRALLER. Kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
TERMIK SANTRAL. TERMIK SANTRAL NEDIR? ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini.
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
Sunum transkripti:

ÇEVRE VE TOPLUM ASİT YAĞMURLARI 030070047 Çağdaş YALÇIN 050070118 Cevahir Ceyda MELEK 040080382 Orçun DİKİCİ

ASİT YAĞMURU NEDİR?

Fosil yakıt atıkların yanması Kömür Petrol  Kükürt ve Azot içeren gazların birikimi Doğal su döngüsüne karışması

Havadaki su buharıyla birleşim SONUÇ Sülfürik asit ve Nitrik asit damlalarının  yeryüzüne inmesi

Asit Yağmurları Nasıl Oluşur? Sanayileşmenin yoğun olduğu yerler Fosil yakıtların enerji tüketimi olarak kullanıldığı bölgeler

Fabrika, motorlu araçlar, termik santraller gibi insan faaliyetleri sonucu Yanardağ faaliyetleri gibi doğal olaylar sonucu

Su Döngüsüne Nasıl Karışır? Atmosfere yayılan SO2 ve NO2  Su buharıyla tepkime Sülfürik ve Nitrik asitleri Kar, yağmur, çiğ ve sis gibi doğal olaylar

Atmosferde Asitleşmeye Neden Olan Emisyonlar Kükürt Oksitler ( SOx ) Azot Oksitler (NOX)

Kükürt Oksitler ( SOx ) En yaygın Elektrik üretmek amacıyla kükürtlü katı ve sıvı yakıtlar yakan termik santraller Fosil yakıtlarda az miktarda Yanardağlar,bataklıklar ve denizler de,bacalardan yayılan kükürt SO2+OH HOSO2 H2SO4

Azot Oksitler (NOX) Taşıt egzosu (otomobil,otobüs ve kamyon vs.) Sabit yakma tesisler (elektrik santralleri) Amonyak buharlaşması, güneş radyasyonuna maruz kaldığında En önemlileri: diazotmonoksit (N2O),azotoksit (NO) ve azotdioksittir (NO2)

Doğal kaynaklar Yanardağlar Karada, bataklıklarda ve okyanusta yaşayan bazı canlılar

İnsan Faaliyetleri İnsan yapımı nesneler: fabrikalar ve motorlu araçlar, elektrik üretimi vs. Tarımda bilinçsiz ve yanlış ilaçlama Çeşitli ürünlerde kullanılan kloroflorokarbonlar

TARİHÇE

İngiltere 1852 Robert Angus Smith

Asit yağmurları sadece oluştuğu bölgeyi etkilemez. Çin Halk Cumhuriyeti, Doğu Avrupa ve Rusya gibi bölgelerde ve rüzgarın, bulutları bu bölgelerden taşıyıp yağmur bıraktıkları diğer bölgelerde asit yağmurları ciddi problemler yaratmaktadır.

11 Aralık 1997 160 ülke Kyoto Protokolü 16 Şubat 2005

Kyoto Protokolü’ne katılım

Çin’den yayılan azot ve kükürt gazları atmosfer hareketleri sonucunda Japonya‘ya asit yağmurları olarak düşmektedir ve Japonya tarımı bu yağışlardan zarar görmektedir. Bu sebepten Japonya her yıl ücretsiz olarak Çin’e fabrikalar için baca filtresi vermektedir.

Eyjafijallajokull Yanardağı

Ülkemizde Asit Yağmurlarının İncelenmesi Araştırma Şube Müdürlüğü Araştırma Şube Müdürlüğü bünyesinde Hava Kirliliği ve Asit Yağmurları Araştırma Grubu olarak ODTÜ ile de ortaklaşa yürütülen çalışmalar çerçevesinde, özellikle asit yağmurları ve sınır ötesi kirlilik taşınımının belirlenmesine yönelik olarak çalışmalar yapılmaktadır.

13 Nisan 1999 Ankara – Çamkoru 19 Nisan 1999 Ankara Bölge Meteoroloji Müdürlüğü

ASİT YAĞMURLARININ ETKİLERİ Çevreye Olan Etkileri İnsan Sağlığına Etkileri

Ormanlar ve Tarım Alanları

Göller ve Akarsular

Tarihi Eserler

İnsan Sağlığına Etkileri Deri Göz Solunum Sistemi

Asit Yağmurlarını Nasıl Önleyebiliriz? Hava Kirliliği - Ormanlar ve yeşil alanlar - Trafik - Kaliteli ve temiz linyit - Doğal gazın kullanımı - Baca filtresi - Termik santraller - Araçların bakımı ve kurşunsuz benzin kullanımı

Kaynaklar http://www.genbilim.com/content/view/2934/75/ http://www.cevreonline.com/emisyon/acid.htm http://www.cevremuhendisleri.net/f9/asit-yagmurlari-1735/ http://www.dmi.gov.tr/FILES/genel/sss/asityagmurlari.pdf http://iklim.cob.gov.tr/iklim/AnaSayfa/Kyoto.aspx?sflang=tr http://www.bilgiustam.com/asit-yagmurlari-nedir-nasil-olusur-etkileri-nelerdir