YZM Yazılım Doğrulama ve Geçerlileme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Program Geliştirme “uzmanlık eğitimi”
Advertisements

PROJE HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK ADIMLAR
.NET FRAMEWORK -MASAÜSTÜ VE SUNUCU YAZILIMLARI
Yazılım Geliştirme Süreci
Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
Sistem Analizi ve Planlama
BOLOGNA SÜRECİ - EĞİTİM ÖĞRETİM GÜNCELLEME
Oyun Programlama (Grafiklere Giriş)
Ruminant Hayvanlarda Karma Yem Programı Mustafa BOĞA1, Kürşat ÇEVİK2
SİSTEM GEREKSİNİMLERİ
YAPAY ZEKA ÖDEV - 3 Kenan KILIÇASLAN Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Doktora Programı.
Hazirlayan: Yrd. Doç. DR. Emin BORANDAĞ
Yazılım Mühendisliği Bölüm - 7 Yazılım Doğrulama ve Geçerleme
Burcu Musaoğlu Data Sistem A.Ş..
Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü
Programlamanın Yapı Taşları
SÜREÇ YÖNETİMİ Dr. Selami ERARSLAN İstanbul 2011.
Maltepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Bora GÜRSEL CBÜ BAUM Proje Yöneticisi
Yazılım Test Süreci. Yazılım test süreci Test Hazırlık Adımında Neler Yapılmalıdır? Test edilecek yazılıma ait analiz ve teknik tasarım aşamaları ile.
T-SQL-2.Konu Akış Kontrolleri.
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
Temel Bilişim Eğitiminde Enformatik Bölümlerinin Rolü
Görsel C# ile Windows Programlama
ALGORİTMALAR VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ
ÜRETİM KONTROLLÜ DEPO OTOMASYON SİSTEMİ
SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
Hazırlayan:Emin BORANDAĞ
©Ian Sommerville 2000Software Engineering, 6th edition. Chapter 19Slide 1 Doğrulama ve Geçerlilik.
Dotnetfx (Microsoft.net framework 2.0 kurulumu) Bilnex - Ticari ve Muhasebe Paket Programları1.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi 2007 – 2008 Bahar Dönemi Beytepe - ANKARA BTÖ302 - İNTERNET ORTAMINDA.
Yrd.Doç.Dr.Mehmet Akif Ocak.  Oyun ve oyunun özellikleri  Oyunun psikolojik ve sosyolojik incelemesi  Bireylerin gelişimsel özellikleri ve oyun ilişkisi.
Test Driven Development (TDD) Nedir?
SATIR ARALIKLARI BELİRLEME
Hazırlayan:Emin BORANDAĞ. 4. BÖLÜM: Yazılımları Teknik İnceleme.
YZM Yazılım Doğrulama ve Geçerlileme
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
Prof. Dr. Ahmet AYAR (TÜBİTAK 2237 Programı)
Örnek Olay Yöntemi (Örnek Olay İncelemesi)
ALİ FINDIK Galatasaray Ünİversİtesİ 2015
FIRAT ÜNİVERSİTESİ PERSONEL OTOMASYONU
ÖDEV-BAŞARI Sevgili Öğrenciler;Ödevin eğitim hayatınızda çok önemlidir. Ödevin amaçları şunlardır Derse hazırlıklı gelmek Derste öğrenilen konuları pekiştirmek.
Özgür Kayaş Müzeyyen Tekinşen
MÜHENDİSLİK FAKÜLTELERİ İÇİN BİR A KADEMİK PE RSONEL V ERİ TABANI APEV Rıdvan Berber, Emine Yağmur Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ Eğitim Enformatik Bölümü Ar-Ge Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Alt Yapı & Uygulama Bilgi İşlem Daire Başkanlığı.
ÜNİTE 11: DEĞERLENDİRME Ünitenin hedefleri
ÇOK KATMANLI MİMARİLER. Katman: Ortak işi yapan kodların bir yerde toplanması Örneğin hemen hemen her projemizde veri tabanı kullanırız, bunun için veritabanı.
SİSTEM VE YAZILIM Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur. Yazılım, bilgisayar sistemlerinin bir bileşeni.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Çalışması Orijinallik Raporu Alınması ve Kullanılması Uygulama Esasları.
Üniversiteler İçin Öğrenci Topluluk Yönetim Bilgi Sistemi
Üniversiteler İçin Proje Yönetim Bilgi Sistemi
Elektron-Senkron Yazılım Ltd.Şti.
 Projeler üç nedenle sona erdirilirler. 1. Proje amaçlarına ulaşılmış ve başarılı olarak tamamlanmıştır. 2. Projenin durdurulması gerekmektedir. 3. Proje.
DENEYSEL YAKLAŞIM (Kullanıcı Testleri)
Sistem Analizi ve Tasarımı
AKREDİTASYON SÜRECİ: ANA KONULAR VE İŞLEYİŞ
FONKSİYONEL KODLARIN KULLANIM ALANLARI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
PROGRAMLAMA TEMELLERİ
ERP Projesinin Aşamaları İzmir. ERP Projesinin Aşamaları SatışSatış - Başlangıç – Kurulum – Analiz – Plan – Uyarlama – Eğitim – Geliştirme.
Problem Çözme Yaklaşımları
Matriks Organizasyon Yapısı
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
Uzm. Rıdvan YAYLA – Bilecik Üniversitesi Müh. Fak. Bilg. Müh. Bölümü
Yazılım Mühendisliği Temel Süreçler - Sistem Analizi
“Bİr bölümde İlgİlİ yarIyIlda açIlacak derslerİn hangİ öğretİm elemanlarI tarafIndan verİleceğİ bölüm kurulu önerİsİ üzerİne Fakülte Yönetİm Kurulu.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTELERİ İÇİN BİR AKADEMİK PERSONEL VERİ TABANI APEV
İLERİ VERİ TABANI UYGULAMALARI
102 - Çoklu Algoritma Desteğine Dayalı E-İmza Uygulaması (E-Signat)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

YZM 320 - Yazılım Doğrulama ve Geçerlileme Hazırlayan:Emin BORANDAĞ

Kod İncelemesi

Statik Beyaz Kutu Testi Bu testte yazılım çalıştırılmadan.Koda bakılır kodun mimarisine ekranların tasarımları ile olan ilişkileri incelenir. Yazılım projelerinde çok az uygulanan bir yöntemdir. Biçimsel Kod incelemesi İsterlerin kod içerisinde bire bir karşılanıp karşılanmadığına bakılarak yapılır. Organize bir şekilde yazılım ekibi tarafından yada yazılım ekibi içerisindeki test uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Biçimsel Kod incelemesi için gerekli olanlar: Sorunu tanımla: Yazılım içerisindeki sorunu tanımla. Örnek:Kayıp ister,eksik giriş,vb. Kuralları Belirle: Ne kadar kod ne kadar süre içerisinde gerçekleştirilecek,vb konuları ve sınırları belirle. Hazırlık: Ekibin her bir üyesi yapması gerekenleri bilmesi için tanımlar koyarak ekibi hazırla. Rapor: Yapılan çalışmaları özetle, yazılım ekibinin kullanacağı gerekli bilgileri içeren raporları yaz.

Formal olmayan kod incelemesi. Küçük yazılım grubu bir araya gelerek program ile ilgili daha önceden belirlenen özelliklerin becerilerini test ederler. Walkthroughs: Test uzmanı yada programı geliştiren ekipten kodu yazan kişinin dışında bir kişi, satır satır kodu inceler. Kod inceleme aşamasında her bir satır göz ile kontrol edilerek gereken yerlerde kodu ile ilgili (5n) soruları sorulur.

Formal Kod incelenmesi Kodu yazan kişi sonuç testleri ile sorumlu değildir! Diğer kod ile ilgilenen kişiler bu sorumluluğu almalıdır. Yönetici kodların birleşim noktalarında meydana gelebilecek aksiliklere ve hatalara karşı dikkatli olmalıdır. İnceleme sonrasında rapor hazırlanmalı ve hatalar bulunmuş ise bulunun hatalar yeniden gözden geçirilerek düzeltilmelidir. Bu yöntem sıklıkla kullanılan ve hata bulmak için oldukça faydalı bir yöntemdir.

Hata Maliyetleri & Yazılım Geliştirme “Software Requirements, A Tutorial” by Faulk.2000 Foundations of Software Engineering, Kenneth M. Anderson

Test Güdümlü Yazılım Akış Şeması Önce Test Test Güdümlü Yazılım Geliştirme. Önce Yapılacak Test yada Testler Belirlenir. Kod Testler Geçilecek Şekilde Geliştirilir. 1.2 Adımlar Tekrarlanır. Kod Bol Miktarda Refactor Edilir. Başlangıç Test Sınıfı Kod Geliştirimi Refactor Son Test Güdümlü Yazılım Akış Şeması

Önce Test-Avantajları Kod yazılmadan önce test programı yazılır. Bu sayede mevcut sorunların daha erkenden ortaya çıkması sağlanarak, daha güvenli bir yazılım gerçekleştirilmeye çalışılır. Bu yöntemde testler yazılmaya başlandığı esnada aslında ne şekilde bir kod yazılacağı da belli bir ölçüde belirlenmiş olur. Tez işleminin önemli bir kısmı bu süreç içerisinde tamamlanır.

Trakya Üniversitesi - Fen Bilimleri Enstitüsü White Box Test kodun çalıştırılmasına dayanır. Bu testin temel amacı, yazılımın cümlelerinin,Kodun izleyebileceği bütün yolların, koşul cümlelerinin ve veri akışının doğruluğunun onaylanmasıdır. Trakya Üniversitesi - Fen Bilimleri Enstitüsü

Black Box Herhangi bir programın kendi girdi kümesindeki değerleri kendi çıktı aralığındaki değerlere dönüştüren bir fonksiyon olduğu bakış açısına dayanır. Programın şartnamesine (specification) göre ve hiçbir kod yazılmadan tasarlanabilir. Programın şartnamede belirtilen tüm işlevlere sahip olup olmadığı kontrol edilebilir ancak programın istenmeyen bazı davranışları içerip içermediği kontrol edilemez. Trakya Üniversitesi - Fen Bilimleri Enstitüsü

Üniversite personel otomasyon sistemi. Geliştirilen yazılım bu gün itibari ile üniversitenin kadrolu(Akademik, İdari) bütün personeli ve görevlendirme statüsünde gelip üniversite içerisinde hizmet veren bütün personelin bilgilerini içermektedir. Toplamda aktif 1000’in üzerinde personelin bilgisini içeren bu yazılım aynı zamanda sistem üzerinden gerekli raporlama işlemlerini de gerçekleştirile bilmektedir.

Optik Okuyucu ve Değerlendirme Yazılımı. Geliştirilen yazılım bu gün itibari ile üniversite içerisinde gerçekleştirilen çoktan seçmeli soru sistemine göre gerçekleştirilen bütün yılı içi sınavlarda kullanılmaktadır. Bu gün itibari ile 50000’in üzerinde optik kağıt sistem üzerinden okunarak gerekli notlandırma işlemleri gerçekleştirilmiştir.

Açık kaynak kodlu. Proje ölçüm aracı. Source Monitör Açık kaynak kodlu. Proje ölçüm aracı.

Proje Adı: Muhasebe Otomasyon Programı Yazılım Ekibi Büyüklüğü: 3 Yazılımcı 1 Test Sorumlusu Eğitim Seviyesi: 1Yüksek Lisans 1 Lisans 2 Ön Lisans Yazılım Tecrübe Bilgileri: 10yıl > 1 kişi 5-10 yıl 3 kişi Uzmanlık Bilgileri: Yüksek Programlama Dili Bilgisi: Oluşturulan Müşteri Kart Sayısı: 89 Domain: Windows Application, C#, SQL Server

Muhasebe Otomasyon Programı 4 Proje Lines: 53556 Statement: 32236 Percent Coments 2.5 AvarageDepth 2.52 Files 80 Created On 27 Oct 2010 Karmaşıklık Değerleri Statements 1 2 3 4 5 6 7 8 9+ 1206 4851 10124 10799 3530 1124 280 265 43 14 Karmaşıklık Oranları Grafiği:

Uygulama Platformu ve Kullanıcılar Araç İşlevi Visual Studio (C#.net) Uygulama geliştirmede programlama aracı olarak Visual Studio içerisinde yer alan C# programlama dili kullanılmıştır. MS SQL Server Veri tabanı olarak Microsoft SQL Server kullanılmıştır. PhotoShop CS3 Ekran ve “banner”ların tasarımına görsellik kazandırmak amacıyla mevcut araca ek olarak bu yazılım aracından istifade edilmiştir.

Uygulama Geliştirme (doc)