A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UZAKTAN EĞİTİM.
Advertisements

Meriç Belediyeler Birliği
Hazırlayanlar Prof. Dr. Fevziye AKÖZ (YTÜ)
Okulumuzda kurulacak olan Fatih projesi ile ilgili bilgi sahibi olmak.
DERSLERDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİ: ODTÜ ÖRNEKLEMİ Nergis A. Gürel Köybaşı, Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi,
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi. e-Öğrenim programının toplumsal sorumluluk projesi olarak geliştirilmesi Eğitim konusunda farklı eğitim yöntemlerinin/teknolojilerinin.
Açık ve Uzaktan Öğretim Modelleri
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
Beden Hareketleriyle Kontrol Edilen Kinect Teknolojisinin Zihinsel Engelli Öğrenciler Açısından Eğitimde Kullanım Potansiyeli Figen DEMİREL UZUN Şeyma.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus AB Yüksek Öğretim Programı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi.
YAEM Bakış Açısı Altında Açık ve Uzaktan Eğitim
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
Bilim ve Teknoloji Politikaları Malzeme ve Makina Paneli
Orta Öğretimden Üniversiteye Gelen Öğrencilerin Temel Bilgisayar Bilgilerinin İl ve Bölge Bazında İncelenmesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Uygulaması.
Mustafa Kemal Üniversitesi
Mikro-İşletmelere Geçiş: Yaşanan Pratikler ve Gelecek için Stratejiler.
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
DOKTORA SONRASI ARAŞTIRMA PROGRAMI (DOSAP)
Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu
Akademik Yayıncılıkta Elektronik Ortama Geçiş Tamer Başar Automatica Baş-Editörü Beckman Institute, ECE, CAS, CSL, ITI University of Illinois, Urbana,
Özürlü STK’larının Lobicilik ve Hak Temelli Yaklaşımlar Konusundaki Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi.
Atatürk Üniversitesi KKEF BÖTE-2
Temel Bilişim Eğitiminde Enformatik Bölümlerinin Rolü
European Manufacturing Innovation Survey 2004 Avrupa İmalat Sanayiinde Yenilik Araştırması 2004 Proje Konsorsiyum Ülkeleri: Almanya, Avusturya, İngiltere,
T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Stratejisi &
EGE ÜNİVERSİTESİ «TPE BİLGİ VE DOKÜMANTASYON BİRİMİ» PATENT BİLGİ VE DOKÜMANTASYON MERKEZLERİNİN (PATLIB) YENİDEN YAPILANDIRILMASI PİLOT PROJESİ.
R. Orçun Madran.
Açık Ders Malzemeleri: Dünyadaki Gelişmeler
Yenİ kurulan Ünİversİtelerdekİ
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
e-Sertifika Programları
ISCED ve MYO Bölüm-Program İsimleri
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
ODALARIMIZ TARAFINDAN YAPILACAK GENEL KURUL TOPLANTILARINA SUNULACAK, YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU İLE EĞİTİM, TEORİK VE PRATİK KURS PROGRAMLARI.
GELECEK ODTÜ’DEN BAŞLAR Haziran
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
AKTS/DE ve TANINMA ÇALIŞTAYI -HEDEFLENEN ÖĞRENME ÇIKTILARI- Naci CANGÜL Çalıştaylara katılanlar; Program çıktıları, ders amaç ve hedefleri, öğrenme çıktıları,
Yüz yüze Akademik Danışmanlık Hizmetleri Öğrenme-öğretme süreçlerinin ve uygulamalarının öğretmen ve öğrencilerle bir arada yürütülmesi.
UZAKTAN EĞİTİMDE AKADEMİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
Öğretimde Teknoloji Kullanımı
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
Türkiye’de Açık ve Uzaktan Öğretim Temel Politikası (Çalıştay Raporu) Prof. Dr. Üstün Özen Atatürk Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi Dekanı.
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
Bu proje Avrupa Birliği ve Tu ̈ rkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. İLKÖĞRETİM KURUMLARINA DEVAM ORANLARININ ARTIRILMASI PROJESİ (TR2010/ /001.
BEP NEDİR?. Akdeniz Rehberlik ve Araştırma Merkezi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı.
AÇIK DERS MALZEMELERİ SAMİYE TUNCER
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
ÖNCELİK 6 : HAYAT BOYU ÖĞRENME İZLEME ve DEĞERLENDİRME SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma.
Hedef Analizi Strateji Analizi Paydaş Analizi
MORE ENSTİTÜ UZAKTAN EĞİTİM
EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA)
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMALARI
ÜNİVERSİTELERDE YAPILMASI GEREKEN TEMEL UYARLAMALAR FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü.
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ
Uzaktan ve Karma Eğitim
Karşılaştırmalı Eğitim
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
Araş. Gör. Nergis A. GÜREL*, Araş. Gör. Rafet ÇEVİK*,
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Sunum transkripti:

A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY AÇIK DERS MALZEMELERİ GİRİŞİMİ ve ULUSAL AÇIK DERS MALZEMELERİ KONSORSİYUMU A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY YÖK 22 Haziran 2007

Kapsam Türkiye’nin Yüksek Öğretim Stratejisi ve Açık Ders Malzemeleri Girişimi Dünya’daki Eğilimler ve Uluslararası Açık Ders Malzemeleri Konsorsiyumu (OCW) Açık Ders Malzemeleri Yoluyla Sağlanabilecek Katkılar, Olası Açılımlar ve Gerekli Düzenlemeler

YÖK Faaliyet Raporları (2000-2005) “Yirminci yüzyılın sonlarına damgasını vuran bilgi çağı toplumu farklı açılardan derinden etkilemiştir. Bilgi ve iletişim teknolojileri, her sektörde olduğu gibi yükseköğretimde de yeni bir çığır açmıştır. Üniversitelerimizde kısıtlı öğretim üyesi kaynağının etkin ve verimli kullanımının yanı sıra, daha geniş ve farklı öğrenci kitlelerine hitap edebilme özelliğinden dolayı iletişim ve bilgi teknolojilerine dayalı [uzaktan] yükseköğretimin dünyadaki gelişmelere paralel ve eş zamanlı olarak ülkemizde de hızla yaygınlaşacağı beklenmektedir.”

YÖK Türkiye’nin Yükseköğretim Stratejisi EĞİTİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR VE TEKNOLOJİLERDEN YARARLANMA STRATEJİLERİ (Bölüm 13) “Yükseköğretim alanında yeni teknolojilerin kullanımında dünyada önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Türkiye yükseköğretim sistemine bu gelişmelerin yeterince girdiği söylenemez. Üniversite eğitiminde, eski öğretim tekniklerinin hakimiyeti sürmektedir.Yükseköğretim kurumlarında, sınırlı kaynaklardan yararlanarak hazırlanan ders notlarına yada öğrenciye not tutturularak bellettirilme esasına dayanan bir öğretim yöntemi oldukça yaygındır. Derslerinde yeni öğretim teknolojilerinden yararlanan öğretim üyelerinin de genelde bu teknolojinin olanaklarından yeterli düzeyde yararlanmadıkları görülmektedir. “

YÖK Türkiye’nin Yükseköğretim Stratejisi “Neyin öğretileceği” sorusunun yanı sıra, “nasıl öğretileceği” sorusuna da önem vermeye başlanması, Bilgisayar teknolojilerinin öğretime yapabileceği katkılardan daha çok yararlanılması, Üniversitelerde öğretim üyesi merkezli bir öğretimden, öğrenci merkezli bir eğitime doğru yol alınması gerekliliği, Böyle bir vizyonun eğitim teknolojisiyle ilişkilendirilmesi gereği.

YÖK Türkiye’nin Yükseköğretim Stratejisi Bu bağlamda; Massachussets Institute Of Technology (MIT)’nin tüm isteyenlerin faydalanabileceği ders malzemeleri projesinden yararlanılabilir. (Bu tek örnek değildir başkaları da vardır.) Birçok ülkede yapıldığı gibi, Türkiye’de de üniversiteler arası bir iş bölümüyle, bu malzemenin çevrilmesine ve yeni ders malzemeleri hazırlamasına girişebilir.

TÜBA Türkiye Bilimler Akademisi Girişimi Ulusal Açık Ders Malzemeleri Konsorsiyumu (UADMK) 25 Mayıs 2007 tarihinde yapılan ve 45 üniversitenin temsil edildiği Genel Kurul Toplantısında konsorsiyum protokolünün imzalanmasıyla kurulmuş ve Yönetim Kurulu oluşturulmuştur. Konsorsiyum kapsamında, ders malzemelerinin gerekli teknik destek sağlanarak ULAKBİM tarafından oluşturulacak bir web ara yüzü üzerinden sunulması ve yeni geliştirilecek ders malzemelerinin TÜBİTAK tarafından proje bazında desteklenmesi öngörülmektedir.

Açık Ders Malzemeleri Projesi KATKILAR AÇILIMLAR GEREKLİ DÜZENLEMELER

Açık Ders Malzemeleri Projesi Katkılar Öğrencilerin derslerle ilgili kaynaklarını zenginleştirmek,

Açık Ders Malzemeleri Projesi Katkılar Öğrencilerin derslerle ilgili kaynaklarını zenginleştirmek, Öğretim üyelerine verdikleri derslerin içeriklerini benzer dersleri verenlerle karşılaştırma, bunlardan yararlanma ve bunları geliştirme olanağı,

Açık Ders Malzemeleri Projesi Katkılar Öğrencilerin derslerle ilgili kaynaklarını zenginleştirmek, Öğretim üyelerine verdikleri derslerin içeriklerini benzer dersleri verenlerle karşılaştırma, bunlardan yararlanma ve bunları geliştirme olanağı, Yaşam boyu öğrenme için kaynak,

Açık Ders Malzemeleri Projesi Katkılar Öğrencilerin derslerle ilgili kaynaklarını zenginleştirmek, Öğretim üyelerine verdikleri derslerin içeriklerini benzer dersleri verenlerle karşılaştırma, bunlardan yararlanma ve bunları geliştirme olanağı, Yaşam boyu öğrenme için kaynak, Yükseköğretimde etkinlik ve verimliliğin artırılması.

Açık Ders Malzemeleri Projesi Açılımlar- Uzantılar

Açık Ders Malzemeleri Projesi Açılımlar- Uzantılar e-Öğrenmeye geçiş sürecini desteklemek,

YÖK Türkiye’nin Yükseköğretim Stratejisi ORTAÖĞRETİMDEN YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SÜRECİ İÇİN ÖNERİLER(3) ………… Uzaktan Öğrenme İle Kapasite Yaratılması: Günümüzde örgün eğitimde tüm dersler yüz yüze yapılmakta, uzaktan eğitim hemen, hemen uygulamada hiç yer almamaktadır. Yüz yüze öğrenme çok sayıda olumlu yönlerine karşılık, kapasitenin sınırlı kalmasının başlıca nedenleri arasındadır. Programların niteliğine ve derslerin özelliklerine göre, programın %10-%30’u e-öğrenme ile yapıldığında, üniversitelerde dikkate değer bir kapasite artışı sağlanabilir.

Açık Ders Malzemeleri Projesi Açılımlar- Uzantılar e-Öğrenmeye geçiş sürecini desteklemek, Akademik yükseltmelerde eğitim-öğretim öğesinin dikkate alınması.

Açık Ders Malzemeleri Projesi Gerekli Düzenlemeler

Açık Ders Malzemeleri Projesi Gerekli Düzenlemeler Konsorsiyumun hukuki statüsü

Açık Ders Malzemeleri Projesi Gerekli Düzenlemeler Konsorsiyumun hukuki statüsü Ulusal Açık Ders Malzemeleri Yönetmeliği

Açık Ders Malzemeleri Projesi Ulusal Açık Ders Malzemeleri Yönetmeliği Açık Ders Malzemesi tanımı Açık Ders Malzemesi sınıflandırması (Düzey) 1. Düzey: Ders tanıtım bilgileri (Zorunlu) - İzlence (syllabus), öğretim üyesi, takvim, ders kitabı, … 2. Düzey: Ders İçerik Bilgileri - Ders notları, ödevler, cevap anahtarları, ek kaynaklar, okuma materyalleri 3. Düzey: Uzaktan Eğitim materyali – Kendi kendine öğrenme, etkileşim,… Ders malzemelerinin yayınlanması ………………………..

Açık Ders Malzemeleri Projesi Gerekli Düzenlemeler Konsorsiyumun hukuki statüsü Ulusal Açık Ders Malzemeleri Yönetmeliği Atama ve Yükseltme Yönetmeliklerine ek

Açık Ders Malzemeleri Projesi Gerekli Düzenlemeler Konsorsiyumun hukuki statüsü Ulusal Açık Ders Malzemeleri Yönetmeliği Atama ve Yükseltme Yönetmeliklerine ek TÜBİTAK Proje Desteği

Teşekkür ederiz.