ELECTRONIC WORKBENCH MULTISIM 9

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖĞRETİM ÜYESİ BİLGİLENDİRME SUNUMU
Advertisements

SGB NET Doküman Yönetim Sistemi
Elektronik Laboratuvarı deneyleri 2013
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJ KOMİSYONU STAJ BİLGİLENDİRME.
STAJ ESASLARI Yrd. Doç Dr. Tuba Kıyan.
YARDIM MASASI Internet Explorer tarayıcısı açılır ve Yardım Masası adresi yazılarak sayfası açılır. Gelen.
STAJ UYGULAMASININ YAPILABİLECEĞİ İŞLETMELER
T.C. YENİMAHALLE KAYMAKAMLIĞI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İLSİS BÖLÜMÜ
Bilgisayarım Simgesinin Kullanımı Dosyaların Yönetimi
ELEKTRONİĞE GİRİŞ LABORATUVARI /BAHAR DÖNEMİ
DENEY 1 KIRPICI VE KENETLEYİCİ DEVRELER & BESLEME GERİLİM DÜZENLERİ
ARICILIK KAYIT SİSTEMİ
SPSS İlk Açılışı.
Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ DİL HAZIRLIK OKULU
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
Hazırlayan: fatih demir
EVRE 1 BLOK 1 Uygulamalı Bilgisayar Eğitimi Öğr. Gör. A. Murat ERGİN E.Ü.T.F. Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim A.D.
Eğitim-Öğretim Yılı Eylül Dönemi Seminer Çalışması
Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Ankara Üniversitesi 2011 Yılı Birim Faaliyet Raporu Hazırlama Aşamaları Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Stratejik Yönetim ve Planlama Şubesi 02 Mart.
Erciyes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
ARDUINO DİJİTAL PİN KONTROLÜ
Öğretmenlik Uygulaması
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
Yrd. Doç. Dr. Emre SÜMER Aralık-2011
U Y A R I Takibeden slaytlarda anlatılan internet explorer / proxy ayarları yapıldıktan sonra ancak KHÜ Bilgi Merkezi tarafından izin verilen web sayfalarına.
Elektrik Enerjisi Üretimi
Windows XP Konu: Denetim Masası Windows 8 Windows XP Windows 7.
Ders Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TURAN
HAZIRLAYAN KUMRAL KERDİĞE
BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI Microsoft Outlook 2010 Kurulumu
Elektrik Devre ve Tasarım Laboratuvarı I Bilgilendirme Toplantısı –
BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ I
BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ 1
DENETİM MASASI   Kendimize ait olan bir bilgisayarın özelliklerini görmek ve çeşitli ayarlamalar yapmak için DENETİM MASASI kullanılır.
hem.meb.gov.tr Kullanım Klavuzu
TEFBİS ÖZEL OKULLAR MODÜLÜ KULLANICI EĞİTİMİ TEFBİS ÖZEL OKULLAR MODÜLÜ KULLANICI EĞİTİMİ.
TABLETLERİN OKULLARA TESLİMATI
Okul Öncesi ve İlkokullarda Meb Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönergesi gereği Çocuk Kulüpleri açılacaktır.
Basit Bir Elektrik Devresi Kuralım
1-STAJ SÜRESİ İşletmelerde beceri eğitimi uygulaması 3308 sayılı “Mesleki ve Teknik Eğitim Kanunu” uyarınca okulların açıldığı tarihte başlamakta ve okulun.
EDS462 Okul Deneyimi Dersi
SAYISAL SİSTEM TEORİSİ
TOPRAKLAMA DİRENCİNİ ÖLÇME
İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ STAJ SEMİNERİ 09/05/2012.
FIZ 101EL PHYSICS LABORATORY (MECHANICS)
Yeni Başlayan öğrencilerimiz için UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ TANITIMI
ADIM ADIM STAJ Değerli öğrenciler, sizlere okulumuzda ki zorunlu staj da yapacağınız işlemleri sırasıyla açıklamaya çalışacağım. *Her şeyden önce staj.
ZAYIF AKIM MALZEMELERİ
1-SINAV GÜNÜNÜDEN ÖNCE 2-SINAV AKŞAMI 3-SINAV SABAHI 4-SINAV SALONU 5-SORU ÇÖZERKEN SINAVA DAİR UYARILAR.
 Staj süresi, toplam 50 işgünüdür. Bu sürenin 25 işgünü ENT 200 fabrika stajını, 25 işgünü de ENT 300 büro stajını kapsar. Öğrenci, bölümde geçirdiği.
 Staj süresi, toplam 50 işgünüdür. Bu sürenin 25 işgünü ENT 200 fabrika stajını, 25 işgünü de ENT 300 büro stajını kapsar. Öğrenci, bölümde geçirdiği.
Öncelikle sisteme girmek için Google Chrome sayfası açıp adres çubuğuna kocaeli.meb.gov.tr/ets yazıyoruz.
BAP OTOMASYON SİSTEMİNDE PROJE BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
DOSYA MENÜSÜ.
DEVRE YAPIM KİTİ (Circuit Construction Kit ). Devre yapım kiti ; pil, ampul, dirençler,ampermetre ve voltmetre gibi gerçeklerine benzeyen laboratuvar.
Doküman Yönetim Sistemi (DYS) Kurulumu ve Ayarları
Staj Bilgilendirme 2017 Makina Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu
YDY TEMEL İNGİLİZCE EĞİTİMİ BÖLÜMÜ / HAZIRLIK SINIFI
Elektronik I Lab.
MEZUNİYET TEZİ AKIŞ ŞEMASI
EDS462/OMB504 Okul Deneyimi Dersi
Staj Bilgilendirme 2018 Makina Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu
Ocak, 2013 Akdeniz Üniversitesi
e-Trakya Uzaktan Eğitim Sistemi
AB BilgiTek IV KABLOSUZ REKLAM & DUYURU PANOSU TASARIMI VE YAPIMI
Bilişim Teknolojileri Öğrt.
Sunum transkripti:

ELECTRONIC WORKBENCH MULTISIM 9 Abdülkadir Gümüşçü

MULTISIM 9 Giriş Menüler Araç Çubukları Bloklarla Çalışma Uygulamalar Laboratuvar

Giriş Multisim analog ve digital devrelerin tasarlanıp simüle edilebildiği bir programdır.

Menüler Menüler, kullanılmak istenen tüm fonksiyonlar için komutların bulunduğu yerdir. • File Menüsü • Edit Menüsü • View Menüsü • Place Menüsü • Simulate Menüsü • Transfer Menüsü • Tools Menüsü • Reports Menüsü • Options Menüsü • Window Menüsü • Help Menüsü

Menüler File menüsü, çalışılan dosyalarla ilgili, açma, kaydetme, yazıcıdan çıktısının alınması gibi işlemlerin yapıldığı menüdür. Edit Menüsü kütüphanede bulunan componentlerin düzenlenmesini sağlayan linklerin bulunduğu menüdür. View menüsü, çalışma sayfasındaki araç çubukları, sayfa sınırları, ızgara gibi elemanların gösterilmesi veya gizlenmesi ile ilgili komutları içerir. Place menüsü, çalışma sayfasına eklenecek malzemeler ve komponentlerle ilgili komutlar içerir.

Menüler Simulate menüsü tasarlanan devrelerin çalıştırılması ile ilgili komutları içerir. Transfer menüsü multisimde tasarlanan devrelerin baskı devre programına aktarılmasını sağlayan komutları içerir. Tools menüsü multisimde kullanılan komponentlerin özelliklerini değiştirmeyi sağlayan komutları içerir. Reports menüsü tasarlanan devre ile ilgili rapor sunmaya sağlayan komutları içerir. Options menüsü genel ayarları yapmayı sağlayan ayar sayfalarını içerir. Window menüsü multisim pencerelerinin görünümü ile ilgili komutları içerir. Help menüsü ise Multisim ile ilgili yardım alabileceğiniz dökümanları içerir.

Araç Çubukları Standart Araç Çubuğu Görünüm Çubuğu Malzeme Araç Çubuğu Ölçü Aletleri Araç Çubuğu

Standard Araç Çubuğu

Standard Araç Çubuğu

Görünüm Araç Çubuğu

Malzeme Araç Çubuğu

Malzeme Araç Çubuğu

Malzeme Araç Çubuğu

Ölçü Aletleri Araç Çubuğu

Bloklarla Çalışma ANA DEVRE BESLEME DEVRESİ

Bloklarla Çalışma ANA DEVRE

Bloklarla Çalışma Yarım Toplayıcı Devresi

Uygulamalar Direnç değerini ölçme Analog bir devrede kurma, akım ve gerilim değerlerini ölçme And Kapısı uygulaması Or Kapısı uygulaması 1.Deney uygulaması

Direnç Değerini Ölçme

Analog bir devrede kurma, akım ve gerilim değerlerini ölçme

AND Kapısı

OR Kapısı

1.Deney Uygulaması

Ödev (Elektrik Devre) .ms9 uzantılı dosyayı göndereceksiniz. Açık ders notu merkezi sisteminde Elektrik Devre Temelleri dersindeki Workbench ödevinde kurulan upload sistemiyle dosyalar bana ulaştırılacak. Son gönderim tarihi 19 Ekim 2010.

Ödev (Sayısal Mantık) .ms9 uzantılı dosyayı göndereceksiniz. Açık ders notu merkezi sisteminde Elektrik Devre Temelleri dersindeki Workbench ödevinde kurulan upload sistemiyle dosyalar bana ulaştırılacak. Son gönderim tarihi 19 Ekim 2010.

Laboratuvar Uygulamaları Ön hazırlık ve Sonuç Raporları kişisel olarak hazırlanacaktır. Aynı olan raporlar kopya sayılacak ve ona göre işlem yapılacaktır. Deneye mazeretsiz geç kalan öğrenciler devamsız sayılırlar. Devam zorunluluğu %80’dir. Verimli bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla alçak sesle konuşunuz. Gruplar arasında malzeme alışverişi yapılmamalıdır. Deney süresince deneyden çıkılamaz. Gerektiğinde görevliden izin isteyerek çıkabilirsiniz. Deneyde kullanılacak olan ölçü aleti, kablolar, kaynaklar, deney setleri gibi ekipmanlar her masada sayılı dağıtılmıştır. Dolaysıyla masalar arası kablo veya ölçü aleti taşımak kesinlikle yasaktır. Deney bitiminde görevli tarafından sayılacaktır ve sağlamlıkları kontrol edilecektir. Sağlam olmayan veya eksik bırakılan malzemeden ilgili masadaki öğrenci grubu sorumludur.

Laboratuvar Uygulamaları Deney sonunda deney masasındaki bütün elektriksel cihazların elektrik bağlantısı kesilmeli, kablolar sökülerek ilgili cihazın üzerine konulmalı, tabureler ve masa düzenli bir şekilde bırakılmalıdır. Deneye gelmeden önce ön hazırlık raporu hazırlanmalı deney föyündeki ön hazırlık soruları bu raporda cevaplandırılmalıdır. Bu raporu hazırlamayanlar deneye alınmayacaktır ve devamsız sayılacaktır. Deney sonuç raporu ise deneyden bir sonraki hafta deneye gelirken getirilecektir. Deney sonuç raporunda deney sonuç soruları mutlaka cevaplandırılmalıdır. Zamanında getirilmeyen raporun notu 0 değildir. 20 üzerinden değerlendirilir. Örnek deney raporuna eng.harran.edu.tr/~agumuscu adresindeki dökümanlar kısmından ulaşabilirsiniz. Deneyde yapılan ölçümler görevli öğretim elemanına imzalatılacaktır. İmzalı belge her bir kişisel sonuç raporuna eklenecektir.

Teknik Uyarılar Bread boardların altında ve üstündeki yatay blokları besleme ve toprak için kullanırsanız, devreyi kurmanız ve gerektiğinde kontrol etmeniz kolaylaşır. Bağlantı tellerinin uçlarını fazla sıyırmamalıyız. Aksi takdirde yanındaki elemanla kısa devre yapma ihtimali olabilir. Bağlantı tellerinin uçlarının bükük olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Devreleri kurarken gerilim kaynağı mutlaka kapalı olmalıdır. Devre üzerinde değişiklik yapılırken (eleman ekleme/çıkarma, bağlantı değiştirme) gerilim kaynağı mutlaka kapalı olmalıdır.

Hata Bulma Yanlış Bağlantı Kopuk Tel Elemanların yanlış değerde seçilmesi Elemanların bozuk olması Deney seti cihazlarının bozuk olması Ölçü aletlerinin bozuk olması

Laboratuvar Uygulamaları Laboratuvar saati daha sonra belirlenecektir. eng.harran.edu.tr/~agumuscu adresindeki dersler bölümünden derslerle ilgili duyuruları takip etmeniz gerekmektedir. Duyuruyu görmedim diye bir mazeret kabul edilmez. Yapılan duyuruları tüm öğrencilerin okuduğu varsayılır.

Grupların Belirlenmesi Sayısal Mantık Temelleri Grup 1: Çarşamba 10:00 12:00 Grup 2: Çarşamba 13:00 15:00 Elektrik Devre Temelleri Grup 1: Perşembe 10:00 12:00 Grup 2: Cuma 10:00 12:00

Projeler Sayısal Mantık Temelleri Projeleri Her grup 2 veya 3 kişilik olacak. Bir projeyi birden fazla grup alabilecek. Proje takvimi en geç 14.10.2011 Cuma gününe kadar ilan edilecek. Proje takvimine uymayan gruplar başarısız sayılacak.

BU PROJELERİN DETAYLI AÇIKLAMALARI İLAN EDİLECEKTİR. No Proje Adı 1 Sayıcı Devre (0-9) 2 Yarışma Butonları 3 4 bit Karşılaştırıcı Devre 4 Frekans Bölücü Devre 5 Trafik Işığı Devresi 6 Kara Şimşek Devresi 7 Basketbol Skorboard 8 Satış Makinası Devresi 9 Matematiksel İşlemler 10 Depo Seviye Kontrol Devresi BU PROJELERİN DETAYLI AÇIKLAMALARI İLAN EDİLECEKTİR.

TEŞEKKÜRLER Abdülkadir Gümüşçü