SOSYAL BİLGİLER 5 ÜNİTE NO:1 HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KENDİNİ TANIMAK NEDİR ACABA?
Advertisements

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VELİ SUNUMU
HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
Kazanım 4. Çocuk olarak haklarını fark eder.
KAZANIMLAR 5. İçinde bulunduğu eğitsel ve sosyal faaliyetlerde işleyen süreçleri demokrasinin ilkeleri açısından analiz eder.
3.Hafta: Erken Çocukluk ve Okul Öncesi Dönemlerinde Özel Eğitim
ÖZEL AKDENİZ YÜKSELİŞ KOLEJİ ÖĞRENCİLERİNİN UYMASI GEREKEN KURALLAR.
OKULDA VE EVDE DAYANIŞMA
Birey Nedir? Toplumun bir parçası olan ve kendine özgü ayırıcı özellikleri bulunan tek fert olarak nitelendirilmiştir. Ben bir bireyim. Yaşadığım toplumun.
OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
1.ÜNİTE HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
ÇOCUK HAKLARI.
KUL HAKKI BAŞKALARINA ZARAR VERMEK:
HİKMET SIRMA.
KİŞİSEL HİJYEN.
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
Mehmet Hikmet Kaşerci Ortaokulu REHBERLİK SERVİSİ
Hak Sorumluluk Nedir? Nedir?
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
SINIF KURALLARIMIZ.
Kazanım 3. Katıldığı gruplarda aldığı roller ile rollerin gerektirdiği hak ve sorumlulukları ilişkilendirir.
BU 2 RESİMDEN HANGİSİ OLMAK İSTERDİNİZ??? ÖĞRETMENLERİM VE ARKADAŞLARIM ARASINDA OKULDA ÖĞRETMENLERİM VE ARKADAŞLARIM ARASINDA EN ÇOK SEVİLEN ÖĞRENCİ.
Bireysel Ve Toplumsal Sorumluluk
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
Okul KurallarI.
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE OKULA UYUM
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VELİ SUNUMU
Büyükçekmece Güzelce Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
OKULLARDA ÖĞRENCİLERİN UYMASI GEREKEN KURALLAR
HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM DEĞERLENDİRME SORULARI-1
ADASOKAĞI İLOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ
BAŞARISIZ ÇOCUK BAŞARISIZLIK NEDİR? NASIL ÖNLENEBİLİR?
A.PAKSOY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
ÖĞRENCİLERİMİZLE OKUL KURALLARINI BELİRLİYORUZ...
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI HEPİMİZ İÇİN HAYIRLI VE UĞURLU OLSUN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI HEPİMİZ İÇİN HAYIRLI VE UĞURLU OLSUN HOŞ GELDİNİZ.
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
AİLE OLMAK DEĞERLER EĞİTİMİ.
Okul Kuralları Niçin Var? √ İnsan sosyal bir varlıktır.Kalabalık gruplar içinde yaşar. √ Toplumda düzenin sağlanması için.
SINIF KURALLARIMIZ.
İnsan ve sorumluluk Bu dünyayı ayakta tutmamız için sorumluluklarımızı yerine getirmemiz gerekmektedir.
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
OKULLARDA SOSYAL KULÜP ÇALIŞMALARI.
KASIM AYI DEĞERİ SORUMLULUK
1_Açılış. 2-Tutanak. 3-Okul kıyafetleri,temizlik,tertip düzen. 4-Öğrencilerin çantalarında yedek kıyafet bulundurma. 5-İkinci kitapların evlerde olması.
HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
Haklarımı Biliyorum, Düşüncelerimi Açıklıyorum
HAKLARIMIZ Birleşmiş Milletler 1989 Yılında kabul edilen “Çocuk Hakları Sözleşmesi” ile Çocukların himaye edilip korunmasını hedeflemiştir.
HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
İNSAN HAKLARI DEMOKRASİ
MİSAK-I MİLLİ ORTAOKULU öğrencileri eğitimlerini ,
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
Çocukların himaye edilip korunmasını hedeflemiştir.
HAZIRLAYAN: CANAN MAÇAN BALİBEY İLKÖĞRETİM OKULU
Do ğ a insanların ve di ğ er canlıların ya ş amını sürdürdü ğ ü do ğ al ortamdır denilebilir. Do ğ a bize her ş eyi verir ama bizler bu verdiklerinin.
ÜNİTE HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
SOSYAL BILGILER ÖDEVI KONU VATANDAŞ OLARAK SORUMLULUKLAR HAZıRLAYAN EYLÜL DEFNE KURTLUGIL ÖĞRETMEN REFIYE YAVUZ SıNıFı/NUMARASı 6 -Ö / 1546.
İNSAN İLİŞKİLERİNİ DÜZENLEYEN KURALLAR
GELİŞİM VE ÖĞRENME Ders 4
Kazanım Sosyal rollerin zaman içerisindeki değişimini inceler.
ZORBA OLMA, ARKADAŞ OL… MuRaT BaYHaN Psikolojik Danışman ADNAN KAHVECİ İLKOKULU Rehberlik Servisi.
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER.
SAVUR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
ÇOCUK HAKLARI 1- Her birey on sekiz yaşına kadar çocuk olarak kabul edilir. Her çocuk vazgeçilmez haklara sahiptir. 2- Çocuk Hakları, bütün çocuklar içindir.
Sunum transkripti:

SOSYAL BİLGİLER 5 ÜNİTE NO:1 HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM SEVEREK İZLEMENİZ DİLEĞİYLE… BAŞARILAR DİLERİM…

GRUP NEDİR? İnsan sosyal bir varlıktır. Doğumundan itibaren diğer insanlarla yaşamını sürdürmeye başlar. Sosyal hayatta insanlar çeşitli gruplarda yer alarak hayatlarını sürdürürler.

GRUP Birey olarak biz de yaşamımız boyunca bir çok grup içerisinde yer alırız. Bu grupların bazılarına katılmamız bizim isteğimiz dışında olurken ,bazı gruplara katılmak kendi tercihimizle gerçekleşir.

GRUP VE BİZ Yaşımız ilerledikçe ve ilgilerimiz arttıkça içinde bulunduğumuz grup sayısı artar.

İÇİNDE YER ALDIĞIMIZ İLK GRUP “AİLE” DİR. Bu gruba katılmamız doğduğumuz andan itibaren başlar. “Aile” adlı bu grupta bizim dışımızda anne,baba ve kardeşlerimiz olabilir.

ÜYE OLDUĞUMUZ GRUPLAR Çeşitli ilgi ve becerilerimiz sonucunda üye olduğumuz gruplar da vardır. Bizim tercihimiz sonucunda katıldığımız bu gruplara ;spor kulübü,sivil savunma kulübü,müzik kulübü,kütüphane kulübü,İngilizce kulübü,…örnek verilebilir. Sivil Savunma Kulübü

KURUM Kanunlarla belirlenmiş niteliklere sahip,uzun süreli gruplara “kurum” denir. İçinde yer aldığımız aile ve okul grupları aynı zamanda birer kurumdur. Şükrü Köymen İlköğretim Okulu

ROL Grup içerisinde üstlendiğimiz konuma “rol “ denir. Birden fazla grup içerisinde rol alıyorsak birden fazla rolümüz vardır. Örneğin;ailede kardeş,basketbol takımında oyuncu,müzik kolunda solist gibi rolleri aynı anda üstlenebiliriz.

HAK Bu gruplar içerisinde bir birey olarak yer almamız sonucunda bazı haklara sahip oluruz. Bu haklarımızı kullanırken yerine getirmemiz gereken sorumlulukları da yükleniriz. HAK:Bireyin, diğer insanların kendi hayatlarını yaşama şekline müdahale etmeden, kendi yaşamına yön verme özgürlüğüdür.

GRUBUN BAŞARISI NEYE BAĞLIDIR? Grubun başarılı olabilmesi için tüm grup üyelerinin üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekmektedir. Örneğin;bir futbol grubunun başarılı olabilmesi için tüm oyuncuların birbirlerine destek olmaları ve iyi oynamaları gerekmektedir. Gruplar yardımlaşma ve dayanışmanın geliştiği sosyal ortamlardır.

BAŞARIYA ULAŞMAK İÇİN… Başarıya ulaşmak için ortak hareket etmek,karşılıklı fikirlere saygılı olmak ve sorumluluklarımızı yerine getirmek çooooooook önemlidir.

HAKLARIMIZ İnsanlar doğduğu andan 18 yaşına kadar çocuk sayılır. Çocuk hakları “Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi”nde belirlenmiş ve yasal olarak güvence altına alınmıştır.

ÇOCUK OLARAK HAKLARIMIZ ŞUNLARDIR: 1.Hiç kimseye din,dil,ırk,renk,cinsiyet, milliyet, mülkiyet,siyasi,sosyal sınıf ayrımı yapılamaz. 2.Her çocuğun eğitim görme,sağlıklı bir çevrede yaşama,oyun oynama, yeteneklerini geliştirme,yeterli beslenme, barınma ve bakım hakkı vardır.

DEVAMI… 3.Her çocuğun zihinsel,bedensel,duygusal gelişim hakkı vardır. 4.Her çocuğun isim ve vatandaşlık hakkı vardır. Her çocuğun sosyal güvenlikten yararlanma hakkı vardır.

BU HAKLAR Evrensel niteliktedir. Sadece bizim ülkemizdeki çocukların değil,tüm Dünya’daki çocukların sahip oldukları haklardır.

SORUMLULUKLARIMIZ Haklarımızdan yararlanmak en büyük hakkımızdır. Ancaaaaak,var olana haklarımızdan yararlandığımız gibi üzerimize düşen sorumluluklarımızı da yerine getirmemiz gerekir.

SORUMLULUK Sorumluluk, kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesi zorunluluğudur. Sorumluluk, en önemli öğelerinden biridir. Sorumlu olan kişi kendi üzerine düşen görevleri ve işlevleri zamanında ve istenilen şekilde istenilen biçimde yerine getirmek zorundadır. Sorumluluk duygusu ya küçük yaşta doğal olarak var olan çevre dolayısıyla insanın içinde yer eder veya daha sonra dışardan verilen eğitimle yaratılır. Sorumsuz insan sürekli başkaları tarafından güdülen insandır.Sorumlu insan ise, yapılması gereken bir işi zamanında yapabilmek için inisiyatifi ele alıp kendiliğinden harekete geçebilen insandır

AİLE İÇİNDE SORUMLULUKLARIMIZ Odamızı düzenli ve temiz tutmak. Aile bireylerine elimizden geldiğince yardım etmek. Aile bireyleriyle uyumlu yaşamak. Annemizin yaptığı yemekleri yemek. Yemek seçmemek. Aile bireylerini üzecek davranışlardan kaçınmak. …

OKULDA VE SINIFTAKİ SORUMLULUKLARIMIZ Okula zamanında gitmek. Sınıfımızı temiz tutmak. Verilen görevleri ve ödevleri zamanında yapmak. Derslere zamanında girmek. Okul kurallarına uymak. …

ÇEVREMİZE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ Yaşadığımız çevreyi temiz tutmak. Dünya’mızı ve doğamızı korumak. Çevre temizliği konusunda çevremizdeki insanları bilinçlendirmek…

OKUL KURALLARI (Bina içinde) Bağırmamalı, Koşmamalı, Yerlere çöp atmamalı, Birbirlerini itmemeli, Merdivenden kaymamalı,

Kendisine ve Başkasına Saygılı Olmalı Öğrenciler,konuşmadan önce parmak kaldırmalı. Öğretmeninin ya da konuşan arkadaşının sözünü kesmemeli. İzinsiz yerinden kalkmamalı. Konuşurken uygun bir ses tonu kullanmalı. Birbirlerine eşya,araç-gereç atmamalı. Öğretmen derse gelmeden,öğrenciler sessizce oturup bekliyor olmalı.

Okul araç ve gereçlerini dikkatli ve temiz kullanmalı. Sıraların üzerine yazı yazılmamalı. Okulun bölümleri temiz kullanılmalı. Yazı tahtasını ve tahta kalemlerini gereksiz kullanmamalı. Okul ve sınıf içindeki panolara ve projelere zarar vermemeli.

Öğrenci sorumluluklarını bilmeli. Evdeki çanta hazırlığını kendisi yapmalı. Tören yerine zamanında gelmeli ve sıra olmalı. Sınıfta zamanında yerini almalı. Gerekli araç ve gereçlerini hazırlamalı ve tam olmalı. Derse zamanında hazırlanmalı. Ödevlerini düzenli hazırlamalı. İhtiyaçlarını teneffüslerde gidermeli,derste izin almamalı. Derslikten çıkarken düzenli çıkmalı. Dönüşü istenilen belgeleri zamanında geri getirmeli.

Öğrenciler arkadaşlarına sözel ya da fiziksel şiddet içeren davranışlarda bulunamaz. Arkadaşlarıyla alay etmemeli. Hiç kimseyi küçümsememeli. Yüksek sesle bağırmamalı. Lakap takmamalı. Kötü söz söylememeli. Kırıcı eleştirilerde bulunmamalı. Şakalarında ölçüyü kaçırmamalı. Diğer öğrencileri dışlamamalı. Şiddet içeren hareketlerde bulunmamalı.(vurma,tekme atma vb…

Öğrenciler arkadaşlarına sözel ya da fiziksel şiddet içeren davranışlarda bulunamaz. Arkadaşlarıyla alay etmemeli. Hiç kimseyi küçümsememeli. Yüksek sesle bağırmamalı. Lakap takmamalı. Kötü söz söylememeli. Kırıcı eleştirilerde bulunmamalı. Şakalarında ölçüyü kaçırmamalı. Diğer öğrencileri dışlamamalı. Şiddet içeren hareketlerde bulunmamalı.(vurma,tekme atma vb…

KAVRAMLAR Aile:Anne,baba ve çocuklardan oluşan temel grup.

BİREY Toplumu oluşturan insanlardan her birine birey denir.

OKUL Temel eğitim kurumudur.

UNICEF Birleşmiş Milletlere bağlı olarak kurulan ve güç durumda olan ülkelerin çocuklarına yardım etmeyi amaçlayan kuruma UNICEF denir.

S O N DİKKATLE İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. MURAT OKTAN ŞÜKRÜ KÖYMEN İLKÖĞRETİMOKULU 5/A SINIFI ÖĞRETMENİ ANAMUR/MERSİN