KULLANICI / KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUP ÇALIŞMALARI ANKOS 5. Yıllık Toplantısı 16-18 Haziran 2005 Süleyman Demirel Kütüphanesi, Sakarya.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Advertisements

Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
Web sitemizden kütüphane hizmetleri ve kaynaklarının kullanımı konusunda tüm bilgilere erişebilirsiniz.
Ankara Yenilikçi Kütüphane Girişimleri Grubu
360Core Kütüphane Kullanıcıları için Kütüphaneciler için
0 1 web ortamından gelen gelen bilgiler bilgiler Akademikkütüphanekaynakları eser 4000 yayın evi BTT ve Sosyal Sosyal Bilimler Bilimler Dünyanın.
Doç.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
DERSLERDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİ: ODTÜ ÖRNEKLEMİ Nergis A. Gürel Köybaşı, Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi,
Hale Uysal Şemsa Olşen Güzeldere. ÖNCEKİ ÇALIŞMALAR.
ODTÜ Kütüphanesi Web 2.0 Uygulamaları
Kaynak Paylaşımı: Neler Yapıyoruz. Neler Yapabiliriz
Emre Hasan Akbayrak ODTÜ Kütüphanesi Hizmetiçi Eğitim Seminerleri
Kütüphanelerarası İşbirliğinin ABC’si
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ
Bu menü, ILL, Katalog, Konu başlıkları, Kütüphane Yönergesi dışında kalan tüm sayfalarda aktiftir Araştırma sürecinizi kolaylaştırmak, kütüphane kaynaklarına.
ANKOS 9. Yıllık Toplantısı, Nisan 2009, İnönü Üniv LİSANS ANLAŞMALARI ÇALIŞMA GRUBU İlkay Holt, Özyeğin Üniversitesi Zeynep.
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması Doç. Dr. Doğan Atılgan Yard.Doç.Dr.Sacit Arslantekin Yard. Doç. Dr. Özlem Bayram AB’06 Pamukkale Üniversitesi.
E-Journal A.M.S. (EJAMS) Kütüphaneciler için e-dergi koleksiyonlarının yönetiminde, kullanıcılar için ise bu koleksiyonlardan yararlanmada kolaylık sağlar.
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
Güssün Güneş & İlkay Holt 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Denizli
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
Didem AYDAN 20 Kasım 2009 Ankara YAŞAM BİLİMLERİ VERİ TABANI.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
Emre Hasan Akbayrak ODTÜ Kütüphanesi Hizmetiçi Eğitim Seminerleri
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
 Thinkquest; öğretmenlerin kendi eğitim müfredatına, planına,thinkquest eğitim projesini ekleyip,gelişen ve değişen 21 yüzyıla ayak uydurmasında yetenek.
KULLANICI / KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUP ÇALIŞMALARI ANKOS VI. YILLIK TOPLANTISI 2- 4 HAZİRAN 2006, 18 MART ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÇANAKKALE.
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ KULLANICI/KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUBU Kullanıcı/Kütüphaneci Eğitimi Grubu ANKOS çatısı altında 2002’de.
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
Emerald kullanıcılarınıza yayın yapma konusunda nasıl yardımcı olabilir? Kullanıcılarınız için yardımcı kaynaklar Mine Tonta Business Manager, Turkey.
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ Tanıtım ve Organizasyon Çalışma Grubu ANKOS 7. Yıllık Toplantısı 30 Mayıs-2 Haziran 2007 Karadeniz.
LİSANS ANLAŞMALARI ÇALIŞMA GRUBU ANKOS 6. Yıllık Toplantısı Haziran 2006 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi.
İstanbul Medipol Üniversitesi
Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Ankara Üniversitesi Kütüphaneciliğin Destanı Sempozyumu Ekim 2004, Ankara KÜTÜPHANECİLİKTE SÜREKLİ EĞİTİM.
Hoşgeldiniz ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Kütüphanesi.
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Sürekli Eğitim Merkezi www. sem. metu
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ E-KİTAP ARAŞTIRMA GRUBU Asuman Akyüz Tuba Akbaytürk.
Teknolojinin Peşinde Kütüphaneler Tuba Akbaytürk Çanak Ericsson Mobility World 1 Nisan 2005.
Yrd. Doç. Dr. Emre SÜMER Aralık-2011
ANKOS FİYATLANDIRMA MODELLERİ
American Mathematical Society MathSciNet Mathematical Reviews
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
BİT’ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
III. Ulusal Akademik Site Lisansı Eğitim ve İşbirliği Toplantısı Mayıs Antalya.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Tanıtım ve Organizasyon Çalışma Grubu ANKOS 5. Yıllık Toplantısı Haziran 2005 Süleyman Demirel Kütüphanesi, Sakarya.
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
Empowering management research EmeraldManagementXtra Ürün ve Hizmetler Brian Berry Business Manager for Turkey Emerald Group.
Sibel TABANLIOĞLU 9 Aralık 2009 Ankara ULAKBİM Ulusal Veri Tabanları Dergi Takip Sistemi.
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
URQUHART YASASI.  Urquhart Yasası bilimsel dergilerin “kütüphane ötesi kullanımı”nın (supralibrary use), bu dergilerin her kütüphanenin “kütüphane içi.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi Alev AyaokurTolga Çakmak Müzelerde Bilgi Hizmetleri: Müze Eğitimi, Müze kütüphaneleri.
Kütüphane ve Dokümantasyon
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Bilimsel Bilgiye Erişim
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
KULLANICI / KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUP ÇALIŞMALARI
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Öğretim Yılı Oryantasyon Programı
ANKOS ELEKTRONİK BİLGİ KAYNAKLARI ERİŞİMİNDE ULUSALLAŞMAYA DOĞRU
Mustafa Tunalı İ.H.O. Bilişim dersi Ödevi Konu:Eba Tanıtım Ad Soyad:Abdulsamet GÖREN Sınıf:5-F Numara:19 Konu:Eba Tanıtım Ad Soyad:Abdulsamet GÖREN Sınıf:5-F.
Sunum transkripti:

KULLANICI / KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUP ÇALIŞMALARI ANKOS 5. Yıllık Toplantısı Haziran 2005 Süleyman Demirel Kütüphanesi, Sakarya

Kullanıcı Eğitimi Nedir? Genel anlamıyla: “ Kütüphane kullanıcılarına bilgi kaynaklarından en verimli şekilde yararlanmalarını sağlayacak bilgi ve beceriyi kazandırmak, başka deyişle bilgi okur yazarı kılmak.” Daha dar anlamıyla: “Kütüphanenin abone olduğu veri tabanlarının etkin kullanılmasına yönelik becerinin kullanıcıya kazandırmak.”

Kullanıcı Eğitimi ile: Bilgi kaynaklarının duyurulması ve tanıtılması, Kapsamlarının vurgulanması, Çok sayıdaki kaynak arasından uygun olanın seçiminin desteklenmesi, Tarama yöntemlerinin ve kullanım özelliklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Kullanıcı Eğitiminin Önemi Artmaktadır: Çünkü: Kaynaklar hızla artıyor ve çeşitleniyor, Mevcut kaynakların yeni versiyonları ortaya çıkıyor, Kullanıcı düzeyleri ve ihtiyaçları farklılaşıyor, Teknoloji değişiyor, Yaşam boyu eğitim önem kazanıyor.

Kullanıcı Eğitiminde Yöntemler Kütüphane eğitimleri Kütüphane turları Sanal Kütüphane turları Temel kütüphane tanıtım rehberleri Konu rehberleri Veri tabanı içerik ve kullanım kılavuzları

Kütüphanelerin Kullanıcı Eğitiminde Rolü Üniversite üst yönetimlerini bu konuda bilinçlendirmek Kütüphanecinin kullanıcı eğitimiyle ilgili gelişmeleri takip edebilmesi için olanak yaratmak Kütüphaneler arası görüş alışverişi ve işbirliği yapmak Firmalarla işbirliği yapmak

Kullanıcı Eğitiminin Başarısı İçin Kütüphaneciler Kullanıcı eğitimi konusunda deneyim kazanmalı, Koleksiyonu ve bilgi kaynaklarını çok iyi tanımalı, Teknolojiyi yakından takip etmeli, Güncel gelişmelerden haberdar olmalıdır.

Kütüphaneci Eğitiminde Kullanılabilecek Yöntemler Seminerlere katılım Yurt içi ve yurt dışı kütüphanelerle personel değişimi İnternet üzerindeki tartışma listelerinin izlenmesi Yerel ve uluslararası toplantılara katılım Elektronik ortamda uzaktan eğitim alınması Firmalardan eğitim talebinde bulunulması Burs olanaklarını araştırılması ve başvuruda bulunulması

Kütüphanecilere Kimler Destek Sağlayabilir? Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Mesleki Dernekler Firmalar ANKOS Kullanıcı/Kütüphaneci Eğitimi Grubu

Dar Anlamda Kullanıcı Eğitimi ve Modellemesi Veri Tabanlarını Etkin Kullandırma Yolları: Web üzerinden yapılabilecekler Yüzyüze kullanıcı ile yapılabilecekler

Web üzerinden Yapılabilecekler - 1 Kütüphane web sayfalarında “Online- Çevrimiçi Veri Tabanları”nın listesine erişim linki görülebilir bir yerde olmalı, Web sayfalarında veri tabanlarının alfabetik ve/veya konuya göre erişimi sağlanmalı,

Abone olunan veya deneme erişimine açılan veri tabanlarının kütüphane kullanıcılarına duyurulmalı, Veri tabanlarıyla ilgili her türlü soru/istek için web sayfalarında “Sıkça Sorulan Sorular” linki olmalı, Web üzerinden Yapılabilecekler - 2

ANKOS web sayfasındaki “ Türkçe Kullanım Kılavuzları ” nı her kütüphane kendi web sayfasına koyarak etkin kullanımını sağlamalı, Kütüphane dışındaki kullanıcıları desteklemek amacıyla, web üzerinden kullanıcı eğitim programları düzenlenmeli. Web üzerinden Yapılabilecekler - 3

Yıl boyunca akademik personele ve öğrencilere veri tabanlarıyla ilgili genel bilgi (oryantasyon) verilmeli, Danışma masasında kullanıcı veri tabanı kullanımı konusunda da desteklenmeli, Araştırma yöntemleri benzeri bir dersin bir kısmı veya tamamı kütüphaneci tarafından verilmeli, Yayınevi ve aracı firmalardan birebir ücretsiz eğitim seminerleri talep edilmeli. Yüzyüze Kullanıcı ile Yapılabilecekler

Biz Kimiz? Kullanıcı/Kütüphaneci Eğitimi Grubu ANKOS çatısı altında oluşturulan dört çalışma grubundan biridir. Grup üyeleri:  Şemsa Olşen Güzeldere, Referans Birim Amiri - ODTÜ  Güzide Ülker Özen, Referans Birim Amiri - Bilkent Üniversitesi  Tuba Akbaytürk Çanak, Müdür Yardımcısı - Koç Üniversitesi

Misyon “Kullanıcı eğitimi” konusunda üye kurumların kütüphanecilerine destek vermek, Eğitici materyaller hazırlamak, Materyallerin dağıtımını gerçekleştirmek, Veri tabanlarının etkin kullanımını sağlamak.

Amaçlar Kullanıcıların ve kütüphanecilerin eğitimlerini desteklemek için tanıtım materyallerinin Türkçeye çevrilmesini sağlamak, Kütüphaneciler için çeşitli "kullanıcı eğitim materyalleri" geliştirmek ve bu yolla kullanıcıların veri tabanlarını daha etkin kullanmalarını sağlamak.

Veri Tabanı Kılavuzları sayfalık olarak tasarlanmaktadırlar. Resimlerle zenginleştirilmektedir. Kılavuzların hazırlanmasında ve basılı formatta dağıtılmasında üye kütüphanelere ek bir maaliyet yüklenmemektedir. Ayrıca ANKOS Web sayfasından da bu kılavuzlara erişilmektedir.

Veri Tabanı Kılavuzları -2 Bu kılavuzları indirebilir ve istediğiniz sayıda çoğaltarak kullanıcılarınıza dağıtabilirsiniz. Kendi web sayfalarınızda kullanabilirsiniz. Tanıtım amaçlı duyuru e-postalarının ekinde kullanıcılarınıza gönderebilirsiniz.

Veri Tabanı Kılavuzları yılında tamamlanmış olanlar: ACS Publications, ISI-Web of Knowledge 7.0, Science Direct, Ebrary 2005 yılında tamamlanan/üzerinde çalışılması planlananlar: AIP, EBSCOhost, Wiley InterScience JSTOR, OUP, OVID, MDConsult

Kütüphaneler Olarak Abone olunan veri tabanlarının kullanım istatistiklerini yıl boyunca izlemeliyiz. Düşük istatistiklerin sebeplerini tespit etmeye çalışmalıyız. Tanıtımın ve eğitimin kullanım üzerindeki etkisini unutmamalı ve her zaman kütüphane olarak “yeterli kullanıcı eğitimi verdik mi?” ve “yeterli tanıtım yaptık mı?” diye kendimizi sorgulamalıyız.

Anket Çalışmamız yılı çalışmalarına yön vermek ve üyelerimizin gereksinimlerini tespit etmek üzere bir anket çalışması yapılmaktadır. Sonuçları en kısa zamanda sizlerle de paylaşacağız.

TEŞEKKÜRLER...