Introduction to electronics and telecommunication engineering

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİMİ
Advertisements

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
HACETTEPE ROBOT TOPLULUĞU TEMEL ELEKTRİK-ELEKTRONİK DERSİ
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
Ohm Kanunu Direnç ve Çeşitleri Diyotlar LED’ler Transistörler
Hazırlayan: fatih demir
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
KAPASİTÖRLER Bir malzemenin birim volt başına yük depolama özelliğine onun kapasitesi adı verilir ve bu büyüklük şeklinde tanımlanır. Burada Q birimi coulomb.
Süperpozisyon Teoremi Thevenin Teoremi Norton Teoremi
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
ENDÜKTANS ÖLÇME.
Elektrik Akımı Hazırlayan: Mustafa Arbay.
TRİYAK.
ELEKTRİK AKIMI
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
DİRENÇ.
ÜNİTE:4 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK KONU:ELEKTRİK AKIMI HAZIRLAYAN:
AKIM ÖLÇME Öğr.Gör. Ferhat HALAT.
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
BOBİN.
Laplace Transform Part 3.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
ELEKTRİK.
HAZIRLAYAN KUMRAL KERDİĞE
Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
ELEKTRONİK DEVRELER-II LABORATUVARI
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Dirençler Direnç Özdirenç Dirençlerin Genel Özellikleri
Bölüm 1: Ohm Yasası ve Ohm Yasası ile Direnç Ölçümü
ELEKTRİK ENERJİSİ Elektriksel potansiyel enerjiden yeniden türetilen enerjidir .Bir elektrik devresi  tarafından çekilen ve tüketilen enerjiyi açıklar.
Bölüm 3: Seri ve Paralel Direnç Devrelerinin İncelenmesi-2
Bölüm 10: Seri Rezonans Devresinin İncelenmesi
KONDANSATÖRLER Kondansatörler elektrik enerjisi depo edebilen devre elemanlarıdır. İki iletken levha arasına dielektrik adı verilen bir yalıtkan madde.
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
TEMEL ELEKTRONİK -1-.
ANALOG DEVRE ELEMANLARI
Ön Çalışma Deneyin 2. ve 3. adımında kurulacak ve ölçümü alınacak devreleri simülasyon programında kurarak istenilen ölçümleri program yardımıyla alınız.
Şekil 13. 8B’de verici ve alıcı ayrı, ayrı yerlerdedir
Yapılan araştırmalarda elektrik akımın bir manyetik alan oluşturduğu bilinmektedir. Tam tersine, manyetik alan da bir elektrik akımı oluşturur mu?
Herhangi bir iletkenin uçları arasındaki potansiyel farkın, iletkenden geçen akım şiddetine oranı sabittir. Potansiyel artarsa, akım şiddeti de.
GÜÇ ÖLÇME Gücün Tanımı Elektrik enerjisi ile çalışan alıcıya elektrik enerjisi uygulandığında ısı, ışık, hareket vb. şekilde iş elde edilir. Elektrik enerjisi.
TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
ELEKTRİK AKIMI.
AMPULLERİN BAĞLANMA ŞEKİLLERİ HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ.
Elektrik yüklerinin üretecin bir kutbundan çıkarak diğer kutba gitmesi için oluşturulan düzeneğe elektrik devresi denir.
ELEKTRİK AKIMI.
Dogru Akim Esaslari.
Diyot Giriş Diyot, transistör, tümleşik (entegre) devreler ve isimlerini buraya sığdıramadığımız daha birçok elektronik elemanlar, yarı iletken malzemelerden.
1.Hafta Transistörlü Yükselteçler 1
Elektronik I Lab.
ELEKTRİK.
Dogru akim devreleri Elektromotor kuvvet Seri ve parallel bagli
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
Elektrik akımı, Direnç ve Potansiyel fark
HAZIRLAYAN: NUR TUNÇ. DİRENÇ NEDİR Direncin kelime anlamı, bir şeye karşı gösterilen zorluktur. Devre elemanı olan dirençte devrede akıma karşı bir zorluk.
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
Bir-fazlı transformatorların bağlantıları
Bir-fazlı Transformatorlar
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
 SERİ BAĞLAMA  PARELEL BAĞLAMA Bir üretecin kutupları, iletkenle bir ampule bağlandığında negatif yüklerin üretecin negatif kutbundan pozitif kutbuna.
Sunum transkripti:

Introduction to electronics and telecommunication engineering

SUNUM PLANI Laboratuvardaki Cihazlar Elektronik Devre Elemanları Digital Multimeter DC Power Supply Function Generator Oscilloscope Elektronik Devre Elemanları Direnç Kapasite İndüktör Transistor Devre Kurulumu Uygulamalar

Digital Multimeter (DMM) GW Instek GDM-8245: Digital Multimeter

Akım Ölçümü Akım Ölçümü 1. Multimetre anahtarı DC/ AC Akım kademesine getirilir. Beklenen değer bilinmiyorsa büyük akım konumunda ölçüm yapılır. 10 mA ve 1 A kademeleri varsa anahtarı 1 A’ de tutun. Eğer beklenen değer yaklaşık olarak biliniyorsa, bu değere en yakın ancak bu değerden büyük bir konuma ayarlanır. 2. Güç kaynağı kapatılır ve devre, akımın geçtiği yol üzerinde açılır(bağlantı çıkarılır). 3. Devre elemanlarının ayrıldığı o noktaya multimetre seri olarak bağlanır. 4. Güç kaynağı açılır ve akımın geçtiği yöne göre (+) ya da (–) değer okunur. Elde edilen değer (-) ise ampermetre uçları ters bağlanmıştır. Bulunan değeri daha hassas okumak için anahtar uygun konuma getirilir.

Gerilim Ölçümü 1. Voltmetre anahtarı, DC Voltaj kademesine getirilir. Aynen ampermetrede olduğu gibi beklenen değere göre uygun konum seçilir. 2. Voltmetre, devre çalışıyorken, üzerindeki voltajın ölçüleceği elemana parallel olarak bağlanır. 3. (-) değer okunursa, uçlar ters bağlanmıştır. Daha hassas okuma için anahtarı uygun konuma alabilirsiniz.

Direnç Ölçümü 1. Anahtar Direnç kademesine getirilir. Ampermetre ve voltmetrede olduğu gibi beklenen değere göre uygun konum seçilir. 2. Direnci ölçülecek eleman tek başına olmalıdır(devreden çıkartılır ve içinden herhangi bir akım geçmez). 3. Multimetrenin uçları elemanın uçlarına paralel olarak bağlanır. Bu bağlantıda devre elemanının kutuplu/yönlü olup olmadığı önemlidir. Biz deneylerimizde genellikle iki-yönlü (kutupsuz) elemanlarla çalışacağız.

DC Power Supply GW Instek GPC-30600:DC Power Supply

Function Generator GW Instek SFG-2120: Function Generator

Oscilloscope GW Instek GDS-1022: Oscilloscope

Direnç Direnç kelimesi, "bir güce karşı konan direnme gücü" olarak tanımlanabilir. Elektrik ve elektronikte ise direnç, iki ucu arasına gerilim uygulanan bir cismin akıma karşı gösterdiği direnme özelliğidir. Devrede akımı sınırlandırmak için kullanılır. Direnç"R" veya "r" harfi ile gösterilir, birimi Ω dır. Direncin görevleri Akımı sınırlamak Gerilimi bölmek Dirençler parametreleri Direncin omik değeri: Direncin ohmik değeri elektrik akımına gösterilen zorluğu belirler. Direncin gücü’dür. Direncin içinden geçen akım ısınmaya yol açar. Direncin dayanabileceği ısı miktarı direncin gücü ile bağlantılır. Direncin gücünün birimi Watt’tır. Daha yüksek güçlü dirençler ısıya daha fazla dayanırlar. Örneğin 5 Wattlık bir direnç, 1 Wattlık bir dirence göre ısıya daha dayanıklıdır.

Kapasite Elektronların kutuplanarak elektriksel yükü elektrik alanın içerisinde depolayabilme özelliklerinden faydalanılarak, bir yalıtkan malzemenin iki metal tabaka arasına yerleştirilmesiyle oluşturulan temel elektrik ve elektronik devre elemanı.  Elektrik yükü depolama, reaktif güç kontrolü, bilgi kaybı engelleme, AC/DC arasında dönüşüm yapmada kullanılırlar.

İndüktor Alternatif akımla beslenen devrelerde, manyetik akıyı değiştirmek suretiyle akım (indüksiyon akımı) yaratan araç. İndüktör, içinden geçen akım değiştikçe iki ucu arasinda potansiyel farkı oluşan bir devre elemanı, bir çeşit akım kaynağıdır. Endüktör ya da indükleç olarak da adlandırılır.

Devre Kurulumu