HAYVAN HAKLARI VE ETİK Özlem Ezgi Duran

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR
Advertisements

TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ
EKİZELDEN Hukuk Bürosu
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
İş Sağlığı & Güvenliği Kurulu Bilgilendirme Toplantısı
AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI “ BU ZOONOZ HASTALIKLARLA AB’YE GİRMEMİZ HAYALDİR ! “
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
TAPDK VE TÜTÜN KONTROLÜ
VERİCİ(DONÖR) TARAFINDAN SIKÇA SORULAN SORULAR
Türkiye’de e-sağlığın hukuki çerçevesi
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI I. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
MEB Öğrenci Davranışlarının Değerlendirilmesi Yönetmeliği
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU Kanun Numarası : 5996 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 13/6/2010 Sayı :
HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR
İL TÜTÜN KONTROL KURULLARI VE SORUMLULUKLARI
ÇOCUK İSTİSMARINA BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM
HAYVAN HAKLARI VE VETERİNER HEKİMLERİN GÖREVLERİ
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUK
Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
AA1. Ölüm ve bedensel zarar
EKONOMİK İSTİSMAR.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
Korunan Alan Kavramı Doç. Dr. Nilgül KARADENİZ
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONELİ İZİN YÖNERGESİ
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu veya kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacak. İşyerleri işletmelerini güvenlik.
Konu : Kurullar – Kuruluşlar – Komisyonlar
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI ( Tedavi Yardımları Şefliği) hacettepe.edu.tr 15 Ocak Ocak 2009.
HAZIRLAYAN VOLKAN İYİTOĞLU.
HAYIR DİYEBİLMEK LÜLEBURGAZ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
FİZİKSEL VE CİNSEL İSTİSMARIN YASAL BİLDİRİMİ
HAYVANLAR… CAN DOSTLARIMIZ…
TÜRKİYE’DE HAYVAN HAKLARI
HAYVAN HAKLARI VE HAYVAN KANUNU
İŞVERENİN BORÇLARI Ücretin Belirlenmesi
İş Sözleşmesinden Doğan Borçlar
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması Ve yaralanma Yolları
Hep Birlikte Ünitesi.
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
TOPLUM İÇİN ÇALIŞANLAR
SOKAKTA ÇALIŞAN VE SOKAKTA YAŞAYAN ÇOCUKLAR Sokakta çalışan ve sokakta yaşayan çocuklar; anne veya babası tarafından ihmal edilip,dilencilik,uçucu.
TEMEL KAVRAMLAR VE SAĞLIK HUKUKU
Aldatıcı hareket veya dürüstlük kurallarına aykırı diğer şekillerde ekonomik rekabetin her türlü kötüye kullanılmasıdır.  Başka bir işletmeye ait ürünlerin,
KİRALAMA-İRTİFAK HAKKI VE KULLANIM İZNİ(İNTİFA HAKKI)
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ
Av. Bilge Aydın Temiz BİLGE AYDIN TEMİZ
Animal Protection Law (1822-İngiltere) The Victoria Street Society (1875-İngiltere) Cruelty to Animal Act (1876-İngiltere)
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
Hayvanların nakile uygunluklarının kontrolü
ÇOCUK HUKUKU’NUN HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ÖZEL HUKUKTA ÇOCUK HAKLARI
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
Türkiye de hayvan refahı ile ilgili yasal düzenlemeler
İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU
Ondokuz mayıs üniversitesi Havza meslek yüksek okulu
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
 HAZIRLAYAN:ŞEVKİ NECATİ SAĞDIÇ o Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi o 5199 Hayvanları Koruma Kanunu(2004) o Tasarı ve Yasa Değişikliğine İlişkin.
HAYVAN HAKLARI VE HAYVAN KANUNU. SUNUMUN AMACI “Dünya Hepimizindir” *Bir milletin büyüklüğü ve ahlaki gelişimi, hayvanlara olan davranış biçimi ile değerlendirilir.
İŞ MAHKEMELERİ.
Sunum transkripti:

HAYVAN HAKLARI VE ETİK Özlem Ezgi Duran - 050090336 Yağız Ünal - 050090330 Buşra Sak - 050090325 Ayşegül Begüm Özman- 050090321 Şubat, 2014

Hayvanları Korumaya Yönelik Yasalar ve Yaptırımları 5199 nolu Hayvanları Koruma Kanunu Amaç Hayvanların rahat yaşaması Hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini sağlamak Hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunması Her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak

2. Hayvan Koruma Yönetimi 1. Koruma Tedbirleri Hayvanların Sahiplenilmesi, Bakımı ve Korunması Hayvanlara müdahaleler Hayvanların Ticareti ve Eğitilmesi Hayvanların Kesimi, Öldürülmesi ve Yasaklar 2. Hayvan Koruma Yönetimi Mahalli hayvan Koruma Kurulları, Teşkilat Görev ve Sorumluluklar Denetim ve Hayvan Koruma Gönüllüleri Hayvanların Korunmasının Desteklenmesi ve Diğer Hükümler 3. Cezai Hükümler İdari para cezası verme yetkisi, Cezalar, Ödeme Süresi, Tahsil ve İtiraz

1. Koruma Tedbirleri Hayvanların Sahiplenilmesi, Bakımı ve Korunması Bir hayvana bakan kişi; Hayvanı barındırmak, türüne ve üreme yöntemine uygun ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına dikkat etmek, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür Ev ve süs hayvanı satan kişiler; Hayvanların bakımı ve korunması ile ilgili sertifika almakla yükümlüdürler Evde ve ya bahçede bakılan hayvan, sahibinin borcundan dolayı haczedilemez Doğal yaşama ortamına tekrar uyum sağlayamayacak hayvanlar terkedilemez, böyle bir ortama bırakılamaz. Hayvan bakımevlerine verilebilir ya da yeniden sahiplendirme yapılabilir.

Sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların; Belli durumlar dışında öldürülmeleri yasaktır Ticarî ve gösteri amaçlı veya herhangi bir şekilde binicilik ve taşımacılık amacıyla çalıştırılamaz Hayvan bakımevlerine götürülmeleri zorunludur ve aşılanan, kısırlaştırılan ve rehabilite edilen hayvanlar kayıtları alınarak bulunduğu ortama geri bırakılır Mülkiyeti devlet kurumlarında kalmak üzere gerçek ve ya tüzel kişiler tarafından sahiplenilebilir.

2. Hayvanlara Müdahaleler Hayvanlara tıbbi ve cerrahi müdahaleler veteriner hekim tarafından yapılır Kontrolsüz üremenin engellenmesi için acı vermeden kısırlaştırma yapılır Bir hayvanın neslini yokedecek her müdahale yasaktır Yaşadıkları sürece, tıbbî amaçlar dışında organ veya dokularının tümü ya da bir bölümü çıkarılıp alınamaz veya tahrip edilemez Hayvanlara tıbbi amaçlar dışında davranış ve fiziki özelliklerini yapay değişikliğe uğratacak ilaç, hormon ve ya doping yapmak yasaktır Tıbbi amaçlar dışında süs amaçlı cerrahi müdahale yasaktır (kuyruk kesilmesi, tırnak ve dişlerin sökülmesi vb.) Hayvanlar bilimsel olmayan teşhis, tedavi ve deneylerde kullanılamazlar

3. Hayvanların Ticareti ve Eğitilmesi Satılırken; hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunludur Yabani hayvanların ticaretine Bakanlık karar verir Ev ve süs hayvanlarının üretimini ve ticaretini yapanlar; Anne ve yavrularının sağlığını tehlikeye atmamak için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür Hayvanların ticarî amaçla film çekimi ve reklam için kullanılması ile ilgili hususlar izne tâbidir. Bir hayvan; acı, ıstırap ya da zarar görecek şekilde, film çekimi, gösteri, reklam ve benzeri işler için kullanılamaz. Deney hayvanlarının ithalat ve ihracatı izne tâbidir Hasta, sakat ve yaşlı durumda bulunan veya iyileşemeyecek derecede ağrısı veya acısı olan bir hayvanı usulüne uygun kesmek ya da ağrısız öldürme amacından başka bir amaçla birine devretmek, satmak veya almak yasaktır. Hayvanlar, doğal kapasitesini veya gücünü aşacak şekilde veya yaralanmasına, gereksiz acı çekmesine, kötü alışkanlıklara özendirilmesine neden olacak yöntemlerle eğitilemez. Hayvanları başka bir canlı hayvanla dövüştürmek yasaktır

4. Hayvanların Kesimi,Öldürülmesi ve Yasaklar Hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan,ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır. İnsan ve çevre sağlığına yönelen önlenemez tehditler bulunan acil durumlar dışında yavrulama, gebelik ve süt anneliği dönemlerinde hayvanlar öldürülemez. Yasaklar; Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek. Hayvanları, gücünü aştığı açıkça görülen fiillere zorlamak Hayvan bakımı eğitimi almamış kişilerce ev ve süs hayvanı satmak. Ev ve süs hayvanlarını onaltı yaşından küçüklere satmak Hayvanların kesin olarak öldüğü anlaşılmadan, vücutlarına müdahalelerde bulunmak Avlanmasına ve özel üretim çiftliklerinde kesim hayvanı olarak üretimine izin verilen av hayvanları ile ticarete konu yabani hayvanlar dışındaki hayvanları, et ihtiyacı amacıyla kesip ya da öldürüp piyasaya sürmek.

Kesim için yetiştirilmiş hayvanlar dışındaki hayvanları ödül, ikramiye ya da prim olarak dağıtmak Hayvanları hasta, gebelik süresinin 2/3’ünü tamamlamış gebe ve yeni ana iken çalıştırmak, uygun olmayan koşullarda barındırmak Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunmak, işkence yapmak Sağlık nedenleri ile gerekli olmadıkça bir hayvana zor kullanarak yem yedirmek, acı, ıstırap ya da zarar veren yiyecekler ile alkollü içki, sigara, uyuşturucu ve bunun gibi bağımlılık yapan yiyecek veya içecekler vermek. Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek.

Bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, onu en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır İşletme sahipleri ve belediyeler hayvanat bahçelerini, doğal yaşama ortamına en uygun şekilde tanzim etmekle ve ettirmekle yükümlüdürler Bu Kanunun hayvanları korumaya yönelik hükümlerine aykırı hareket eden ve bu suretle bulundurduğu hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasaklanır ve hayvanlarına el konulur. Söz konusu hayvan yeniden sahiplendirilir ya da koruma altına alınır.

5. Hayvan Koruma Yönetimi En yetkili Çevre ve Orman Bakanlığı İl hayvanları koruma kurulu Yerel hayvan koruma görevlileri (gönüllü)

6. Cezai Hükümler MADDE 4: Kontrolsüz üremeyi önlemek amacıyla, toplu yaşanan yerlerde beslenen ve barındırılan kedi ve köpeklerin sahiplerince kısırlaştırılması esastır. Bununla birlikte, söz konusu hayvanlarını yavrulatmak isteyenler, doğacak yavruları belediyece kayıt altına aldırarak bakmakla ve/veya dağıtımını yapmakla yükümlüdür. Bu maddenin ikinci cümlesine aykırı davrananlar; Hayvan başına ikiyüzellimilyon lira idarî para cezası

MADDE 5: Bir hayvana bakan kişi; Hayvanı barındırmak, türüne ve üreme yöntemine uygun ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına dikkat etmek,insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür Ev ve süs hayvanı satan kişiler; Hayvanların bakımı ve korunması ile ilgili sertifika almakla yükümlüdürler Ev ve süs hayvanlarının üretimini ve ticaretini yapanlar; Anne ve yavrularının sağlığını tehlikeye atmamak için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür Bu hükümlere aykırı davrananlara hayvan başına ellimilyon lira Doğal yaşama ortamına tekrar uyum sağlayamayacak hayvanlar terkedilemez, böyle bir ortama bırakılamaz. Hayvan bakımevlerine verilebilir ya da yeniden sahiplendirme yapılabilir. Bu hükme aykırı davrananlara hayvan başına yüzellimilyon lira idarî para cezası

MADDE 6: Sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanununda öngörülen durumlar dışında öldürülmeleri yasaktır Bu hükme aykırı hareket edenlere hayvan başına beşyüzmilyon lira idarî para cezası MADDE 7: Hayvanlara tıbbi ve cerrahi müdahaleler veteriner hekim tarafından yapılır. Kontrolsüz üremenin engellenmesi için acı vermeden kısırlaştırma yapılır Bu hükme aykırı davrananlara hayvan başına yüzellimilyon lira idarî para cezası MADDE 8: Bir hayvan neslini yok edecek her türlü müdahale yasaktır Bu hükme aykırı davrananlara hayvan başına yedibuçukmilyar lira idarî para cezası

MADDE 8:Yaşadıkları sürece, tıbbî amaçlar dışında organ veya dokularının tümü ya da bir bölümü çıkarılıp alınamaz veya tahrip edilemez Hayvanlara tıbbi amaçlar dışında davranış ve fiziki özelliklerini yapay değişikliğe uğratacak ilaç, hormon ve ya doping yapmak yasaktır Tıbbi amaçlar dışında süs amaçlı cerrahi müdahale yasaktır (kuyruk kesilmesi, tırnak ve dişlerin sökülmesi vb.) Bu hükümlere aykırı davrananlara hayvan başına birmilyar lira idarî para cezası MADDE 9:Hayvanlar bilimsel olmayan teşhis, tedavi ve deneylerde kullanılamazlar Bu hükme aykırı davrananlara hayvan başına ikiyüzellimilyon lira,yetkisi olmadığı halde hayvan deneyi yapanlara hayvan başına birmilyar lira idari para cezası

MADDE 10: Satılırken; hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunludur Yabani hayvanların ticaretine Bakanlık karar verir Ev ve süs hayvanlarının üretimini ve ticaretini yapanlar; Anne ve yavrularının sağlığını tehlikeye atmamak için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür Hayvanların ticarî amaçla film çekimi ve reklam için kullanılması ile ilgili hususlar izne tâbidir. Bir hayvan; acı, ıstırap ya da zarar görecek şekilde, film çekimi, gösteri, reklam ve benzeri işler için kullanılamaz. Deney hayvanlarının ithalat ve ihracatı izne tâbidir Hasta, sakat ve yaşlı durumda bulunan veya iyileşemeyecek derecede ağrısı veya acısı olan bir hayvanı usulüne uygun kesmek ya da ağrısız öldürme amacından başka bir amaçla birine devretmek, satmak veya almak yasaktır. Bu hükümlere aykırı davrananlara ikimilyarbeşyüzmilyon lira idarî para cezası

MADDE 11: Hayvanlar, doğal kapasitesini veya gücünü aşacak şekilde veya yaralanmasına, gereksiz acı çekmesine, kötü alışkanlıklara özendirilmesine neden olacak yöntemlerle eğitilemez. Bu hükme aykırı davrananlara birmilyarikiyüzellimilyon lira, Hayvanları başka bir canlı hayvanla dövüştürmek yasaktır Bu hükme aykırı davrananlara hayvan başına birmilyarikiyüzellimilyon lira idarî para cezası MADDE 12: Hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan,ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır. Bu hükme aykırı davrananlara beşyüzmilyon lira Dini amaçla kurban kesmek isteyenlerle ilgili hususların diyanet işlerinin bağlı olduğu Bakanlıkça düzenlenmesi esasına aykırı davrananlara hayvan başına birmilyarikiyüzellimilyon lira idarî para cezası.

MADDE 13: İnsan ve çevre sağlığına yönelen önlenemez tehditler bulunan acil durumlar dışında yavrulama, gebelik ve süt anneliği dönemlerinde hayvanlar öldürülemez. Öldürülen hayvan başına beşyüzmilyon lira idarî para cezası, aykırı davranışların işletmelerce gösterilmesi halinde öldürülen hayvan başına birmilyarikiyüzellimilyon lira idarî para cezası.

MADDE 14: Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek. Hayvanları, gücünü aştığı açıkça görülen fiillere zorlamak Hayvan bakımı eğitimi almamış kişilerce ev ve süs hayvanı satmak. Ev ve süs hayvanlarını onaltı yaşından küçüklere satmak. Hayvanların kesin olarak öldüğü anlaşılmadan, vücutlarına müdahalelerde bulunmak Kesim için yetiştirilmiş hayvanlar dışındaki hayvanları ödül, ikramiye ya da prim olarak dağıtmak. Tıbbî gerekçeler hariç hayvanlara ya da onların ana karnındaki yavrularına veya havyar üretimi hariç yumurtalarına zarar verebilecek sunî müdahaleler yapmak, yabancı maddeler vermek. Hayvanları hasta, gebelik süresinin 2/3’ünü tamamlamış gebe ve yeni ana iken çalıştırmak, uygun olmayan koşullarda barındırmak. Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunmak, işkence yapmak. Sağlık nedenleri ile gerekli olmadıkça bir hayvana zor kullanarak yem yedirmek, acı, ıstırap ya da zarar veren yiyecekler ile alkollü içki, sigara, uyuşturucu ve bunun gibi bağımlılık yapan yiyecek veya içecekler vermek. Aykırı davrananlara ikiyüzellimilyon lira idarî para cezası

Avlanmasına ve özel üretim çiftliklerinde kesim hayvanı olarak üretimine izin verilen av hayvanları ile ticarete konu yabani hayvanlar dışındaki hayvanları, et ihtiyacı amacıyla kesip ya da öldürüp piyasaya sürmek Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek Aykırı davrananlara hayvan başına ikimilyarbeşyüzmilyon lira idarî para cezası verilir, kesilmiş ve canlı hayvanlara el konulur. MADDE 20: Hayvanların korunması ve refahı amacıyla; yaygın ve örgün eğitime yönelik programların yapılması, radyo ve televizyon programlarında bu konuya yer verilmesi esastır Aykırı hareket ettiği tespit edilen ulusal radyo ve televizyon kurum ve kuruluşlarına maddenin ihlal edildiği her ay için beşmilyar lira idarî para cezası

MADDE 21: Bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, onu en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır. Aykırı hareket edenlere hayvan başına ikiyüzellimilyon lira idarî para cezası MADDE 22: İşletme sahipleri ve belediyeler hayvanat bahçelerini, doğal yaşama ortamına en uygun şekilde tanzim etmekle ve ettirmekle yükümlüdürler Hayvanat bahçelerinde kötü şartlarda barındırdıkları hayvan başına altıyüzmilyon lira idarî para cezası MADDE 23: Ev ve süs hayvanlarının ticaretinin yapılması, ithalatı ve ihracatı ile her ne şekilde olursa olsun, ülkeden çıkarılması ve sokulması ile ilgili her türlü izin ve işlemlerde Bakanlığın görüşü alınmak kaydıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilidir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ilgili birimlerince, yıl içinde yapılan ithalat ve ihracat ile ilgili bilgiler Bakanlığa bildirilir. Aykırı hareket edenlere hayvan başına ikimilyarbeşyüzmilyon lira idarî para cezası

5199 nolu kanuna yönelik eleştiriler Hayvanlara eziyet Kabahatlar kanununda kalmaya ne kadar daha devam edecek? Hukuk sisteminde mal ile can arasında gidip gelme!

HAYVANLARA KARŞI DAVRANIŞLARA ETİK YAKLAŞIM İnsanların hayvanlara bakış açısı sürekli tartışılan bir konudur. Burada anlaşılması gereken hayvan refahıdır. Hayvan refahının tanımlanması ve hayvan haklarının oluşturulması; toplumların dinleri, kültürleri ve ekonomik durumlarına bağlı olarak değişmektedir.

Hayvanlara karşı davranış 2 temel yaklaşımda incelenebilir: ANTROPOSENTRİZM FİZYOSENTRİZM

Antroposentrizm İnsan merkezli bir yaklaşımdır. İnsan dışı varlıkları, insana olan yararı ile tanımlar. İnsan doğaya bağımlıdır. Doğa maddi değerin ötesinde estetik açıdan mutluluk vericidir. İnsanın doğaya saygısı varsa, diğer insanlara da saygısı olur.

Antroposentrizm Descartes’e göre, çevreyi madde ve ruh olarak tanımlar. İnsan vücudu ve hayvanlar maddedir ama insanlar vücudu bir de ruha sahiptir. Kunt’a göre, hayvanlar acı çekebilir fakat hakları yoktur.

Yumuşak Antroposentrizm Hayvanlara da insanca muamele edilmesi gerektiğini savunur. Ama bu yaklaşım hayvanın değeri için değil, insan dışı davranıştan kaçınmak içindir.

Fizyosentrizm Bu yaklaşım doğayı merkezine alır, insanı değil. İçerisinde 2 temel farklı yaklaşım var: Patosentrizm: Bu görüşe göre, bir canlı acı çekiyorsa canlıya etik değer kazandırır. Biosentrizm: Bu görüşte tüm canlılara etik değer yüklenmelidir.

Hayvanlara karşı bu bakış açısı farklılıkları insanların beslenme alışkanlıklarını etkilemektedir. Vejetaryenlik 3’e ayrılır: Lakto-Ovo vejetaryenler, hayvan eti, tavuk, balık, kırmızı et yemezler ancak yumurta ve süt ürünlerini tüketirler. Vejetaryenlerin yüzde 80-90’ı bu gruba girer. Lakto vejetaryenler, hayvan eti yemedikleri gibi yumurta da tüketmezler. Ancak süt-yoğurt bu grup vejetaryenlerin diyetinde vardır. Veganlar, yani katı vejetaryen olan bu grup, et, süt, yumurta tüketmedikleri gibi hayvansal hiçbir besin maddesini de tüketmezler. Bal, dondurma, yoğurt, muhallebi gibi hayvansal ürünlerden yapılan besin maddeleri bu tür vejetaryenlerin yasakları arasındadır.

Hayvanlara karşı davranışlar Avcılık: İnsanların avcılığa, insanlık tarihinin bilinen en eski zamanlardan beri canlarını korumak ,yiyecek ve giyeceklerini sağlamak gibi hayati ihtiyaçlarının temini için başlamıştır. Günümüzde ise avcılık daha çok eğlence, spor ve ticaret amaçlı yapılmaktadır. Hayvan Deneyleri: Hayvan deneyleri insan dışındaki canlıların özellikle tıp, genetik, farmakoloji (ilaç bilimi) gibi bilimsel araştırmalarda kullanılması şeklinde ifade ediliyor. Birçok hayvanın acı çekerek ölmesine sebep olan bu deneylere alternatif olarak, hücre ve doku kültürleri veya yumurta testleri gösteriliyor.

Kürk Yapımı: Dünyada her yıl ortalama 50milyon hayvan kürkleri için öldürülüyor. Özellikle de kürklerin zarar görmemesi için hayvanların kafalarına vurularak öldürüyorlar.

Hayvanat Bahçeleri: Hayvanat bahçelerindeki en iyi şartlar bile, yaban hayvanlarının yaşam alanlarının yerini tutamaz. Koşmak, dolaşmak, uçmak, tırmanmak, yemek aramak, eş seçmek ve kendi türleriyle birlikte olmak gibi onlar için doğal ve önemli olan şeyleri yapmaları engellenir. İşin içinde bir de para olunca, giderler en aza indirilir ve hayvanların bakımları vasatı aşamaz. Sirkler: Sirk hayvanlarının nasıl işkenceden farksız koşullarda eğitildikleri ve yapamayacakları hareketleri nasıl zorla yaptığını tahmin etmek güç değildir.

Hayvan Dostlarımızın Maruz Kaldığı Kötü Muamelelere İlişkin Örnekler AVCILIK SPOR MUDUR CİNAYET MİDİR? PERŞEMBE, 30 OCAK 2014 14:38

Hayvan Dostlarımızın Maruz Kaldığı Kötü Muamelelere İlişkin Örnekler

Hayvan Dostlarımızın Maruz Kaldığı Kötü Muamelelere İlişkin Örnekler «Avcılık zevk için öldürmektir. Zevk için öldürmek, öldürmekten zevk almak tedavi edilmesi gereken ruhsal ve zihinsel bir hastalıktır. Can almak yerine bir can kurtarın..  Yaşam Ellerinizde.» HAYTAP YABAN HAYAT GRUBU

Hayvan Dostlarımızın Maruz Kaldığı Kötü Muamelelere İlişkin Örnekler ABD’de Köpeğe Tecavüz Eden Türk'e Sınır dışı PAZAR, 10 MAYIS 2009 23:30

Hayvan Dostlarımızın Maruz Kaldığı Kötü Muamelelere İlişkin Örnekler Sakarya' da Avı Yasak Yaban Hayvanın Çarmıha Geren Şahıs PERŞEMBE, 09 OCAK 2014 16:46 TC. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE Sayın Genel Müdürüm, Aşağıdaki eklerde Sakarya Yuvalı Dere'de bir tarlanın içine  'Çakır ' kuşunun çarmığa gerilmiş şekilde çivilenerek korkuluk yapıldığını gösterir fotoğrafları tarafınıza sunuyoruz. Yüksek makamınızdan olay  hakkında soruşturma açılmasını, buradaki fotoğraflarda görülen şahıslar ( bölge basın mensupları ) ile  gerekirse polis ve jandarma eşliğinde görüşülerek bilgi alınmasını, söz konusu tarlanın sahibinin tespit edilmesini ve hakkında yasal işlem yapılmasını, yapılacak olan çalışmalar ile ilgili olarak tarafımıza bilgi verilmesini talep ediyorum. Doğa koruma ve hayvan hakları konularında yapılan çalışmalarda  her zaman yardıma hazır olduğumuzu bildiriyor saygılarımla arz ediyorum. Ege SAKİN Haytap Temsilcisi

Hayvan Dostlarımızın Maruz Kaldığı Kötü Muamelelere İlişkin Örnekler KATİL NİÇİN SERBEST? SALI, 11 ŞUBAT 2014 02:53

Hayvan Dostlarımızın Maruz Kaldığı Kötü Muamelelere İlişkin Örnekler Afyon'da Köpek Dövüşüne 6.585 Tl İdarei Para Cezası PAZARTESI, 10 ŞUBAT 2014 04:04

ÇEVRE VE SOKAK HAYVANLARI DERNEĞİ EVSİZ HAYVANLARI VE DOĞAYI KORUMA DERNEĞİ DOĞAL HAYATI KORUMA DERNEĞİ TÜRKİYE SAHİLLERİ KORUMA DERNEĞİ (TURMEPA) HAYVAN SEVGİSİ DERNEĞİ TÜRKİYE HAYVANLARI KORUMA DERNEĞİ

Ayrıca ; Çevre ve Orman Müdürlüğü Tarım ve Köyişleri Müdürlüğü Belediyeler

PETA ( People for the Ethical Treatment of Animals) WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu)

Lüks Amaçlı Cinayete Alet Olmayalım!

Soğukta açlıktan donarak ölmelerine, sıcakta susuzluktan bitap düşmelerine izin vermeyelim. Bir Kap SU Bir Kap Mama!

Satın Almayın, Evlat Edinin. VE ONLARI TERKETMEYİN..!

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.