PROJENİN AMACI İ ÇEÇEKLER İ N pH DE Ğ ERLER İ N İ N ÖLÇÜLÜP M İ DEN İ N pH DERECES İ KAR Ş ILA Ş TIRILMASI VE DE Ğ ERLEND İ R İ LMES İ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DEAERASYON.
Advertisements

SiNDiRiM SiSTEMiMiZ Sindirim… Mekanik ve Kimyasal sindirim..
Besin nedir?.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
C vitamini Sağlık ve İş Güvenliği Bölümü.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
Madde ve Maddenin Özellikleri
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Çöktürme Titrimetrisi
ÇÖZELTİLER.
Asitler, Bazlar Ve Tamponlar: pH Ölçülmesi Ve Önemi (1 saat)
ASİT VE BAZ TANIMLARI ARHENİUS ASİT BAZ TANIMI:
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
Nötralleşme Titrasyonları
Asitler ve Bazlar.
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Potansiyometri Çalışma ilkesi: Karşılaştırma elektrodu ile uygun bir ikinci elektrottan oluşan Elektrokimyasal hücreden akım geçmezken Potansiyel ölçümüne.
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR III
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
EGZERSİZ VE KAN.
Proteinler.
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
7. SINIF 1. ÜNİTE ÇALIŞMA KİTABI ETKİNLİKLERİ
ASİT_! BAZLAR_!.
*HAZIRLAYANLAR *ECE MISIRLI *KÜBRA EREL
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
ASİT_! BAZLAR_!.
NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI
Deney No: 4 Derişimin Tepkime Hızına Etkisi
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
CANLI VÜCUDUNDA BOŞALTIMA NEDEN İHTİYAÇ VARDIR?
BÖLÜM 18: Asit-Baz Dengeleri, Ek Konular
TOPRAK REAKSİYONU (TEPKİMESİ)
Asitler Bazlar Tuzlar.
BEŞİNCİ HAFTA Gravimetrik ve volümetrik analiz. Eşdeğer kütle ve normalite. Denklem denkleştirme. 1.
ASİTLER VE BAZLAR.
ASİTLER & BAZLAR.
Deney No: 9 Asit Baz Titrasyonu
ASİTLER VE BAZLAR.
DENGELİ BESLENME.
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
ÇÖZELTİ İki veya daha çok maddenin birbiri içerisinde serbest moleküller veya iyonlar halinde dağılarak meydana getirdiği homojen bir karışıma çözelti.
Sindirim Sistemi Nedir ?
ASİTLER VE BAZLAR TUĞBA KÜÇÜKKAHRAMAN.
Bölüm 14. Nötralleşme Titrasyonlarının İlkeleri
1 Chi – Kan – Vücut Sıvıları / 19 Zekeriya Aktürk
Sağlıklı Beslenme / 32.
ASİT-BAZ TİTRASYONLARI
9-10 HAFTA Titrimetrik Yöntemler; Çöktürme Titrimetrisi
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
VİTAMİNLER.
KOMPLEKSOMETRİK TİTRASYONLAR EDTA TİTRASYONLARI
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Limonun FAYDALARI VE ZARARLARI.Limon suyunun "MUCİZEVİ ETKİLERİ"
1.Kuvvetli Asitlerde pH Hesaplanması:
Titrimetride Hesaplamalar
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
ASİTLER VE BAZLAR. ASİTLER VE BAZLAR HCl(suda)  H+ + Cl - Asit nedir ? Suda çözündüğünde H + iyonu veren maddelerdir. HCl(suda)  H+ + Cl -
İdrar tahlilinde neler test edilir ? Standart bir idrar tahlilinde test edilen kimyasal ve mikroskopik maddeler aşağıda sıralanmıştır. Bunların dışında.
2T3 HAVA HESAPLARI.
Sunum transkripti:

PROJENİN AMACI İ ÇEÇEKLER İ N pH DE Ğ ERLER İ N İ N ÖLÇÜLÜP M İ DEN İ N pH DERECES İ KAR Ş ILA Ş TIRILMASI VE DE Ğ ERLEND İ R İ LMES İ

Bir toplumun içecek kültürü, yaşam şekliyle yakından ilgilidir. Yaşam şeklinin değişmesi, içecek kültürünün de zamanla değişmesine neden olur. Doğal haliyle bu da içecek kültürü ile doğrudan ilişkilidir.

Süt ve süt ürünleri, doğal meyve suyu ve özellikle 1970’li yıllardan sonra Türkiye’de revaçta olan katkılı meyve suyu ve gazlı içecekler toplumda ilgi görmekte ve bol miktarda tüketilmektedir

Yer yer bu tüketimlerde sınırın aşıldığı ve sağlığın asitler açısından olumsuz etkilendiği durumlarla karşılaşılır

ASİDİK KALKAN: MİDE

Mide sindirim sisteminin önemli bir ayağı olan kimyasal sindirimde görevler üstlenen etkili ve kendi sağlığı için yeterli olan bir asit deposudur.

Bol miktarda yiyeceğin geçici olarak depolandığı bir organdır.Rahatlıkla 1,5 lt sıvıyı içinde tutabildiği gibi, maksimum 4 lt sıvı tutma kapasitesi vardır. Sağlıklı bir insanda pH değeri 2 civarındadır.

Mide fiziksel ve kimyasal olarak besinleri parçalar. Özellikle bu sindirimde en önemli yapı mide asitidir(HCI). Kendini de bu aside karşı korumak için mukus adı verilen bir koruma kalkanına sahiptir.

Doğal haliyle fazla miktarda alınan asit kökenli yiyecek ve içeceklerin mide de ülser ve mide kanamasına neden olacağı herkes tarafından su götürmez bir gerçektir

ASİT

En basit tanımıyla sudaki çözeltilerine H ⁺ iyonu veren maddelere asit, sudaki çözeltilerine OH - iyonu veren maddelere "baz" denir

Asitlerin ve bazların çoğu oldukça tehlikeli ve tahrip edici maddelerdir; bunlar proteini çözerek dokuyu tahrip ederler.Bu yüzden asit içeren içecekleri kontrollu almak gerekir.

İÇECEKLER Gazlı İçecekler Meyve Suları

Gazlı İçecekler Şekerli suların karbondioksit gazı ile doyurulması esasına dayanır. Asit yoğunluğu yüksek olduğu için mide salgısını artırıcı etki gösterir, ülsere meyilli kimselerde olumsuz etkiler yaratırlar. pH dereceleri 2.4 ile 4.0 arasında değişen gazlı içeceklerin diş çürüklerine de yol açtığı artık herkes tarafından bilinmektedir.

Meyve Suları

Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi, vücudun su dengesinin korunması ile mümkündür. Özellikle sebze ve meyve suları susuzluğu giderdiği gibi, sağlığı da olumlu yönde etkilemektedir

Yaptığımız çalışmalarda gazlı içeceklerin ve meyve sularınının p H değerlerini ve belirli hacimlerinde bulunan asit miktarlarını hesapladık. Günlük tüketimde midemizi olumsuz etkilememesi için gerekli kullanım miktarlarını belirledik. Bu çalışmayı yaparken POTANSİYOMETRİK TİTRASYON metodundan yararlandık…

YÖNTEM Potansiyometrik Titrasyon Asit-Baz titrasyonlarını potansiyometrik yolla yapmak için genelde pH elekrodu kullanılır. En çok kullanılan pH elektrodu cam elektrotudur. Titrasyonu yapılmak istenen asit yada baz çözeltisine pH metrenin elektrodu yerleştirilir.

Meyve sularının çoğu renkli olduğu için titrasyonlarında indikatör kulanılması zordur. Bazende imkansızdır. Doğru neticeye ulaşmak için potansiyometrik yöntemi kullanma tercih edildi.

Limon suyunun 1M NaOH potansiyometrik titrasyon grafiği

Vişne suyununpotansiyometrik titrasyon grafiği

Nar suyunun potansiyometrik titrasyon grafiği

Portakal suyunun potansiyometrik titrasyon grafiği

HESAPLAMALAR VE SONUÇ Grafiklerden okunan toplam NaOH miktarından her bir madde için asit miktarılarının hesaplanması. Limon suyundaki toplam asit miktarının hesaplanması Şekil 1’ den titre edilen limon suyu için harcanan 1M NaOH miktarının 4,3 ml olduğu bulundu. Buna göre harcanan baz miktarına ekivalen miktarda asit nötralleştireceği için asit miktarı hesaplanabilir ml NaOH da 1 mol OH - varsa 4,3 ml NaOH X mol OH - vardır X = 4, mol OH - vardır. Bu da 4 g limon suyunda bulunan asit miktarına eşdeğerdir.

İnsan midesinin pH değeri yaklaşık 2’ dir. pH boş mide = 2 [H ⁺ ] boş mide = mol/lt dir Midenin ortalama hacmi 2,5 lt dir. 1 litrelik midede mol mide asidi varsa 2,5 lt midenin tamamı X mol mide asidi vardır X = 2, mol/mide olur. Yukarıdaki hesaba göre midenin toplam asidi 2, mol olduğu görülüyor.

Midenin asitliğini verebilecek limon suyu miktarının hesaplanması : 4 g limonda 4, mol mide asidi varsa X g limonda 2, mol mide asidi vardır X = 23 g limon suyu vardır. Yani mide hiç asit üretmese ve 23 g limon suyu mide giderse başka hiçbir tepkimede olmadığı varsayıldığı anda midenin pH’ nin 2 dolayında söylenebilir.

Benzer hesap yolu ile vişne, nar ve portakal suyunun miktarlarının hesaplanması yapılabilir. Limon suyu, portakal suyu, vişne suyu, nar suyunda bulunan toplam asit miktarları için, yapılan potansiyometrik titrasyon eğrilerinden hesaplanan değerler aşağıdaki çizelgede toplanmıştır

MADDEpH DEĞERLERİ TİTRASYON İÇİN ALINAN MİKTAR HARCANAN NaOH MİKTARI(ml) HESAPLANAN MİKTAR(mol) BİRİM MİKTARDAKİ TOPLAM ASİT LİMON3,04,0 g4,3 (1,0 M)4, ,043 mol/limon VİŞNE SUYU3,810,0 ml2,4(0,5 M)1, ,120 mol/lt NAR SUYU3,810,0 ml2,3(0,5 M)1, ,115 mol/lt PORTAKAL SUYU3,710,0 ml2,2(0,5 M)1, ,110 mol/lt

Kaynaklarına bağlı olarak günlük kullanılan sıvı içeceklerin pH değişik olmakla beraber bazı içeceklerin pH aşağıdaki çizelgede toplanmıştır. Maddelimonvişnenarportakal Ph3,03,8 3,7 kolafantaçaykahvesüt (taze) süt (ekşi) 3,93,85,75,57,16,6

Bu çizelgeden görüleceği gibi pH değerleri 3,7-3,9 arasında değişen içeceklerin asit miktarları 2,5-3 limona eşdeğer bir asit miktarı verdikleri rahatlıkla söylenebilir.

Yapılan çalışmada, 1 limonda ortalama 40 g limon asidinin olduğu görüldü. Aşağıdaki çizelgede bir limonun içindeki toplam asit miktarının 0,043 mol olduğu hesaplandı. Bundan hareketle 2,5-3 limonun verebileceği asit miktarı ile 1 lt vişne suyu, 1 lt nar suyu, 1 lt portakal suyunun vereceği asit miktarı aynıdır. Yani bir insan aynı anda 2,5-3 limonun suynu içmesiyle adı geçen meyve sularından içmekle alacağı asit miktarları aynıdır.

TEŞEKKÜRLER……