Asitler ve Bazlar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Katılar & Kristal Yapı.
Advertisements

Çöktürme Titrimetrisi
BÖLÜM 17: ASİTLER VE BAZLAR
ÇÖZELTİLER.
CTAB’IN PERLİT YÜZEYİNE ADSORPSİYONU
Asitler, Bazlar Ve Tamponlar: pH Ölçülmesi Ve Önemi (1 saat)
ASİT VE BAZ TANIMLARI ARHENİUS ASİT BAZ TANIMI:
ASİTLER VE BAZLAR ASİT-BAZ KAVRAMI ASİT VE BAZLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ
Nötralleşme Titrasyonları
Asitler ve Bazlar T47KQ8QX45 SP1RX7HNQE.
Asit ve Baz Metabolizması
Tamponlar, Asit-Bazlar, ve Konsantrasyon türleri
ASİTLER VE BAZLAR Hazırlayanlar: Grup no:10 Kamile Kul
Asitler ve Bazlar.
Asitler, Bazlar ve Temel Özellikleri
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Potansiyometri Çalışma ilkesi: Karşılaştırma elektrodu ile uygun bir ikinci elektrottan oluşan Elektrokimyasal hücreden akım geçmezken Potansiyel ölçümüne.
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR III
Vücudumuzda Su ve Elektrolitler
Hafta 10: ASİTLER ve BAZLAR
ASİT_! BAZLAR_!.
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Çözeltiler. Çözeltilerin derişimleri. Net iyonik denklem.
CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞİKLER.
Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler
Asitler ve Bazlar.
ASİTLER VE BAZLAR.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
Hafta 3: KİMYASAL DENGE.
DÖRDÜNCÜ HAFTA Asit ve bazların iyonlaşma sabitleri. Ortak iyon etkisi. Tampon çözeltiler. 1.
ASİT_! BAZLAR_!.
Deney No: 4 Derişimin Tepkime Hızına Etkisi
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
FİZYOLOJİK TAMPON SİSTEMLERİ
HAZIRLAYAN FATMA ALÇIN
BÖLÜM 18: Asit-Baz Dengeleri, Ek Konular
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
İNTERNET PROGRAMLAMA - 1
BEŞİNCİ HAFTA Gravimetrik ve volümetrik analiz. Eşdeğer kütle ve normalite. Denklem denkleştirme. 1.
Katılar & Kristal Yapı.
Soru Fe 2+ ile 1,10-fenantrolin kompleksi ile hazırlanan 0,01, 0,02, 0,03, 0,04 ve 0,05 mM standart çözeltiler için ölçülen absorbanslar sırasıyla 0,14,
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
ÇöZELTİLER.
Çözeltiler.
Yrd. Doç. Dr. Aysel KÜÇÜK TUNCA
1.1.Oto-İyonizasyon: Saf su pratik olarak elektriği iletmez. Ancak duyarlı araçlarla yapılan iletkenlik ölçümleri, arı suyun çok az oranda da olsa elektriği.
YÜZDE ÇÖZELTİLER VE HAZIRLANMALARI
ÇÖZELTİ İki veya daha çok maddenin birbiri içerisinde serbest moleküller veya iyonlar halinde dağılarak meydana getirdiği homojen bir karışıma çözelti.
Çözünürlük ve Çözünürlük Çarpımı
4. ÇÖZÜNÜRLÜK   4.1. Çözünürlük çarpımı NaCl Na Cl- (%100 iyonlaşma)
Bölüm 10. Kimyasal Dengelere Elektrolitlerin Etkisi
Bölüm 14. Nötralleşme Titrasyonlarının İlkeleri
Su Molekülünün Özellikleri
KOMPLEKSOMETRİK TİTRASYONLAR EDTA TİTRASYONLARI
ASİTLER BAZLAR Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
13 HAFTA NötralleşmeTitrasyonlarının Uygulamaları
KARIŞIMLAR ÇÖZÜNME ÇÖZELTİ ÇÖZELTİLER.
… her şey unutulur, Fakat biz her şeyi gençliğe bırakacağız. O gençlik ki hiçbir şeyi unutmayacaktır. Geleceğin ışık saçan çiçekleri onlardır. Bütün ümidim.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
Çözeltiler. Çözeltilerin derişimleri. Net iyonik denklem. ONUNCU HAFTA.
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
Titrimetride Hesaplamalar
Tampon çözeltilerin pH larının hesaplanmasında ;
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER.
ÇÖZELTİLER Başlıca iki gruba ayrılmaktadır. Homojen Çözeltiler :
Poliprotik Asitler Bünyesinde birden fazla iyonlaşabilen hidrojen içeren asitlerdir. Örneğin H2SO4,H3PO4 ve H2CO3 gibi … H3A şeklindeki bir poliprotik.
ASİTLER VE BAZLAR. ASİTLER VE BAZLAR HCl(suda)  H+ + Cl - Asit nedir ? Suda çözündüğünde H + iyonu veren maddelerdir. HCl(suda)  H+ + Cl -
ÇÖZÜNÜRLÜĞÜN HESAPLANMASINDA AKTİFLİĞİN ÖNEMİ
Sunum transkripti:

Asitler ve Bazlar

İYONLAŞMA YÜZDESİ Tanım: İyonlaşan moleküllerin yüzdesini belirtir. örnek: 1,0 M, 0,1 M, 0,010 M HC2H3O2 çözeltileri için iyonlaşma yüzdesini hesaplayanız? Ka=1,8x10-5

ÇOK PROTONLU ASİTLER Bazı asitler moleküllerinde iyonlaşabilen birden çok H atomu taşırlar. Böyle asitlere çok protonlu asitler denir. Yalnız, asit içerdiği H+ sayısı kadar aşamada iyonize olur. Örneğin H2SO4 iki aşamada ayrışan çok protonlu bir asittir. Çok protonlu asitlerde iyon konsantrasyonun hesaplanması: 3,0 M H3PO4 çözeltisinde a) [H3O+] =? b) [H2PO4-] =? c) [HPO42-]=? d) [PO43-]=? Solution:

TAMPON ÇÖZELTİLER Az miktarda asit ya da baz eklenmesiyle pH değeri çok az değişen çözeltilere tampon çözeltiler denir. Tampon çözeltilerde, biri asitleri diğeri bazları nötürleştiren iki bileşen bulunur. Ancak, iki bileşenin birbirlerini nötürlememeleri gerekir. Bunun anlamı bu bileşenlerin kuvvetli asit ve kuvvetli baz olmamaları demektir. Tampon çözeltiler genellikle Bir zayıf asit ile onun eşlenik bazından ya da Bir zayıf baz ile onun eşlenik asidinden oluşan çözelti olarak tanımlanır.

TAMPON ÇÖZELTİLER Tampon çözeltilere verilebilecek en iyi örnek insan kanıdır, 0,01 mol HCl’nin 1 L kana konulması pH=7,4 ‘den pH=7,2 ‘ye indirir. Aynı miktar asit, NaCl çözeltisine konursa pH 7,0’dan 2,0 ‘a kadar düşer. Çünkü tuz çözeltisinin tamponlama kapasitesi yoktur. Kan pH’sını kontrol eden en önemli faktör: HCO3/H2CO3 oranıdır. Kanın pH değerinde 0,2 ‘lik değişim ölümcül hastalıklara neden olabilir, pH’nın normalin altına düşmesi acidosis, normalın üstüne çıkması Alkalosis olarak adlandırılır.) Tampon çözeltilerle yapılan diğer çalışmalar proteinler ve enzimatik aktivite tayini olarak sayılabilir. Bu çalışmaların tampon çözeltilerle yapılma nedeni protein moleküllerinin büyüklüğünün ve elektrik yükünün cinsinin pH’ya bağlı olmasından kaynaklanmaktadır.

ASİT-BAZ İNDİKATÖRLERİ Rengi eklendiği çözeltinin pH’sına bağlı olarak değişen maddelere Asit-baz indikatörleri denir. İndikatör iki yapıda bulunur. Biri HIn ile gösterilen zayıf bir asit, diğeri In- ile gösterilen eşlenik bazdır. Her ikisinin de renkleri farklıdır. Eklendiği çözeltinin [H3O+] derişimi indikatörün iyonlaşma dengesini etkiler. Bu durumda indikatör ya asit rengini, ya iyon rengini ya da bu iki rengin karışımını gösterir. İndikatörlerin sıkça kullanıldığı alanlar yaklaşık pH değerinin bilinmesi gereken durumlardır. Örnek: toprağın pH’sının test kitleri ile ölçülmesi. Yüzme havuzlarında, optimum pH=7,4’tür ve fenol kırmızısı bu alanda kullanılan en yaygın indikatördür.

Indicator Low pH color Transition pH range High pH color Gentian violet (Methyl violet 10B) yellow 0.0–2.0 blue-violet Leucomalachite green (first transition) green Leucomalachite green (second transition) 11.6–14 colorless Thymol blue (first transition) red 1.2–2.8 Thymol blue (second transition) 8.0–9.6 blue Methyl yellow 2.9–4.0 Bromophenol blue 3.0–4.6 purple Congo red 3.0–5.0 Methyl orange 3.1–4.4 orange Bromocresol green 3.8–5.4 Methyl red 4.4–6.2 4.5–5.2 Azolitmin 4.5–8.3 Bromocresol purple 5.2–6.8 Bromothymol blue 6.0–7.6 Phenol red 6.4–8.0 Neutral red 6.8–8.0 Naphtholphthalein colorless to reddish 7.3–8.7 greenish to blue Cresol Red 7.2–8.8 reddish-purple Phenolphthalein 8.3–10.0 fuchsia Thymolphthalein 9.3–10.5 Alizarine Yellow R 10.2–12.0