Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Tampon çözeltilerin pH larının hesaplanmasında ;

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Tampon çözeltilerin pH larının hesaplanmasında ;"— Sunum transkripti:

1 Tampon çözeltilerin pH larının hesaplanmasında ;
Çözeltilerin seyreltik olması, pH değerinin 4-10 aralığında bulunması ve suyun iyonlaşmasından kaynakların ihmal edilmesi gerekmektedir.

2 Tampon Kapasitesi: Tampon çözeltinin pH’sını bir birim değiştirmek için ilave edilmesi gereken asit veya baz miktarına tampon kapasitesi adı verilir ve t ile gösterilmektedir. Matematiksel olarak ; t=  x/ pH şeklinde ifade edilir.  x: ilave edilen asit veya baz miktarı  pH : pH değerindeki değişim.

3 Örnek : Tampon kapasitesi t = 0.05 olan bir asidik tampon çözeltinin başlangıç pH değeri 4.5 olarak ölçülmüştür. pH değerini 5 yapabilmek için ne kadar baz ilave edilmelidir? Çözüm: t=  x/ pH = 0.05 =  x/ 0.5,  x = olmalıdır.

4 Maximum Tampon Kapasitesi :
Tampon çözeltinin pH değerinin pKa değerine eşit olduğu durumlar maksimum tampon kapasitesine ulaşılmış demektir o durumda maksimum tampon kapasitesi tmax ile gösterilmektedir. tmax = 0.58 xC formülüyle hesaplanmaktadır.

5 Örnek : 0.1 mol baz ve 0.08 mol bazın tuzundan oluşan bir bazik tampon çözeltinin max tampon kapasitesini hesaplayınız? Çözüm : Tmax = 0.58x0.18 = olarak bulunur.

6


"Tampon çözeltilerin pH larının hesaplanmasında ;" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları