EŞİL ÇAY EŞİL ÇAY Yeşil çayın değişik kanser risklerini azalttığı kan kolesterol seviyesini düşürdüğü, yaşlanmayı geciktirdiği tespit edilmiştir. Yeşil.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Millî Eğitim Bakanlığı Ulusal Süt Konseyi
Advertisements

DİŞ VE KEMİK SAĞLIĞINA ETKİLERİ
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
TEKHARF Alkol İçimi.
NİÇİn sPoR? Yaşam kalitemizi arttırmak, kendimizi daha iyi hissetmek,
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
FİZİKSEL AKTİVİTE, BESLENME, SAĞLIK.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
SİGARA VE ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
YAŞLILARDA ALZHEİMER HASTALIĞI
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
ÖNLEYİCİ SAĞLIK BAKIMI
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ İVİ Kivi meyvesi folik asit, potasyum, krom ve E vitamini yönünden zengindir. Bir kivi meyvesi günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla.
Tazesi yaz mevsimi sofralarında yaygın şekilde yer alırken, kurusu yıl boyunca çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Dünyanın beş kıtasında elmayla birlikte.
EEG Beynimiz çok düşük şiddette sürekli eletkrik akımı üretir ve dalgaları düzenli bir şekilde yayar, EEG bu dalgaları bilgisayar ortamında kaydedilmesi.
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
ALKOL VE ETKİLERİ.
AÇLIK, İŞTAH, TOKLUK Prof.Dr. Meral AŞÇIOĞLU
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
Zekayı Arttıran Besinler. Beslenme uzmanları, bilimsel araştırmaları inceleyip zeka gelişimine en çok katkı sağlayan gıdaları belirledi. İşte beynin çalışmasını.
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
Sevdiğimiz sebze ve meyveler
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Sağlıklı Beslenme / 32.
Avrupa’da doğal bir ilaç olarak kabul edilen keçi sütünün faydaları saymakla bitmiyor. Keçi sütü tedavi edici ve kendine özgü üstün özelliklerinden.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
YAŞLILARDA SERUM B12 VİTAMİNİ, FOLAT VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİ
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Harika bir fosfor kaynağı… Kolesterol düşürücü etki…
ÇAY ŞEKERİYLE ALDIĞIMIZ BİR KARBOHİDRAT:FRUKTOZ
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
Sunum transkripti:

EŞİL ÇAY EŞİL ÇAY Yeşil çayın değişik kanser risklerini azalttığı kan kolesterol seviyesini düşürdüğü, yaşlanmayı geciktirdiği tespit edilmiştir. Yeşil çayın özellikle yemek borusu kanserini erkeklerde %57, kadınlarda %60 oranında önlemektedir. Bu etki yeşil çayın bünyesindeki C ve E vitaminleri, selenyum ve magnezyum mineralleri ile kateşin maddesi sayesindedir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Yeşil çayın değişik bakterilerin gelişmesini engellediği, gastrit hastalığında etkili olan Helicobacter pylori'ye karşı güçlü bir antibakteriyel etki gösteriği bilinmektedir. Yeşil çay tüketen kisilerde hipertansiyon riskinin önemli derecede azalmaktadır. Çay tüketimi arttıkça, ortalama serum kolesterol düzeyinin düşmekte ve koroner kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki artmaktadır. Sistolik kan basıncı ile çay arasında negatif bir korelasyon vardır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Yeşil çaya nörolojik aktiviteyi kazandıran madde L-Theanine amino asididir. L-Theanine, kuru çay yapraklarında %1-2 oranında bulunan serbest bir amino asitdir ve çaya karakteristik tadını vermektedir. Yeşil çayın sakinleştirici etkisinin çaydaki uyarıcı kafein içeriği ile çeliştiği düşünülebilir fakat bu durum yine L-Theanine’in aktivitesi ile açıklanmaktadır. Bu amino asit, sinir sisteminde kafeinin stimüle edici etkilerine karşı antagonist etkinlik göstermektedir. L-Theanine Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Yapılan araştırmalarda L-Theanine’in rahatlatıcı etkisinin tüketiminden yaklaşık 30-40dk sonra iki farklı mekanizma ile ortaya çıktığı görülüyor. Birincisi; bu amino asit direk olarak alfa beyin dalgalarının üretimini stimüle ediyor, bu şekilde ancak meditasyonla başarılabilen derin bir rahatlama hissi ve mental uyanıklığın oluşmasını sağlıyor. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

İkincisi; L-Theanine inhibitör nörotransmitter olan GABA’nın oluşumuna katılarak etkisini gösteriyor. GABA dopamin, serotonin ve triptofan seviyelerini etkileyerek rahatlama etkisi gösterir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Beyin dalgaları dört kategoriye ayrılabilir. 1-Delta, sadece derin uyku aşamasında 2-Theta, genelde hafif uykuda ve uyuklama halinde 3-Alfa, rahatlamanın ve eforsuz uyanık olma halinin eşlik ettiği uyanıklık durumlarında 4-Beta ise genelde stresli durumlarda, odaklanmanın ve mental konsantrasyonun zor sağlandığı durumlarda ortaya çıkarıyor. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

L-Theanine’ne karşı verilen mental cevaplar, beyninde L-Theanine alımından yaklaşık 40 dk sonra gözlendi ve alfa dalgalarının(stresin zararlı etkilerini hafifletir)arttığı kaydedildi.L-Theanine, nörotransmitterlerin salınımını ve azalmasını etkilediği için hafıza ve öğrenme kabiliyetinin gelişimini sağlayabilecek özellikler gösterebilir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

YAŞLILARDA ÇAYIN ETKİSİ 1-Yeşil çay beynin yaşlanmasını önleyebilir. Araştırmalar, günde 2 fincan ya da daha fazla yeşil çay içen yaşlılarda,daha az içenlerden yaklaşık yüzde 50 daha az kavrama zayıflığına rastlandığını gösterdi. Günde ortalama bir fincan yeşil çay içenlerin ise bu iki grubun arasında yer aldığı kaydedildi. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

2-Çayın ayrıca yaşlanmayı geciktirici özelligi olduğu, bu özelliğininin içeriğindeki flavonid bileşenininden kaynaklandığı bilinmektedir. 3-Alzheimer, Parkinson ve Amyotropik Lateral Skleroz hastalıklarının tedavisi için çoklu antioksidanların tüketimi önerilmektedir.Meyve, sebze ve içeceklerden özellikle kırmızı şarap ve yesil çayın çoklu antioksidan içermesi nedeniyle, nörodejeneretif hastalıkların tedavisinde kullanılma potansiyeline sahiptirler. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

YEŞİL ÇAY VE SİYAH ÇAY ARASINDAKİ FARKLAR Yapılan değişik çalışmalar sonucunda, Tüketilen yeşil ve siyah çayın plazma düzeyindeki antioksidan kapasite değerleri birbirinden farklı bulunmuştur. Yesil çay tüketildikten sonra plazmada antioksidan kapasite oranı %50, siyah çay için ise bu oran %40 olarak belirtilmiştir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Siyah çay tüketiminden sonra plazma antioksidan kapasitesinin %76 oranına kadar yükseldiği iddia edilmektedir.Yesil çayın tüketiminden sonra plazma antioksidan kapasitesinin ancak %12 oranında yükseldiği ifade edilmektedir. YEŞİL ÇAY VE SİYAH ÇAY ARASINDAKİ FARKLAR Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Sonuç olarak Ç ay saglıklı beslenmenin bir parçası olan antioksidan kaynaklardan biridir. Yetiskinlerin günde 2-3 litre sıvı tüketmeleri gereklidir. Su, günlük sıvı tüketiminin önemli bir parçasıdır. Bilimsel arastırma sonuçlarına göre günlük gerekli sıvı miktarının bir bölümünü çay karşılamaktadır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ