ROL OYNAMA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Oyun Oyunlaştırma Yöntemi
Advertisements

Eğitim İçeriğinin Sunumu
Öğretimde Kullanılan Teknikler (3)
İşbirliğine Dayalı Öğrenme
Yaratıcı Drama Atölyesi
DRAMA 1.HAFTA EĞİTİMDE DRAMA Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ.
DRAMA 3.HAFTA EĞİTİCİ DRAMADA ROL OYNAMANIN EĞİTİM AÇISINDAN ÖNEMİ
Sınıf; paylaşma, uzlaşma, yarışma, rekabet gibi olumlu ve olumsuz ilişki yapılarının görülebileceği bir yaşam alanıdır. Rekabetçi, bireyselci ve işbirlikçi.
Zihinsel Yönden Yetersiz Çocukların Özellikleri
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
İLKÖĞRETİM DÖNEMİ ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
TOKİ ŞEHİT MUSTAFA DOLUMAY ANAOKULU
İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRETİM YAKLAŞIMI. İşbirliğine dayalı öğrenme; öğrencilerin sınıf ortamında küçük karma guruplar oluşturarak (cinsiyet, başarı durumu,
ÖRNEK OLAY.
Yaş Basamaklarına Göre Eğitim Gereksinimleri. Yaş Basamakları  8-11 Yavrukurt  İzci  Ergin İzci.
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
Orçun Samet YILMAZ Fatih TÜRKAN
TARTIŞMA YÖNTEMİ.
ROL OYNAMA VE YARATICI DRAMA
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ YÖNTEM SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
ROL OYNAMAYI ETKİLİ KILABİLMEK İÇİN…
TEST – 1.
Örnek Olay Öğretim Yöntemi
OKULÖNCESİNDE BİR GÜNLÜK EĞİTİM PROĞRAMI UYGULAMALARI
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
Öğretim Durumlarını Planlama
MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ
SERBEST ETKİNLİK SAATİ UYGULAMALARI
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME.
PEER SUPPORT TEAM.
Evrim Suna ARIKAN Özlem YAŞAR UĞURLU
Hazırlayanlar : Elmas SOFU Müjde BALBAROS
EĞİTİCİ OYUNCAKLAR.
-İLETİŞİM- SUNUSU.
OYUN OYUNLAŞTIRMA YÖNTEMİ
ROL OYNAMA ve DRAMA.
Rol Oynama Nedİr ? Rol oynama yöntemi, öğrencilerin kendi duygu ve düşüncelerini başka bir kimliğe bürünerek ifade etmelerini sağlayan bir öğretim tekniğidir. 
ÖZGÜVENLİ GELECEK PROJESİ
Oyunun Özellikleri ve Önemi
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
Yaratıcı Drama Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
Eğİtİcİ Oyuncaklar Öğr. Gör. Özlem BAĞCI.
ÖĞRETİM TEKNİKLERİ Grupla Öğretim Teknikleri
MÜZE BİLİNCİ VE MÜZELERLE EĞİTİM
ERGENLİK DÖNEMİ PSİKOSOSYAL GELİŞME
, Eğitici Drama Nedir? Önceden belirlenmiş açık ve net eğitim amaçları olan, tüm çocukların kendi öğretmenleri ile birlikte, daha çok büyük motor hareketlerle.
ETKİLİ ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ UYGULAMALARI
Bilişim Teknolojileri Öğretim Yöntemleri. Öğretim Yöntemi Nedir?  Hedefe ulaşmak için izlenecek önceden belirlenmiş yol.(Oğuzkan,1981)  Bir sorunu çözmek,
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
YANSITICI DÜŞÜNME Dewey yansıtıcı düşünmeyi herhangi bir düşünce ya da bilgiyi ve onun amaçladığı sonuçlara ulaşmayı destekleyen bir bilgi yapısını etkin,
Eğitim Kademelerine Göre Rehberlik Hizmetleri
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ
Zekâ Oyunları.
Erken çocukluk dönemi fen ve matematik eğitimi için ortam hazırlama
İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRETİM YAKLAŞIMI HAZIRLAYANLAR HAVVA KESKİN
Yapılandırmacı Öğrenme
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
DRAMA UYGULAMALARI DRAMANIN ÖNEMİ
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
ROL OYNAMA ve DRAMA.
OYUN Halime Helin YILMAZ Hazal Ekşi.
Müzede Yaratıcı Drama.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GÖZLEM GEZİSİ YÖNTEMİ Kapsamı
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
Zekâ Oyunları. Zekâ oyunları, boş zamanlarını değerlendirmek için aktivite arayanların, günlük yaşamın stresinden kurtulmak için biraz olsun soluk almak.
Sunum transkripti:

ROL OYNAMA

ROL OYNAMA Rol oynama yöntemi, öğrencilerin kendi duygu ve düşüncelerini başka bir kimliğe bürünerek ifade etmelerini sağlayan bir öğretim tekniğidir.

Bir fikir, durum, sorun ya da olay bir grup önünde dramatize edilir. Grubun üyeleri yalnızca dinlemek ya da tartışmak yerine olayın nasıl oluştuğunu izler ve konunun ayrıntısına inerler. Rol yapma, eskiden beri öğretim amacıyla kullanılması önerilen tekniklerdendir.

ROL OYNAMANIN ÖNEMİ Rol oynama yönteminde esas amaç, öğrencilerin belli durumlara ilişkin olarak kendi duygu ve düşüncelerini anlamalarına yardım etmek ve kendilerini çevreleyen sosyal dünya hakkında bir anlam oluşturmalarını sağlamaktır. Bu nedenle, rol oynama yönteminde, işlenmekte olan ders veya konu ile ilgili bir durum veya olay seçmek önemlidir.

Rol Oynama Yöntemini Etkili Kullanım için Rehber İlkeler: 1) Rol oynama yönteminin başarılı olabilmesi için, uygulamadan önce yapılacak etkinliğin ayrıntıları iyi belirlenmeli ve söz konusu etkinlikte görev alacak öğrencilerin seçimine özen gösterilmelidir. 2) Rol oynama yönteminin uygulanmasında görev alacak öğrencilere canlandıracakları roller hakkında bilgiler detaylı verilmeli ve onlara bu rolleri prova etmeleri için gerekli zaman tanınmalıdır. 3) Rol oynama yönteminin başarısı için, canlandırılacak durumun veya olayın seçiminde öğrencilerin de söz sahibi olmaları gerekir. 4) Rol oynama yönteminde, sınıf ortamı rol oynamaya müsait olacak şekilde düzenlenmelidir. 5) Rol oynamanın sonunda, sınıfta oyuna ilişkin olarak bir tartışma ortamının oluşturulması gerekir.

Rol Oynamanın Faydaları Yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirir. 2. Zihinsel kapasiteyi geliştirir. 3. Kişiliğin gelişmesine katkıda bulunur. 4. Bağımsız düşünme ve karar vermeyi geliştirir. 5. İletişim becerilerinin gelişmesini sağlar. 6. Duyguların farkına varılması ve ifade edilmesini sağlar. 7. Sosyal farkındalığın artmasını ve problem çözme yeteneğinin gelişmesini sağlar. 8. Estetik ve sanatsal duyarlılığın artmasını sağlar. 9. İşbirliği içinde çalışma yeteneğini geliştirir. 10. Çocuğun rahat hareket etmesine yardımcı olur.

Rol Oynamanın Faydaları 11. Çocuğun konuyu daha kolay öğrenmesini sağlar. 12. Öğretmenle çocuklar arasında daha olumlu etkileşim sağlar. 13. Üst düzey düşünme becerilerini geliştirir. 14. Hoşgörülü olma duygusunu geliştirir. 15. Arkadaşlık ilişkilerinin gelişmesini sağlar. 16. Bedensel hareketleri daha uyumlu olur. 17. Bilgi edinme ve öğrenme isteği artar. 18. Sınıfta yalnızlık hisseden çocuklar diğer çocuklarla kaynaşır.

Rol Oynamanın Eksik Yönleri 1.Küçük grup gerektirir, sınıfın tamamı görevlendirilemez.

Rol Oynamanın Eksik Yönleri 2. Fazla zaman gerektirir. 3. Bazı öğrenciler karakterleri ya da olayları anlamakta güçlük çekebilirler. 4. Yetenekli öğrenciler durumu tekelinde bulundurabilirler. 5. Öğrenciler rolleri oynarken sık sık aşırıya kaçarlar. Bu durum sınıf atmosferini bozacağı gibi öğrenmeyi de olumsuz etkiler.

Rol Oynamanın Eksik Yönleri 6. Çekingenlik ya da konuşma problemleri gibi beceri eksiklikleri olan öğrenciler için iyi bir yöntem olmayabilir. 7. Katılan her öğrencinin yaratıcılığını gerektirir. 8. Amaçları açıkça belirtilmezse yalnızca bizzat faaliyete katılanlar için yararlı olur.

Rol Oynamanın Aşamaları Grubu Isındırma • Problemi tanımlama ve tanıtma Problemi açıklığa kavuşturma Yorumlama ve araştırma Rol yapmayı açıklama 2. Aşama Katılımcıların Seçimi • Rolleri analiz etme Oyuncuların seçimi 3. Aşama Sahneyi Hazırlama • Hareketleri kararlaştırma Rolleri açıklama Problem durumunun içine girme 4. Aşama Gözlemcileri Hazırlama • Neyi arayacağına karar verme Gözlem işleri verme 5. Aşama Rol Yapma • Rol yapmaya başlama Rol yapmaya devam etme Rol yapmayı bırakma 6. Aşama Tartışma ve Değerlendirme • Rol sürecini gözden geçirme Odaklaşılan konuyu tartışma Sonraki rolü geliştirme 7. Aşama Tekrar Oynama • Gözden geçirilen rolleri oynama, sonraki aşamalar ve davranışlarla ilgili seçenek önerme 8. Aşama • 6. aşamadakileri tekrarlama 9. Aşama Yaşantıları Paylaşma ve Genelleme Yapma • Problem durumlarını gerçek yaşantılarla ve var olan problemle ilişkilendirme. Davranışın genel ilkelerini araştırma

TEŞEKKÜR EDERİM