Organik Kimya Şükriye ÖZCAN 070608019.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
Advertisements

GRİGNARD TEPKİMESİ.
Organik Bileşikler Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince organik bileşiklerle ilgili genel özellikleri.
Kimyasal tepkimeler.
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER II
ASETOASETİK-ESTER KONDENSASYONU
NÜKLEOFİLİK SÜBSTİTÜSYON TEPKİMELERİ
Organik bileşikler Genel olarak öncelikle iki guruba ayrılır.
Aminler.
6. KONU: KARBONİL BİLEŞİKLERİ
GENEL KİMYA - IV Aldehit ve Ketonlar Organik Kimyada Temel kavramlar
BASİT OKSİJENLİ ORGANİK BİLEŞİKLER: Alkoller Alkol hidroksil gurubu ( -OH ) içeren bir gurup organik bileşiklerin genel adıdır. Alkol hidroksil gurubu.
ALKOLLER Genel formülleri R-OH şeklinde olan organik bileşiklere denir. H-OH Su CH3-OH Alkol NOT: Bir bileşiğin alkol olabilmesi için C atomuna.
BALİKESİR ÜNİVERSİTESİ
SANDMEYER REAKSİYONU NURDAN TAMKANLI
ALİSİKLİK, AROMATİK VE HETEROSİKLİK BİLEŞİKLER I
ORTAÖĞRETİM 12.SINIF KİMYA 3. ÜNİTE: ORGANİK REAKSİYONLAR
Alifatik Yapılı Organik Bileşikler (2 saat)
Erhan ALTAN FEF KİMYA 3 İ.Ö.
ALDOL KONDENSASYONLARI
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ORGANİK SENTEZ ÖDEVİ
Doç. Dr. Ufuk Çakatay Doç. Dr. Hakan Ekmekçi
Lipitlerin sudaki davranışları
Wolff-Kishner indirgenmesi
HİDROKARBONLAR C ve H den oluşmuş organik bileşiklere HİDROKARBONLAR denir. Hidrokarbonlar, ALİFATİK ve AROMATİK hidrokarbonlar olmak üzere iki gruba ayrılırlar.
HİDROKARBONLAR AROMATİK HK ALİFATİK HK DOYMUŞ HK DOYMAMIŞ HK ALKENLER
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER I
R-C-H ALDEHİTLER O H-C-H CH3-C-H
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
KARBOKSİLİK ASİTLER O- R - C O-H+
Alkoller ve Eterler.
ALKİNLER Genel formülleri CnH2n-2 olan doymamış hidrokarbonlardır.
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
AROMATİK HİDROKARBONLAR
BASİT ORGANİK AZOT BİLEŞİKLERİ
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER III
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Alisiklik ve Aromatik Bileşikler
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
ALKENLER (OLEFİNLER) CH2=CH2
9. KONU: AMİNLER.
OZAN GİDER KİMYA 3 (İ.Ö).
Karboksilli Asitler.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
HİDROKARBONLAR.
MERYEM KOÇ
HİDROKARBONLAR VE YAYGIN ORGANİK BİLEŞİKLER
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
REDOKS TEPKİMELERİ. 2 Elektron alış-verişi olan kimyasal tepkimelere redoks tepkimeleri denir. Denklemde nötral (yüksüz) durumda olan çinko (Zn), +2 değerlikli.
İÇİNDEKİLER Organik kimya Hidrokarbonlar Alkanlar Alkanlarda izomeri
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
Proteinlerin Kalitatif Tayini
Transesterifikasyon; triaçilgliserollerin dizel yakıtların yerine kullanılabilmesi için gereken kimyasal modifikasyonlar arasında en çok tercih edilen.
Halojenli organik bileşikler
Alkanlar ve Alkenler.
EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ORGANİK KİMYA DERS PLANI
Alifatik ve Aromatik Hidrokarbonların Biyodegredasyon Yolları
Eterlerin adlandırılmaları
Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince org a nik bileşiklerle ilgili genel özellikleri anorganik.
FENOLLER.
ALKOLLER (ROH).
Petrol hidrokarbonları 4 ana grupta toplanır:
RETRONESİN SENTEZİ
ALKOLLER ve ETERLER ALKOLLER ve ETERLER. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) I. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller)
KARBON KİMYASINA GİRİŞ
KİM0213 ORGANİK KİMYA I (B GRUBU)
Sunum transkripti:

Organik Kimya Şükriye ÖZCAN 070608019

Metil ve Metilen Gruplarının Yükseltgenmesi: Düz zincirli doymuş hidrokarbonlar en güç yükseltgenebilen organik bileşiklerdir. Çok kullanılan yükseltgenler, örneğin KMnO4 normal ve oldukça yüksek sıcaklıkta alkanlara etkimez. Ancak şiddetli koşullarda-örneğin sıcak kromik asitler-bir yükseltgenme söz konusu olabilir. Yükseltgenme büyük olasılıkla bir radikalik mekanizma üzerinden yürür. Bir alkil grubu eğer bir çifte bağa örneğin bir karbonil grubuna veya bir aromatik halkaya bağlı durumda ise bunun yükseltgenmesi daha kolaydır ve reaksiyon oldukça seçimli yürür. Bu durumda reaksiyon sonu ürünleri karboksilli asitler olmakla birlikte, yükseltgeme koşullarına göre aldehit ve hatta alkoller de elde edilebilir. Bir metil veya metilen grubunun bir olefinik bağ ile aktive edilmesi sonucu her zaman doymamış karbonil bileşikleri elde edilemez. Çünkü C = C çifte bağları asidik yükseltmeyicilerle ve KMnO4 ile alkil gruplarından daha hızlı reaksiyona girer. Ancak oksijen ve SeO2 bu amaçlara uygundur. Örneğin teknikte akrolein, propenden gaz fazında ve 350- 400°C de, bir bakır oksit katalizörü üzerinde oksijenle elde edilir.

Metillenmiş Aromatik Bileşiklerin Aldehitlere Yükseltgenmesi Metillenmiş aromatik bileşiklerin aromatik aldehitlere yükseltgenmesinde büyük güçlüklerle karşılaşılır; çünkü oluşan aldehitler kolaylıkla karboksilli asitlere yükseltgenebilirler. Bu nedenle oluşan aldehit ya devamlı olarak reaksiyon ortamından uzaklaştırılmalı veya karalı bir türevine dönüştürülmelidir. Metillenmiş aromatik bileşikler, asetanhidritli ortamda CrO3 ile aldehit basamağına yükseltgenebilirler; reaksiyon sonunda aldehit diasetat türevi şeklinde ele geçer. Söz konusu türevin hidroliziyle istenen aldehit ele geçer.

Primer ve Sekonder Alkollerin Aldehit ve Ketonlara Yükseltgenmesi Primer alkollerin aldehitlere yükseltgenmesinde, oluşan aldehitin bazı reaktiflerle kolaylıkla karboksilli asitlere yükseltgenebilmesi nedeniyle zorluklarla karşılaşılır. Bu nedenle oluşan aldehitin sürekli ortamdan uzaklaştırılması gerekir; aldehitin kaynama noktası genellikle alkolünkinden oldukça düşük olduğundan bu olanaklıdır. Ketonlar ancak şiddetli koşullarda C – C bağının kopmasıyla yükseltgendiklerinden, sekonder alkollerin ketonlara yükseltgenmesinde fazla zorlukla karşılaşılmaz. Yükseltgen olarak çoğunlukla kromat asidi, bikromat/H2SO4, HNO3, MnO2 ve SeO2 kullanılır. Kromat asidi ile yükseltgenmede alkol nükleofil olarak kromat asidine saldırır ve bir molekül su ayrılmasıyla kromat esteri oluşur. Reaksiyonun ikinci basamağı büyük olasılıkla halkalı bir intermediat üzerinden yürür; alkolün –H atomu kromata transfer olur ve böylece metal altı değerlikli halden dört değerlikli hale geçer. Dehidrogenasyon endotermik olduğundan, katalizörlerin sürekli ısıtılması gerekir. Ancak sıcaklık 400-450 °C‟nin üzerine çıkmamalıdır. Sekonder alkoller “Oppenauer Yöntemi” ile de ketonlara yükseltgenebilirler. Bu yöntemde bir sekonder alkol ketona yükseltgenirken keton da bir sekonder alkole indirgenir. Reaksiyon bir denge reaksiyonu olduğundan ilave edilen ketonun (genellikle aseton) aşırısı kullanılarak dengenin sağa kayması sağlanır.

Primer Alkollerin ve Aldehitlerin Karboksilli Asitlere Yükseltgenmesi: Primer alkolleri aldehitlere yükseltgeyebilen yükseltgenler, primer alkollerden ve aldehitlerden karboksilli asitlerin eldesinde de kullanılabilirler. Bir aldehitin kromat asidi ile yükseltgenmesinde de alkollerin yükseltgenmesinde olduğu gibi, ara ürün olarak bir kromat esteri oluşur ve bundan sonra kromat asidine bir H atomu transfer edilir.

Karbon-Karbon Çok Katlı Bağlarının Yükseltgenmesi: Karbon-karbon çifte bağları perasitlerle reaksiyona girerek epoksitleri oluştururlar. En çok kullanılan perasitler performik asit, perasetik asit, trifloroperasetik asit ve karo (Caro) asididir. Eğer performik asit veya trifloro perasetik asit kullanılırsa, oluşacak karboksilli asit, epoksit halkasının açılması ve bir diolmonoesterin oluşmasını sağlayacak kadar kuvvetli bir asittir. Reaksiyon, protonlanmış epoksitteki daha az sübstitüe olmuş C atomuna nükleofilik saldırı ile yürüyen bir SN2 reaksiyonudur. Epoksitler, sulu asitlerle ve bazlarla 1,2-diolleri verirler; ancak olefinlerin başka yöntemlerle doğrudan diollere yükseltgenmesi mümkündür. Olefinler, eterde OsO4 ile cis-1,2-diolleri oluştururlar. Reaksiyon halkalı Osmat esteri üzerinden yürür. Esterin hidrolizi ile cis-diol oluşur. KMnO4 de olefinleri osmiyum tetraokside benzer şekilde etkiler. Yükseltgenmenin daha ileri basamaklara gitmemesi için alkali çözeltilerde çalışmak uygun olur. Alkali KMnO4 çözeltisi çifte bağın belirlenmesi bakımından çok önemlidir. Çifte bağ mevcudiyetinde reaktifin rengi kaybolur. Olefinlerin ozon ile yükseltgenmesi ile ise (ozonoliz) çifte bağın yeri belirlenir. Reaksiyonda önce ozonür oluşur, bunu izleyerek ortama su ilave edilir veya ozonür bir indirgen ile muamele edilir.

Sekonder Alkollerin Ketonlara Yükseltgenerek Bölünmesi: Alifatik ketonlar ve sekonder alkoller kromat asidi veya HNO3 ile şiddetli koşullarda karboksilli asit karışımı vererek yükseltgenirler. Sekonder alkoller yükseltgenlerle önce yükseltgenirler. Ketonlar alkali, KMnO4 ile de aynı şekilde yükseltgenirler. Azot İçeren Bazı Bileşiklerin Yükseltgenmesi: Primer aminler kolay yükseltgenirler, havada bırakıldıklarında yüzeyde yükseltgenme sonunda karışık ürünler oluştururlar. Bu ürünler genellikle nitro ve nitroso bileşikleridir. Trifloro ye asetik asit primer aminleri doğrudan nitro bileşiklerine yükseltger. Sekonder aminler ise H2O2 ile hidroksil aminlere yükseltgenirler.