F. Yasemin ERTEKİN Hukuk Müşaviri 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve İlgili Diğer Kanunların Uygulamaları 02 ARALIK 2010.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
5766 SAYILI KANUN İLE 6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNUN ÇEŞİTLİ MADDELERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE ANILAN KANUNA EKLENEN.
Advertisements

 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Dernekler Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
İHALEYE KATILMADA YETERLİK KURALLARI 1- EKONOMİK VE MALÎ YETERLİK 2- MESLEKİ VE TEKNİK YETERLİK.
TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
OSB’LERİN BELEDİYE VERGİLERİ KARŞISINDAKİ DURUMU
ÇEVRE GÖREVLİSİ/ ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU
T.C İÇİŞLERİ BAKANLIĞI HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ
Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Giresun Tarım İl Müdürlüğü
Millî Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
İL TÜTÜN KONTROL KURULLARI VE SORUMLULUKLARI
MERKEZİ SİCİL KAYIT SİSTEMİ (MERSİS)
İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
Tevfik BAYHAN Bakanlık
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
İmar ve Belediye Mevzuatı PLANLI YAPILAŞMA
MUHASEBE EĞİTİMİ.
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: /28750
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
ESNAF OLMA ŞARTLARI NELERDİR?
İŞLETME KAYIT BELGESİ
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
E.Ü. PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
KISMİ İSTİSNALAR Kültür ve eğitim amaçlı istisnalar (17/1) - İlim, fen, güzel sanatlar, tarımsal amaçlı teslimler (a) - Tiyatro, konser salonu, kütüphane.
Dernekler Hakkında Yanlış Bilinen Konular
TAM YARGI DAVALARI.
Harcama Yetkilileri.
ŞANS OYUNLARI VERGİSİ (ŞOV) EKİM 2007
İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü.
RUHSAT DENETİM MÜDÜRLÜĞÜ
Bu Slayt Bodrum esnaf ve sanatkarlarını bilgilendirmek amacıyla Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Mesleki Eğitim Merkezinde Hazırlanmıştır.
HUKUK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ:
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
AÇIK İHALE USULÜ İŞ AKIŞ SÜRECİ
1 PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI.
TACİRİN BELEDİYEYE KARŞI SORUMLULUKLARI
ELEKTRONİK TEBLİGAT ve UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ TEBLİĞLERİ.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI EK DERS ÜCRETLERİ
T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
2. Ders Sendika Kavramı, Kuruluş, Organlar Yönetici Güvencesi
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
HARCAMA.
1 İhale Usulleri Arasından Çıkarılan Doğrudan Temin Yönteminin Usulsüzlük ve Yolsuzluk Riskine Etkisi Danışman : Başbakanlık Başmüfettişi R. Bülent TARHAN.
MALİ TATİL İHDAS EDİLMESİ HAKKINDA KANUN Mustafa Dündar Gelirler Başkontrolörü.
SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ REJİMİ
TASFİYE HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde yapılan düzenlemeyle, sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunundan 4458 sayılı.
4. Ders Sendika Organları Yönetici Güvencesi Toplu İş Hukuku.
1 ALT İŞVEREN İŞÇİLERİNİN KAMUDA İSTİHDAMI MART 2016.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ
50.Yıl T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI
25/01/2017 tarihli değişiklikler
TÜKETİCİ KONSEYİ HAKEM HEYETİ
REHBERLİK YÖNETMELİK-3
Dernek, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelen kişi topluluğudur. Derneğin unsurları şunlardır: Kişi.
Sendikaların Faaliyetleri
Ceyhun yılmaz 1 ceyhun yılmaz soru ve talep için.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ VE TÜKETİCİ MAHKEMESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
ÜCRET GARANTİ FONU UYGULAMASI
Sunum transkripti:

F. Yasemin ERTEKİN Hukuk Müşaviri 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve İlgili Diğer Kanunların Uygulamaları 02 ARALIK 2010

Fiyat Tarifelerinin Hazırlanması - Esnaf ve sanatkarlarca üretilen mal ve hizmetlerle ilgili fiyat tarifeleri; bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın mensubu olduğu birlik yönetim kuruluna sunulmasından itibaren otuz gün içinde onaylanır veya reddedilir. Onaylanan fiyat tarifesi belediye, mülki amirlik ve ilgili odaya yedi gün içerisinde bildirilir ve bu andan itibaren yürürlüğe girer. - Fiyat tarifeleri uygulanacak azami hadleri gösterir. - Tarifede belirlenen fiyatın üstüne çıkmamak koşuluyla, altında bir fiyatla mal ve hizmet satışının yapılabilmesi mümkündür sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve Diğer Kanunların Uygulamaları

(1) Taksi, dolmuş gibi toplu taşıma araçlarının fiyat tarifelerinin, belediyelerce mi yoksa odalarımızca mı verilmesi gerekmektedir? 5393 sayılı Belediye Kanununun 15’inci maddesinin (p) bendi ile; kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet, ücret ve tarifelerini belirleme yetkisi belediyelere tanınmıştır. Ancak, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 62’nci maddesinin 1’inci fıkrasında ise; esnaf ve sanatkarlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifelerinin bağlı bulundukları odalarca hazırlanacağı ve odanın mensubu olduğu birlik yönetim kurulu tarafından onaylanmasına müteakip yürürlüğe gireceği hükme bağlanmıştır sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve Diğer Kanunların Uygulamaları

(2) Taksi, dolmuş gibi toplu taşıma araçlarının fiyat tarifelerinin, belediyelerce mi yoksa odalarımızca mı verilmesi gerekmektedir? 5362 Sayılı Kanun özel, Belediye Kanunu ise genel bir Kanun olduğundan hukukun genel ilkesi gereğince özel Kanun olan 5362 sayılı Kanunun uygulanması gerekmektedir. Bu nedenle; esnaf ve sanatkarlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifelerinin, bağlı bulundukları odalarca verilmesi gerekmektedir. Bu konuda Türkiye genelinde bazı il ve ilçelerde esnaf teşkilatı tarafından belediyeler aleyhine dava açılmaktadır sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve Diğer Kanunların Uygulamaları

(1) Berberler ve Kuaförler Pazar Günleri İşyerlerini Açabilirler mi? 394 sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanunun 4 ve 5’inci maddelerinde sayılan işyerleri; lokantalar, fotoğrafhaneler, kahvehaneler, fırıncılar, yalnız sebze, yaş meyve ve tütün satanlar, matbaalar, münhasıran yevmi gazete bayileri, umumi bahçeler, tiyatrolar, spor, konferans ve konser salonları, sinemalar, halkı eğlendirmeye mahsus oyun mahalleri, kulüpler, piyango bileti satış şubeleri, hanlar, oteller, hamamlar, liman, iskele ve istasyon, gümrük ve antrepolardaki tahmiliye ve nakliye şirket ve cemiyetleri, yapıcılık, tuğlacılık gibi işlerle, tütün, incir, üzüm, meyan kökü, zeytin, ağaç palamudu, susam, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve Diğer Kanunların Uygulamaları

(2) Berberler ve Kuaförler Pazar Günleri İşyerlerini Açabilirler mi? fındık, pancar gibi zirai ve sınai mahsulatın işlenmesi ve manipülasyonu gibi açık havada ve senenin bir kısmında yürütülen veya faaliyeti mevsime tabi olan işler veya bu işlerin yürütüldüğü müesseseler, turistik, hediyelik ve hatıra eşya satan ticarethane ve müesseseler, nalbantlar, alat ve edevatı ziraiye tamircileri... ruhsat harcı ödemeden işyerlerini açabilirler. Ancak bu maddelerde sayılmayanlar dışındaki işyerleri ruhsat harcı ödeyerek iş yerlerini açabilirler. Bu konuda açılan dava da lehimize sonuçlanmıştır. Berberler ve kuaförler istisnaya tabi işyerlerinden olmadığı için işyerlerini belediyeye ruhsat harcı ödeyerek açabilirler sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve Diğer Kanunların Uygulamaları

Kanuna Aykırı Mesleki Karar Alınamaz - Kanunun 11/d bendi gereğince, oda yönetim kurulunun uyulması zorunlu mesleki karar almak konusunda bağlı bulunduğu birliğe iletilmek üzere genel kurula teklifte bulunmak, genel kurulun da bu kararları kabul veya reddetmek yetkisi bulunmaktadır. - Ancak, mesleki karar alınırken Kanuna uygun hareket edilmesi gerekmektedir. Hukuka aykırı olarak alınan bir mesleki kararın hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve Diğer Kanunların Uygulamaları

Sorumlu Yöneticilik Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İş Yerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmeliğin 29’uncu maddesinin (c) bendinin iptali için açılan dava Danıştay 8. Dairesince kabul edilmiştir. Söz konusu karar Konfederasyonumuzca temyiz edilmiş olup karar henüz kesinleşmemiştir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, gıda üreten işyerlerine sorumlu yönetici olarak atanmış ve halen sorumlu yöneticilik görevini yürüten ustaların, iptal kararı gereği gıda üreten işyerlerine sorumlu yönetici olarak atanmaları ve bu işyerlerinde sorumlu yöneticilik görevini sürdürmelerinin mümkün olamayacağına ilişkin olarak tesis etmiş olduğu işlemin iptaline ilişkin 21/11/2008 tarihinde Konfederasyonumuzca Danıştay 8. Dairesinde 2008/10423 Esas sayılı dosya nosu tahtında dava açılmıştır.

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve Diğer Kanunların Uygulamaları Sorumlu Yöneticilik Bu dava devam eder iken, tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile mikro işletmeler için sorumlu yönetici çalıştırma zorunluluğu kaldırılmıştır.

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Hurdacılık ve geri dönüşümcülük meslek kolu, esnaf ve sanatkar kolları arasında sayılmasına rağmen, esnaf ve sanatkar odasına kayıtlı bulunan esnaf ve sanatkarlarımızın ambalaj atıklarını toplama, ayırma ve geri dönüşüm lisansı almak üzere Çevre ve Orman İl Müdürlüklerine yaptıkları müracaatlarda, Ticaret ve Sanayi Odasından faaliyet belgesi istenilmesine ilişkin idari işlemi ve idari işlemin dayanağını teşkil eden Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinin esnaf ve sanatkarlarımızın söz konusu faaliyetini yapmasına engel teşkil eden düzenlemelerinin iptali ve yürütülmesinin durdurulması talepli olarak, Danıştay’da dava açılmıştır. Davanın yargılaması devam etmektedir sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve Diğer Kanunların Uygulamaları

Orman ve Ağaç İşleri Mühendisleri Ağaç işleri alanında faaliyette bulunan esnaf ve sanatkarlarımızın çalışma alanlarına müdahale niteliği taşıyan Orman Endüstri ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendislerinin Yönetmelik ve Tüzüğü hakkında da Danıştay nezdinde davalar açılmıştır sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve Diğer Kanunların Uygulamaları

Ziraat Mühendisleri Tohum, fidan, fide üreticisi ve tohumluk bayii belgesi almak isteyen esnaf ve sanatkarlardan, ziraat mühendisi çalıştırdıklarına dair belge ve ticaret sicil kaydı istenilmektedir. Bu haksız uygulama “tohumculuk piyasasında yetkilendirme ve denetleme yönetmeliğinde yer alan düzenlemelerden kaynaklanmaktadır. Söz konusu yönetmeliğin esnaf ve sanatkarlarımızı mağdur eden düzenlemelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması talepli olarak Danıştayda dava açılmıştır sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve Diğer Kanunların Uygulamaları

Kamu İhalelerine Katılan Esnaf ve Sanatkarlardan Ticaret Odası Kayıt Belgesi İstenilmektedir. Bu Haksız Uygulamanın Sebebi Nedir? Bu haksız uygulama ile ilgili olarak Kamu İhale Mevzuatında sınırlandırıcı bir düzenleme yer almamaktadır. Ancak, uygulamada yapılan ihalelerde ihale şartnamelerine konulan düzenleme ile ihaleye katılan esnaf ve sanatkarlardan da ticaret odası kayıt belgesi istenilmektedir. Bu haksız uygulamanın giderilmesi için konu Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamına alınmış olup, bu haksız uygulamanın ortadan kaldırılarak esnaf ve sanatkarların kamu ihalelerine katılmaları kolaylaştırılacaktır sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve Diğer Kanunların Uygulamaları

Elektrik Fen Adamlarının Plan, Proje Çizme, Uygulama ve Sorumluluk Alma Konusundaki Yetkilerinin Kısıtlanmasının Nedeni Nedir? Elektrik ile İlgili Fen Adamlarının Yetki, Görev ve Sorumlulukları Hakkında Yönetmelik ile bu sektördeki kişilerin yetki sınırları belirlenmiştir. Söz konusu yönetmelik bu anlamda bir yetki yönetmeliğidir. Ancak, elektrik fen adamlarının yetki sınırları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca çıkarılan başka yönetmeliklerle kısıtlanmaktadır. Buna ilişkin olarak açılan ve devam eden davamız da bulunmaktadır. Ayrıca konu Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamına alınmış olup, haksızlığın giderilmesi için gerekli çalışmalar yapılmaktadır sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve Diğer Kanunların Uygulamaları

FESHEDİLMİŞ OLAN ODANIN KENDİ MALVARLIĞINDAN BORÇLARININ ÖDENMESİNİN MÜMKÜN OLMAMASI DURUMUNDA, BU BORÇTAN BİRLİK SORUMLU DEĞİLDİR. Kanunun 15’inci maddesi gereğince fesih olan odalar, bağlı bulundukları birlikçe görevlendirilecek heyet tarafından, borçları kendi varlığından ödenip, alacakları tahsil edildikten ve tasfiye giderleri de karşılandıktan sonra kalacak meblağ ile ayni haklar heyet tarafından tutanakla birliğe devredilir sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve Diğer Kanunların Uygulamaları

Yönetim Kurulu Toplantıları sayılı Kanunun 53. maddesinde düzenlenmiştir. - Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının yönetim kurulları en az ayda bir toplanır, yönetim kurulu toplantılarının çağrısı üyelere yazılı olarak yapılır. - Mazeretsiz olarak üst üste üç toplantıya iştirak etmeyen üyeler, yönetim kurulu üyeliğinden çekilmiş sayılır. - Yönetim kurulu üyelerinin toplu olarak görevden ayrılması veya asıl üye sayısının yarıdan aşağıya düşmesi ve yedeklerinin de kalmaması halinde; üç ay içinde yapılacak seçimlere kadar, odalar birlik tarafından, birlikler ve federasyonlar Konfederasyon tarafından, Konfederasyon ise Bakanlık tarafından görevlendirilecek üç kişilik bir kurul tarafından yönetilir sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve Diğer Kanunların Uygulamaları

Yıllık Aidat - Yıllık aidat, Nisan ve Ekim aylarında iki eşit taksitte ödenir. - Oda kaydını sildiren üyelerin aidatı, üye kaydının silindiği ay itibariyle alınır. - Süresi içinde ödenmeyen yıllık aidatlar İlamlı İcra yoluyla tahsil edilir. - Yıllık aidatlarını ödemeyen üyelere, ödeme yapılıncaya kadar odaca yapılacak hizmetler ile düzenlenecek ve onanacak belgeler verilmez sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve Diğer Kanunların Uygulamaları

F. Yasemin ERTEKİN Hukuk Müşaviri 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve İlgili Diğer Kanunların Uygulamaları 02 ARALIK 2010