ZEYTİNDEN ÜÇ FARKLI DAMAK TADI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Advertisements

KANSER VE BESLENME.
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ
İTALYA.
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
ADI: ASLIHAN SOYADI: GÜLKE NO: KONU: BİLMECE
Dilim dilim dilinir Tuzlanıp yenilir?.
BU BESİNLERİ DAHA SIK TÜKETİN! LİMON: Günde en az iki kez limonlu su içmelisiniz. Alkalin içeren bu meyve, tükettiğiniz asitli besinlerin zararını en aza.
Vaccinium arctostaphylos (karamuk, avcı üzümü, ayı üzümü)
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
Taze Otlar & Baharatlar.
MEYVELER VE KURUYEMİŞLER
Mayıs 2011 Petra Kristali. Tuzlu gerçekler… Vücudumuz ve Tuz. Yaşamımızı devam ettirebilmemiz için tuza ihtiyacımız var! NEDEN? Yaşam kaynağımız olan.
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
Büyük yapraklı ıhlamur
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
ZEYTİN ÜRETİCİLERİN PROBLEMLERİ ÜÇ ANA BAŞLIK ADI ALTINDA TOPLANMAKTADIR.
ŞEFTALİ VE NEKTARİN ÇEŞİTLERİ
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
ÇİM SUYU Buğday çiminin önemi öncelikle yaprakların, yeşil görünmesini sağlayan klorofil içeriğinden gelir. Klorofil birçok bitkide bulunur. Buğday çimi.
KANSERİ YENMEK İÇİN KULLANILACAK GIDALAR Evet Sevimsiz bir konu seçtim bu kez ama çağımızın en önemli hastalıklarından biri KANSER.
Zeytinyağı Kalite Özellikleri
AYVA VE ARMUT ÇEŞİTLERİ
ŞEFTALİ ÇEŞİTLERİ.
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
BADE ŞARAP BUTİĞİ’NE HOŞGELDİNİZ....
HAVA VERİLEN ( AEROBİK ) ORTAMDA
C İ HAN KOCABIYIKO Ğ LU CAN MANDEV Uluda ğ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Programı Gemlik/Bursa.
İrem YILMAZ, Vildan UYLAŞER.  Akdeniz diyetinin vazgeçilmez parçası  Kendine özgü renk, tat ve koku  Rafinasyon.
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
gıda sanayinde kullanılan asitler
SAÇLARIMIZ VE DOĞAL ÜRÜNLER
KIRMA – ÇİZME YEŞİL ZEYTİN.
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
Zeytinde Olgunluk Derecesi Tayini
KALAMATA TİPİ ZEYTİN İŞLENMESİ
Bırak dört unsuru bir yana Beş duyguyu, ey şarap sunan
EZME ZEYTİN İŞLENMESİ.

MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
SİYAH ZEYTİN TEKNOLOJİSİ
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
ERİK ÇEŞİTLERİ.
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
F. MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
ELMA ÇEŞİTLERİ.
SELE ZEYTİNİ. Sele tipi işleme, genellikle Marmara bölgesinin çeşidi olan Gemlik zeytininde ticari anlamda yapılırken, diğer bölgelerimizde genellikle.
ZEYTİNLERDE HASAT. SOFRALIK ÜRETİM (BAKIM MASRAFLARI) Çizelge -1: Sofralık Üretim Bakım Masrafları,ZAE,2004.
MEYVELERİN FAYDALARI. Portakal Bol miktarda C vitamini içeriyor. Kilo almaya engel olur. Kandaki kolestorolü düşürür. Kanseri önleyici olarak bilinen.
TENEKE TİPİ ZEYTİN İŞLENMESİ
SEBZE SUYU ÜRETİMİ (HAVUÇ SUYU).
Dersler 1.Hafta : Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta : Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı, Kullanımı,
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
MEYVELERİ TANIYALIM.
BİTKİLER VE SU.
Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı
Yağlar (lipidler).
Sağlıklı Beslenme.
SALÇA ÜRETİM TEKNOLOJİSİ
ETLER.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Sağlıklı Beslenme.
YER FISTIĞI HAZIRLAYAN; ALİ İMRAN AKKAYA.
Limonun FAYDALARI VE ZARARLARI.Limon suyunun "MUCİZEVİ ETKİLERİ"
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
Kuru Baklagiller ve yapilan soguk yemekler MEHMET MUSTAFA ESKICIOGLU AHMET YUCE GAZIANTEP UNIVERSITESI IKRAM HIZMETLERI 2.SINIF.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

ZEYTİNDEN ÜÇ FARKLI DAMAK TADI Zehra KIRHALLI Kübra NAĞMAN Merve SEVİNÇ Uludağ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksek Okulu Gıda Teknolojisi Programı Gemlik/BURSA

ZEYTİN: Yeni çağın mucize bitkisi zeytin kansere karşı yapılan ilaçlarda kullanılıyor. Ve yaşlanmayı geciktiriyor. Zeytinin faydaları bununla da bitmiyor tabi…

Zeytin A,D,E ve K vitaminlerini içeriyor: Zeytinyağı hipertansiyon gibi hastalıklara karşı da etkili sonuçlar verir. A,D,E ve K vitaminleri açısından zengin içeriklidir. Zeytin ve zeytinyağında hücre yenileyici ve yaşlanmayı geciktirici “oleuropein” maddesi bulunuyor.

Bu madde başta ABD olmak üzere bir çok gelişmiş ülkede kansere karşı yapılan ilaçlarda kullanılıyor.

En önemli özellik ; “oleik asit zenginliği” : Zeytinyağını diğer bitkisel yağlardan ayıran en önemli özellik oleik asit zenginliğidir. Bu asit özellikle meme kanserini tetikleyen kötü genleri durdurma özelliğine sahiptir. Ayrıca sindirim sistemi bozukluklarına zeytin yağı önerilmektedir.

Çünkü bu yağ tamamen doymamış yağ asitlerini içeriyor. Böylece bu asitler vücutta biriken toksinlerin dışarıya atılmasını sağlıyor. Ancak tükettiğimiz yağ sızma olmalı, Mümkün olduğu kadar rafine edilmemesi gerekir. Aksi takdirde rafinasyon sırasında sıcaklık etkisi ile yağdaki yararlı maddeler parçalanır.

Hücrenin yenilenmesini sağlıyor ! Türkiye önemli bir zeytin ve zeytinyağı üretici ve ihracatçısı olmasına karşın tüketim çok düşüktür. Türkiye de kişi başına 800 gr zeytinyağı tüketimi düşmektedir.

Domat zeytin : Ülkemizin en iyi yeşil salamuralık zeytin çeşididir. Ağaç kuvvetli büyür düzenli budandığı ve toplama genellikle elle yapıldığı için “periodisite” hafif olur. Fidan dikiminde mesafeleri fazla tutmak gerekir.

Yağ oranı %23 civarında olup,etli bir zeytindir Yağ oranı %23 civarında olup,etli bir zeytindir. Ağacın genel görünümü diğer zeytinlere oranla daha yeşil olup, killi toprağa ve sulanan arazilere önerilir.

Gemlik zeytini: Siyah salamuralık bir zeytin çeşididir. Tane rengi parlak siyah, şekil düzgün ve yuvarlağa yakındır. Çekirdek etten kolay ayrılır. Yağ oranı %30 dur. Ege bölgesinde tane kabuğu kalınlaşır ve renk matlaşır.

Terbiyesi kolay fazla aralık istemeyen entansif sisteme uygun bir çeşittir. Yüksek nem ister ve soğuğa dayanıklıdır. Çabuk köklendiği için şişleme ile üretimde kullanılmaya uygun bir çeşittir.

Gemlik Zeytininin Özellikleri Dünyada tek olan bu zeytinin yağ oranı çok yüksek, bol etli, küçük çekirdekli ve kabuğu incedir. Çok lezzetli olan gemlik zeytini sofraların vazgeçilmezi olmuştur. Gemlik Zeytini, zeytin ezmesi ve zeytin yağı olarak da satılmaktadır.

Zeytin belli zaman sonra tenekede şişme yaptığı için direk kaynağından almamız hem sağlık açısından hem de ekonomik açıdan lehimizedir. Ülkemizde yetişen onlarca zeytinin en ünlüsüdür. Doğal siyahtır, dalında kararır ve tamamen kararmadıkça hasatı yapılmaz.

Elle tek tek toplanır. Son derece lezzetlidir ve dayanıklıdır. Sadece tuz ve su ile salamura edilip,fermente edilir. Ambalajında aylarca bozulmadan kalabilir. Raf ömrü uzundur.

Bu çalışmamızda, ülkemizde yetişen diğer zeytin çeşitleri yanında; ilçemiz için özel bir önemde olan gemlik zeytini ve Domat zeytini kullanarak üç farklı lezzet yapılması amaçlanmıştır..

Zeytin salçası yapımı Zeytin salçasının içindekiler: Zeytin, kornişon, kapari, domates salçası, sarımsak, zeytinyağı, baharat, sirke, limon.

HAZIRLANIŞI: İlk önce belirlemiş olduğumuz Domat tipi zeytinin acısını almak için % 2 oranında kostik kullandık.Daha sonra tatlı su kullanarak kostiği zeytin bünyesinden çıkardık. % 3 oranında tuz ve % 1 oranında sitrik asit kullandık. Tatlandırdığımız zeytinin çekirdeğini çıkardık. Bu çekirdeği çıkmış olan zeytini ezme haline getirdik. Ezmeyi; salça, zeytinyağı, sarımsak ve baharatlarla birlikte hafif bir şekilde kavurduk. Kavurmuş olduğumuz bu karışımın içerisine ilave olarak kornişon ve kapari ekledikten sonra soğumaya bıraktık.

Zeytin Ezmesi Zeytin ezmesinin içindekiler: Zeytin, kornişon, zeytinyağı, nar ekşisi, baharat, limon, sarımsak.

HAZIRLANIŞI: İlk önce belirlemiş olduğumuz Domat tipi zeytinin acısını almak için % 2 oranında kostik kullandık.daha sonra tatlı su kullanarak kostiği zeytin bünyesinden çıkardık. % 3 oranında tuz ve % 1 oranında sitrik asit kullandık. Tatlandırdığımız zeytinin çekirdeğini çıkardık. Bu çekirdeği çıkmış olan zeytini ezme haline getirdik. Ezmeyi;zeytinyağı,sarımsak ve baharatlarla birlikte hafif bir şekilde kavurduk. Kavurmuş olduğumuz bu karışımın içerisine ilave olarak kornişon ekledikten sonra soğumaya bıraktık. Zeytin ezmesinin zeytin salçasından farkı içerisinde domates salçası ve kaparinin bulunmamasıdır.

Salata Buyyonu Salata buyyonunun içindekiler: Gemlik zeytini, kapari, zeytinyağı, mısır, baharat, limon, nar ekşisi.

HAZIRLANIŞI: Zeytinyağı, baharat, limon ve nar ekşili karışımın içersine ufak parçalar haline getirdiğimiz gemlik zeytini, mısır, kapari ekleyerek buz kalıplarına aktardık. Daha sonra bu hazırlamış olduğumuz ürünü derin dondurucuda muhafaza ettik. Dondurucudan çıkarıldığında salataların üzerine rahat ve pratik bir şekilde kullanımı hedefledik.

Elde ettiğimiz donuk salata buyyonunun görünüşü

Sonuç: Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri olan salça ve zeytinyağı ile zeytinden yeni tatlar olan zeytin ezmesi, zeytin salçası ve donuk ürün olan salata buyyonu tüketicilerin beğenisine sunulmuştur.