MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Advertisements

Amasya Görüşmesi’nde kabul edilen tek maddeydi.
Ankara’da açılacak olan meclis için seçimler yapıldı
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ I.TBMM DÖNEMİ
Yapılan araştırmalar sonucunda tarih öncesi dönemde insan gereksinimlerinin birbirine benzediği ortaya çıkarılmıştır. Bu yargıyı, I. farklı bölgelerde.
Anadolu gibi Mezopotamya’da eskiçağlarda pek çok defa istilaya uğramış, tarih boyunca üzerinde farklı uygarlıklar değişik kültür ve medeniyetler kurmuşlardır.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
Tarih bilimi araştırmayı ve öğretimi kolaylaştırmak amacıyla,
GENELGELER VE KONGRELER
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MİLLİYETÇİLİK
DOĞU CEPHESİ Asırlarca Anadolu’da kurulan Türk Devletleri’nin egemenliği altında, ulusal kültürlerini özgürce yaşayan Osmanlı Devleti’nde “Milleti Sadıka”
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
MİLLİ MÜCADELE (KURTULUŞ SAVAŞI).
Atatürk’ün Katıldığı Savaşlar
AMASYA GÖRÜŞMELERİ VE MİSAKIMİLLÎ
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
Mondros Ateşkesinden Sonra Kurulan Yararlı Cemiyetler
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
BÜYÜK MİLLET MECLİSİ (23 NİSAN 1920)
EGEMENLİK ANLAYIŞI. EGEMENLİK ANLAYIŞI Millî Egemenliğin en kısa tanımı şudur; “Egemenliğin tek meşru kaynağı ve sahibi Millettir.” Millet iradesi,
SİVAS KONGRESİ SONRASI MİLLİ MÜCADELE
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
Lozan’a Giden Süreç Anadolu'daki Yunan Kuvvetleri Başkomutan Mustafa Kemal’in önderliğinde yurdumuzdan atıldı.(Büyük Taarruz Ağustos 1922) Mudanya.
SALTANATIN KALDIRILMASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
BAĞIMSIZLIK SAVAŞI.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
TBMM ‘NİN AÇILMASI 16 Mart 1920 –İstanbulun İşgali
GENELGE VE KONGRELER AMASYA GENELGESİ
Özgür GÜVERCİN. KISA KISA BAŞARI ANAHTARLARI - Konu eksiğiniz olmasın. - Mutlaka düzenli tekrar yapın. - Günlük 100 soru ile başlayıp toplamda 200 soruya.
LOZAN ANT. SINIRLAR Suriye sınırı:20 Ekim 1921 tarihli Ankara antlaşmasıyla belirlenen sınırlar kabul edildi. Irak sınırı:Musul –Kerkük sorunundaki anlaşmazlıktan.
Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri
KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin.
ERZURUM KONGRESİ.
Çalışma soruları 8. video
YEMİN İLE ÇİZİLEN ULUSAL SINIRLAR MİSAK-I MİLLİ
Ait Ders çalışma soruları.
Çalışma soruları 9. hafta
AİT Ders çalışma soruları.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Arif ÖZBEYLİ.
Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır, ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder. M.Kemal ATATÜRK.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
SEVR ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması.
EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR.
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE YORUMLARI
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
Amasya Görüşmeleri 20 – 22 Ekim 1919.
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
1.LOZAN BARIŞ KONFERANSI 20 Kasım 1922 / 04 Şubat 1923
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ
Sunum transkripti:

MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920)

Mondros Ateşkesi imzalandığında işgal altında olmayan Türk vatanının tümü, ayrılmaz bir bütündür YORUM:Vatanın bölünmez bütünlüğü kabul edilerek, milli sınırlar içindeki toprakları işgal eden devletlerle mücadele edileceği ortaya konulmuştur.

Osmanlı Devleti’nin yalnız Arap çoğunluğu bulunan ve Mondros Ateşkesi’nin imzalanması sırasında İtilaf Devletleri ordularının elinde kalan bölgelerin geleceği halkın serbestçe vereceği oya göre belirlenecektir. YORUM:Milletin kendi durumlarını kendilerinin belirlenmesi ilkesinin benimsendiğini göstermektedir.

Kendi istekleriyle anavatana katılmış olan Kars, Ardahan, Batum’da gerekirse yeniden halk oyuna başvurulacaktır. YORUM: Oylama yapılacak yerlerde Türklerin çoğunlukta olması bu kararın alınmasında etkili olmuştur.

Batı Trakya’nın durumunun tespitinde halkoyuna başvurulacaktır. YORUM: Oylama yapılacak yerlerde Türklerin çoğunlukta olması bu kararın alınmasında etkili olmuştur.

İstanbul ve Marmara Denizi’nin güvenliği sağlandıktan sonra Boğazların Dünya ticaret ve ulaşımına açılmasında ilgili devletlerin kararı geçerli olacaktır. YORUM:Boğazların diğer devletlerinin gemilerine açılması için İstanbul ve çevresinin güvenliği şart koşulmuştur.

Gayrimüslimlerin hakları, komşu ülkelerdeki Müslümanların da aynı haklardan yararlanmaları şartıyla kabul edilecek ve sağlanacaktır. YORUM:Devletler arası eşitlik ilkesi benimsenmiş, azınlıkların ülke bütünlüğüne aykırı isteklerinin kabul edilmeyeceği belirtilmiştir.

Milli v ekonomik gelişmemizi sağlamak amacıyla siyasi, adli ve mali gelişmemize engel olan kapitülasyonlar kaldırılmalıdır. YORUM: Osmanlı Devleti’nin yabancılara verdikleri ayrıcalıklara ilk defa karşı çıkılmıştır. Tam bağımsızlık ilkesi benimsenmiştir.

MİSAKIMİLLİ’NİN ÖNEMİ: Türk Milletinin kabul edebileceği Barış şartları belirtilmiştir. Erzurum ve Sivas Kongrelerinde alınan ararlar Osmanlı Mebusan Meclisi tarafından kabul edilmiştir (Bu durum Milli Mücadele hareketini güçlendirmiştir.)

Mebusan Meclisi, Misakımilli kararlarını alarak, Türk yurdunun parçalanmasına razı olmadığını göstermiştir. Misakımilli ile belirlenen sınırlar Lozan Barış Antlaşması ve sonraki değişikliklerle bugünkü sınırımızı oluşturmuştur. Misakımilli’nin kabul edilmesi İstanbul’un İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmesine neden olmuştur (16 MART 1920)

TAM BAĞIMSIZLIK:BİR DEVLETİN VEYA MİLLETİN SİYASAL, ASKERİ,EKONOMİK,KÜLTÜREL VS. BÜTÜN ALANLARDA BAŞKA BİR DEVLETİN VEYA MİLLETİN ETKİSİ ALTINDA OLMADAN KENDİ ÇIKARLARI,DUYGU VE DÜŞÜNCELERİ DOĞRULTUSUNDA HAREKET ETMESİDİR. KURTULUŞ SAVAŞI TÜRK MİLLETİNİN BAĞIMSIZ OLMASINI SAĞLAMIŞTIR.

MİLLİ EGEMENLİK:BİR ULUSUN KENDİSİNİ YÖNETECEK KİŞİLERİ BELİRLEMESİ, BELLİ BİR SÜRELİĞİNE SEÇTİĞİ KİŞİLERCE VEKALET ETMESİDİR.