EGEE projesine giriş Fabrizio Gagliardi EGEE Project Director EGAAP, 14 June 2004 CERN, Geneva.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Edirne Bölge Müdürlüğü
Advertisements

Erasmus+ Eğitim,öğretim, gençlik ve spor konularında neler sağlıyor?
Presentation of the 21 ETCF II Partnerships ETCF-II is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey TOBB.
(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Yapı ve Genel Prensipler Kültür Bilgi-Günü 2011.
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
MODÜLER BİR ÖĞRETİM YAZILIMI DENEMESİ VE UYGULAMA SONUÇLARI Okut.Halit KARALAR (Muğla Üniv. Enf. Bölümü) Dr. Yaşar SARI (Muğla Üniv. Enf. Bölümü)
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Türk Patent Enstitüsü Tarafından Düzenlenen Eğitim Programları
Avrupa Birliği Ofisi-ODTÜ ALTINCI ÇERÇEVE PROGRAMI (6ÇP)
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
Türkiye’de Yüksek Başarımlı Hesaplama
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Servisleri (IS) GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN.
AB Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ POLİTİKA DESTEK PROGRAMI ( ) PROGRAM HAKKINDA GENEL.
Öğretmen Yetkinlikleri
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
TR-GRID ULUSAL GRID OLUŞUMU GRID PROJELERİ TÜBİTAK ULAKBİM Ankara, Şubat 2007.
THALES-YALTES Siber Güvenlik Çözümleri
TR-Grid Servisleri I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı Nisan 2009, ODTÜ, Ankara Bu sunum.
EGEE GRID UYGULAMALARI Dr. Burcu Akcan TÜBİTAK ULAKBİM Ankara, Şubat 2007.
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Grid Nedir? Cevat Şener BMB-ODTÜ
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
Grid Hesaplaması Özgür Erbaş GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul.
SİVAS TİCARET VE SANAYİ ODASI. SİVAS 1901 yılında kurulmuştur. Yaklaşık 4000 aktif üyesi bulunmaktadır. 24 meslek grubundan 62 meclis üyesi ve 20 personeli.
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
TEST – 1.
TR-Grid Oluşumu (TR-Grid Altyapısı ve AB Projeleri)
WINDOWS NT GENEL YAPISI
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
Comenius Programı Onur AYDEMİR
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Değer ve Tedarik Zinciri Analizleri
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
TR-Grid Oluşumu (TR-Grid Altyapısı ve AB Projeleri)
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
GRİD HESAPLAMA PARALEL HESAPLAMA
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
Türkiye’de Yüksek Başarımlı Hesaplama Prof. Dr. Cevdet Aykanat Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü.
KOBİ’LERE YÖNELİK TEMEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ İÇİN
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ BAŞLICA BİLEŞENLER
UĞUR MUSLU B  Friederich List’ in 1841 de yayınlanan ulusal politik ekonomi sistemi çalışmasına dayandırılmaktadır.  Bu çalışmada List ulusal.
Ata TÜRKFİDANI Yaşar Üniversitesi, İzmir ANKOS AEKA OpenAIREplus – Zenodo Son Gelişmeler 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
ULUSAL AKADEMİK AĞ ve BİLGİ MERKEZİ
Yüksek başarımlı hesaplama sistemleri ve yapılan çalışmalar
BİYOLOJİDE ÖZEL KONULAR
AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

EGEE projesine giriş Fabrizio Gagliardi EGEE Project Director EGAAP, 14 June 2004 CERN, Geneva

EGAAP - June CERN 2 EGEE Nedir ? (I) EGEE (Enabling Grids for Escience in Europe) bilimsel araştırmayı destekleyen kusursuz bir Grid altyapısıdr. EGEE projesi; –Mevcut ulusal, bölgesel ve belli bir konuya odaklanan Grid çabalarını, bütünleştirir. –Akademik ve endüstriyel araştırmacılara, coğrafi konumlarından bağımsız olarak temel hesaplama kaynaklarına 24 saat erişim sağlar. Uygulamalar Geant ağı Grid altyapısı

EGAAP - June CERN 3 EGEE Nedir ? (II) Bölgesel Grid’lerde birleştirilmiş 27 ülkeden 70 lider kuruluşu kapsamaktadır. AB, dönemi için 32 M Euro fon sağlamaktadır ve toplam bütçesi 100 M Euro’dur. Yaklaşık işlemci kapasitesine sahiptir. (En büyük uluslararası Grid altyapısıdır.) ~ 300 kişi çalışmaktadır.

EGAAP - June CERN 4 EGEE neler sağlayacak? Basitleştirilmiş erişim (kullanıcıların ihtiyaç duyduğu tüm operasyonel kaynaklara erişim) Talep üzerine hesaplama (kaynakların etkin dağılımı sayesinde hızlı erişim) Yaygın erişim (herhangi bir coğrafi konumdan erişim imkanı) Büyük ölçekli kaynaklar (tek bir bilgisayar merkezinin sağlayamayacağı ölçekte kaynaklar) Yazılım ve verinin paylaşımı (saydam bir şekilde) Gelişmiş destek (önemli uygulamalar için kapsamlı bir destek sağlamak amacıyla tüm üyelerin uzmanlığını kullanır)

EGAAP - June CERN 5 EGEE Faaliyetleri Bir üretim gridi işletmeyi ve son- kullanıcıları desteklemeyi amaçlamaktadır. 48 % hizmet faaliyetleri (Grid Uygulamaları, Destek ve Yönetim, Ağ Kaynak Sağlama) 24 % ortakatman kurulumu (Kalite Güvencesi, Güvenlik, Ağ Hizmetleri Geliştirme) 28 % ağ oluşturma (Yönetim, Bilginin Yayılması ve İletişim, Kullanıcı Eğitimi, Uygulamaların Tanımlanması ve Desteklenmesi, Politika ve Uluslararası İşbirliği)

EGAAP - June CERN 6 EGEE altyapısı GEANT ve NREN’ler tarafından sağlanan ağ oluşturma hizmetlerine erişim Üretim Hizmetleri: –Üretim uygulamaları içindir. –Sadece istikrarlılığı ispatlanmış, debug edilmiş ortakatman ve hizmetleri çalıştırır. –EGEE federasyonlarına yeni siteler eklemeye devam edecektir. Üretim öncesi hizmetleri: –Ortakatman kurulumu içindir. Sertifika ve Eğitim / Demo test yatakları

EGAAP - June CERN 7 İlk EGEE altyapısı HEP-LCG test yatağına dayanarak çalışır: dünyanın her yerinde 50’den fazla siteden oluşmaktadır.

EGAAP - June CERN 8 EGEE Uygulamaları Üretim Yönetim Merkezi –CERN’de bulunmaktadır ve uygulamalar ve yönetim arasında koordinasyonu sağlamaktadır. –Diğer grid projeleriyle koordineli olarak çalışmaktadır. Temel Altyapı Merkezleri –Herbiri tek bir organizasyon gibi çalışmaktadır. –Altyapı hizmetlerini işletmektedir. Bölgesel İşlem Merkezleri –Yeni kullanıcılar ve kullanıcı desteği için ilk irtibat noktasıdır.

EGAAP - June CERN 9 EGEE Ortakatman Faaliyeti Uygulamaların ve işlemlerin ihtiyaçlarına göre seçilmiş ortakatman Mevcut ortakatmanın işlevselliğini kurup güçlendirmektedir ve üyelerin tecrübesini artırmaktadır. Sağlam, desteklenebilir bileşenler sağlamaktadır. Bileşenlerin gelişimini desteklemektedir. (WS-RF)

EGAAP - June CERN 10 EGEE Ortakatman Yapılandırması Bu faaliyet birkaç ana merkezde yoğunlaştırılmıştır ve “Yazılım kümelerinde” düzenlenmektedir. HEP LCG-2 grid ortakatmanını çalıştıran üretim grid hizmetidir. “gelecek nesil” grid olanakları geliştirir. LCG-2’yi 2005’deki yeni ortakatmana geçirecektir.

EGAAP - June CERN 11 EGEE Örnek Uygulamaları (I) Yüksek Enerji Fiziği –Birkaç yıldır geniş, dağıtımlı hesaplama sistemleri işletmektedir. –Şu anda LHC için hesaplamaya odaklanmıştır  bu durumda LCG=LHC computing grid project (LHC hesaplama grid projesi) –Diğer yüksek enerji fiziği deneyleri grid teknolojisini kullanmaktadır. (Babar,CDF,D0..) –LHC deneyleri şu anda büyük ölçekli verilerle çalışmaktadır. (DCs)

EGAAP - June CERN 12 EGEE Örnek Uygulamaları (II) Biyomedikal –Biyoinformatik (gen/protein veritabanları dağılımları) –Tıbbi uygulamalar (perdeleme, epidemiyoloji, görüntü veritabanları dağılımı, tıbbi görüntü işlemesi için paralel algoritmalar, simülasyon, vb.) –Etkileşimli uygulama (insansal denetim ya da simülasyon) –Güvenlik/gizlilik kısıtları Heterojen veri türleri (gensel, proteinsel, görüntü biçimleri) Sık sık yapılan veri güncellemeleri Karmaşık veri kümeleri (tıbbi kayıtlar) Uzun dönem arşivleme ihtiyaçları

EGAAP - June CERN 13 EGEE’ye erişim (I) 0) EGEE websitesindeki ( bilgiyi gözden geçir. 1) Vincent Breton tarafından yönetilen EGEE uygulamaları grubu ile irtibata geç. 2) Kendi uygulamanı tanıtan bir anket doldurarak uygulaman hakkında bilgi ver. 3) Uygulamalar bilimsel kritere, Grid’e kattığı değere, kurulumda ihtiyaç duyulan çabaya, tüketilen/katkıda bulunulan kaynaklara göre seçilir.

EGAAP - June CERN 14 EGEE’ye erişim (II) 4) Eğitimleri takip et. 5) EGEE teknik uzmanlarının desteğiyle uygulamanı EGEE altyapısına dahil et. 6) Test amaçlı ilk kurulumu yap. 7) Üretim kullanımı (yoğun üretim talepleri için hesaplama kaynaklarıyla katkıda bulun.)

EGAAP - June CERN 15 Uygulamanızın EGEE’ye dahil edilmesi (II) Güvenlik –Altyapı; sitelere, verilere, ağ ve bilgiye kontrollü erişime yardım eder. EGEE siteleri farklı kuruluşlar tarafından yönetilmektedir. –Siteler, kendi hesaplama kaynaklarının nasıl kullanıldığı hususunda nihai kontrol hakkına sahiptir. –Uygulamanızın taleplerinin azaltılması, onun daha fazla site tarafından kabulünü kolaylaştıracaktır ve dolayısıyla size daha fazla kaynak sağlayacaktır.

EGAAP - June CERN 16 Güvenlik & Fikri Mülkiyet (I) Mevcut EGEE grid ortakatmanı EU DataGrid tarafından geliştirilen Açık Kaynak Lisansı (Open Source License ) altında dağıtılmaktadır. –Lisans verildikten sonra bilimsel ya da ticari hiçbir kullanım kısıtı bulunmamaktadır. –Yeni ortakatman için de aynı yaklaşım benimsenmiştir. Uygulama yazılımı kendi lisans verme politikasını yürütmektedir. –Siteler kurulumdan önce uygun lisanları almak zorundadırlar.

EGAAP - June CERN 17 Güvenlik & Fikri Mülkiyet(II) Kapalı çevre EGEE ortakatmanında çalıştırılması gereken uygulamaların kurulumu kapalı altyapılarda yapılabilir. Özel EGEE federasyonu süre kaynaklar Uygulamanızın ihtiyaçları

EGAAP - June CERN 18 EGEE Planları 4 yıllık bir programın ilk iki yılını kapsayan bir projedir. Kaynaklar ve kullanıcı grupları proje süresince genişletilecektir. İkinci yılın sonunda en az beş farklı öğretiden ~3000 aktif kullanıcıya ulaşacaktır. Projenin başlangıcındaki 3000 işlemci, ikinci yılın sonunda 8000’e ulaşacaktır. İkinci iki yıllık projenin EGEE’yi takip etmesi planlanmaktadır ve bu projede endüstri uygulamalarda daha etkin bir role sahip olacaktır.

EGAAP - June CERN 19 Sonuçlar EGEE veri yoğun bilimler için uluslararası ve dünya genelinde Grid altyapısı kurmak için ilk adımdır. ABD’deki NSF Cyber Infrastructure oluşumuyla benzer hedeflere sahiptir. AB, ilk iki yıl için fon sağlayarak öncü rolünü üstlenmiştir. Uzun dönemli destek stratejisi geliştirmek için çok önemlidir.

EGAAP - June CERN 20 Daha fazla bilgi için: EU EGEE – EU DataGrid – Diğer Grid projeleri - Grid -