MAC KARBON REFRAKTERLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAZIRLAYAN: D.TUĞÇE YILDIZ /B KONU: AÇILAR VE AÇI ÇEŞİTLERİ
Advertisements

ISI MADDELERİ ETKİLER.
Eğitimde Web 2.0 Araçları İSMAİL KEPEK Akdeniz Üniversitesi
DÖKÜM TEKNOLOJİSİ ve PRENSİPLERİ
Çevre kİmyasi.
Demir-Karbon Denge Diyağramı
B İ LG İ GÜVENL İĞİ NDE KULLANICI SORUMLULU Ğ U. Sistemi içeriden yani kullanıcıdan gelebilecek hatalara ve zararlara kar ş ı koruyan bir mekanizma yoktur.
POLİMERLERDE BAĞLANMA
MADDENİN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
ATIKLAR VE ATIK YÖNETİMİ
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
METAL MATRİSLİ KOMPOZİTLER
ÇELİK ÜRETİMİNDE OKSİJEN KONTROLU
ENTEKNO, Endüstriyel Teknolojik ve Nano Malzemeler Ltd. Şti.
Al-SiC METAL MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER
S CAMI (STRENGHT GLASS)
Çalışma sırasında kırılma
ELEKTRİK ARK FIRINI REFRAKTERLERİ
….Periyodik cetvel….. Konu anlatımı sorular.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Silisyum Karbür Refrakterleri
GLASS CLOTH (CAM ELYAF).
BAZİK OKSİJEN FIRINI REFRAKTERLERİ
MgO-DOLOMİT REFRAKTERLER
KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
SU KİMYASI ve SUYUN SERTLİĞİ
Yalıtım, herhangi bir yalıtım malzemesi kullanılarak, ortamdan dışarı olan enerji akışının indirgenmesidir. Yalıtım malzemelerinin çeşitli tipleri.
Kimyasal Tepkimeler.
SUDA SERTLİK YAPAN ELEMENTLER VE BUNLARIN GİDERİLMESİ
Bakır ve Bakır Alaşımlarının Kaynağı
GRİ (LAMEL GRAFİTLİ) DÖKME DEMİRLER
Sürgü Plaka Sistemleri &
Madde ve değişim 6. Sınıf /3. ünite m
ALÜMİNYUM DÖKÜM POTALARI
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
7.SINIF: ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Bioatıklardan Aktif Karbon Üretimi ve Metal Adsorpsiyonu
Google Glass İnceleme Hafta 3 Grup 4: Emre KARAKAŞ Fatih AKKAYA
KONU: CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
Elemetler Ve Bileşikler
KÖMÜR VE OLUŞUMU.
İMALAT YÖNTEMLERİ Bölüm- 3 Endüstrİ Ürünlerİ TasarImI bölümü.
I. FİZİKSEL OLAYLAR : FİZiKSEL OLAYLAR - KİMYASAL OLAYLAR
Mühendislerin temel ilgi alanı
Yüksek Lisans Semineri Danışman : Prof. Dr. İbrahim MUTLU
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
Refrakter Metaller Genel Bilgi.
KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ
İMAL DÖKÜM BÖLÜM 4 DÖKÜM YÖNTEMLERİ.
Teknolojik Seramikler
DEMİRDIŞI METALLER.
C/C KOMPOZİT Furkan TEZER Enes Can ALTUN
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 4. METALLER.
Kompozitlerin Kullanım Alanları
ALÜMİNA DÖKÜLEBİLİR REFRAKTERLER
REFRAKTER MALZEMELER SİLİKA REFRAKTERLER.
Aslı AĞCABAY Tuğba YÜCEL Gülnihal CANER
REFRAKTER MALZEMELER İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
E-CAMI S-CAMI VE C-CAMI
AZS, Cam Fırını Refrakterleri
ALÜMİNYUM ERGİTME POTALARI
MgAl2O4 - Spinel Dökülebilir Refrakterler
SODYUM HEGZA METAFOSFAT REÇİNE VE ZİFT GİBİ BAĞALAYICILARIN REFRAKTERE KAZANDIRDIĞI ÖZELLİKLER ALİ SERCENK GÖBEL BUSE MOTER
SERAMİK MALZEME ÖZELLİKLERİ
MAC KARBON REFRAKTERLER
METALİK BAĞLAR   Metallerin iyonlaşma enerjileri ile elektronegatiflikleri oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak metal atomlarının en dış elektronları.
İçindekiler Kompozit malzemelerin tanımı ve bileşenleri
Sunum transkripti:

MAC KARBON REFRAKTERLER 1311110011 İREMNUR AKÇAKOCA 1311110040 NAZLICAN YÜKSEL 1311110082 SAİTALİ TOMOĞLU

Refrakter Üretimi Akım Şeması

MAGNEZYA Bazik refrakter malzemelerin ana hammaddesidir. Magnezya doğada serbest halde bulunmaz bu nedenle MgO içeren hammaddelerden çeşitli prosesler sonucu elde edilir HAMMADDELERİ Tabii manyezit (MgCO3) Deniz suyundaki Mg++ iyonları Yer altındaki MgCl2 ve MgSO4 gibi tuzlar

Magnezya Refrakter Özellikleri 2800° ergime sıcaklığına ve yüksek ısıl iletkenliğe sahiptir. 1400°C de %2’lik ısıl genleşme özelliğine sahiptir. Bazik curuflara karşı dirençlidir Yük altında refrakterlik özelliği iyidir. Genellikle çelik endüstrisinde kullanılır.

GRAFİT Grafit tabi olarak bulunan en iyi refrakterlerden biridir. İndirgen ortamda ergime sıcaklığı 3650°C Yüksek termal iletkenliği, düşük termal genleşmesi, termal streslere karşı büyük direnç gösterir ve fluxlara, ergimiş metallere karşı çok iyi dayanım özelliğine sahiptir.

MAC KARBON REFRAKTERLER Magnezit karbon tuğlalar 1960’lı yılların ortalarında A.B.D.’de geliştirilmiş fakat, o zaman çelik üretiminde fazla kullanılmamıştır. 1970’li yılların sonlarında Japon çelik üreticileri su soğutmalı elektrik ark ocaklarında magnezit karbon tuğla kullanmışlardır.

MgO-C refrakterlerde bağlayıcı olarak kömür katranı veya fenol reçineler kullanılır. Fazla reçine dayanımı artırır fakat yoğunluk düşüşüne neden olur. Öte yandan belli orandan fazla grafit ilavesinin dayanımı düşürdüğü bilinmekte, bunun nedeninin pullu yapıdaki grafitin bünyesinde kimyasal bağ olmaması ve sadece Van der Waals bağlarından oluşmasıdır.

Polimerize işlemi sonucunda zift bağlı ve reçine bağlı tuğlalar, elde edilen kalıcı karbon nedeni ile karbon bağlı tuğlalar olarak da adlandırılır. Bu tuğlalar, presleme sonrası kontrollü atmosfer koşullarında 180-350°C sıcaklıklarda temperlenir, mukavemet artışı sağlanır. 600°C’nin üstündeki sıcaklıklarda bağlayıcının koklaşması ile güçlü karbon bağı oluşur ve bu da dayanım artışını sağlar.

Grafit veya karbon kullanılması curuflaşma direncini arttırır. Grafit, kartanesi şeklindedir ve son derece anizotropik özellikleri vardır, bu yüzden katman düzlemine dik olarak eğilmesi imkansızdır. Bu nedenle neredeyse tüm yüzeylerde grafit taneleri çok az enerjiye sahiptir.

Grafitin Islanmazlık Özelliği Metaller ve sıvı cüruflar tarafından reaktiviteleri ve ıslanabilirlikleri çok düşüktür ve malzemenin curuf atağına karşı dayanımını arttırır.

Grafit 600-1200° de oksitlenir ve bu durumda fırın 1200°C ye çıkınca yanar. Yanmaması için; İndirgen ortamda Antioksidan ilavesi Yanıcı karbonlu malzemeye gömme

Grafit ilavesi Düşük yoğunluk ve düşük sıcaklıkta basınca direnç getirir, Termal genleşmeyi düşürür, Isı iletkenliğini ve termal şok direncini arttırır. Böylece tuğla bünyesi daha fleksibl (esnek) olur.

Günümüzde elektrik ark ocaklarında, pota ocaklarında, bazik oksijen konventörlerinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Numaralar MgO içindeki %C oranını gösterir.

KAYNAKLAR http://www.seramik2008.aku.edu.tr/anasayfa .htm https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q= &esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CDQQFjA D&url=http%3A%2F%2Fwww.surdurulebilirkal kinma.gov.tr%2FDocObjects%2FDownload%2F 3509%2Foik567.pdf&ei=tQBxU97XHKnH7Aas tIHQCg&usg=AFQjCNGa1tMbzgXdAYCIyxcl5i PeeSkhlg http://www.sciencedirect.com/science/article /pii/S0955221900003083

TEŞEKKÜRLER…