İLETKENİ DEĞİŞTİR AMPULÜN PARLAKLIĞI DEĞİŞSİN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akım,Direnç… Akım Akımın tanımı
Advertisements

Yaşamımızda elektrik olmasaydı nasıl olurdu?
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
DİRENÇ ÖLÇME Direnç ve İletken
Created by Necdet GÜLSEVER
6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
4.ÜNİTE YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
SIĞA VE KONDANSATÖRLER
ELEKTRİK A.Ç.
Temel Elektrik Elektronik
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Elektrik Elektriksel kuvvetler, Elektriksel alan, Elektrik potansiyeli
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Elektrik Akımı.
ENDÜKTANS ÖLÇME.
Elektrik Akımı Hazırlayan: Mustafa Arbay.
ELEKTRİK AKIMI
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
Elektriği üzerinden geçiren cisimlere iletken denir.
ÜNİTE:4 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK KONU:ELEKTRİK AKIMI HAZIRLAYAN:
YAŞAMIMIMIZDAKİ ELEKRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
DEVRE ELEMANLARININ SEMBOLLE GÖSTERİMİ.
Fen ve Teknoloji REOSTA Emir AKBABA.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK.
HAZIRLAYAN KUMRAL KERDİĞE
HAZIRLAYAN ŞÜKRAN EBRU GÜLBEK
ELEKTRİK.
Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
Yaşamımızdaki Elektrik
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTİRİK
BÖLÜM 27 Akım ve Direnç Hazırlayan : Dr. Kadir DEMİR
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK AKIMI NEDİR? Elektrik akımı elektronların hareketidir.Elektronların hareketi için elektronları harekete geçiren kaynak olmalıdır. Elektronları.
ELEKTRİK ENERJİSİ Elektriksel potansiyel enerjiden yeniden türetilen enerjidir .Bir elektrik devresi  tarafından çekilen ve tüketilen enerjiyi açıklar.
Adı:Muharrem Soyadı:Şireci No:683
KONDANSATÖRLER Kondansatörler elektrik enerjisi depo edebilen devre elemanlarıdır. İki iletken levha arasına dielektrik adı verilen bir yalıtkan madde.
Herhangi bir iletkenin uçları arasındaki potansiyel farkın, iletkenden geçen akım şiddetine oranı sabittir. Potansiyel artarsa, akım şiddeti de.
GÜÇ ÖLÇME Gücün Tanımı Elektrik enerjisi ile çalışan alıcıya elektrik enerjisi uygulandığında ısı, ışık, hareket vb. şekilde iş elde edilir. Elektrik enerjisi.
Mustafa ÇELİK. Bir elektrik ampulünün içerisinde filaman adı verilen iletken bir tel bulunmaktadır. Bu tel ince ve uzun olarak seçilmiştir. Ampulün içine.
ELEKTRİK AKIMI.
İçindekiler Ünitenin Özeti Ünite Kazanımları OHM Kanunu Akımın kollara ayrılması Direncin bağlı olduğu faktörler, eşdeğer direnç Elektrik motoru Kaynaklar.
AMPULLERİN BAĞLANMA ŞEKİLLERİ HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ.
4. ÜNİTE YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK Basit Elektrik devresi: © Elektrik enerjisini ısı ve ışık enerjisine dönüştürür. © Pil, pil yatağı, anahtar, iletken kablo, duy.
Elektrik yüklerinin üretecin bir kutbundan çıkarak diğer kutba gitmesi için oluşturulan düzeneğe elektrik devresi denir.
ELEKTRİK AKIMI.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK.
BASİT ELEKTRİK DEVRESİ
Ayşegül GÜNDOĞMUŞ
Temel kanunlardan bizi ilgilendirenler şunlardır:
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ.
Elektrik akımı, Direnç ve Potansiyel fark
HAZIRLAYAN: NUR TUNÇ. DİRENÇ NEDİR Direncin kelime anlamı, bir şeye karşı gösterilen zorluktur. Devre elemanı olan dirençte devrede akıma karşı bir zorluk.
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
ELEKTRİK.
 SERİ BAĞLAMA  PARELEL BAĞLAMA Bir üretecin kutupları, iletkenle bir ampule bağlandığında negatif yüklerin üretecin negatif kutbundan pozitif kutbuna.
Sunum transkripti:

İLETKENİ DEĞİŞTİR AMPULÜN PARLAKLIĞI DEĞİŞSİN

KAZANIMLAR 1-Bir elektrik devresinde ampulün parlaklığının nelere bağlı olduğunu tahmin eder. 2-Ampülün parlaklığı ile ilgili tahminlerini test etmek için bir deney tasarlar. 3-Bir elektrik devresinde ampülün parlaklığının,devredeki iletkenin uzunluğu, dik kesit alanı, ve cinsinin değişmesi ile değişebileceğini deneyerek fark eder. 4-Maddelerin elektrik enerjisine karşı gösterdikleri zorluğu direnç olarak ifade eder. 5-Bir iletkenin direncinin,uzunluğuna, dik kesit alanına ve cinsine göre değiştiği sonucuna varır. 6-Yalıtkanların direncinin iletkenlere göre çok daha büyük olduğunu ifade eder. 7-Devre elemanlarının iki ucu olduğunu,her birinin belirli bir direnci olduğunu ifade eder. 8-Bir iletkenin direncini ölçer ve birimini ifade eder. 9-Ampülünde iletken bir telden oluştuğunu ve bir direncini olduğunu iade eder. 10-Direncin değerinin artması veya azalmasının ampulün parlaklığını nasıl değiştirdiğini deneyerek keşfeder. 11-Devredeki ampulün parlaklığını artımak ve azaltmak için basit bir reosta modeli tasarlar ve yapar.

TARİHDE ELEKTRİK ENERJİSİNİN İLETİLME HİKAYESİ

Etkinlikteki bağımlı bağımsız değişkenleri belirleyiniz.

AMPÜLÜN PARLAKLIĞINI DEĞİŞTİREN ÜÇ ETKEN

ELEKTRİKSEL DİRENÇ NEDİR? MADDELERİN ELEKTRİK ENERJİSİNİN TAŞINMASINA KARŞI GÖSTERDİĞİ ZORLUKTUR KOLAYDAN ZORA ÖRNEK SIRALAMA BU MADDELERDE DİRENÇ SAĞA DOĞRU ARTAR SOLA DOĞRU AZALIR.

İLETKENİN CİNSİ BİR İLETKENİN BİR SANTİMETREKARE KESİTİNİN,BİR SANTİMETRE UZUNLUĞUNUN DİRENCİNE ÖZDİRENÇ DENİR. AYIRT EDİCİ ÖZELLİKTİR. BİRİMİ OHM.CM DİR.

İLETKENİN UZUNLUĞU

İLETKENİN KESİT ALANI

UZUNLUK ARTINCA DİRENÇ ARTAR KESİT(KALINLIK)ARTINCA DİRENÇ AZALIR İLETKENİN CİNSİNE BAĞLI DEĞİŞİR. AMPULÜN PARLAKLIĞI ARTIYORSA DİRENÇ AZALIYOR DEMEKTİR,DİRENÇ AZALINCA DEVREDEKİ ELEKTRİK AKIMI YÜKSELİR. DİRENÇ= ÖZDİRENÇXUZUNLUK/KESİT DİRENÇ BİRİMİ:OHM , UZUNLUK BİRİMİ CM, KESİT BİRİMİCM KARE

HER DEVRE ELEMANININ DİRENCİ VARMIDIR? HER DEVRE ELEMANININ İKİ UCU VARDIR. İKİ UÇ DEVREYE UYGUN ŞEKİLDE BAĞLANMIŞ İSE, ELEKTRİK ENERJİSİ BİR UCUNDAN GİRER DİĞER UCUNDAN ÇIKAR. BU SIRADA AZ YADA ÇOK BİR DİRENÇLE KARŞILAŞIR. BU DİRENÇ NEDENİYLE ELEKTRİK ENERJİSİNİN BİR KISMI ISI ENERJİSİ, IŞIK ENERJİSİ GİBİ VB. ENERJİ TÜRLERİNE DÖNÜŞÜR. DEVRE ELEMANLARININ BİR SÜRE SONRA ISINDIKLARI,SICAKLIKLARININ ARTTIĞI GÖZLENİR.

DİRENÇ ÖLÇERİNİZ YOKSA VOLTMETRENİZ VE AMPERMETRENİZİ DEVREYE UYGUN BAĞLAYARAK DİRENÇ ÖLÇERİN YAPTIĞINI YAPABİLİRSİNİZ. DİRENÇ ÜZERİNDE AMPERMETREYİ SERİ BAĞLAYALIM VOLTMETREYİ PARELEL BAĞLAYALIM VOLT/AMPER DEĞERİ BİZE DİRENCİ VERİR BİRİMİ OHM’DİR.

DAVRAZ KAYAK MERKEZİ ALİ İHSAN ALDOĞAN FEN VE TEK.ÖĞR.MAVİKENT İ.Ö.OKULU MERKEZ-ISPARTA