Slide 1 Avrupa Birliği Tek Hizmetler Piyasası için Mesleki Niteliklerin Tanınması Henri Olivier FEE Genel Sekreteri FEE (Fédération des Experts Comptables.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YASAL DÜZENLEMELER
Advertisements

Rekabet hukuku, mal ve hizmet piyasalarında rekabetin korunması amacına yönelik olarak oluşturulan kurallar üzerine inşa edilmiş bir hukuk dalıdır.
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
Sermaye Piyasası Kanununda Örtülü Kazanç Aktarımı
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Yapı ve Genel Prensipler Kültür Bilgi-Günü 2011.
AŞIRI DÜŞÜK SORGULAMASI
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
1 IFRS’de Yorum Olanağı : IFRS için Ölüm Öpücüğü mü yoksa Başarıya Giden Yol mu? Prof. Dr. S. J. Maijoor (AFM)
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
Ayhan TOZER Telekomünikasyon Uzmanı Telekomünikasyon Sektöründe Hizmet Seviyesi Taahhütleri; AB ve Türkiye Uygulamaları Habtekus 2008, Yıldız Teknik Üniversitesi,
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
AB Rekabet Politikası ve İç Pazar
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
İleri Denetim ve Muhasebe Düzenleme Programı Modül 12 – Bir Finansal Düzenleyici Perspektifinden Yasal Denetimin Kalitesinin Geliştirilmesi Sunan: Geraldine.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Denetim Mesleğinin Kamu Gözetimi David DEVLIN Başkan 1.
Dünya Bankası KOBİ Finansal Raporlaması José Maria Bové FEE Başkan Yardımcısı, KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Başkan, FEE KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Çalışma.
AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DE MEVZUAT İYİLEŞTİRME ÇABALARI Dr. Recep KIZILCIK BAŞBAKANLIK KANUNLAR VE KARARLAR GENEL MÜDÜR YARDIMCISI.
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
TÜRKİYE'DE TRANSFER FİYATLANDIRMASI UYGULAMALARI Ersin NAZALI, LL.M., MSc Avukat, E.Hesap Uzmanı Vergi Bölümü Yöneticisi 12 HAZIİRAN 2013.
1 UFRS ve Basel 2 Ian Michael Muhasebe ve Denetim Politikası Dairesi Finansal Hizmetler Kurumu Contact:
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
EKONOMİK KALKINMA İÇİN MUHASEBE DENETİMİ MESLEĞİ
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
DÜZENLENMEMİŞ ALANDA KARŞILIKLI TANIMA YÖNETMELİĞİ 16 Ağustos 2012 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
Slide 1 Kurumsal Mali Sorumluluk ve Muhasebe Standartları « Dördüncü Yönerge » - yıllık hesaplar 1978 « Yedinci Yönerge » - konsolide hesaplar 1983 – Değişiklikler.
29 Kasım Direktifin Uygulanması Macaristan’da Kamu Gözetimi Katalin Fekete Başkan Yardımcısı Macaristan Denetçiler Odası.
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
Slide 1 Eğitim Mesleki Nitelikler Wim Moleveld FEE Eğitim Alt Grubu Başkanı AVRUPAYA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI.
Slide 1 İÇ PAZAR Jeroen Hooijer İç Pazar ve Hizmetler GM Mayıs 2005.
SERMAYE PİYASASI HUKUKUNA GİRİŞ
Ayhan TÖZER Bilişim Baş Uzmanı, BTK
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
İç Kontrol: İç kontrol, idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
ULUSLARARASI (IFAC) MESLEKİ AHLAK KURALLARI
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Bilgilendirici Not: AB’de Kamu İhale Düzenlemeleri ve Uygulamaları.
Slide 1 AB Müktesebatı Muhasebe ve Denetime Giriş: Jurgen Tiedje Muhasebe ve Denetim Birimi Avrupa Komisyonu.
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
TİCARETTE TEKNİK ENGELLER Şubat 2013 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Slide 1 AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Avrupa Muhasipler Federasyonu (FEE) nasıl yardımcı olabilir? Henri Olivier.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
SPK Lisans Türleri ve Lisanslama Sınavları
SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ REJİMİ
Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında.
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
IOSCO (International Organization of Securities Commissions)
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
11. MUHASEBE ALANINDA DÜNYADAKİ ETİK KURALLAR VE İLKELER
Yönlendirme Komitesi Çalıştayı Şubat 2015, Ankara Plaza Hotel AB İç Pazarına ilişkin genel resimde 2 direktif arasındaki ilişkiler ve yakınsak.
T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANI
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
AB’DEVERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
OTP kapsamında Üye Devletlerin asli yükümlülükleri
SLOVAKYA - Geçiş Ekonomisinde Profesyonel bir Kuruluş oluşturmak
OTP kuralları ve yapılanması
Büyükbaşların otomatik olarak sınıflandırılması
Sunum transkripti:

Slide 1 Avrupa Birliği Tek Hizmetler Piyasası için Mesleki Niteliklerin Tanınması Henri Olivier FEE Genel Sekreteri FEE (Fédération des Experts Comptables Européens – Avrupa Muhasebeciler Federasyonu) AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI

Slide 2 Avrupa Birliği Tek Hizmetler Piyasası için Mesleki Niteliklerin Tanınması GÜNDEM 1.Geçmiş:  Avrupa Birliği Tek Hizmetler Piyasası  Meslek Uzmanlarının Serbest Dolaşımı 2.Teknik Hususlar:  Kuruluş  Hizmetlerin Sağlanması  Sınırlayıcı Ticaret Uygulamaları

Slide 3 1. Geçmiş  Avrupa anlaşmaları üç temel serbestlik tanımaktadır:  Malların serbest dolaşımı,  Sermayenin serbest dolaşımı,  İnsanların serbest dolaşımı.  Buradaki amaçlardan birisi, mallar, hizmetler ve finans için tek bir piyasanın oluşturulmasıdır.  Eğer gerçekte malların serbest dolaşımı yoksa, bu demektir ki hizmetler ve sermaye piyasaları için hala kat edilmesi gereken bir mesafe vardır.

Slide 4 1. Geçmiş  Lizbon’da Mart 2000’de gerçekleştirilen zirvede AB Devlet ve Hükümet Başkanları 2010 yılına kadar AB’yi dünyadaki en rekabetçi ve bilgiye dayalı ekonomisi haline getirme hedefi üzerinde anlaşmışlardır (Lizbon Stratejisi)  Bu amaca ulaşmak için, özellikle hizmet alanında Tek Piyasa oluşumunun tamamlanması ve mesleklerin ve finansal hizmetlerin düzenlenmesi hala önemli bir görev olarak bulunmaktadır.

Slide 5 1. Geçmiş  Meslek uzmanlarının serbest dolaşımı ve mesleki hizmetlerin serbest olarak sunulması, göçmenlerin niteliklerinin eşdeğerliliği sorununu ortaya çıkarmaktadır.  Bunun sebebi, bir mesleğe giriş ile ilgili gerekliliklerin hizmetlerin kalitesini sağlayarak tüketicileri koruduğunun varsayılmasıdır.  AB’de hizmet ticaretinin önündeki diğer engellerin kaldırılması (fiyat sınırlamaları, reklam, sigorta, vs.) sorununun da ele alınması gerekmektedir.

Slide 6 1. Geçmiş  AB anlaşmaları aşağıdaki iki hususta bir ayrıştırma yapmaktadır:  Kuruluş – ister vatandaşı olduğu üye devletteki kuruluşunu taşımak istesin isterse de ikinci bir kuruluşa sahip olmak istesin, meslek uzmanı vatandaşı olduğu üye devlette bir altyapıya sahiptir.  Sınır ötesi hizmet sunumu – hizmetler geçici olarak ve ara sıra sağlanır (hizmetlerin süresi, sıklığı, düzenliliği ve sürekliliğine göre değerlendirilir).

Slide 7 1. Geçmiş  Yıllar boyunca, kuruluş niteliklerin karşılıklı olarak tanınması hakkındaki Direktife göre düzenlenmiştir.  Pek çok meslek, ilgili özel faaliyet alanındaki Direktiflere göre düzenlenmektedir. Muhasebecilerin ve denetçilerin özel bir sektörel Direktifi bulunmamaktadır.  Yasal denetçilerin nitelikleri ile ilgili Sekizinci Direktif (84/285/EEC) eğitim ile ilgili asgari kurallar getirmiştir. Ancak bu Direktifin amacı insanların serbest dolaşımını geliştirmek değildir.  89/48/EEC sayılı Direktif düzenlenmemiş olan tüm meslekler için genel bir sistem getirmektedir. Bu Direktif muhasebeciler ve denetçiler için de geçerlidir.

Slide 8 1. Geçmiş  Yasal denetçilerin nitelikleri ile ilgili Sekizinci Direktif, denetçilerin bir başka Üye devlette tescilinin düzenlenmesi bakımından oldukça yararlı olmuştur. Uygulamada, çoğu AB üye devleti kayıtlı denetçi olmayan muhasebeciler için aynı sistemi uygulamaktadır. (Bakınız – FEE’nin Mesleğe Kabul ile İlgili Çalışması – 2002)  Ancak aşağıdaki hususlarda herhangi bir ayrıntılı düzenleme bulunmamaktadır:  Sınır ötesi hizmet sunumu,  Meslek firmalarının serbest dolaşımı.

Slide 9 1. Geçmiş  Kısa bir süre önce mesleki niteliklerin tanınması ile ilgili olarak mevcut sistemi koordine edip geliştirecek yeni bir Direktif onaylanmıştır.  Yasal denetçilerin nitelikleri hakkındaki Sekizinci Direktif kısa bir süre sonra yenisi ile değiştirilecektir. Bu yeni Direktif tek piyasada denetçilerin serbest dolaşımı da dahil olmak üzere, bu faaliyetin tüm yönlerini geniş bir şekilde kapsayacaktır.

Slide Geçmiş  Avrupa Komisyonu, hizmet ticaretindeki engellerin kaldırılması amacıyla dahili piyasada hizmetler ile ilgili bir Direktif önerisi sunmuştur. Bu Direktif en azından muhasebe faaliyetlerinin bazı yönlerini kapsamaktadır.  Avrupa Komisyonu rekabet politikası kapsamında, meslek kuruluşları tarafından sınırlayıcı uygulamalar konulmasını düşünmektedir ve bu konuda bir bildiri yayınlamıştır.

Slide Teknik Hususlar  Mesleki niteliklerin tanınması : temel kuruluş ilkeleri 1.Bir Üye Devlet, kendi sınırları içerisinde muhasebeciler için aranan nitelikleri belirleyebilir. 2.Bir Üye Devlet, bir başka üye devlette sağlanan niteliklerin eşdeğerliğini kabul eder, ancak ciddi farklılıklar bulunması halinde, telafi edici önlemleri uygulamaya koyabilir.

Slide Teknik Hususlar  Bu telafi edici önlemler arasında şunlar bulunabilir:  Başvuru sahibinin çalışacağı üye devletteki düzenlenmiş meslek kurallarına uygun olarak faaliyet gösterip gösteremeyeceğinin tespit edilmesine yönelik bir yeterlilik testi; başvuru sahibinin kendi ülkesindeki mesleki koşulları yerine getirerek faaliyet gösteren bir meslek mensubu olduğu dikkate alınmalıdır.  Yeni faaliyet gösterilecek üye devlette belirli nitelikleri haiz bir meslek uzmanı gözetiminde yürütülecek bir adaptasyon süreci; bu süreç en fazla 3 yıl olmalıdır ve muhtemelen uygulamaya yönelik eğitim ve değerlendirmeyi de içerebilir.

Slide Teknik Hususlar  Muhasebe mesleğinin veya başka ilgili faaliyetlerin düzenlemeye tabi olduğu çoğu AB Üye Devleti, daha sade ve kolay bir sistem olan yeterlilik testi sistemini uygulamıştır.  Farklılıkların çoğu kanunlardan ve yönetmeliklerden kaynaklanmaktadır (şirketler hukuku – vergi mevzuatı – iflas mevzuatı, vs).  Muhasebecilerin üye devletlerde gösterdikleri faaliyetlerin kapsamındaki farklılıklardan dolayı güçlüklerle karşılaşılabilir.

Slide Teknik Hususlar Mesleki Niteliklerin Tanınması : Hizmet Sunumunun Temel Esasları  Yeni faaliyet gösterilecek üye devlette aranan niteliklere sahip olunduğuna yönelik kanıt bulunmalıdır.  Hizmet sağlayıcıların aranan niteliklere sahip olup olmadıkları daha sonra ele alınabilir; aranan niteliklere sahip olmadığı değerlendirilen meslek uzmanının söz konusu üye devlette hizmet sağlaması engellenebilir.  Muhasebe hizmetlerinin sınır ötesi olarak sunumu tamamen deregüle edilmiş değildir. İlk faaliyet gösterilen üye devlet ile yeni faaliyet gösterilecek üye devlet hizmet kalitesinin sağlanması bakımından işbirliği yapmalıdır.

Slide Teknik Hususlar  Orijin ülke unvanının kullanılması  Yetkili mercilerin önceden bilgilendirilmesi veya proforma tescil (opsiyonel)  Meslek tanımı, unvanların kullanılması ve mesleğin kötüye kullanılması konularında, ilk faaliyet gösterilen ülke kurallarının uygulanması  Yeni faaliyet gösterilen ülkede daha sonra yapılacak kontrol

Slide Teknik Hususlar Önerilen Hizmetler Direktifinin amacı, hizmetlerin önündeki engellerin ve sınırlayıcı uygulamaların kaldırılmasıdır. Temel esaslar şunlardır:  Yetkilendirme prosedürünün sınırlanması.  Uyruğa dayalı koşulların veya muhasebecilerin bir başka Üye Devlette kuruluşunun bulunmasının engellenmesinin yasaklanması.  Bazı sınırlayıcı uygulamalar, tek piyasa hedefi ile uyumu bakımından değerlendirilmelidir.

Slide Teknik Hususlar  Değerlendirilecek koşullar  Belirli bir yasal statü;  Muhasebe firmalarının asgari sermayesi;  Kuruluş sayısı üzerindeki sınırlama;  Asgari veya azami tarife;  Hizmetleri ortak olarak sağlama yükümlülüğü;  Ticari iletişim kuralları;  Mesleki sigorta ve teminatlar;  Çok disiplinli faaliyetler;  vs.

Slide 18 Sonuçlar  Avrupa Birliği’nin, meslek mensuplarının Topluluk içerisinde serbest dolaşımının sağlanmasını da içeren hedefleri, muhasebe hizmetleri içinde tam olarak geçerlidir.  Sınırlamaların kabul edilebilir olması için, kamu çıkarına dayalı olmaları ve/veya tüketicilerin korunmasına yönelik olması gerekir.  Eğitim ile ilgili gereklilikler konusundaki ciddi farklılıklar bir sorun olarak ortaya çıkabilir; ancak telafi edici önlemler orantılı olmalıdır.