Dr.A.Özdemir AKTAN İstanbul Tabip Odası Başkanı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EK DERS ÜCRETİ (1) 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 11 inci maddesi hükümleri gereği Yükseköğretim Kurumlarında kısmı statüde çalışanlar dahil.
Advertisements

“ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN FİNANSAL SORUNLARI” DR. M. ORHUN ÇAMURDAN
Üniversite Hastaneleri Birliği Toplantısı
Sağlık Bakanı Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu ile görüşme 25 Şubat 2013-İstanbul Üniversitesi Balta Limanı Tesisleri Prof.Dr.Şükrü Hatun Kocaeli Üniversitesi.
EK DERS ÜCRETİ (1) 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 11 inci maddesi hükümleri gereği Yükseköğretim Kurumlarında kısmı statüde çalışanlar dahil.
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları --- Av
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMININ TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİNE ETKİLERİ
2914 SAYILI YÜKSEK ÖĞRETİM PERSONEL KANUNU
DİĞER YABANCI KAYNAKLAR Dr. Ergün Kaya
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ A.D.
ESKİ KANUN Madde 58 – (Değişik: 17/8/ /31 md.) Döner Sermaye: Üst kuruluşlarda, ilgili kurulların önerisi ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile;
ÜNİVERSİTE VE SAĞLIK PERSONELİNİN TAM GÜN ÇALIŞMASINA VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI.
Sağlığın finansmanında yeni bir aşama:
Anket sonuçları %90 grevli toplu sözleşmeli sendika talep ediyor %71.2 si sözleşmeli çalışmanın iş üzerindeki kontrolü azalttığını, %72 si verimliliği.
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 2 İDARİ VE MALİ İŞ VE İŞLEMLER HAKKINDA SORUNLAR.
Finansal Planlama Birimi Sorumlusu HOŞGELDİNİZ
TAM GÜN DEĞİL; ESNEK ÇALIŞMA DÜZENİ
Sağlık Alanında Güncel Gelişmeler ve Tıp Fakülteleri
TAM GÜN YASASI VE ASİSTAN HEKİMLER DR.AYSUN ERBAHÇECİ.
Prof. Dr. YUNUS SÖYLET İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ
Üniversite Hastanelerinin Finansal Yönetim Sorunları
ÜNİVERSİTE HASTANE İŞLETMECİLİĞİ - MARMARA ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ Mali Durumları
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI ( Tedavi Yardımları Şefliği) hacettepe.edu.tr 15 Ocak Ocak 2009.
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
Ücret Sistemleri ve Verimlilik Dersi Sunumu
TIP FAKÜLTENDE DÖNER SERMAYE OLUŞUMU VE DAĞITIMI 2003.
TAM GÜN YASA TASARISI TIP FAKÜLTELERİNİN GÖRÜŞLERİ.
BÖLÜM 4 Gelirlerin Vergilendirilmesinde Esas Alınan Tarife Gelir vergisine tabi olan gelirlerin 2007 yılı için esas alınan gelir miktarları.
Döner sermayeler, sorunları ve çözüm önerileri
1 Maaş ve Ücretleri İki Yıllık Toplam %19,2 Oranında Artırdık
Sendikaların İşlevleri
AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI ARASINDA İMZALANAN
Türkiye’de Sağlik Hizmetlerinin FinansmanI ‘SağlIk hizmetlerinin finansman modelleri, sosyal sağlIk sigortasInIn önemi 25 Ekim 2015, Hacettepe Üniversitesi.
NAKİT YÖNETİMİ M. GÖKHAN GÖKTEPE BURSA KHB / UZMAN.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Görevlileri Akademik Genel Kurulu
4924 SAYILI KANUN KAPSAMINDA SÖZLEŞMELİ PERSONELİN MALİ HAKLARI
Türk Kamu Personel Rejiminin Özellikleri ve İstihdam Biçimleri
663 SAYILI KHK KAPSAMINDA SÖZLEŞMELİ PERSONELİN MALİ HAKLARI
İŞVERENİN BORÇLARI Ücretin Belirlenmesi
SAĞLIK ÇALIŞANLARI AÇISINDAN YILLARI 3. DÖNEM
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU EK ÖDEME DAİRE BAŞKANLIĞI
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ MALİ YAPISI 26 Şubat 2016.
1 Ziraat Sigorta A.Ş.. 2 Ziraat Sigorta A.Ş. TIBBİ KÖTÜ UYGULAMAYA İLİŞKİN ZORUNLU MALİ MESULİYET SİGORTASI (HSS)
SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI HAZIRLAYICI EĞİTİMİ
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE EK ÖDEME Prof. Dr. Başar SIRMAGÜL Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi 26 Şubat 2016.
TÜRKİYE SAĞLIK SİSTEMİ
Türkiye’nin Geleceğine Sen de En Az 1 İstihdam Sağla
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
BÜTÇE TEKLİFİ HAZIRLAMA KLAVUZU
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
MALİ POLİTİKALARIN KAMU HASTANELERİNE YANSIMALARI
Sendikaların İşlevleri
EĞİTİMİN MALİYETİ VE FİNANSMANI
Örnek Olay-1 Denetlenen Kurumun Bütçe Büyüklüğü :
Üniversite Hastanelerinde Global Bütçe ve Etkileri Üniversite Hastaneleri Birliği XIX. Toplantısı Erciyes Üniversitesi, Kayseri 16 Ekim 2017 Prof. Dr.
1 Maaş ve Ücretleri İki Yıllık Toplam %19,2 Oranında Artırdık
SUT fiyatlarının her yıl , ÜFE veya TÜFE oranında güncellenmesi,
Üniversite Hastanelerinin Finansal Sürdürülebilirliği
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE GERİ ÖDEME
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Bireysel Emeklilik Sistemi
Üniversite Hastaneleri Birliği Toplantısı
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Personel Dairesi Başkanlığı
HARRAN ÜNİVERSİTESİ 2019 YILI PRATİK BİLGİLER
Sunum transkripti:

Dr.A.Özdemir AKTAN İstanbul Tabip Odası Başkanı Tam Gün Yasası Dr.A.Özdemir AKTAN İstanbul Tabip Odası Başkanı

Sağlıkta Dönüşüm Sağlık Bakanlığı’nın yeniden yapılandırılması Sağlık hizmeti üreten bir kurum değil, koordinasyon ve sağlık piyasasının denetim ve düzenlenmesinden sorumlu bir birim Kamu Hastane Birlikleri Bakanlık bünyesindeki sağlık kuruluşlarının “özerk sağlık işletmesi” statüsüne geçirilmesi ve daha sonra da işletme hakları devredilmek yoluyla özelleştirilmelerine olanak sağlanması Tam Gün uygulaması

SGK Bütçesinin Dağılımı 34.7 milyar %42 iLAÇ %42 İLAÇ %58 Diğer Sağlık Harcamaları Sağlık Bakanlığı %55 Özel Hastaneler % 28 Üniversiteler %17

Tam Gün Yasası Kamu kurum ve kuruluşları Öğretim elemanlarının üniversitede devamlı statüde çalışması öngörülüyor Aşağıdaki bentlerden birinde mesleğini icra edebilir Kamu kurum ve kuruluşları SGK ve kamu kurumları ile sözleşmeli çalışan özel sağlık kurum ve kuruluşları ve vakıf üniversiteleri SGK ve kamu kurumları ile sözleşmesi bulunmayan özel sağlık kurum ve kuruluşları ve vakıf üniversiteleri; serbest meslek icrası

Tam Gün Yasası öğretim üyesi ve öğretim görevlilerinde %800’ünü, Hekim ve diğer personelin döner sermaye gelirinden alacakları payın düzenlenmesi Tıp fakültelerinde ek ödeme, aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme, ödenek ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) toplamından oluşan matrahın; öğretim üyesi ve öğretim görevlilerinde %800’ünü, araştırma görevlilerinde %500’ünü geçemez Nöbet hizmetleri dışında gelir getirici çalışmalara ek ödeme: Belirlenen oranların %30’unu geçemez

Tam Gün Yasası Kurumun ihtiyacı olan mal ve hizmet alımları Tıp fakültelerinde döner sermaye gelirlerinin asgari %35’i Kurumun ihtiyacı olan mal ve hizmet alımları Bakım onarım, kiralama Diğer ihtiyaçlar Yönetici payları Döner sermaye gelirlerinden elde edilen gelirlerin asgari %5’i Bilimsel araştırma projelerinin finansmanı Bu oranlar üniversite yönetim Kurulu tarafından artırılabilir

1978 Tam Gün Yasası Tüm sağlık çalışanlarına tam gün tazminatı Bu gelir emekliliğe yansıtılıyor Mahrumiyet bölgesi ve hizmetin niteliğine göre ek tazminat (tam gün tazminatının 3 katına kadar)

Tam Gün Yasası Sağlık kurum ve kuruluşlarında ihtiyaç duyulması hâlinde, üniversiteler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli sağlık personelinin kısmî zamanlı olarak veya belirli vakalar ve işler için görevlendirilmesi ve bunlara yaptıkları iş karşılığı döner sermayeden ödeme yapılması Tıp fakültelerinde ihtiyaç duyulması halinde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli sağlık personeli haftanın belirli gün ve saatlerinde görevlendirilebilir

Performansa Dayalı Prim Hekimlerin motivasyonları olumsuz etkileniyor Muayene süresinde azalma Hastanedeki çalışma barışı olumsuz etkileniyor Hastaların tedavi maliyetleri artıyor Etik sorunlar Mesleki saygı ve doyum duygusu olumsuz etkileniyor Klinikler arasında gereksiz rekabet

Üniversite Hastaneleri Öğretim üyelerini bekleyen açmaz Daha fazla işlem, daha fazla kazanç anlayışının hakim olduğu “performans” uygulamaları Eğitim, araştırma, nitelikli sağlık hizmeti sunumu gibi iyi hekimlik değerlerini sürdürme çabası Büyük özel hastanelerde düşük ücretle çalışmak zorunda kalma seçeneği

Sabit Döner Sermaye Ödemesi Hekimlerin toplam gelirinde artış yapıyor mu? Eğer; pratisyen hekimin aylık döner sermaye ödemesi aylık 549 TL den, Uzman hekimin 1.008 TL’den düşük değil ise toplam gelirlerde bir artış yok.

Döner sermaye ödemeleri artıyor mu? Unvan/kadro Mevcut döner sermaye tavanı Tasarıdaki döner sermaye tavanı Klinik şefi %800 Uzman Hekim %700 Pratisyen Hekim %500

Tam Gün Yasasıyla Öngörülen Sağlık Hizmetleri Tazminatı Sağlık Hizmet Tazminatı(Madde 12) Tam Gün Yasa Tasarısına Göre Uzman Askeri Hekimlerin Maaşlarına Yapılacak İlave Artışlar (Net) Sağlık Bakanlığı hesaplamalarına göre* Unvan / Rütbe            (Uzman Tabipler) Mevcut Maaşı    Tam Gün Yasasıyla Öngörülen Sağlık Hizmetleri Tazminatı Yeni Maaşı Tuğgeneral        4.258            2.663            6.921    Kıdemli Albay        3.750            2.547            6.297    Albay        3.421            2.542            5.963    Yarbay        2.945            2.404            5.349    Binbaşı        2.541            2.267            4.808    Kıdemli Yüzbaşı        2.240            2.064            4.304    Kıdemli Üsteğmen        2.088            1.855            3.943    Teğmen        1.937            1.652            3.589    *En üst oranlar esas alınarak hesaplanmıştır. Hangi oranda ödeme yapılacağı Genel Kurmay ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenecektir.

Emeklilikle ilgili 14. Madde: Madde yalnızca Sağlık Bakanlığına döner sermayesi bulunan sağlık kuruluşlarında çalışan hekim ve diş hekimlerini kapsıyor. Emekli hekimleri, tıp fakültesi çalışanlarını, kurum hekimlerini, belediye hekimlerini ve diğer sağlık personelini kapsamıyor. Sabit döner sermaye ödemesinin brüt tutarının %20 ‘si oranında prim kesintisi yapıyor. Yıllık olarak ödenen ilave primin bir yıllık tutarının belli bir oranını emekli maaşına ekliyor.

Bir yıllık prim karşılığında ödenecek ilave emekli maaşı: Unvan/kadro/ derece 1 Yıllık ilave prim tutarı Yansıyacak ilave emeklilik geliri Pratisyen hekim 1/4 2.196 TL 19,40 TL Uzman Hekim 1/4 4.248 TL 36,11 TL Klinik şefi 1/4 5.004 TL 44,19 TL

30 Yıl ilave prim ödenmesi halinde: Unvan/kadro/ derece ilave prim ödeme süresi Yansıyacak ilave emeklilik geliri Pratisyen hekim 1/4 30 Yıl 741 TL Uzman Hekim 1/4 1.370 TL Klinik şefi 1/4 1.688 TL

TTB Ne İstiyor? İş güvencesini, İnsancıl bir ücretlendirme yöntemini, Bir tek işte çalışarak insanca yaşama yetecek, emekliliğe yansıyan bir ücreti, Mesleki gelişimi özendirici ve destekleyici bir sistemi, Makul çalışma saatlerini içeren bir çalışma düzenini,

TTB Ne İstiyor? Sosyal ve ekonomik hakları demokratik bir biçimde güvence altına alacak toplu sözleşme ve grev hakkını içeren sendikal hakları, Her türlü şiddetten arınmış, sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarını,

TTB Ne İstiyor? Hastalarla güvene dayanan insani ilişki ortamını tesis eden, hekimleri cezalandırmayı değil, tıbbi hataları önlemeyi ve hastaların zararlarını derhal karşılamayı amaç edinen kamusal bir zarar karşılama kurumunu içeren bir tam süre yasasını önermektedir.