LEASING ( FİNANSAL KİRALAMA).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKREDİTİF Mustafa KARAKAYA.
Advertisements

ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
YATIRIM TEŞVİK BELGESİ
İŞLETME II FİNANSMAN FONKSİYONU 4.DERS Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
- LEASİNG -.
KAYNAK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE HİSSE BAŞINA GELİR ANALİZİ
5. İşletme Dönemi Finansman Planının Hazırlanması
ÖZEL FİNANSMAN TEKNİKLERİ
VİOP / Türev Piyasalar Bora Akdeniz Ürün Geliştirme Kıdemli Uzmanı
DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ DIŞ TİCARETTE BAŞLICA RİSKLER 1. ALICI RİSKİ: Mal bedelini kasıtlı olarak ödemez, ödeme güçlüğüne düşebilir,
Yeni Bir Finansman Kaynağı “Sat ve Geri Kirala”
DIŞ TİCARETTE KULLANILAN FİNANSMAN TEKNİKLERİ
DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN BAŞLICA FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
Sabit sermaye yatırım giderleri
Finansal planlamada temel amaç;
9.BÖLÜM İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
MADDİ DURAN VARLIĞI KREDİLİ SATIN ALMAK MI KİRALAMAK MI??
İşletmeyi neden kurarız ?
YARD.DOÇ.DR.HAYRİ BARAÇLI
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
GÜMRÜK KIYMETİNİN TESPİTİ
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
25-MADDİ DURAN VARLIKLAR
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. İşletme 7/A maliyet.
UMS 18 Hasılat Kapsam Genel İlkeler Ölçüm Riskler ve Getiriler
Opsiyon Nedir? Opsiyonlar, belli bir vadeye kadar veya belirli bir vadede, opsiyona dayanak varlık oluşturan belli bir miktardaki malı, finansal ürünü,
Bankacılık ve Kambiyo İşlemleri İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu X. Bölüm.
Menkul Kıymet Borsaları
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
25-MADDİ DURAN VARLIKLAR
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
DEVRE TATİL SÖZLEŞMESİ Bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda Gecelik konaklama.
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY 1. 2 FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR REEL SEKTÖR ÜRETİM YAPAN SANAYİ, TİCARET VE HİZMET.
LEASİNG Finansal kiralama olarak dilimize çevrilen ‘’Leasing’’ bir yatırım malının mülkiyeti finansal kiralama şirketinde kalarak, belirlenen kiralar.
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI)
FİNANSAL KURUMLAR KURUMLAR BİRLİĞİ (FKB)
LEASING ( FİNANSAL KİRALAMA).
Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ
FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMİ VE MUHASEBE KAYDI
Hayrullah DOĞAN Erdal MALKOÇ Mehmet APAN
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
STOKLAR İLGİLİ HESAPLAR
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
FACTORING Dr. ÇAĞATAY ORÇUn.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
Konaklama İşletmelerinde Finansal Yönetim
Medicaltourism.com.tr Nedir ?
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
NET NAKİT AKIŞLARININ HESAPLANMASI
ÇALIŞMA SORULARI.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
II. Duran Varlıklar ( ) Duran varlıklar: işletme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılmak amacıyla edinilmiş, ilke olarak bir yıl ve.
DURAN VARLIKLARA AİT ÖZELLİKLİ YATIRIM KARARLARI
İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini.
HESAP PLANI.
ÜRETİM VE İSTİHDAM DESTEK LEASİNG PROTOKOL TANITIMI
Maddi Duran Varlıklar ve Amortisman
Sunum transkripti:

LEASING ( FİNANSAL KİRALAMA)

FİNANSAL KİRALAMANIN TANIMI Finansal Kiralama, kiralayanın, kiracının talebi üzerine, üçüncü kişiden satın aldığı veya başka şekilde temin ettiği bir malın zilyetliğini, her türlü faydayı sağlamak üzere ve belli bir süre feshedilmemek şartıyla, bedeli karşılığında kiracıya bırakılmasını öngören bir sözleşmedir.

FİNANSAL KİRALAMAYI BELİRLEYEN KRİTERLER İktisadi kıymetin mülkiyetinin kira süresi sonunda kiracıya devredilmesi Kiracıya kira süresi sonunda iktisadi kıymeti rayiç bedelinden düşük bir bedelle satın alma hakkı tanınması Kiralama süresinin iktisadi kıymetin ekonomik ömrünün %80’ inden daha büyük bir bölümünü kapsaması Sözleşmeye göre yapılacak kira ödemelerinin bugünkü değerlerinin toplamının iktisadi kıymetin rayiç bedelinin %90’ından daha büyük bir değeri oluşturması

FİNANSAL KİRALAMA KONUSU MALLAR Tekstil makinaları ve tezgahları Bilgisayar ve yüksek kapasiteli bilgi işlem üniteleri Uçaklar, helikopterler Tıbbi cihazlar Santraller ve haberleşme cihazları Enerji tesisleri Matbaa makinaları Kuru yük gemileri, tanker, roro ve diğer deniz taşıtları Sanayi kalıpları Otobüsler, otomobiller Komple Fabrikalar İnşaat makinaları, vinçler, iş makinaları Komple hastane, otel ve tüm donanımları İhracata yönelik komple üretim bantları

FİNANSAL KİRALAMADA TARAFLAR ve SİSTEMİN İŞLEYİŞİ

1- Kiracı firma tarafından yatırım malı seçilerek satıcı firma ile fiyat ve teslim koşullarını içeren bir ön anlaşma yapılır. Satıcıdan proforma fatura alınır. 2- Proje finansman sağlanması aşamasına gelindiğinde yatırımcı firma bir leasing şirketine başvurur. Değerlendirme için gerekli bilgi ve belgeleri leasing şirketine verir. Ayrıca satıcıdan alınan proforma fatura da leasing firmasına iletilir 3- Leasing şirketi gerekli mali analizleri yaparak yatırımcı firmaya bir teklifte bulunur. Gerekli görürse yatırımcı firmadan teminat talep edebilir. 4- Anlaşmaya varıldığı zaman leasing şirketi ile yatırımcı firma arasında ödeme planı ekinde olan noter onaylı leasing sözleşmesi imzalanır. 5- Leasing şirketi mal bedelini satıcı firmaya öder.

6- Leasing konusu mallar kiracıya teslim edilir. 7- Kiracı, leasing sözleşmesinde belirlenen kiraları leasing şirketine öder ve malları kullanır. 8- Sözleşme süresinin sonunda ya mallar kiracı tarafından sözleşmede daha önce belirlenen düşük bir bedel ile satın alınır, ya leasing sözleşmesi daha düşük bir kira tutarı ile uzatılır, ya da mallar kiracı tarafından leasing şirketine iade edilir.

FİNANSAL KİRALAMAYA KONU MALLARIN ÖZELLİKLERİ Bir yıldan fazla kullanılabilmeleri Kendi başlarına kullanım imkanlarının bulunması Sarf malzeme niteliğinde bulunmamaları Zilyetliklerinin üçüncü kişilere devrinin zorunlu olmaması Kiracıdan satın alınmış olmaması Kira sözleşmesinin sonunda asli niteliği bozulmadan iade edilmelerinin mümkün olması Bir malın herhangi bir şekilde mütemmim cüzü veya teferruatını teşkil etmemeleri gerekmektedir

FİNANSAL KİRALAMAYA KONU OLMAYAN MALLAR Patent Hakkı , Fikri ve Sınai Haklar Aynen İadesi Mümkün Olmayan Mallar Mahiyetleri Gereği Zilyetlikleri 3. Kişilere Devredilmek Zorunda Olan Mallar İş Gücü

FİNANSAL KİRALAMA KİRALARI Sabit ve Değişken Kiralar Kiralar, kira dönemi boyunca sabit tutulabilir. Bu uygulamada belirlenen kira tutarı sözleşmede yer alan ödeme süresi boyunca değiştirilemez. Değişken kiralar, kira tutarlarının TEFE, TÜFE, LİBOR, FIBOR gibi uluslar arası endekslere bağlandığı kiralardır TL - Döviz Kiralar Leasing sözleşmelerinde kira tutarları Türk Lirası veya yabancı para cinsinden belirlenebilmektedir.

FİNANSAL KİRALAMA KİRALARI Dönem Başı - Dönem Sonu Kiraları Dönem başı kiralar, Leasing şirketinin leasinge konu olan malı satın aldığı tarihte başlayan kiralardır. Dönem sonu kiralar, leasing şirketinin leasinge konu olan malın satın alınmasından bir dönem sonra ( dönem 1 ay, 3 ay, 6 ay vb olabilir ) başlayan kiralardır. Eşit – Özel Aralıklı Kiralar Leasing işlemlerinde genel olarak eşit aralıklı kiralar uygulanır. Bu aralık çoğunlukla 1 ay olmakla birlikte 2 ay 3 ay gibi aralıklarda uygulanabilmektedir. Özel aralıklı kiralar ise kiracının mevsimsel gelirlerine göre düzenlenen değişik dönemlerde değişik kira tutarlarının belirlenmesi şeklinde uygulanmaktadır.

FİNANSAL KİRALAMANIN YÜKÜMLÜLÜĞÜ Kira Bedeli Sigorta Masrafları Kur Farkları Bakım - Onarım Giderleri

FİNANSAL KİRALAMA TÜRLERİ İşletme ( Faaliyet ) Kiralaması Finansal Kiralama Yurtiçi Leasing İthalatsız yurtiçi kiralama İthalatlı yurtiçi kiralama Uluslararası Kiralama Gümrük Muafiyetli Uluslararası Kiralama Gümrük Muafiyetsiz Uluslararası Kiralama Tam Ödemeli - Tam Ödemesiz Kiralama Satış ve Geri Kiralama

Dolaylı Leasing Dolaysız Leasing Kapalı Uçlu Leasing , Açık Uçlu Leasing Net Leasing - Brüt Leasing Takas ( Trampa ) Kiralama Ortaklık Yoluyla Kiralama ( Joint Venture Lease ) İyileşen Kiralama Vergi Kiralaması Yüzde Kiralama Deneme Süreli Kiralama Kaldıraçlı Kiralama İhtisaslaşmış Hizmet Kiralama

KİRACININ YARARLARI Az Formalite Esnek Ödeme Koşulları Yeni Teknolojiye Uyum Kolaylığı Kiracının Kredi Limiti Avantajı İşletme Yerinin Değiştirilmesi Olanağı Likit Kaynakların Karlı Yatırımlarda Kullanılması Düşük Maliyet Teşvikten Yararlanma Orta Vadeli Finansman Vergi Avantajları Malın Mülkiyetine Sahip OlabilmE Kredi Değerliliği

KİRALAYANIN YARARLARI Kârlılık Oranını Yükseltir Risk Oranını Düşürür Teşviklerden Yararlanma İmkanı Verir

ÜLKE EKONOMİSİNE YARARLARI Finansman Maliyetlerinin Düşmesini ve Yatırımların Artmasını Sağlar İşsizliğin Azalmasına İmkan Verir Kaynakların Rasyonel Kullanımına İmkan Verir Yeni Teknolojilerin İthaline İmkan Verir

FİNANSAL KİRALAMANIN SAKINCALARI Yüksek Maliyet Riski Kiracının Yatırım İndiriminden Yararlanamaması Kullanım Serbestisinin Kısıtlanması Kredi Darboğazına Neden Olması Kur Riski Finansal Kiralama Konusu Malın Hurda Değerinden Yararlanılmaması Sözleşme Süresinin Sıkıntılara yol açması Kiracının Kredibilitesinin Düşük Olması

DÖNEM BİTTİ BAŞARILAR