Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Konaklama İşletmelerinde Finansal Yönetim

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Konaklama İşletmelerinde Finansal Yönetim"— Sunum transkripti:

1 Konaklama İşletmelerinde Finansal Yönetim

2 Orta Vadeli Yabancı Kaynaklar
Orta vadeli yabancı kaynaklar, genellikleri vadeleri itibariyle 1 ile 5 yıl arasında olan fonlardan oluşmaktadır. Kısa vadeli yabancı kaynaklar işletmelerin dönen varlıklarının finansmanında kullanılmakta olup, orta ve uzun vadeli yabancı kaynaklar genellikle işletmelerin sabit varlıklarının finansmanında kullanılmaktadır. Orta vadeli yabancı kaynaklar belirli bir süre ödemesiz olarak geçirilen dönemden sonra aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık taksitlerle göre ödenebilmektedir. İşletmelerde kullanılan orta vadeli yabancı kaynaklara aşağıda yer verilmektedir: 1. Orta Vadeli Banka Kredileri, 2. Orta Vadeli Sigorta Şirketi Kredileri, 3. Orta Vadeli Satıcı Kredileri, 4. Kiralama Yoluyla Finansman.

3 Orta Vadeli Banka Kredileri
Orta vadeli banka kredilerinin temel özellikleri şöyledir: 1. Vadeleri bir yıldan uzundur. 2. Borç anlaşmasına dayanmaktadır. Bu kredilerin geri ödemeleri bir ödeme planı uyarınca gerçekleştirilir ve ödemeler genellikle eşit taksitlere bölünmektedir. Orta vadeli banka kredileri esas olarak garanti altına alınmaktadır. Çünkü bu kredilerin vadesinin uzun olması ve para ve kredi piyasalarındaki gelişmelerin belirsizliği gibi nedenler yüzünden bankalar güvence istemektedirler. Bankalar tarafından sağlanan kredilere ilişkin anlaşmalar bu yönüyle de dikkatli olarak hazırlanmakta ve bankanın mağdur olmaması yönünden önlemler alınmaktadır.

4 Orta Vadeli Sigorta Şirketleri Kredileri
Orta vadeli sigorta şirketi kredileri ile bankaların orta vadeli ticari kredileri arasındaki en önemli farklılık vade ile ilgili olup; sigorta şirketlerinde vade süresi daha uzayabilmekte, bazı hallerde 10 yılı da geçebilmektedir. Bir diğer farklılık ise faiz oranları ile ilgilidir. Sigorta şirketleri tarafından verilen krediler bir tür yatırım olarak değerlendirildikleri için faiz oranları daha yüksek olarak belirlenmektedir. Orta Vadeli Satıcı Kredileri İşletmelerin aktiflerinde yer alan maddi duran varlıkların finansmanında, orta ve uzun vadeli krediler kullanılmaktadır. Bu nedenle bu kredilere “makine ve teçhizat kredisi” de denilmektedir. Kredili finansman yolu ile satın alınan maddi duran varlıkların bedeli tamamen ödeninceye kadar mülkiyetinin satıcıya ait olması bu kredilerin güvenilir olmasını sağlamaya yönelik önlemlerdendir.

5 Kiralama Yoluyla Finansman
Finansal kiralama, kira süresi sonunda mülkiyet hakkının kiracıya devredilip devredilmediğine bakılmaksızın, bir iktisadi kıymetin mülkiyetine sahip olmaktan kaynaklanan tüm riskler ile yararların kiracıya bırakılması sonucunu doğuran bir finansman yöntemidir. Bu şekilde gerçekleştirilen finansman sonucunda, işletmelerin yatırım mallarını satın almak yerine kiralanması sağlanmakta ve çalışma sermayesinin diğer gereksinimlerinin karşılanmasında kullanılmasına yönlendirilmektedir. Finansal kiralama, her türlü taşınır ve taşınmaz mal için geçerli olup; patent gibi haklarda uygulanması söz konusu değildir. Finansal kiralama, ülkemizde yeni bir yöntem olmakla birlikte orta vadeli kredi finansmanına uygun bir özellikler taşımaktadır. Finansal kiralama işlemleri için bazı özellikler aranmaktadır. Bunlar aşağıda belirtildiği şekildedir: • Kiralama konusu olan varlığın, kira sürecinin sonunda kiracıya devredilmesi. • Kiracıya, kira süresinin sonunda, iktisadi kıymeti rayiç bedelinden düşük bir bedel ile satın alma hakkı tanınması.

6 • Kiralama süresinin, kiralama konusu olan kıymetin ekonomik ömrünün % 80’inden daha büyük bir kısmını kapsaması. • Kira ödemelerinin bugünkü değerlerinin toplamının, kiralama konusu olan kıymetin rayiç bedelinin % 90’ından daha büyük bir değeri oluşturması. Finansal kiralama yönteminin sağlamış olduğu yararların bazıları aşağıda belirtilmiştir: • Düşük giderlerinin olması, • Vergisel avantajları, • Vadelerin uzayabilmesi, • Ödemede kolaylık ve esnekliğin olması, • İşletmenin likiditesinin artması, • Teşviklerden yararlanabilme olanağı. Finansal kiralama yönteminin yararlarının yanı sıra bazı zorlukları da bulunmaktadır. Bunlardan biri kiralanan malın kullanımına yönelik işlemlerde bazı sınırlamaların olabilmesidir. Bu durum ise işletmenin faaliyetini etkileyebilmektedir.

7 Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar
Konaklama işletmelerinin aktiflerinin önemli bir bölümünü sabit kıymetlerin oluşturduğu düşünülürse, bu işletmelerde kiralama yönteminin etkili olması mümkündür. Ancak bir konaklama işletmesi söz konusu sabit kıymetlerinin büyük bir kısmını finansal kiralama ile sağlarsa, bu işletmenin kredibilitesinde düşüş, yaşanabilir. Bunun nedeni, işletmenin kredi kurumlarına teminat olarak gösterileceği varlıklardaki azalmadır. Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar İşletmelerin uzun vadeli yabancı kaynaklarının karşılandığı sermaye piyasalarında bazı araçlar kullanarak suretiyle fon elde edilmektedir. Bunlar hisse senetleri ve tahvillerdir. Uzun vadeli yabancı kaynaklar esas olarak 5 yıldan uzun vadeli olan fonlardan oluşmaktadır. Bu kaynaklar işletmelerin sabit varlıklarının finansmanında kullanılmakta olup, konaklama işletmelerinde de sabit varlıkların önemli bir yere sahip olması nedeniyle özellikle göstermektedir. Hisse senetleri ile finansmanın özellikleri aşağıdaki şekildedir: 1. Hisse senedi ile finansman, işletmenin varlıklarında artış sağlar. 2. Bu şekilde finansmanda hissedarlara sabit bir geri ödeme yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

8 3. Hisse senedi ile finansmanda yaratılan kaynaklar süreli değildir. 4
3. Hisse senedi ile finansmanda yaratılan kaynaklar süreli değildir. 4. Hisse senedi ile finansman işletmenin kredi değerliliğini artırır, işletmenin borçlanma kapasitesi artar. Hisse senedi yoluyla finansman sağlanmasının en önemli sakıncası işletmede oy hakkının bölünmesine neden olmasıdır. Bu durumda işletmenin kontrolü yani hissedarlara geçmesi mümkün olabilir. Tahvil yolu ile finansman sayesinde de işletmenin uzun vadeli fon ihtiyacının karşılanması söz konusudur. Ancak bu yöntem uyarınca tahvillere yatırım yapanlara işletme tarafından anapara ve faiz alacağı hakkı verilmektedir. Tahvillerin vadesi 2 yıldan az olmamak üzere serbest olarak belirlenebilir. Tahvillerin faiz oranlarının kısa vadeli finansman kaynaklarına göre daha fazla olması maliyetlerini de arttırmaktadır.

9 Diğer Çağdaş Finansman Yöntemleri
Risk Sermayesi Yoluyla Finansman Risk sermayesi, genellikle küçük ve orta ölçekli firmaların ve özellikle piyasaya yaratıcı, istikbal vadeden projelerle girmeye hazırlanan yeni girişim cilerin finansman ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik bir finansman aracıdır. Risk sermayesi yatırımlarında var olan risk, yeni bir ürün yaratılması ve piyasada tutulması riskidir. Ancak, yüksek riskin yüksek getiriyi getireceği varsayımından yola çıkan bu finansman modelinde; alınan riskin başarıya dönüşmesi durumunda sağlanacak yüksek kâr marjı ve büyük satış hacminden kaynaklanan verimlilik artışı, bu şirketlere ortak olmak suretiyle finansman sağlayan yatırımcıların faydasını oluşturur. Bu çerçevede risk sermayesi fon fazlasına sahip yatırımcıların gelişme potansiyeli yüksek olan ve orta ölçekli işletmelerin oluşumu ve faaliyete geçmesi için yaptıkları uzun vadeli bir yatırım olarak da ifade edilmektedir.

10 Opsiyon Yoluyla Finansman
Risk sermayesi finansman biçiminde biri risk sermayedarı, diğeri risk sermaye şirketi ve girişimciler olmak üzere üç taraf vardır. Risk sermayedarı, parasını risk sermayesi ortaklığına yatıran kişi ya da kuruluştur. Risk sermayesi şirketi, ellerinde yatı rıma dönüştürülebilecek fonu bulunanlardan sağladığı kaynakları fon gereksinimi olan yenilikçi, buluşçu, genç ve dinamik girişimcilere aktaran mali aracılardır. Girişimci ise kendisine katılmayı kabul ederek finansman gereksinimini karşılayan yeni fikir ve buluş sahibi olan kimse ya da kuruluştur. Opsiyon Yoluyla Finansman Genel olarak opsiyonlar sahibine belirli sayıda bir menkul kıymetin veya malın, önceden belirlenen bir fiyattan, belirli bir süre içerisinde alım veya satım hakkını veren sözleşmelerdir. Opsiyon sözleşmeleri, hisse senedi, tahvil, döviz, faiz oranları, endeksler, kıymetli metaller ve madenler gibi birçok varlığa konu olabilmektedir. Opsiyonlar sözleşmede belirtilen zaman aralığı içerisinde veya sonunda kullanılmazsa geçersiz hale gelir.

11 Forward Yoluyla Finansman
Opsiyonlar sigorta hizmetine benzetilebilir. Opsiyon alıcısı, ödeyeceği prim karşılığında fiyat dalgalanmalarına karşı korunma hizmetini almakta, opsiyon satıcısı ise, alacağı prim karşılığında sigortacı rolünü üstlenmektedir. Başlangıçta, yalnız tarım ürünleri ticaretinde kullanılan opsiyonların, finansal piyasalarda kullanılması yenidir. Finansal piyasalardaki hızlı değişim, türev ürünlerin önemini her geçen gün arttırmaktadır. Opsiyonların en büyük yararı, çok küçük bir sermaye ile menkul kıymetler, döviz ve benzeri varlıklar üzerine büyük tutarlarda yatırım yapma olanağı sağlamasıdır. Forward Yoluyla Finansman Forward veya vadeli işlemler, ileri bir tarihte teslimi söz konusu olan herhangi bir malın vadesi, fiyatı ve miktarı bugünden belirlenerek sözleşmeye bağlandığı işlemlerdir. Forward işlemler kesin, bağlayıcı işlemlerdir. Her tür mal ve piyasa için söz konusu olabilirler. Ancak finansal piyasalarda forward işlemler, genellikle, döviz ve faiz forwardı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

12 Futures Yoluyla Finansman
Forward sözleşmeleri belli bir tarihte sonuçlandırılabilir. Bu tür sözleşmelere “sabit forward sözleşmeleri” denir. Sabit forward sözleşmeleri ile değişim belli bir tarihte gerçekleştirilir. Forward sözleşmesinde taraflar değişimin tarihi konusunda belirli bir zaman aralığı öngörebilir. Sözleşmenin uygulanacağı zamanın iki tarih arasında olduğu sözleşmelere “seçenekli forward sözleşmeleri” denilmektedir. Forward işlemler, peşin piyasa işlemi sayılır. Bu piyasada alıcı ile satıcı tamamıyla kendilerinin önceden belirledikleri şartlara bağlı olarak, ilerdeki tarih veya tarihler arasında fiziki teslimi gerçekleştirmek üzere alım ve satım yaparlar. Forward işlemler merkezi bir pazar yeri olmayan ve bankalarla bankalar veya müşterileri arasında gerçekleştirilen örgütsüz piyasa işlemleridir. Futures Yoluyla Finansman Futures piyasaları belli bir spot ürün fiyatının bu günden sabitlenmesi suretiyle ileri bir tarihte teslim edilmesi ya da teslim alınması taahhütlerini içeren sözleşmelerin satıldığı piyasalar olarak tanımlanır. Futures piyasaları belli bir miktardaki mal, döviz, altın ve menkul kıymetin önceden belirlenen bir fiyattan, gelecekteki belirli bir tarihte teslim edileceğine ilişkin alım ve satım sözleşmelerinin yapıldığı, bu sözleşmelerin el değiştirdiği, üyelik esasına göre çalışan borsalardır.

13 Swap Yoluyla Finansman
Futures mali risk yönetimi açısından oldukça önemlidir. Bir futures sözleşmesi belirli bir standarttaki belirli bir ürünün ileri bir tarihte sözleşmenin yapıldığı anda sabitlenen bir fiyat üzerinden teslim edilmesi veya teslim alınması taahhüdünü içeren bir sözleşmedir. Bu piyasalarda işlem gören sözleşmeler standart nitelikte olup teslimat tarihine kadar alınıp satılabilirler. Futures sözleşmeleri; zirai ürünler, doğal kaynaklar, dövizler, sabit faizli borç araçları ve borsa endeksleri üzerine yazılmaktadır. Yine uygulamada döviz, sabit faizli borç araçları ve borsa endeksleri üzerine yazılan futures sözleşmelerine finansal futures sözleşmeleri adı verilmektedir. Swap Yoluyla Finansman Swap, faiz oranları ile döviz kurlarında oluşan dalgalanmaların yarattığı riski en aza indirmek amacıyla geliştirilen finansal tekniklerden biridir. Swap Türkçe de takas, değiştirme anlamına gelmektedir.

14 Döviz piyasalarında kur dalgalanmalarının oluşturduğu kur riskini minimize etmek amacıyla çeşitli finans araçlarıyla (senet, poliçe) sabit faizli bir borcun, değişken faizli bir borca dönüştürülmesi, iki ayrı cins para biriminin birbirine değiştirilerek tekrar ilk para birimine dönüştürülmesi hizmeti veren bir banka (swap banka) ile iki muhabir bankanın iki ayrı müşteriye finans kaynağı sağlaması işlemleridir. Swap; işletmeler, bankalar, merkez bankaları, portföy yöneticileri, sigorta şirketleri, tasarruf sandıkları, uluslararası örgütler ve devlet kurumları gibi değişik kullanıcıların isteklerini karşılayarak gelişimini sürdürmektedir. Swap işletme yöneticilerine hem risklerini azaltma hem de gelirlerini arttırma olanağı vermektedir. Swap işlemlerinde amaç, borç maliyetini azaltmak, faiz oranlarında ve döviz kurlarında meydana gelecek dalgalanmaların yaratacağı riskleri minimize etmektir. Swap anlaşmaları, borçlanma ya da yatırım yöntemi değil, var olan borçlar ve yatırımların nakit akış karakterlerini değiştiren bir finansal araçtır. Swap forward, futures ve opsiyona göre daha uzun vadelidir. Swap’ta türev ürünlerin alım satımı değil bu ürünlerin değiş tokuşu yapılır.

15 Barter Yoluyla Finansman
Barter Sistemi, firmaların bir araya gelerek oluşturduğu bir pazardır. Barter Pazarı’nı oluşturan firmaların arzları ve talepleri ile işler. Barter Sistemi ile çalışan bir firma, Barter Ortak Pazarı’ndan satın aldığı malların ve hizmetlerin bedelini, ürettiği veya ticaretini yaptığı ürünleri Barter Ortak Pazarı’nda satarak öder. Barter Pazarı’na ürün satan firma, bedelini Barter Pazarı’nda satışa sunulmuş mallar ve hizmetler listesinden dilediğini satın alarak tahsil eder. Barter Sistemi, üye firmaların arzlarının satışı ve taleplerinin karşılanması esasında çalışır ve talepler için ilgili firmaları Barter Pazarı’nda birlikte çalışmaya davet ederek büyür. Satış yaparak alacaklanan firma ihtiyaçlarını Barter Ortak Pazarı’nda bulunan üye firmaların satışa sundukları mal veya hizmetlerden karşılar. Her firma ihtiyaçlarını Barter Ortak Pazarı’nda bulunan üye firmaların satışa sundukları mallardan ve hizmetlerden karşılar.

16 Barter Ortak Pazarı, üye firmaların taleplerinin karşılanması amacında yeni üyelerin katılımı ile her geçen gün büyümekte ve Pazar’da arz edilen ürün portföyü zenginleşmektedir. İhtiyaçlar için kullanıldığında Barter bir finansman sistemidir. Barter Sistemi ile ürün satın alan firma nakit ödeme yapmaz; sisteme Amerikan Doları ile borçlanır. Üye firma 12 ay vadeli sıfır faizli dolar kredisi kullanır. İhtiyaçları için Barter Sistemini kullanan firma, sistemi kullandığı oranda nakit tasarruf eder, aynı oranda işletme sermayesi ihtiyacını aşağı çeker. Barter üyesi; enflasyondan etkilenmez, likidite sıkışıklığından etkilenmez, arz - talep dengesini gözetir ve güvenli ve sürekli satış yapma imkânını sağlar.

17 Kaynakça Doç. Dr. Selda Aydın , Konaklama İşletmelerinde Finansal Yönetim , Ankara 2011, s


"Konaklama İşletmelerinde Finansal Yönetim" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları