Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LEASİNG Finansal kiralama olarak dilimize çevrilen ‘’Leasing’’ bir yatırım malının mülkiyeti finansal kiralama şirketinde kalarak, belirlenen kiralar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LEASİNG Finansal kiralama olarak dilimize çevrilen ‘’Leasing’’ bir yatırım malının mülkiyeti finansal kiralama şirketinde kalarak, belirlenen kiralar."— Sunum transkripti:

1

2 LEASİNG Finansal kiralama olarak dilimize çevrilen ‘’Leasing’’ bir yatırım malının mülkiyeti finansal kiralama şirketinde kalarak, belirlenen kiralar karşılığında kullanım hakkının kiracıya verilmesi ve sözleşmede belirlenen değer üzerinden kiracıya geçmesini sağlayan bir finansman yöntemi olarak tanımlanır.

3 Dünyada Leasing'in tarihi çok eskilere uzanmaktadır
Dünyada Leasing'in tarihi çok eskilere uzanmaktadır. Leasing'in dünyada bilinen ilk uygulamaları Sümerler tarafından MÖ 2000'li yıllarda tarım araçları kiralamasında görülmüştür. İlk modern Leasing şirketi 1952'de ABD'de kurulmuştur. Onu Kanada, İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya'da kurulan leasing şirketleri izlemiştir. 1963'te bugün Leasing alanında en iddialı ülkelerden biri olan Japonya devreye girmiştir. Rakamlar incelendiğinde 1970 'ten itibaren dünyada Leasing sektörünün büyük bir artış gösterdiği, %800'lere varan büyüme oranlarına ulaştığı görülmektedir. Dünya Leasing pazarında birinci sırada olan ABD'yi (320 milyar $), Kıta Avrupası ve Uzakdoğu ülkeleri izlemektedir.

4 Türkiye’de alternatif finansman yöntemi olarak kullanılmaya başlayan finansal kiralama; yılında 3226 sayılı ‘’Finansal Kiralama Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile işlerlik kazandı.

5 • Kimler Leasing yapabilir?
Her türlü ticari işletmeler, her türlü ortaklıklar, şahıs firmaları, adi ortaklıklar, serbest meslek mensupları leasing yapabilir. 

6 Neler Kiralanır ? Finansal kiralama yöntemi ile taşınır veya taşınmaz, amortismana tabi her türlü malı kiralamak mümkün. Ancak yedek parça, hammadde, sarf malzemeleri, patent ve softwaree gibi sınai haklar finansal kiralamaya konu olamıyor. Bilgisayar ve yüksek kapasiteli bilgi işlem ürünleri, Matbaa makineleri, Enerji tesisleri, Kara, hava ve deniz taşıtları, Sanayi kalıpları, Tıbbi cihazlar, Santral, Tekstil makinaları ve tezgahları İnşaat makinaları, vinçler, iş makinaları Komple hastane, otel ve tüm donanımları Santraller ve haberleşme cihazları Büro ofis malzemeleri gibi bir çok malın finansal kiralama yoluyla kiralanması söz konusu olabiliyor.

7

8 FİNANSAL KİRALAMAYA KONU OLAN MALLARIN ÖZELLİKLERİ
Bir yıldan fazla kullanılabilmeleri Kendi başlarına kullanım imkanlarının bulunması Sarf malzeme niteliğinde bulunmamaları Kiracıdan satın alınmış olmaması Kira sözleşmesinin sonunda asli niteliği bozulmadan iade edilmelerinin mümkün olması

9 FİNANSAL KİRALAMAYI BELİRLEYEN KRİTERLER
İktisadi kıymetin mülkiyetinin kira süresi sonunda kiracıya devredilmesi Kiracıya kira süresi sonunda iktisadi kıymeti rayiç bedelinden düşük bir bedelle satın alma hakkı tanınması Kiralama süresinin iktisadi kıymetin ekonomik ömrünün %80’ inden daha büyük bir bölümünü kapsaması Sözleşmeye göre yapılacak kira ödemelerinin bugünkü değerlerinin toplamının iktisadi kıymetin rayiç bedelinin %90’ından daha büyük bir değeri oluşturması

10 FİNANSAL KİRALAMANIN YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Kira Bedeli Sigorta Masrafları Kur Farkları Bakım - Onarım Giderleri

11 ÜLKE EKONOMİSİNE YARARLARI
Finansman maliyetlerinin düşmesini ve yatırımların artmasını sağlar İşsizliğin Azalmasına İmkan Verir Kaynakların Rasyonel Kullanımına İmkan Verir Yeni Teknolojilerin İthaline İmkan Verir

12 FİNANSAL KİRALAMANIN SAKINCALARI
Yüksek maliyet riski Kiracının yatırım indiriminden yararlanamaması Kur riski Finansal kiralama konusu malın hurda değerinden yararlanılmaması Sözleşme süresinin sıkıntılara yol açması Kiracının kredibilitesinin düşük olması

13 FİNANSAL KİRALAMA KİRALARI
Sabit ve Değişken Kiralar Kiralar, kira dönemi boyunca sabit tutulabilir. Bu uygulamada belirlenen kira tutarı sözleşmede yer alan ödeme süresi boyunca değiştirilemez. Değişken kiralar, kira tutarlarının TEFE, TÜFE, LİBOR, FIBOR gibi uluslar arası endekslere bağlandığı kiralardır. TL - Döviz Kiralar Leasing sözleşmelerinde kira tutarları Türk Lirası veya yabancı para cinsinden belirlenebilmektedir.

14 Dönem Başı - Dönem Sonu Kiraları
Dönem başı kiralar, leasing şirketinin leasinge konu olan malı satın aldığı tarihte başlayan kiralardır. Dönem sonu kiralar, leasing şirketinin leasinge konu olan malın satın alınmasından bir dönem sonra (dönem 1 ay, 3 ay, 6 ay vb. olabilir) başlayan kiralardır. Eşit – Özel Aralıklı Kiralar Leasing işlemlerinde genel olarak eşit aralıklı kiralar uygulanır. Bu aralık çoğunlukla 1 ay olmakla birlikte 2 ay 3 ay gibi aralıklarda uygulanabilmektedir. Özel aralıklı kiralar ise kiracının mevsimsel gelirlerine göre düzenlenen değişik dönemlerde değişik kira tutarlarının belirlenmesi şeklinde uygulanmaktadır.

15

16 YURTİÇİ VE YURTDIŞI FİNANSAL KİRALAMA NASIL YAPILIR ?
Leasing yöntemi ile bir malın satın almaya karar veren firma, satın alınacak malı (fiyatını ve teknik koşullarını) kendisi seçer. Firma bulduğu bu malın özelliklerini ve fiyatını gösteren belgeleri (proforma fatura) diğer belgeler ile birlikte (en az üç yıllık bilanço, kar-zarar tablosu, imza sirküleri vb. ) finansal kiralama şirketine götürecek ön anlaşma yapar. Finansal kiralama şirketi firmanın mali yapısını inceledikten sonra, yatırımcıların özelliklerini göz önüne alarak bir teklif yapar. Eğer kiracı bu teklifi kabul ederse, finansal kiralama şirketi satıcı firmaya parasını ödeyip kiralamaya konu olan malı satın alarak kiracıya sigorta ettirerek teslim eder.

17 Kira dışındaki sabit giderler; sigorta, noter masrafları kiracıya ait olmak üzere kiracı, finansal kiralama şirketi ile beraberce saptadığı kira bedellerini kira süresi boyunca öder. Sözleşme bitiminde firma, leasing şirketine sembolik bir para ödeyerek mala sahip olur. Yurtdışı finansal kiralama işlemlerinde finansal kiralama şirketi ; kiralayan taraf değil yurt dışından finansal kiralama ilgili finansman sağlayan ve yurtiçindeki kiracı firma ile yurtdışındaki finansal kiralama şirketi arasında kiralama işlemine aracılık eden bir aracı kurum durumundadır.

18 Finansal kiralamanın prosedürü nedir?
Finansal kiralama yapmak isteyen firmalar; öncelikle satın alacakları malı, satıcıyı ve satın alma koşullarını belirler ve yapacakları yatırımın tutarına istinaden finansal kiralama şirketinden teklif alırlar. Teklifin kabulünün devamında, kiralama yapacak firma başvuru formunu doldurup, şirketin mali ve hukuki evraklarını hazırlayıp yatırımı planlanan ekipmanların proforma faturaları ile birlikte finansal kiralama şirketine yollar. Kredi incelemesi yapılır. Kiracı ile teminat şartları ve ödeme planında anlaşıldıktan sonra finansal kiralama sözleşmesi yazılıp kiracıya imzalatılır. İmzalanan sözleşme Birlikte tescil edilir. İlk kira, peşinat kiracıdan tahsil edilir. Satın alma süreci başlar. Satın alınan malların kesin kira tarihlerine göre nihai ödeme planı hazırlanıp kiracıya bildirilir.

19 Finansal kiralama işlemlerinde ne tür teminatlar talep edilmektedir?
Şahsi veya şirket kefaletleri Teminat senedi/çeki Gayrimenkul ipoteği İşletme/makine rehni Alacakların temliki Araç rehni Nakit blokaj Teminat mektubu

20 KİRACININ YARARLARI Esnek ödeme koşulları
Yeni teknolojiye uyum kolaylığı Kiracının kredi limiti avantajı İşletme yerinin değiştirilmesi olanağı Likit kaynakların karlı yatırımlarda kullanılması Düşük maliyet Teşvikten yararlanma Orta vadeli finansman Vergi avantajları Malın mülkiyetine sahip olabilme Kredi değerliliği

21 KİRALAYANIN YARARLARI
Kârlılık Oranını Yükseltir Risk Oranını Düşürür Teşviklerden Yararlanma İmkanı Verir

22 LEASİNG TÜRLERİ Geri Dönülebilir ve Geri Dönülemez Kiralama:
Kira anlaşmalarında kiracının istediği anda kira sözleşmesinin iptalini isteyerek söz konusu malı kiralayana geri vermesini ve kira yükümlülüğünden kurtulmasını sağlayan sözleşmelere geri dönülebilir finansal kiralama; sözleşmenin süresi boyunca devamını ve bu sürede kiracının yükümlülüklerini yerine getirmesini gerektiren sözleşmelere geri dönülemez finansal kiralama adı verilir.

23 Operasyonel Kiralama: Finansal Kiralama şirketi işe kiracı arasında yapılan sözleşmeye dayalı olarak, malın tüm ekonomik ömrünü kapsamayacak kadar kısa bir süre için kiralama söz konusu ise operasyonel kiralamadan söz edilir. Özellikle teknolojik ömrü kısa olan mallar için bu tür finansal kiralama tercih edilir. Bir diğer ifade ile malın mülkiyetinin kiracıya geçmediği sözleşmeler genel olarak operasyonel finansal kiralama olarak da tanımlanabilir. Finansal Kiralama : Genel olarak; sözleşme süresince malın mülkiyeti finansal kiralama şirketinde, kullanım hakkı ise kiracıda bulunduğu, ancak sözleşme süresinin tamamlanmasının ardından önceden anlaşılmış koşullarda malın mülkiyetinin küçük bir bedel karşılığında kiracıya geçtiği sözleşmeler finansal kiralama sözleşmesi olarak tanımlanır.

24 Yurtiçi Finansal Kiralama (Domestic Leasing) : Kiralayan ve kiracının yurtiçinde olması durumunda yurtiçi leasingden söz edilir. Uluslararası Finansal Kiralama (Cross-border Leasing) : Kiralama işinin uluslararası bir leasing firması tarafından yapılması durumudur.

25 Satışa Yardımcı Kiralama (Sales-aid Leasing) : Satıcı firma ile leasing şirketinin anlaşması durumunda söz konusudur. Satıcı firma müşterilerine kendileri tarafından sağlanamayan vadeleri finansal kiralama yoluyla önerir. Böylece bir taraftan satış artarken, diğer taraftan da malın bedeli satıcı tarafından peşin alınmıştır. Otomobil pazarlamasında yaygın olarak kullanılır. Satış ve Geriye Kiralama (Sale and lease back) : Bir malın firma tarafından finansal kiralama şirketine satılması ve daha sonra geriye kiralanması işlemidir. Firma sahip olduğu malı finansal kiralama şirketine satarak finansman sağlamış olur.

26 FİNANSAL KİRALAMA’NIN AVANTAJLARI
KDV AVANTAJI : Finansal Kiralama yöntemiyle alınan mallarda (makine, ekipman vs.) genel KDV oranı %1. Ancak kamyon, kamyonet ve minibüslerde KDV oranı %8, 1600 cc’ye kadar otomobillerde %25 ve yukarı hacimlerde %40 olarak uygulanıyor. Bu çerçevede KDV avantajı sınırlanmış oluyor. KDV yasasında demirbaş ve sabit kıymetlerin KDV’sinin tek taksitte indirim konusu yapılması, banka kredisi veya diğer alım yöntemlerini avantajlı duruma getirebiliyor. Diğer taraftan yatırım teşviği alındığında KDV muafiyetinin bulunması da hesaba katıldığında bu avantajın iyi hesaplanması gerektiği ortaya çıkıyor.

27 Muafiyetler :Finansal Kiralama ile mal satın alımında resim, harç ve damga vergisi muafiyeti söz konusu. Ayrıca, Kaynak Kullanım Destekleme Fonu ile Banka Sigorta Muameleleri Vergileri de ödenmiyor. Vergi Avantajı : Finansal kiralama ile kiralanan mala ödenen kiralar gider olarak yazıldığı için vergi avantajı sağlanmış oluyor. Ancak banka kredisi veya diğer bir yoldan satın alınan sabit kıymetlerin hızlandırılmış amortisman (%40) uygulaması bu avantajı azaltıyor. Teminat ve Maliyet Avantajı : Finansal kiralama işleminde malın mülkiyeti finansal kiralama şirketinin olduğu için risk minimize ediliyor, teminat gereksinimi azalıyor ve maliyet düşüyor.

28 Bilanço Yönünden Finansal Kiralama: Finansal kiralama ile kiralanan mal için bilanço dışı bir işlemdir. Bu nedenle şirketin bilançosu da aktifte sabit kıymet, pasifte borç görünmüyor. Ancak finansal kiralama ile alınan mallar aktifte yer almadığı için Yeniden Değerleme de yapılamıyor. Finansal kiralama yoluyla mülkiyeti alınan bir malın daha sonra satılması durumunda tüm fark kar olarak yansıyor. Oysa diğer yollarda edinilmiş mülkiyette sabit kıymet için Maliyet Artış Fonu uygulaması ile vergi yükü azalmış veya ortadan kalkmış oluyor. İthalat Avantajı : Teşviki söz konusu olmayan yörelerde yapılacak yatırımlarda yurtdışından geçici rejimden yararlanarak finansal kiralama yoluyla yurtiçine getirilecek bir makine veya teçhizatın yalnızca teminat yatırılarak ekonomik ömrü boyunca kullanılması söz konusu olabiliyor.

29 Vadelendirme ve Nakit Akışı Avantajı : Kredilendirme işlemi finansal kiralama şirketi dışında bir kurum tarafından yapıldığında vade ve kredi tutarı söz konusu kurumun fon akışına göre düzenleniyor. Oysa finansal kiralama işleminde vade ve diğer koşullar kiracının koşullarına göre oluşturuluyor. Sektöre göre nakit akışı düzenlenebiliyor ve finansal kiralama yoluyla işletme elde ettiği gelir ile yatırımını finanse etmiş oluyor. Sabit belirlenmiş taksitlerle ödeme yapıldığından işletme açısından kiralarda bir sürprizle karşılaşılmıyor. Yatırım Teşviklerinden Yararlanma : Yatırım Teşvik Bölgesi’nde öngörülen teşviklerden finansal kiralama şirketi aynen yararlanabildiği için, finansal kiralama şirketi bunu kiracıya kirayı düşürücü yönde yansıtabiliyor. Finansal Kiralama şirketi kiralanan malı amortismana tabi tuttuğu için de bu avantajı kiracıya yansıtıyor.

30 EZGİ SAMANCI (1156507015) EMİRHAN ÇAKIR (1156507018) ÖZGÜR DENİZ KARACA AYHAN ERDOĞAN (1156507007)


"LEASİNG Finansal kiralama olarak dilimize çevrilen ‘’Leasing’’ bir yatırım malının mülkiyeti finansal kiralama şirketinde kalarak, belirlenen kiralar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları