VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GELENEKSEL OLMAYAN YAPIM YÖNTEMLERİ
Advertisements

Bir karışımı oluşturan maddeler, kendi özelliklerini kaybetmezler
DÖKÜM TEKNOLOJİSİ ve PRENSİPLERİ
1.)ELEKTRİKLENME İLE AYRILMA
Madde ve Isı.
ISIL İŞLEM TÜRLERİ.
KUM KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
Bölüm 5 kristal yapıIı kusurlar
LAZER İLE KESME Lazer ışınının elde edilmesi kolaylaştıktan sonra uygulama alanları da artış göstermiştir. Endüstriyel alanda kullanımı kaynak, kesme ve.
DÖKÜM PRENSİPLERİ ve TEKNİKLERİ DOÇ. DR. MUZAFFER ZEREN
Demİr ve demİrdIŞI metaller
DÖKÜM TEKNOLOJİSİ ve PRENSİPLERİ
BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ ve MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TOZ METALURJİSİ DENEYİ Arş. Gör. Yasin ÖZGÜRLÜK.
DÖKÜM PRENSİPLERİ VE TEKNİKLERİ DERSİ
KUM KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
DÖVME (Forging) Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler,
ORGANİK KAPLAMALAR.
SERAMİK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
Karbürizasyon.
DÖKÜM TEKNOLOJİSİ ve PRENSİPLERİ
KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
CNC TEL EROZYON Tel erozyon ile işleme, elektrot olarak bobin şeklinde makaraya sarılan iletken telin, sürekli olarak yukarıdan aşağıya doğru ilerletilmesi.
Metallere Plastik Şekil Verme
ALÇI KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
Gazipaşa İ.Ö.O Sınıf öğr. Ekrem AKİPEK
Kaynama, Erime ve Donma.
KOROZYONDAN KORUNMA.
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
SICAK PÜSKÜRTME YÖNTEMİ
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN HALLERİ.
MADENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ.
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
MERDİVEN KAPLAMALARI.
ORGANiK KAPLAMALAR.
ADDILUB 85 TAŞIYICI İHTİVA ETMEYEN PLASTİK KATKI MALZEMELERİ.
Aşındırıcı su jeti ile işleme
HADDELEME Hazırlayan : HİKMET KAYA.
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Döküm Prensipleri.
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
METALOGRAFİ Numune Hazırlama Teknikleri.
İmal Usulleri Fatih ALİBEYOĞLU -8-.
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL
Refrakter Metaller Toz Metalurjisi ve Sinterleme.
İMAL USULLERİ DÖKÜM.
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
İMAL DÖKÜM BÖLÜM 4 DÖKÜM YÖNTEMLERİ.
BİTİRME İŞLEMLERİ – KALİTE KONTROL
model ve kalıp yapımını da içermektedir. Şekil 10.2 Kum kalıba döküm işleminin üretim aşamaları. Üretim aşamaları sadece döküm işlemini.
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Doç. Dr. Hüseyin UZUN – Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı
DÖKÜM PARÇA TASARIM KRİTERLERİ
DEMİRDIŞI METALLER.
Tane sınırları Metal ve alaşımları tanelerden oluşur. Malzemenin aynı atom dizilişine sahip olan parçasına TANE denir. Ancak her tanedeki atomsal.
REFRAKTER MALZEMELER SİLİKA REFRAKTERLER.
Madde Saf Madde Karışım Element Bileşik Homojen karışım
AZS, Cam Fırını Refrakterleri
Maddenin ayırt edici özellikleri
TALAŞSIZ ÜRETİM YÖNTEMLERİ -1
DÜĞME NEDİR ? Düğme ; kapama ve süsleme amaçlı giysiye tutturulan üç boyutlu bir malzemedir ve giysiyi kapamak için bir ilikten geçirilir . Düğmeler ,
Metallere Plastik Şekil Verme
HİDRO ŞEKİLLENDİRME Hazırlayanlar: 1-)Taylan YILDIRICI ( )
METAL ESASLI DIŞ CEPHE KAPLAMALARI
EÜT 242 ÜRETİM TEKNİKLERİ DÖKÜM TEKNOLOJİSİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PLASTİK KÜTLE ŞEKİL VERME
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
AYIN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Difüzyon Kaynağı.
Sunum transkripti:

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ Japonlar tarafından geliştirilen bu yöntem geleneksek kalıp kumu karışımlarından yalnızca kum bulunmaktadır. Herhangi bir bağlayıcının ve nemin olmadığı bu yöntemde kalıp şekli vakum etkisiyle korunmaktadır. Kalıplama kumunda bağlayıcı kuvvet olarak vakumun kullanıldığı yöntemdir. Kalıbın model etrafında kalan yüzeyleri plastik bir film ile kapatılır. Tüm döküm işlemi boyunca vakum işlemi uygulanır. Yöntemde bağlayıcısız kuru kum ve vakum uygulamasının gerçekleştirilebileceği şekilde dizayn edilmiş dereceler kullanılır. Bütün döküm alaşımlarının dökümüne uygun olan bu yöntemde 10 tona kadar parçaların dökümü yapılabilmektedir.

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ Bu yöntemde kum kitlesi bir plastik film ile şekillendirilip çerçevelenir; kalıp içi basıncın azaltılmasıyla, kum kitlesi sıkıştırılır ve kalıp oluşturulur. Ergimiş metalin boşaltılması ve katılaşmasından sonra kalıp normal basınca getirilir ve döküm parçaları kendiliğinden dağılan kalıptan herhangi bir işlem gerektirmeden hemen ayrılır. Vakum emişi ile kum yüzeyine çok sıkı teması sağlanan plastik film, ergimiş metal ile karşılaştığında yanmaz, fakat derhal ergiyerek buharlaşır.

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ Bu yöntemde daha yüksek kütle yoğunluğu sağlayan yuvarlak tane şekilli kumların kullanılması gerekmektedir. Basma mukavemeti ve sertlik açısından bakıldığında, yuvarlak tane şekilli kumlar, yüksek akışkanlıklarıyla, yüksek kütle yoğunluğu sağlayabilirler.

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ Bu yöntemde kullanılacak olan termo plastik film ucuz olma,mükemmel şekil alabilme,az gaz çıkışı ve zehirli gaz çıkarmamak gibi bazı özelliklere sahip olmalıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda polietilen ve polipropilen’in yüksek sıcaklık bölgelerinde, EVA ise nisbeten düşük sıcaklıklarda daha iyi bir uzama gösterdiğini ortaya koyar. Ayrıca en uygun film kalınlığı olarak 0.05-0.1 mm belirlenmiştir.

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİNİN AVANTAJLARI 1- Düzgün döküm yüzeyi 2- Çok ince kesitlerin dökülebilirliği 3- Boşlıuksuz döküm imkanı 4- Temiz ve gürültüsüz çalışma koşulları 5- Kalıplama kumunun tekrar kullanılabilir oluşu 6- Toz probleminin olmaması 7- Kalıbın her bölgesinin eş ve değişmez sertlikte olması, 8- Üretilen dökümlerde yüksek boyutsal hassasiyet elde edilmesi 9- Modelin kalıptan rahatça ayrılabilmesi

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİNİN DEZAVANTAJLARI 1- Tüm operasyon boyunca kalıpların vakum altında tutulma zorunluluğunun bulunması 2- Diğer döküm yöntemlerine göre katılaşmahızının düşük olması 3- Plastik filmden gelen masrafların bulunması 4- Yüzey örtü boya malzemelerinden dolayı masraflar bulunması 5- Kalıp bekleme süresinin daha uzun olması 6- Kullanılan kumun kaliteli olma sorunu 7- Vakum düzenekli kalıplama kutularından gelen masraflar 8- Plastik filmin uygulama sırasında soğuk havadan etkilenmesi

VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

MODEL VE TAŞIMA KUTUSU

PLASTİK FİLMİN ISITILMASI

MODELİN PLASTİK FİLMLE KAPLANMASI

PLASTİK FİLMİN ISITILMASI

ÜST KALIBIN KUMLA DOLDURLMASI

ÜST KALIBIN OLUŞUMU

MODELİN KALIPTAN AYRILIŞI

ALT VE ÜST KALIBIN TAMAMLANMASI