YAĞLAR, KARBONHİDRATLAR VE ENERJİ DEPOLANMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİŞ VE KEMİK SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Advertisements

Besin nedir?.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OSURUĞUN BİLİMSEL AÇIKLAMASI
ÇAMUR STABİLİZASYONU.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ve OBEZİTE
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
Proteinler.
ASİT,BAZ,TUZ,İNORGANİK MİNARELLER
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
Beslenme ve Performansa Etkisi
ENERJİ METABOLİZMASI.
Lipitlerin sudaki davranışları
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
Enerjinin Oluşması Vücudun gereksinimi olan enerji besin ögelerinin hücrelerde oksidasyonu ile sağlanır.Besinlerdeki karbonhidrat, yağ ve proteinden belirli.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
SAĞLIKLI BESLENME.
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Karboksilli Asitler.
Hiç düşündünüz mü???.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Karbonhidratlar.
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
BİLEŞİK ve FORMÜLLER.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
KATI ATIKLARIN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
HAZIR GIDALARIN ZARARLARI
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
PROTEİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
LİPİTLER (YAĞLAR).
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Makarnanın kendi değil sosu kilo aldırır !
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
Ne kadar enerjiye ihtiyaç duyarız?
Bileşikler İki ya da daha fazla çeşit element atomunun bir araya gelerek oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Farklı atom içeren moleküller (çok.
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
Sunum transkripti:

YAĞLAR, KARBONHİDRATLAR VE ENERJİ DEPOLANMASI

Bunları yapmak için gerekli enerji nereden gelir? Aerobik, tenis, halter, koşu gibi sporlar sağlıklı bir vücuda sahip olmak için başvurulan sporlardır. Bunları yapmak için gerekli enerji nereden gelir?

Bu enerjinin büyük bir kısmı, vücudumuzda depo edilmiş olan yağlardan gelir.

Egzersiz sırasında, yağ molekülleri su ile tepkimeye girer (hidroliz) ve yağ asitleri denen bileşikleri oluştururlar. Bu yağ asitleri, bir dizi karmaşık tepkime sonunda karbondioksit ve suya dönüşürler. Açığa çıkan enerji ise kasları güçlendirmekte kullanılır. İnsanda bulunan başlıca yağ asidi palmitik asittir.

CH3(CH2)14COOH + 23 O2(g) 16 CO2(g) + 16 H2O(s) ∆H= -9977 kJ CH3(CH2)14COOH’ın bir kalori bombasında yıkılmasında oluşan ürünler, vücuttaki tepkimeler sonunda oluşan ürünlerle aynıdır ve büyük miktarda ısı açığa çıkar.

Benzer karbon ve hidrojen içerikli bir hidrokarbon ( C16H34 ) da tam yandığı zaman yaklaşık aynı enerjiyi verir ( -10700 kJ ). Vücudumuzda depo edilmiş yağ, bir uçaktaki jet yakıtına benzer. Karbonhidratlardaki enerji yağlardakinden daha hızlı açığa çıkar. Bu nedenle, şekerleri ( meyve suları, bonbon şekerleri gibi ) çabuk enerji sağlamak için tüketiriz. Bununla birlikte, C12H22O11 (sakkaroz) aynı karbon ve hidrojen veren yağ asitlerinden daha az enerji verir ( -640 kJ/mol ).

Şekilde verilen entalpi diyagramında şekeri, bir hidrokarbon ile onun ürünleri olan CO2 ve H2O arasında bir yerde düşünebiliriz. Oysa yağ asidi bir hidrokarbona daha yakın bir yerdedir. 12 karbon içeren 3 bileşik de yandığında 12 mol CO2(g) ve 12 mol H2O(s) verir. Yandığı zaman en fazla enerjiyi veren C12H24 hidrokarbonudur. Bir yağ asidi olan laurik asit, CH3(CH2)10COOH de yaklaşık aynı miktar enerji verir. Üçü içinde en az enerji veren ise, bir karbonhidrat olan sakkaroz(C12H22O11)dur.

Besinlerin enerji değerleri, 1 kkal değerinde olan besin Kalorisi (Kal) ile verilir. 1 Kal = 1 kkal = 4,184 kJ Buna göre yağların enerji değeri yaklaşık 9 Kal/g (38 k J/g), karbonhidrat ve proteinlerin enerji değerleri yaklaşık 4 Kal/g (17 k J/g)’ dır. 65kg’lık orta boy ve yapıda bir kişi 11 kg depolanmış yağ içerir. Eğer bu kişi yalnızca kar­bonhidrat depolasaydı, aynı enerji değeri için 25 kg karbonhidrata sahip olması gerekecekti. Bu durumda ağırlığı 80 kg olacaktı. Daha çarpıcı bir örnek kuşlardır. Kuşların enerji kaynakları karbonhidrat olsaydı, uçmalarını olanaksız kılan bir "bagaja" sahip olacaklardı.

Yağlarla ilgili söylenecek başka şeyler de vardır. Birincisi, insanların taşıdıkları yağ enerji gereksinmeleri için olandan daha fazladır. Fazla vücut yağı kalp hastalığı, şeker hastalığı ve diğer sağlık sorunları riskini arttırır. İkincisi, kişi yağ depolamak için yağ tüketmek zorunda değildir. Bütün besin türleri sindirim sırasında küçük moleküllere parçalanırlar ve daha sonra vücudun gereksindiği kompleks yapıları vermek üzere yeniden birleşirler. Vücutta yağ, küçük karbonhidrat moleküllerinden sentezlenebilir. Tıbbi bulgular en sağlıklı beslenmede gerekli kalorinin çoğunun karbonhidratlardan sağlanması, yağlardan sağlananın %30 ‘u geçmemesi gerektiğini göstermiştir.

KAYNAKLAR: http://atanesa.atauni.edu.tr/NesneGor.aspx?NesneId=3130 http://renklilink.blogspot.com/2010/05/yaglar-karbonhidratlar-ve-enerji.html http://www.dersleri.org/oku/yaglar-karbonhidratlar-ve-enerji-depolanmasi

Merve İrem EMİR 181736