Süt İşleme Tesislerinde Modernizasyon Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
Advertisements

ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI “ BU ZOONOZ HASTALIKLARLA AB’YE GİRMEMİZ HAYALDİR ! “
Esra ARIKAN Çevre Uzmanı
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Meriç Belediyeler Birliği
-Demografik- Nüfus Analizi
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
Ayhan TOZER Telekomünikasyon Uzmanı Telekomünikasyon Sektöründe Hizmet Seviyesi Taahhütleri; AB ve Türkiye Uygulamaları Habtekus 2008, Yıldız Teknik Üniversitesi,
1 TEDARİKÇİLER İÇİN AB REACH TÜZÜĞÜ BİLGİLENDİRMESİ Mart 2008.
AB Sürecinde "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Politikaları" Faslındaki Gelişmeler ve Sektöre Yansımaları Dr.Şebnem GÜRBÜZ AB İşleri Uzmanı.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
AKREDİTASYON SİSTEMİNDE BALIKESİR SANAYİ ODASININ KALİTE UYGULAMALARI Konya.
TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
6. Kaynak Yönetimi 1-İnsan kaynakları (görevlendirme, yeterlilik, eğitim) 2-Enformasyon 3-Alt yapı (işyeri, ekipman, devamlılık, destek hizmetler) 4-Çalışma.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
FVO (GIDA VE VETERİNER OFİSİ) MİSYONLARI
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
* Bağlı ve ilgili kuruluşlar hariç. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait bina ve tesislerin inşa, güçlendirme, tadil ve esaslı onarımlarına ait, proje, yaklaşık.
PATLAYICI ORTAM BULUNAN TESİSLERDE PROJELENDİRME ve RUHSAT İŞLEMLERİ
Global Hayvancılık Trendleri
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Et Üreten İşletmelere Yatırım/Kanatlı Eti
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
ISLAHÇI HAKLARI BAŞVURUSU VE UYGULAMALARI
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
AB ÇEVRE FASLININ AÇILMASI VE Prof. Dr. Hasan Z. SARIKAYA
Süt İşleme Tesislerinin Onay Prosedürü Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
GIDA GÜVENİLİRLİĞİ VE 5996 SAYILI KANUNUN GETİRDİKLERİ
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
Gıda Güvenliği Yaklaşımı
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
ISO 9001 standardı Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon 4. Hafta.
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Koyun - Keçi Kayıt Sistemi
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Aralık dönemindeki gelişmeler Ocak 2011.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SANAYİ ŞUBESİ EKO TASARIM VE ENERJİ ETİKETLEMESİ.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
TEDARİKÇİ DENETİMLERİ
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
Gıda kalite sağlama sistemleri
ISO 9001:2015 standardı – Maddelerinin Tanıtımı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

Süt İşleme Tesislerinde Modernizasyon Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi

AB Müzakereleri Türkiye; 2005 yılında AB'ye katılım müzakerelerine başlamıştır. Katılım Müzakereleri, Türkiye'nin AB Müktesebatını ne kadar sürede kendi iç hukukuna aktarıp, yürürlüğe koyacağının ve etkili bir şekilde uygulayacağının belirlendiği süreçtir. Türkiye ile AB arasındaki Katılım Müzakereleri 35 başlık altında yürütülmektedir. Bunlardan 12 incisini “Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı” faslı oluşturmakta ve bu faslın müzakereleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasyonunda yürütülmektedir. 2

AB Müzakereleri AB Komisyonunca hazırlanan 12 nci faslı oluşturan “Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı” konusu ile ilgili tarama sonu raporunda, Türkiye’nin birincil kanunlar, veterinerlik ve gıda güvenilirliği hizmetlerinin düzenlenmesi, hayvan hastalıkları için kontrol önlemleri ve tarımsal-gıda kuruluşlarına yönelik hijyen kurallarında ciddi boşlukların bulunduğu belirlenmiş, mevcut durum ve AB ile Türkiye’deki farklılıklar ortaya konmuştur. 3

AB Müzakereleri Tarama raporundaki en önemli konularından biri, gıda işletmelerinin AB mevzuatına uygun üretim yapmalarını sağlayacak çalışmaların yapılmasıdır. Gıda işletmelerinin AB mevzuatına uyumu 12. faslın açılış ve kapanış kriterleri arasında yer almaktadır. Bu amaçla gıda işletmeleri ile ilgili ülkemiz mevzuatının AB mevzuatına uyumlaştırılması geçiş hükümleri hariçinde tamamlanmış olup, gıda işletmelerimizin bu mevzuata uygun üretim yapmalarının sağlanması gerekmektedir. AB katılım müzakerelerinin başarılı sonuçlanmasının, gıda sektörü için önemli ihracaat fırsatları yaratacağı ve rekabeti artıracağı açıktır. 4

AB Mevzuatı AB mevzuatına (178/2002, 852/2004, 853/2004,) göre işletme tipleri dikkate alınarak gıda işletmelerin kayıt veya onay altına alınması gerekmektedir. Bazı bitkisel orijinli gıda işleyen tesisler, kayıt altına alınmakta, et ve süt işletmeleri, su ürünleri tesisleri ve hayvansal yan ürün işleyen işletmeler onay altına alınmaktadır. 5

AB Mevzuatı Bu bağlamda gıda işletmelerinin genel hijyen kuralları, mikrobiyolojik kriterler, soğuk zincirin korunması, numune alınması ve analiz gibi gereklilikleri yerine getirmeleri beklenmektedir. Gıda işletmelerinin kendi sorumlulukları altındaki gıda ürünlerinin güvenilirliğini izlemek için HACCP ilkelerine dayanan oto kontrol mekanizmaları oluşturup uygulamaları zorunlu kılınmıştır. 6

5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu (178/2002 komisyon tüzüğü) Yayım tarihi: 13 Haziran 2010 RG Sayısı : Yürürlük tarihi: 13 Aralık Uyumlaştırılan mevzuat

Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik ( tarih RG) Gıda Hijyeni Yönetmeliği (EC, 852/2004 ) ( tarih RG) Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği (EC, 853/2004 ) ( tarih RG) Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik (EC, 854/2004 ) ( tarih RG) Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik (EC, 882/2004 ) ( tarih RG) 8 Uyumlaştırılan mevzuat

Uyumlaştırılan Mevzuat - Geçiş Hükümleri - AB mevzuatı ile uyumlaştırılan mevzuatımızın çiğ sütün toplam bakteri ve somatik hücre sayıları ile ilgili mevzuat hükümleri 31/12/2013 tarihinde yürürlüğe girecektir. - Yönetmeliğin yayımından önce faaliyet gösteren; Onay kapsamındaki işletmeler: tarihine kadar onay almak zorundadır. Onay kapsamındaki işletmeler, Modernizasyon planı sunulması halinde onay alma süresi tarihine kadar uzayabilir. 9

TUİK verilerine göre ülkemizde; Üretilen çiğ süt miktarı 15 milyon ton/yıl’dır. Sanayide işlenen süt miktarı 7 milyon ton/yıl’dır Çiftlik Sayısı: (BB) (KB) = adettir. Çiftliklerin %80,9’unda 1-10 baş hayvan bulunmaktadır. Çiftliklerin %1,4 ‘ünde 51 baş ve üzeri hayvan bulunmaktadır. Büyükbaş hayvan sayısı adettir. Sağılan büyükbaş hayvan sayısı adettir. 10 Mevcut Durum

yılları arasında AB mevzuatı dikkate alınarak gıda işletmeleri üzerinde yapılan “gıda işletmelerinin sınıflandırılması” kapsamındaki bir çalışma y apılmıştır. 11 Mevcut Durum SEKTÖRUYGUNUYGUN DEĞİLTOPLAM SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ET VE ET ÜRÜNLERİ SU ÜRÜNLERİ HAYVANSAL YAN ÜRÜNLER TOPLAM

Buna göre 5156 adet hayvansal gıda üreten gıda işletmesinin 402’ü yani %7,9’unun AB mevzuatına uygun olduğu tespit edilmiştir. Geri kalan 4754 adet gıda işletmesinin yani %92,2’sinin, AB mevzuatına uygun olmadığı belirlenmiştir adet hayvansal gıda üreten gıda işletmelerinin tanesini süt işletmeleri oluşturmak olup, bu işletmelerin 69 tanesinin yani %3,1’nin AB mevzuatına uygun olduğu tespit edilmiştir. 12 Mevcut Durum

Süt işleme tesislerimizin; - % 28,86’sını günde 5 tondan az, - %57,15’ini günde 5-30 ton arasında, - % 5,48’ini ise günde ton arasında - %8,51’i ise günde 50 ton ve üzeri süt işleme kapasitesine sahip işletmeler oluşturmaktadır. 13 Mevcut Durum

Modernizasyon Nedir? 14

Modernizasyon : Bir faaliyet, süreç veya tedarik zincirinin bireysel bileşenlerinin yüksek bir operasyon standardına yükseltildiği bir değişim yönetimi ve yatırım süreci olarak tanımlanabilir. Gıda işleme bağlamında modernizasyon; fiziksel binaları, uygulanan teknolojiyi, tesis ve proses ekipmanlarını, tedarik zincirini, personel eğitimini ve ilgili prosedürel hususları içerecek şekilde ele alınmaktadır. Bu hususlar gıda güvenilirliğini ve üretilen gıda maddelerinin kalite standartlarını etkileyen hususlardır ve üzerinde ağırlıklı durulduğu gıda işleme operasyonunu oluşturmaktadır. 15 Modenizasyon Nedir?

Modernizasyon planının genel amacı; AB ve diğer ticaret ortaklarının gıda güvenilirliği ve çevre ile ilgili gerekliliklere uyan ve aynı zamanda yurt içi talebi karşılayan katma değerli, kaliteli gıda ürünleri sağlayan, uluslararası rekabet gücüne ve piyasa odaklı işletmelerden oluşan sağlam bir gıda işleme sektörünün geliştirilmesi ve yüksek düzeyde gıda güvenilirliği ve kalitesinin iyileştirilmesine yönelik bir çerçeve sunmak olmalıdır. 16 Niçin Modernizasyon

Bu amaçla AB mevzuatı ile uyumlaştırılmış olan mevzuatımıza uygun olmayan hayvansal gıda üreten işletmelerin (%92) modernizasyon planı ile geliştirilerek uygun hale getirilmesi sağlanacaktır. Bunun içinde yasal gerekliliklerin etkili şekilde uyulması ve uygulanması gerekmektedir. 17 Niçin Modernizasyon

Her işletmenin modernizasyon planı farklıdır ve kendine özgüdür. Bu nedenle her işletme modernizasyon planını kendisi hazırlamalıdır. Modernizasyon planının hazırlanmasında; mevcut ve gelecekteki olası piyasa ihtiyaçları ve hem dağıtım hem hammaddeler dahil olmak üzere tedarik zinciri kapasitesi dikkate alınmalıdır. Modernizasyon planı; yapılacak olan yatırımın gıda güvenilirliği gereklilikleri, işletmenin stratejik amaçları ve çevresel hususların yönetimine uygun olmalıdır. 18 Modernizasyon

Modernizasyon planı, zaman çizelgesi, finansal kaynaklar, kabul edilen yasal önlemler, insan kaynakları, uyum durumundaki değişimlerle ilgili düzenli güncellemeleri içermelidir. Modernizasyon planının hazırlanmasında; AB mevzuatı ile uyumlaştırılmış olan mevzuatımıza göre gıda işletmesinin eksikliklerinin belirlenmesi gerekmektedir. 19 Modernizasyon

Gıda işletmelerinde genel olarak tespit edilmiş olan eksiklikler genel şu şekilde sıralanabilir. - Proses ve prosedür ile ilgili eksiklikler, - Kalitesiz ve uygun olmayan ekipman kullanımı, - Bina yerleşim planlarının ve koşullarının uygunsuzluğu - Personel eğitimi - Bilgi ve motivasyon eksikliği 20 Modernizasyon

Gıda işleme tesislerinin yeterli miktarda ve kalitede hammaddeye düzenli olarak ulaşabilirlik rekabetçilik açısından temel gerekliliklerden birisidir. Bu amaçla süt işleme tesislerinin modernizasyonunun yanı sıra bu tesislere yeterli miktarda ve kalitede çiğ süt temin edecek çiftliklerin bulunması gerekmektedir. Ülkemiz süt hayvancılığı işletmelerinin yapısı ve çiğ sütün kalitesi, toplanması gibi hususlar dikkate alındığında süt çiftliklerinin de modernizasyona ihtiyacı bulunmaktadır. 21 Modernizasyon

22 Dikkatiniz İ çin Te ş ekkür Ederim