GEBELİK VE EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Advertisements

KANSER VE BESLENME.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
GEBELİKTE BESLENME Doç. Dr. Nursan ÇINAR.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
T.C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
MENOPOZ VE BESLENME.
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
ANNE SÜTÜ İLE BESLENMEK NİÇİN ÖNEMLİDİR?
BESLENMENİN ÖNEMİ
DEREKARABAG ORTAOKULU SUNULARI
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME Beslenme Yetersizliğine Bağlı Sorunlar
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BESLENME Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi 2008.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
ANNE SÜTÜ İLE BESLENMEK NİÇİN ÖNEMLİDİR?
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
Sunum transkripti:

GEBELİK VE EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME

GEBELİKTE BESLENMENİN ÖNEMİ Gebelik, kadın için doğal bir olaydır. Yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarından en çok etkilenen gruplar: GEBE VE EMZİKLİ KADINLARDIR.

Anne ve çocuğu birbirinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Annenin sağlığı ve beslenme durumu sadece annenin değil doğuracağı bebeğin de sağlığı, büyüme ve gelişmesi yönünden önem taşımaktadır. Anne ve çocuğu birbirinden ayrı düşünmek mümkün değildir.

GEBE KADININ BESLENMESİNDE AMAÇ Gebenin gereksinimlerinin karşılanması Besin öğesi depolarının dengede tutulması

Emziklilikte yeterli süt salınımı için uygun diyetin planlanması Anne karnındaki bebeğin normal büyüme ve gelişmesinin sağlanması

Gebelik döneminde anne ile bebek arası uyumda bazı sağlık sorunları : Bulantı Kusma Kabızlık Mide yanması v.b.

Bu sorunların önlenebilmesi için : BULANTI : Kalkmadan önce kuru besinler yenmeli Az ve sık yemek yenilmeli Şikayeti arttıran koku ve besinlerden uzak durulmalı

Sıvı, yemek aralarında tüketilmeli Yağlı ve tatlı yiyecekler daha az tüketilmeli Gün içinde tost veya kraker , kahvaltılık tahıllar , meyve ve sebze salataları tüketilmeli

KABIZLIK : Sıvı alımı arttırılmalı Posa yönünde zengin besinler tüketilmeli (kepekli ekmek, taze sebze ve armut, kayısı,incir gibi meyveler )

MİDE YANMASI : Asitli ve baharatlı besinlerden sakınılmalı (domates, turunçgiller ve suları, sirke, acı biber v.b.) Süt ve süt ürünleri mide yanması belirtilerini hafiflettiği için önerilir.

Yemekler yavaş yenilmeli Sıvı,öğün arasında tüketilmeli Az ve sık yemek yenilmeli Yatmadan önce fazla yemek yenilmemeli

GEBELİK DÖNEMİNDE AĞIRLIK KAZANIMI : Gebe ilk 3 ayda her ay 0.5-1 Sonraki aylarda ortalama 1.5-2 kg kazanmalı Toplam ağırlık artışı ortalama 12.5 kg (9-14 kg ) olmalı Anne şişman ise daha az kg almalıdır.

Gebelik döneminde besin grupları ve önerilen günlük alım miktarları (por/gün) Besin grupları normal kadın gebe kadın Et,yumurta 2 3 Kurubaklagiller 2 3 Süt ve ürünleri 2 3-4 Taze sebze-meyve en az 5 en az 5 Ekmek 3-6 dilim 3-6dilim Tahıllar 1-2 pors 1-2 pors

7 kg’dan az ağırlık kazanma anne ve bebeğin SAĞLIĞINI TEHLİKEYE sokar. Bebek düşük ağırlıklı doğar. BEYİN GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLENİR. Anne sütünün verimi düşer.

Emziklilik döneminde besin grupları ve önerilen günlük alım miktarları (por/gün) Besin grupları normal kadın gebe kadın Et,yumurta 2 3 Kurubaklagiller 2 3 Süt ve ürünleri 2 3-4 Taze sebze-meyve en az 5 en az 5 Ekmek 3-6 dilim 3-6 dilim Tahıllar 1-2 pors 1-2pors

ANNE SÜTÜNÜN BEBEĞE YARARLARI: Her zaman temizdir. Bebeğin tüm gereksinimlerini karşılar. Hormon ve büyüme etmenleri içerir. Çene ve diş gelişiminde rol oynar.

Alerjiye karşı koruyucudur. Bebeği pişikten korur. Bebekler daha az ağlar. Çocukluk ve yetişkinlik çağında görülen bazı kalıcı hastalıkların oluşma riskini azaltır.

Bebeğin ruhsal ve bedensel gelişimine yardımcıdır. Anne ile bebek arasında duygusal bağı güçlendirir. ZEKA GELİŞİMİ İÇİN ÖNEMLİDİR.

EMZİRMENİN ANNEYE YARARLARI: Ucuzdur. Hazırlama sorunu gerektirmez. Annenin sağlığını korur. Meme kanseri ve çeşitli diğer kanser türlerinin oluşumuna karşı koruyucudur.

Kanamaları ve anne ölümlerini önler. Annede demir yetersizliği anemisi riskini azaltır. Demir depolarının kaybını önler.

KOLOSTRUM (AĞIZ SÜTÜ, İLK SÜT) Doğumdan hemen sonra ilk 3-5 günde salgılanan süttür. İçeriği ile bebeğin ilk günlerdeki gereksinimlerini büyük ölçüde karşılar. Doğumdan sonra ilk yarım saat içinde emzirilmeye başlanmalıdır. Emzirdikçe süt miktarı artar.

KOLOSTRUMUN YARARLARI : Hastalıklardan koruyucudur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bazı vitaminler açısından ( A,D,B12 ) zengindir. Barsağın olgunlaşmasını sağlayan büyüme faktörleri içerir.

İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ : Bebek ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Bebeğin bütün besin öğesi ihtiyaçlarını tek başına karşılar. İstenilen büyüme ve gelişmeyi sağlar. Tamamlayıcı besinlere 6 aydan sonra başlanmalı

Emzirme 2 yaşına kadar sürdürülmeli. Tamamlayıcı besinlere erken başlandığında : Bağışıklık sistemi OLUMSUZ etkilenir. İshal ve çeşitli hastalıklara neden olur. Şişmanlığa neden olur. Anne sütünün giderek azalmasına yol açar.

Gebe ve emziklilik döneminde yeterli ve dengeli beslenme : ÖZET OLARAK : Gebe ve emziklilik döneminde yeterli ve dengeli beslenme : anne ve bebeğin sağlığı ve emzirmenin verimi açısından büyük önem taşır.

Önerilen miktarlarda besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Bebeğe kolostrumun verilmesi önemlidir. Bebek ilk 6 ay SADECE ANNE SÜTÜ ile beslenmelidir.

6 aydan önce tamamlayıcı besinlere başlanmamalıdır. Emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmelidir.

ÖNERİLER : Bebek emzirilirken gebelik öncesine göre daha fazla sıvı alınmalıdır. Kalsiyum yönünden zengin olan süt ve ürünleri yeterli miktarda tüketilmelidir. Vitaminlerden zengin sebze ve meyveler diyette her öğün olmalıdır.

Hazır besin tüketimi azaltılmalıdır. D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansımasıyla sağlanır. Bu nedenle emzikli anne güneşten yeterince faydalanmalıdır.

Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Çay tüketimi yemeklerden 1-2 saat önce veya sonra olmalıdır. Açık ve limon eklenerek içilmesinde fayda vardır. Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları ve ayran tercih edilmelidir.

Şeker boş enerji kaynağı olduğundan yerine kan yapıcı pekmez tüketilmelidir. Sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalıdır. Sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır.

Gebelik ile tüketimin arttırılması gereken besin gruplarından biri de et, yumurta ve kuru baklagillerdir. Diğer besin grupları nelerdir?

Süt ve süt ürünleri

Gebelik döneminde ağırlık kazanımı önemlidir Gebelik döneminde ağırlık kazanımı önemlidir. Bu süre içerisinde ortalama kaç kg alınmalıdır?

9-14 kg

Tek başına ANNE SÜTÜ kaç ay süre ile verilmelidir?

6 ay

Anne sütü bebeğin mikroplara karşı direncini arttırır Anne sütü bebeğin mikroplara karşı direncini arttırır. Diğer yararları nelerdir ?

Her zaman temizdir. Bebeğin tüm gereksinimlerini karşılar. Hormon ve büyüme etmenleri içerir. Çene ve diş gelişiminde rol oynar.

Alerjiye karşı koruyucudur. Bebeği pişikten korur. Bebekler daha az ağlar. Bazı kalıcı hastalıkların oluşma riskini azaltır.

Bebeğin ruhsal ve bedensel gelişimine yardımcıdır. Anne ile bebek arasında duygusal bağı güçlendirir. ZEKA GELİŞİMİ İÇİN ÖNEMLİDİR.