SA Ğ LIKLI BESLENME NED İ R? İ L HALK SA Ğ LI Ğ I MÜDÜRLÜ Ğ Ü BULA Ş ICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR Ş UBES İ
BESLENME NEDEN ÖNEML İ D İ R? BEDENSEL VE ZİHİNSEL GELİŞİMDE ETKİNDİR PEK ÇOK HASTALIK İÇİN KORUYUCU/TEDAVİYE DESTEK SAĞLAYAN SAĞLIK HİZMETİ OLARAK NİTELENDİRİLİR
BESLENME NED İ R?
Sa ğ lı ğ ı korumak ve geli ş tirmek Ya ş am kalitesini yükseltmek amacı ile;
YETERL İ VE DENGEL İ BESLENME NED İ R? Cinsiyete Ya ş a Fiziksel aktivite durumuna Özel durum(hamilelik ve emziklilik) ve hastalıklara göre de ğ i ş ir
1)SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ 2)ET,YUMURTA KURUBAKLAGİL 3)SEBZE VE MEYVELER 4)TAHILLAR BES İ N GRUPLARI
BESLENMEM İ ZDE YER ALAN TEMEL BES İ N Ö Ğ ELER İ BESİN ÖĞELERİ KARBONHİDRATPROTEİNYAĞKARBONHİDRATPROTEİNYAĞ VİTAMİNLERMİNERALLERVİTAMİNLERMİNERALLER
SA Ğ LIKLI BESLENME İ Ç İ N; MİKTAR ÖĞÜN DAĞILIMI ÇEŞİTLİLİK M İ KTARDA YETERL İ L İ K ÇE Şİ TL İ L İ K Ö Ğ ÜNLERE DA Ğ ILIMDA DENGE YÜKSEK KAL İ TE DO Ğ RU P İŞİ RME VE HAZIRLAMA EKONOM İ K OLMASI YÜKSEK H İ JYEN İ K KAL İ TE
BESLENME VE SA Ğ LIK İ L İŞ K İ S İ
Doymu ş ya ğ,trans ya ğ lar kalp ve damar hastalı ğ ı A ş ırı tuz kafein osteoporoz protein Alkol,bozuk besinler siroz
Yemekle ve yemekten bir saat önce ve sonra anemi olmadan çay içilmesi Tuz,yanmı ş besinler, mide çok sıcak besinler kanserleri
A ş ırı kalori,ya ğ, ş eker, Safla ş tırılmı ş besinler, ş i ş manlık me ş rubatlar,kola Az posa ( ş eker,un, kalın Safla ş tırılmı ş tahıllar, ba ğ ırsak Basit karbonhidratlar) hastalıkları
SA Ğ LIKLI YA Ş AM VE BESLENME ÖNER İ LER İ Bir günde gereksinimimiz olan besinleri 3 ana (sabah,ö ğ le,ak ş am) 3 veya 2 ara ö ğ ünde (ku ş luk,ikindi, gece) almalıyız
KAHVALTI YAPALIM Kahvaltı Yapılmadığında Y orgunluk Halsizlik Güçsüzlük Ba ş a ğ rısı Dikkat azlı ğ ı
GÜNDE EN AZ 2 SU BARDA Ğ I TÜKETEL İ M SÜT YO Ğ URT KEF İ R
HAFTADA EN AZ 2 KEZ BALIK TÜKETEL İ M
İ Y İ B İ R DEM İ R VE PROTE İ N KAYNA Ğ I OLAN YUMURTAYI TÜKETEL İ M YUMURTAYI 8-10 DAK İ KA HA Ş LAYARAK P İŞİ REL İ M
HAFTADA EN AZ 2 KEZ KURUBAKLAG İ L TÜKETEL İ M
S A Ğ Lı Ğ ıMıZ IÇIN TEKLI DOYMAMı Ş YA Ğ ASITLERINDEN ZENGIN YA Ğ Lı TOHUMLARDAN TÜKETMELIYIZ 8-10 adet fındık,badem veya 2-3 adet ceviz tüketelim
GÜNDE EN AZ 5 PORS İ YON SEBZE VE MEYVE TÜKETEL İ M = 5 PORSİYON +
GÜNDE EN AZ 8-10 BARDAK SU İÇELİM GÜNDE EN AZ 8-10 BARDAK SU İ ÇEL İ M
ÇAY,KAHVE YER İ NE AZ Ş EKERL İ L İ MONATA, AYRAN VE B İ TK İ ÇAYLARI TERC İ H EDEL İ M
Çi ğ sebze ve meyveleri bol su ile yıkamadan yemeyelim Açıkta satılan yiyecekleri satın almayalım Pi ş en gıdalara çıplak elle dokunmayalım
TUZ TÜKET İ M İ AZALTALIM
ANCAK ÜLKEMİZDE GÜNDE 18 GRAM TUZ TÜKETİLİYOR SAĞLIKLI OLMAK İÇİN GÜNDE EN FAZLA 5 GRAM (YAKLAŞIK 1 TEPELEME ÇAY KAŞIĞI) TUZ YETERLİDİR !
FAZLA TUZUN NEDEN OLDU Ğ U HASTALIKLAR NELERD İ R? Hipertansiyon ve kalp hastalıkları İ nme Böbrek hastalıkları Osteoporoz Mide kanseri ve tiroid kanseri
A Ş IRI TUZDAN KAÇINMAK İ Ç İ N NELER YAPMALIYIZ?
Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı % 15 azaltılabilir. Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alı ş kanlı ğ ından vazgeçiniz. Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesle ğ en gibi aroma sa ğ layıcıları tuz yerine tercih ediniz. Tuz içeri ğ i olan salamura besinleri(zeytin, peynir,tur ş u gibi) ve konserve besinleri,hazır gıdaları az tüketelim
TUZ NASIL KULLANILMALIDIR? KOYU RENKL İ, KAPAKLI VE CAM KAVANOZLARDA NEML İ OLMAYAN I Ş IK VE GÜNE Ş TEMASINDAN UZAKTA SAKLANMALIDIR TUZU YEMEK P İŞİ RME İŞ LEM İ B İ TT İ KTEN SONRA İ LAVE ETMEL İ Y İ Z
GÜNE Ş TEN YETER İ NCE YARARLANALIM Güne ş lenerek D vitamini almaya özen gösterelim (15-20 dakika/gün)
TE Ş EKKÜRLER