SA Ğ LIKLI BESLENME NED İ R? İ L HALK SA Ğ LI Ğ I MÜDÜRLÜ Ğ Ü BULA Ş ICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR Ş UBES İ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Advertisements

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
KANSER VE BESLENME.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
SAĞLIKLI YAŞAMA.
H İ PERTANS İ YON Kan basıncının normal de ğ erlerden yüksek olmasıdır.
DİYABET Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri düzeyinizi normal sınırlar içerisinde tutarak, kısa veya uzun dönemde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek.
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Eslenme engeli.
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
Sağlıklı bir çocuk olmak için nasıl beslenmeliyiz ?
BESLENME REHBERİ 2.
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR??
DENGELİ BESLENME, ÖZBAKIM BECERİLERİ VE BULAŞICI HASTALIKLAR
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İLKOKUL VE ORTAOKULLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Yaşlılık ve Kronik Hastalıklarda Beslenme Tacettin İnandı.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme / 32.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
SAĞLIKLI BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

SA Ğ LIKLI BESLENME NED İ R? İ L HALK SA Ğ LI Ğ I MÜDÜRLÜ Ğ Ü BULA Ş ICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR Ş UBES İ

BESLENME NEDEN ÖNEML İ D İ R? BEDENSEL VE ZİHİNSEL GELİŞİMDE ETKİNDİR PEK ÇOK HASTALIK İÇİN KORUYUCU/TEDAVİYE DESTEK SAĞLAYAN SAĞLIK HİZMETİ OLARAK NİTELENDİRİLİR

BESLENME NED İ R?

Sa ğ lı ğ ı korumak ve geli ş tirmek Ya ş am kalitesini yükseltmek amacı ile;

YETERL İ VE DENGEL İ BESLENME NED İ R? Cinsiyete Ya ş a Fiziksel aktivite durumuna Özel durum(hamilelik ve emziklilik) ve hastalıklara göre de ğ i ş ir

1)SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ 2)ET,YUMURTA KURUBAKLAGİL 3)SEBZE VE MEYVELER 4)TAHILLAR BES İ N GRUPLARI

BESLENMEM İ ZDE YER ALAN TEMEL BES İ N Ö Ğ ELER İ BESİN ÖĞELERİ KARBONHİDRATPROTEİNYAĞKARBONHİDRATPROTEİNYAĞ VİTAMİNLERMİNERALLERVİTAMİNLERMİNERALLER

SA Ğ LIKLI BESLENME İ Ç İ N; MİKTAR ÖĞÜN DAĞILIMI ÇEŞİTLİLİK M İ KTARDA YETERL İ L İ K ÇE Şİ TL İ L İ K Ö Ğ ÜNLERE DA Ğ ILIMDA DENGE YÜKSEK KAL İ TE DO Ğ RU P İŞİ RME VE HAZIRLAMA EKONOM İ K OLMASI YÜKSEK H İ JYEN İ K KAL İ TE

BESLENME VE SA Ğ LIK İ L İŞ K İ S İ

Doymu ş ya ğ,trans ya ğ lar kalp ve damar hastalı ğ ı A ş ırı tuz kafein osteoporoz protein Alkol,bozuk besinler siroz

Yemekle ve yemekten bir saat önce ve sonra anemi olmadan çay içilmesi Tuz,yanmı ş besinler, mide çok sıcak besinler kanserleri

A ş ırı kalori,ya ğ, ş eker, Safla ş tırılmı ş besinler, ş i ş manlık me ş rubatlar,kola Az posa ( ş eker,un, kalın Safla ş tırılmı ş tahıllar, ba ğ ırsak Basit karbonhidratlar) hastalıkları

SA Ğ LIKLI YA Ş AM VE BESLENME ÖNER İ LER İ Bir günde gereksinimimiz olan besinleri 3 ana (sabah,ö ğ le,ak ş am) 3 veya 2 ara ö ğ ünde (ku ş luk,ikindi, gece) almalıyız

KAHVALTI YAPALIM Kahvaltı Yapılmadığında Y orgunluk Halsizlik Güçsüzlük Ba ş a ğ rısı Dikkat azlı ğ ı

GÜNDE EN AZ 2 SU BARDA Ğ I TÜKETEL İ M SÜT YO Ğ URT KEF İ R

HAFTADA EN AZ 2 KEZ BALIK TÜKETEL İ M

İ Y İ B İ R DEM İ R VE PROTE İ N KAYNA Ğ I OLAN YUMURTAYI TÜKETEL İ M YUMURTAYI 8-10 DAK İ KA HA Ş LAYARAK P İŞİ REL İ M

HAFTADA EN AZ 2 KEZ KURUBAKLAG İ L TÜKETEL İ M

S A Ğ Lı Ğ ıMıZ IÇIN TEKLI DOYMAMı Ş YA Ğ ASITLERINDEN ZENGIN YA Ğ Lı TOHUMLARDAN TÜKETMELIYIZ 8-10 adet fındık,badem veya 2-3 adet ceviz tüketelim

GÜNDE EN AZ 5 PORS İ YON SEBZE VE MEYVE TÜKETEL İ M = 5 PORSİYON +

GÜNDE EN AZ 8-10 BARDAK SU İÇELİM GÜNDE EN AZ 8-10 BARDAK SU İ ÇEL İ M

ÇAY,KAHVE YER İ NE AZ Ş EKERL İ L İ MONATA, AYRAN VE B İ TK İ ÇAYLARI TERC İ H EDEL İ M

Çi ğ sebze ve meyveleri bol su ile yıkamadan yemeyelim Açıkta satılan yiyecekleri satın almayalım Pi ş en gıdalara çıplak elle dokunmayalım

TUZ TÜKET İ M İ AZALTALIM

ANCAK ÜLKEMİZDE GÜNDE 18 GRAM TUZ TÜKETİLİYOR SAĞLIKLI OLMAK İÇİN GÜNDE EN FAZLA 5 GRAM (YAKLAŞIK 1 TEPELEME ÇAY KAŞIĞI) TUZ YETERLİDİR !

FAZLA TUZUN NEDEN OLDU Ğ U HASTALIKLAR NELERD İ R? Hipertansiyon ve kalp hastalıkları İ nme Böbrek hastalıkları Osteoporoz Mide kanseri ve tiroid kanseri

A Ş IRI TUZDAN KAÇINMAK İ Ç İ N NELER YAPMALIYIZ?

Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı % 15 azaltılabilir. Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alı ş kanlı ğ ından vazgeçiniz. Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesle ğ en gibi aroma sa ğ layıcıları tuz yerine tercih ediniz. Tuz içeri ğ i olan salamura besinleri(zeytin, peynir,tur ş u gibi) ve konserve besinleri,hazır gıdaları az tüketelim

TUZ NASIL KULLANILMALIDIR? KOYU RENKL İ, KAPAKLI VE CAM KAVANOZLARDA NEML İ OLMAYAN I Ş IK VE GÜNE Ş TEMASINDAN UZAKTA SAKLANMALIDIR TUZU YEMEK P İŞİ RME İŞ LEM İ B İ TT İ KTEN SONRA İ LAVE ETMEL İ Y İ Z

GÜNE Ş TEN YETER İ NCE YARARLANALIM Güne ş lenerek D vitamini almaya özen gösterelim (15-20 dakika/gün)

TE Ş EKKÜRLER