Toplumsal Kontrol Mekanizmaları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ. Her ilde Valilik bünyesinde “İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlükleri”, 04/03/2010 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak.
Advertisements

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ
Bilim nedir? Evren ve toplumsal yaşam konusundaki sistemli bilgi bütünüdür Her sistematik bilgi bütünü bilimi mi oluşturur? Bilim, bilimsel yöntemle toplanmış.
İpek Yolunda Türkler Ünitesi 7. ve 8
EFET GENEL ANLAŞMASI (ELEKTRİK) ÜZERİNDE TARTIŞMALAR
e) Tanışma ve Tanıştırılmada Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
HAYATTAN EMEKLİ OLUNMAZ
X.BÖLÜM KÜLTÜR.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MİLLİYETÇİLİK
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
ÖZGÜRLÜK VE SORUMLULUK
Kültür.
KÜRESEL ORTAM:BÖLGELER VE ÜLKELER
ATATÜRK İLKELERİ.
DERS-2: Milli Güvenlik Stratejimiz
Kurumsal Proje Yönetimi Geçiş Süreci. Üst Yönetimin Tam Desteğinin Sağlanması Şirket genelinde Proje Yönetimi gereksinimleri konusunda üst yönetimin inancı.
KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM
3.2 YAZISIZ KAYNAKLAR ( ÖRF VE ÂDET HUKUKU)
Sosyalbilgiler Öğreniyorum
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
BİR SOSYAL KURUM OLARAK
ANAYASA.
İyi ve etkili bir vatandaş yetiştirmektir.
YEREL YÖNETİMLER VE DEMOKRASİ
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
Kütahya Aile ve Sosyal Politikalar
AHLAK NEDİR?.
Geçmişten günümüze pek çok tanım ile açıklanan bilgi politikası bilginin üretilmesine, yönetilmesine, işaretlenmesine ve kullanılmasına öncülük eden; birbiri.
OKUL KÜLTÜRÜ ZEYNEP SEVİM
Eğitimin ve Toplum.
Türk Anayasa Düzeni Giriş
6. BÖLÜM EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
BÖLÜM 3 EKONOMİLERDE TEMEL SORUNLAR
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
EĞİTİMİN POLİTİK TEMELLERİ
TOPLUMSAL ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR
A. TOPLUMSAL YAPI VE TOPLUMSAL İLİŞKİLER
İktİsadİ ve Hukukİ sİstemler ve polİtİkalar
Yasalar AYDIN GÖKMEN. YASA NEDİR*? Devletin yasama gücünce belli biçimlere uyularak düzenlenen ve yürürlüğe girdikten sonra herkesin uyması zorunlu olan,
ATATÜRK’ÜN İLKELERİ.
DEONTOLOJİ Eski Yunanca “deontos” “gereklilik, zorunluluk”
TOPLUMSAL DEĞERLER Değer; nesne ya da olayların bir insan, bir sınıf, bir grup veya toplum için taşıdığı önemi anlatır. Toplumsal değerler; toplumda ortaklaşa.
ÇOCUK HUKUKU’NUN HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ÖZEL HUKUKTA ÇOCUK HAKLARI
GENEL OLARAK ETİK ve AHLAK KAVRAMLARI
SOSYAL BİLGİLER DEĞER ÖĞRETİMİ.
AİLE DANIŞMANLIĞI PROGRAMI AİLE HUKUKU DERSİ
İNSAN İLİŞKİLERİNİ DÜZENLEYEN
TOPLUMSAL KURALLAR.
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Atatürk ‘ÜN İlke İnkIlaplarI
MEDENİ HUKUK.
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
Din,Ahlak, Değer İlişkisi Ve Eğitimi
Kazanım Sosyal rollerin zaman içerisindeki değişimini inceler.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Test 1.
Başlangıç Hükümleri- 1. Hafta
SİGORTA HUKUKU GENEL KAVRAMLAR Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
Hazırlayan: HACİ KARAKUŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YARGI KARARLARI.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet.
TEST 1.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HUKUK BAŞLANGICI 1.
TEMEL HUKUK Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
KÜLTÜR I. KÜLTÜRÜN ANLAMI VE ÖĞELERİ  Kültür: Bir toplumun kendine özgü yaşama tarzına kültür denir. Yaşama tarzı içindeki davranış, düşünüş tarzı,
Sunum transkripti:

Toplumsal Kontrol Mekanizmaları

Toplumsal Kontrol Mekanizması Bir toplumda düzenin bozulmaması ve top-lumsal birlik ve beraberliğin sağlanması için insanlar üzerinde etkili denetim görevi yapmaya "toplumsal kontrol" denir. Toplumsal kontrolün amacı gerek insanlar gerekse kurumlar arası denetimi düzenleyerek toplumun düzenini devam ettirmektir. Toplumsal kontrolün olmadığı yerde toplumun devamından söz edilemez.

Toplumsal Kontrolü Sağlayan Faktörler: I Toplumsal Kontrolü Sağlayan Faktörler: I. Yazılı (Resmi) Normlar: Hukuk Kuralları: Toplum içerisindeki bireylerin birbirleriyle ve devletle olan ilişkisinde haklarını ve yükümlülüklerini düzenleyen ve devlet gücüyle desteklenen sosyal kurallar bütünüdür. Hukuk kuralları yazılı ve devletin güvencesi altındadır. Kurallara uymayanlar devlet tarafından cezalandırılır. Bu kurallar genel olarak insanların hepsini kapsayacağı gibi, etnik bir topluma da özgü olabilir. Etnik bir toplumda hukuk kurallarının etkin olması için uygulanacak kuralların, toplumun inancıyla ve töreleriyle aynı paralellikte olması gerekir. Aksi takdirde hukuk kuralları toplumda uygulanma zemini bulamaz.

II. Yazısız (Resmi olmayan) Normlar: a II. Yazısız (Resmi olmayan) Normlar: a. Töreler: Uyulması zorunlu davranışlardır. Yazısız kuralların en etkili olanıdır. Birçoğu yasalarla desteklenmiştir. Cepheden kaçmamak, namusu korumak… b. Adetler: Toplumdaki yaygınlaşmış alışkan-lıklardır. Uyulması ve yapılması toplumca gerekli görülen davranışlardır. Düğünler, bayram ziyaretleri… c. Gelenekler: Bir kuşaktan diğerine aktarılan köklü ve eski alışkanlıklardır. Türk misafirperverliği, belirli yörelere göre değişen kız isteme biçimleri… d. Görgü Kuralları: Bireylerin birbirlerinden görerek yaptıkları davranışlardır. Yaptırım gücü en az ol

Toplumsal Kontrolün Özellikleri: • Toplumsal yaşama göre ortaya çıkar Toplumsal Kontrolün Özellikleri: • Toplumsal yaşama göre ortaya çıkar. • Toplumsal bütünleşmeyi ve ulusal birliği sağlar. • Toplumda düzeni ve devamlılığı sağlar. • Toplumdan topluma ve bir toplumda zaman içerisinde değişirler. • Bireylerin toplumsallaşmasına katkı sağlar.