1 Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı 2002-2006 (17.5 Milyar €) Yaşam Bilimleri, Genombilim, Sağlık için Biyoteknoloji - Tematik Alan I (2.255 Milyar €)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Yapı ve Genel Prensipler Kültür Bilgi-Günü 2011.
1 2 HE in General …………… EM…………… EM Projects …………….. VenueVenue MEU KYK Info on EM in General Yüksek Lisans ve Doktora Programları İçin Hareketlilik.
1 Etik Değerler ve İş Ahlakı Bülent Şenver
“IP Universities” Istanbul, May 16 to 18, 2012 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logo FM Ofisi – Üniversite İlişkisi Salih.
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
PROJE TEKLİFİ HAZIRLAMA
ALTINCI ÇERÇEVE PROGRAMI (FP6)
Avrupa Birliği Ofisi-ODTÜ ALTINCI ÇERÇEVE PROGRAMI (6ÇP)
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
AB Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ POLİTİKA DESTEK PROGRAMI ( ) PROGRAM HAKKINDA GENEL.
AB 7. Çerçeve Programı “People Alt Programı” Başlangıç düzeyindeki araştırmacılar için eğitim ağları.
ADÜ TIP FAKÜLTESİ TEB MÜFREDAT VE ENTEGRASYON ALT BİRİMİ Başkan Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK.
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi (Ulusal Ajans)
Altıncı Çerçeve Programı Türkiye Kurumsal İrtibat Noktaları Eğitim Semineri KOBİ'lerin Altıncı Çerçeve Programı'na katılımı, İsmet Rıza Çebi 27/12/2002.
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Klinik Çalışmaların Üniversitelere Katkıları
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
1 Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı (17.5 Milyar €) Yaşam Bilimleri, Genombilim, Sağlık için Biyoteknoloji - Tematik Alan I (2.255 Milyar €)
BİLİMSEL POLİTİKALARA DESTEK (8. Öncelik). Amaçlar  AB politikalarının tanımı ve uygulanması  Aşağıdaki özelliklere sahip projelere bilimsel destek.
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Üçüncü ülkelerle işbirliği projelerii (Dizin 1.3.5)
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
AVRUPA BİRLİĞİ 6. ÇERÇEVE PROGRAMI (FP6)
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı İşbirliği Projeleri( Dizin )
Oslo Bakanlar Kararları
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
AB Erasmus Eğitim Programı Öğrenci-Öğretim Üyesi Değişimi
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
Akademik & Bilimsel Performans Değerlendirmesi Çalıştayı InCites (Web of Science) Marmara Üniversitesi 27 Kasım, 2014 Dr. Metin TUNÇ.
Ar – Ge Yardımı İstek Formu Dönem Raporu Hazırlanması
Altan Küçükçınar “IST/INCO” Ulusal İrtibat Noktası TÜBİTAK Ankara, 2002.
AKŞİT, “Bilim ve Toplum”, Bilgi Günü, 24 Nisan 2003, İstanbul ALTINCI ÇERÇEVE PROGRAMI (FP6)
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
İSMİN HALLERİ.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Kim pembe kalemle yazar? Doç. Dr. Deniz Üner Kimya Mühendisliği ODTÜ Ankara Ulusal Mühendislik Kongresi Foça İzmir 21 Mayıs Çerçeve Programı.
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Prof. Dr. Meral Özgüç 3 Mart 2015.
Proje Değerlendirme Süreci
PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI MEB / PKMB 1984.
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
AB H2020 GENEL BILGILENDIRME ONUR YOLAY. TEŞEKKÜR EDERIZ.
AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI
Sunum transkripti:

1 Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı (17.5 Milyar €) Yaşam Bilimleri, Genombilim, Sağlık için Biyoteknoloji - Tematik Alan I (2.255 Milyar €) Prof. Dr. Meral Özgüç Ulusal İrtibat Noktası

2 Proje Özellikleri ‘Avrupa araştırma alanı’nın oluşmasına katkı Araştırmalarda entegrasyon ve koordinasyon Avrupa boyutunda katma değer yaratma ‘transnational’ proje geliştirme Strateji AB ekonomisinin rekabet gücünü artırmak AB politikalarını destekleyici nitelikte olmak Tematik alan Öncelikli olarak seçilmiş alanlarda çağrılı projeler

3 Proje yönetimi Araştırma konsorsiyumu - Araştırma gruplarından oluşur Koordinatör - Komisyon nezdinde bütçe ve planlama ile ilgili sorumlu kişi Konsorsiyum anlaşması - Proje öncesi bütçe ve fikri mülkiyet ile ilgili konsorsiyum üyeleri arasında anlaşma imzalanır BAŞARI= Doğru proje konsorsiyumu

4 Yaşam Bilimleri,Genombilim ve Sağlık için Biyoteknoloji (LifeSciHealth) Europe should become the most competitive and dynamic knowledge-based economy in the world Lisbon,2000 Biotechnology is a frontier technology driving the knowledge-based economy Stockholm,2001 Stockholm,2001

5 LifeSciHealth-Hedefler Biyoloji Bilimi İnsan Sağlığı Endüstriyel ve ekonomik etkinliklerin güçlendirilmesi

6 LifeSciHealth-Hedefler İnsan Genom Projesi ve ilgili genom araştırmaları TRANSLATIONALAraştırmalar Biyomedikal ve biyoteknolojik uygulamalar Multidisipliner çalışmalar Kamu/özel sektör araştırma kapasitesinin entegrasyonu (kritik kitle oluşumu)

7 Araçlar Yeni Araçlar  Networks of Excellence-NoE (mükemmeliyet ağları)  Integrated Projects-IP (bütünleştirilmiş projeler) Eski araçlar  STREP- özel hedefli projeler  CA - koordinasyon projeleri  SSA -destek projeleri

8 Mükemmeliyet ağları Amaç  Belli bir araştırma alanında var olan ve geliştirilmesi planlanan mükemmeliyet merkezlerini insan kaynakları açısından birleştirerek rekabet gücünün artmasına katkıda bulunmak ve uzun vadeli,çok merkezli bir işbirliği ağı oluşturmak  Birkaçyüz araştırıcı,1milyon €/50 araştırıcı/yıl

9 Bütünleştirilmiş projeler Amaç  Avrupa’nın rekabet gücünü artırmak,toplumun gereksinimlerine cevap vermek üzere yeni ürünler, servisler ve bilgi üretmek ve bilgi üretmek

10 Bütünleştirilmiş projeler Bütünleşme  Dikey: Bilgi üretimi teknoloji  Yatay: multidisipliner etkinlikler  Etkinlikler: temel ve uygulamalı araştırma, bilginin dağılımı,eğitim  Sektörler: Özel, kamu, kobiler(SME)  Bütçe: Kamu, özel, Avrupa Yatırım Bankası

11 Eski araçlar  STREP- küçük ölçekli IP projeleri araştırma, teknoloji geliştirme, inovasyon  CA-küçük ölçekli NoE projeleri veritabanlaı/bilgi ağları oluşturma, toplantı, konferans düzenleme  SSA-AB 6. çerçeve programının etkinliğini artıracak projeler

12 Katılım IP, NoE, STREP, CA En az 3 ülke-3 farklı üye veya asosiye ülke 2 üye ve 1 asosiye aday ülke SSA: 1 üye veya asosiye ülke olabilir Üye: AB üye ülkeler Asosiye: programa maddi katkıda bulunmuş ülke Asosiye aday: AB’ye aday,maddi katkıda bulunmamış Üye ve asosiye ülke eşit haklara sahip Üye ve asosiye ülke eşit haklara sahip

13 LifeSciHealth programı 1. Genombilim ve sağlık alanında uygulamaları 1.1. Temel bilim-Tüm organizmalarda genombilim araştırmaları 1.2. Uygulama-sağlık için biyoteknoloji 2. Hastalıkların önlenmesi 2.1. Tıpta genombilim yaklaşımları 2.2. Kanser 2.3. Bulaşıcı hastalıklar (HIV, sıtma, tüberküloz)

14 LifeSciHealth programı Bütçe 1. Genombilim ve sağlık alanında uygulamaları 1.1. Temel bilim-Tüm organizmalarda genombilim araştırmaları 1.2. Uygulama-sağlık için biyoteknoloji Hastalıkların önlenmesi 2.1. Tıpta genombilim yaklaşımları Kanser Bulaşıcı hastalıklar (HIV, sıtma, tüberküloz) TOPLAM (M€) TOPLAM (M€) Mart Kasım 2004 (M€) (M€) (M€)

15 LifeSciHealth – EoI Dökümü 1. Genombilim ve sağlık alanında uygulamaları 1.1. Temel bilim-Tüm organizmalarda genombilim 523 araştırmaları 1.2. Uygulama-sağlık için biyoteknoloji Hastalıkların önlenmesi 2.1. Tıpta genombilim yaklaşımları Kanser Bulaşıcı hastalıklar (HIV, sıtma, tüberküloz) 69 TOPLAM 1997 TOPLAM 1997 Türkiye’nin payı: %2

16 LifeSciHealth program içeriği Genombilim ve sağlıkta uygulamalar Temel araştırmalar Temel araştırmalar gen ekpresyonu ve proteomik gen ekpresyonu ve proteomik yapısal genombilim yapısal genombilim karşılaştırılmalı genombilim ve populasyon genetiği karşılaştırılmalı genombilim ve populasyon genetiği biyoinformatik biyoinformatik biyolojik süreçler biyolojik süreçler

17 LifeSciHealth program içeriği Genombilim ve sağlıkta uygulamalar Uygulamalı araştırmalar Uygulamalı araştırmalar farmakogenomik, yeni ilaçların geliştirilmesi farmakogenomik, yeni ilaçların geliştirilmesi yeni tanı araçları yeni tanı araçları hayvan deneylerinin yerini alacak in vitro testler hayvan deneylerinin yerini alacak in vitro testler tedavi araçları-somatik hücre ve gen tedavi yöntemleri tedavi araçları-somatik hücre ve gen tedavi yöntemleri

18 LifeSciHealth program içeriği Hastalıkların önlenmesi Tıpta genombilim yaklaşımları Kardiyovasküler hastalıklar, diabet, nadir hastalıklar Kardiyovasküler hastalıklar, diabet, nadir hastalıklar Antibiyotik ve farklı ilaçlara direnç Antibiyotik ve farklı ilaçlara direnç Beyin araştırmaları ve nörolojik hastalıklar Beyin araştırmaları ve nörolojik hastalıklar İnsan gelişimi ve yaşlanma İnsan gelişimi ve yaşlanma

19

20 SSA-Tematik Alan 1 Topic Ref. Short Titles of Topics LSH (5-10 M€) Promotion of SME participation Stimulating international cooperation Linking with candidate countries Stimulating exploitation Realising ERA objectives Contributing to the EU strategy for Life Science and Biotechnology Supporting policy developments

21 Program içeriğinde önemli noktalar  Tüm projeler genombilim yaklaşımı içermeli  Kanser- temel araştırma ve: halk sağlığı stratejileri, klinik uygulamada çerçeve kuralların geliştirilmesi, yaşlanma-kanser ilişkisi, klinik denemeler  Bulaşıcı hastalıklar- Gelişmekte olan ülkelerin katılımı teşvik edilmekte

22 Program içeriği önemli noktalar Inovasyon  Kobilerin (SME) katılımı-IP için bütçenin %15’inin ayrılması  Avrupa boyutunda teknoloji transferi  Fikri Mülkiyet hakları (IPR) korunmasına yönelik hukuki kavramlar

23 Program içeriği önemli noktalar Cinsiyet/gender  proje elemanlarının % 40’ının kadın olması  Araştırmalarda: protokollerde, örneklemede, epidemiyolojik çalışmalarda cinsiyetin belirtilmesi

24 Program içeriği önemli noktalar Etik, sosyal, hukuksal ve kültürel boyutların entegrasyonu Etik, hukuk ve sosyal bilim uzmanlarının Etik, hukuk ve sosyal bilim uzmanlarının projelere katılımı öngörülmektedir projelere katılımı öngörülmektedir Ulusal biyoetik kurallarının projelerde yer alması şartı

25 Etik Sorunlar Klinik denemeler İnsan hücre / dokusu kullanımı Fetal / embriyonik doku kullanımı Hayvan deneyleri Genetik açıdan modifiye hayvan modelleri Ayrı bir etik kurul değerlendirmesi istenebilir Ad Hoc komite : çok uluslu hukuk, felsefe-etik, psikoloji, sosyoloji, moleküler biyoloji, tıp uzmanları

26 Proje Değerlendirme Süreci Proje Sunumu (EPSS,CD/DİSKET,basılı) Uygunluk testi (eligibility) Raportör görüşü (3-5 raportör) Raporların görüş birliği Eşik değerlerin saptanması Panel sunumları Komisyon sıralaması Ret Kontrat Etik sorunlar

27 Raportör Seçimi Uzmanlık alanı Akademi-sanayi oranı Cinsiyet dengesi Coğrafi dağılımda denge Listelerde sürekli rotasyon Raportör kayıt sistemi

28 Konsorsiyum Anlaşması Genel bilgiler - katılımcıların listesi ve dağılımı İçerik / strateji - projeye özgül kural ve tanımlamalar Teknik içerik - iş paketleri, teknik altyapı vb. Ticari içerik - inovasyon, mülkiyet, yayın, gizlilik vb. Organizasyon - koordinasyon, komiteler vb. Finansal içerik - finans planlaması, ödemeler vb. Hukuki yönler - kontrat vb. yöntemler

29 Uygunluk Testi 1) Proje son kabul tarih ve saatine uymuş olmak 2) Projenin gerektirdiği sayıda katılımcı ( IP, NoE için en az 6, en uygun 9 farklı ülke) 3) İdari formların ( A formu ) ve proje bilimsel ve teknik içeriği ( B formu) tamamlanmış olması. Her proje aracı için özgül B formları mevcut “guide for proposers” ( http : //

30 Proje Ekleri Annexes Annex 1 - Proposal Part A: forms and instructions Annex 2 - Proposal Part B: outline, headings, instructions Annex 3 - Ethical rules for FP6 projects Annex 4 - Integrating the gender dimension Annex 5 - Acknowledgement of receipt form

31 İkinci Proje Çağrısı Temmuz