Farklı Sistemlerde Kentleşme ve Kentleşme Politikası

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
Advertisements

Bölüm 36 Gelişmekte Olan Ülkelerin Sorunları ve Türkiye
Mimarlar Odası Denizli
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
BÖLGE PLANLAMA POLİTİKASI
ATAŞEHİR FİNANS MERKEZİ
Tek ve Çok Ailelik Konutlarda Mekan Örgütlenmesi ve Plan Tipleri
V. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU
Sanayi kentleri ve gelişimi
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI SOSYAL HİZMETLERİN Doç.Dr.Ertan Kahramanoğlu
Farklı Sistemlerde Kentleşme ve Kentleşme Politikası
TOPLUMSAL DEĞİŞME NEDİR? Toplumsal değişme, toplumsal yapının, kurumların, toplumsal ilişkiler ağının, davranış kalıplarının, toplumsal norm ve değerlerin.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
Belediyelerin kentsel yönetim ve denetimine destek olmak üzere tasarlanmış, kentle birlikte yaşayan Coğrafi Bilgi Sistemidir. Kapsamında kentin tüm harita,
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
AVRUPA KENTSEL ŞARTI.
KENTSEL TOPRAK.
Arazi toplulaştırması kapsamına göre çeşitli şekillerde tanımlanabilmektedir. Dar anlamda arazi toplulaştırması, parçalanmış mülklerin hiçbir alt yapı.
Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
BİLİŞİM SİSTEMLERİNE GİRİŞ DERS 1(B)
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
Uygarlık Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün S S
YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
İZCİLİK.
TÜRKİYE’NİN NÜFUS ÖZELLİKLERİ
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün Kaynak: H. Erkan (1998); Kültür Politikamızda Yeni Boyutlar KÜLTÜREL ALAN EKONOMİK ALAN P.SÜREÇ S.SÜREÇ K.SÜREÇ DIŞ.
ULUSLARARASI İKTİSAT Yrd.Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü.
KENTSEL SİYASET-2. KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
ULS1040 Türk Sİyasal HayatI - I
BÖLÜM 3 EKONOMİLERDE TEMEL SORUNLAR
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
SOSYALİZM NEDİR? Kara dayalı sistemindeki özel mülkiyet yerine ortak mülkiyetin, sermayeyi elinde tutan azınlık kitlenin kendi istekleri doğrultusunda.
SINIF YÖNETİMİ.
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
İktİsadİ ve Hukukİ sİstemler ve polİtİkalar
İktisadın Konusu 1 İktisadın konusu insan davranışlarıdır. Almak, satmak, tüketmek, üretmek vb.
Refah Ekonomisi 1.  Bir toplumda refah artışı olarak etkinlik üzerinde anlaşılmışsa ve tam rekabet koşulları geçerli ise Pareto Etkinlik kendiliğinden.
AİLE ŞİRKETLERİ Yapısı, Sorunlar ve Çözüm Yolları
KÜRESEL TİCARET.
Yurdumuzda Nüfus.
KENTSEL DÖNÜŞÜM YÖNTEMLERİ
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
ÇOCUK HUKUKU’NUN HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ÖZEL HUKUKTA ÇOCUK HAKLARI
DEMOKRATİK VATANDAŞLIK BİLİNCİ
Kırsal sosyoloji ve çalışma alanları-görevleri Prof. Dr
plan modelinin ana öğeleri
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ —Nüfus artışı yüksektir — Genç nüfus fazladır. — Aktif nüfus fazladır.(çalışabilecek nüfus). Çalışma çağındaki nüfustur.
Temel planlama elemanları
PLANLAMADA YOGUNLUK Kent bilimleri terimleri sözlüğüne göre,
KALKINMA EKONOMİSİNİN DOĞUŞU- BUGÜNÜ- GELECEĞİ
GECEKONDU OLGUSU VE GECEKONDU KÜLTÜRÜ
Nüfus : Temel Konular 2025 Yılı Nüfus Tahmini : 8.3 Milyar
Ekonomi Biliminin Doğuş Gerekçesi ; Kıtlık Kanunu Kaynakların;
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kentbilimin Temelleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
12. Hafta Ders İçeriğinin Başlıkları
Sunum transkripti:

Farklı Sistemlerde Kentleşme ve Kentleşme Politikası

Kentleşme ve kent planları farklı ekonomik sistemlere göre değişebilir. Kapitalist ve sosyalist ülkelerin kentleşme biçimleri, (keskin olmamakla birlikte) tipik bazı farklılıklara sahiptir.

Kapitalist Ülkelerde Kentleşme K, üretim araçlarının mülkiyetinin bireylerde olduğu ve kar için üretim yapılan sistem. K’de kentlerin iç yapısında belirgin sınıfsal farklılaşmalar vardır. K toplum özellikleri, K kentlerin de ortak özellikleridir. Toprak, kamunun değil, bireyin iyeliğinde/kentin imarında yüksek gelir grubu belirleyici/toprak ve konut, ticaretin konusu/arsa değerlerinin artışı + karşılanır Yoksul ve yardıma iht. Duy. Yön. Devlet devreye girer.

Gelişmiş ülkelerde bu durum başarılı iken GOÜ de sorunludur. “Bağımlı kentleşme” olgusu ve GÜ kentleri ile GOÜ kentleri arası ilişkiler En uygun kent büyüklüğü için arayış ve çözüm ol. Sunma Devletin kente ve kentleşmeye müdahalesi: kent merk. düzenlenmesi, yoksullara konut sağlanması, ırk ayrımının toplumsal barışı bozcu etk. giderme önlemeleri, yoksul kentlilerin eşit okuma, sağlık hakl. sağlanması

Kentlerde belirgin sınıfsal farklılaşmalar vardır. Kapitalist toplumların özellikleri kentler için de geçerlidir. Toprak mülkiyeti bireylere aittir, kamuya değil. Kentlerin imarında ve planlamasında yüksek gelir kümeleri rol oynar. Toprak ve konut ticarete konudur. Arsa spekülasyonları ile fiyat artışları genellikle olumlu bulunur.

Arsa spekülasyonunun dar gelirli ve yoksul aileleri ezmesini önleyici toplumsal yasalar vardır. Kapitalist ve sanayileşmiş ülkelerde düzenli ve sağlıklı kentleşme için çeşitli önlemler alınmıştır ve bunlar taviz verilmeksizin uygulanır. Planların uygulanmasına önem verilir. Bu durum azgelişmiş ülkelerde yüksek gelir grubunun lehine uygulamalarla bozulur.

Gelişmiş kapitalist ve az gelişmiş kapitalist ülkelerde büyüklük olarak birbirine yakın kentler olsa bile bunların gelişmişlik durumu birbirinden farklıdır. AGÜ kentleşme, “asalak kentler(bağımlı kentleşme)” esasına dayanır. BK, GÜ’nün AGÜ üzerinde sömürücü ticaret kapitalizmine dayalı üstünlük kurmasına paralel olarak, bu ülkelerde büyük iş ve ticaret kentlerinin kurulmasına olan ihtiyaç nedeniyle ortaya çıkmış kentlerdir. Özellikle Latin Amerika’daki kentler, bazı Afrika kentleri, Güneydoğu Asya’daki kentler örneklerdir.

En uygun kent büyüklüğü arayışları yaygındır. KÜ planlama daha çok kentleşmenin sonuçlarına yöneliktir. En uygun kent büyüklüğü arayışları yaygındır. Kentlerin genellikle çok büyümesi olumlu karşılanır. Kapitalist sistemin doğasından kaynaklanan sorunlar, mekanda toplumsal adaletin sağlanması yöntemleriyle giderilmeye çalışılır. Devlet, toplumsal yaşama karışarak,gelir dağılımını düzeltmeye çalışır. Devletin kente karışması daha çok kent merkezlerinin düzenlenmesi, yoksul kesimlere konut sağlanması, ırk ve etnik yapı ayrımı gibi toplumsal huzuru bozucu etkilerin giderilmesi yöntemleri arama, dar gelişlilere eğitim, iş, sağlık, konut ve benzeri hakları sağlama gibi olanaklar yaratmak biçiminde kendini gösterir.

Türkiye

Yunanistan

ABD (New York)

Londra

Sosyalist Ülkelerde Kentleşme Tam bir uygulama birliği yok Üretim araçları ve kent toprakları özel mülkiyet konusu değil Bu nedenle daha yönlendirilebilir bir kentleşme mümkün Semtler arası açık ve keskin bir farklılaşma yok İnsanların en temel kent hizmetleri belli düzeyde karşılanır Toplumsal yapının türdeşliği Gecekondu ve işsizler ordusunun olmayışı Sınıfsız toplum yapısı

Kentleşme, tarihsel gelişmenin ürünü olarak görülür. Feodalite, yoğun nüfuslu kentler, kapitalizm, teknolojik nitelikli kentsel gelişme eleştirilir. Sosyalist toplum özellikleri: kamusal mülkiyet, refahın eşit dağılımı. Sosyalizmde hızlı sanayileşme ve kentleşmenin hızlanması esası Stalin dönemi: sosyalist kent düşüncesi Doğu blokunda sosyalist kent uygulama yöntemlerini arayış

Konut ve kentsel hizmetlerin belirli bir düzeyde karşılanmış olması, toplumsal yapının türdeşliği, gecekondu ve burada yaşayan yoksul kesimlerin olmayışı.

Moskova

Ukrayna

Macaristan (Budapeşte)

Vietnam

Küba