ZÜBEYİR ÜLGER SMMM YENİ VERGİ KANUNLARININ TİCARİ ETKİLERİ VE GELECEĞE BAKIŞ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR
Advertisements

5. BİRİKİMLERİM.
Satış Noktası Yönetimi
ZÜBEYİR ÜLGER SMMM YENİ VERGİ KANUNLARININ
İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
YIL SONU YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER ve HATIRLATMALAR
MİHDİYE ORHAN YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
Amaç Yeni yetişen nesillerde vergi bilincini oluşturmak ve belge alma alışkanlığını kazandırmak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığımızca "Ülkemi Seviyorum.
NAKİT - ÇEK HAREKETLERİ MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
UYGUN AVUKATLIK BÜROSU ŞUBAT 2011 BİLGİ NOTU I Temel Kanunlar Değişti; Henüz Yürürlüğe Girmedi.
GENEL MUHASEBE I HAZIR DEĞERLER
EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YAZ DÖNEMİ DERS SEÇİMİ HAKKINDA AÇIKLAYICI BİLGİLER.
Durum çalışması: birçok sorusu ve az cevabı olan bir kadın girişimci.
19 Temmuz 2005, Ankara TÜBİTAK KAYNAKLARINDAN TRANSFER EDİLEN ÖDENEKLERİ KULLANAN KURULUŞLAR MUHASEBE SİSTEMİ Yrd.Doç.Dr.C.Yiğit ÖZBEK.
“Çarşıda & Restoranda” Shopping for clothes ● At the restaurant talebe U28 
LÜTFEN ŞİFRENİZİ GİRİNİZ
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
2012PARASAL SINIRLAR (1) 5018 Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu (35 inci madde) Parasal Sınırlar ve Oranlar Genel Tebliği a) Yapım işleri.
Bireysel Finansman KREDİ KARTLARI
Ücret Sistemleri ve Verimlilik Dersi Dönem İçi Çalışması
MONOGRAFİ 5:Getiri Ltd. Şir.’nin Haziran 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
KİŞİSEL MAHREMİYET ve TACİZ
Ticari Alacak – Ticari Borç Diğer Alacak – Diğer Borç
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
Getiri A.Ş.’nin Aralık 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız tarihinde.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. İşletme 7/A maliyet.
MuhaseBENİN TEMEL DENKLİĞİ VARLIK – KAYNAK DENGESİ
HESAP KAVRAMI İşleyİŞ ve kurallar A. Vecdi CAN.
BİLGİSAYARLI MUHASEBE
VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
Kasım 2015 VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ 1 OCAK 2016’ DA BAŞLIYOR.
HAZIR DEĞERLER ile MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
N Fun Club Sistemine HOŞGELDİNİZ.
TİCARİ MAL HAREKETLERİ ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
GELİR-GİDER HESAPLARINI KAPATILMASI
MUHASEBE 2 15-STOKLAR ERKAN TOKATLI
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
ERKAN TOKATLI MUHASEBE 2 26-MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR.
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
Tüketici kredisi nedir? Tüketim amacıyla satın alınan mal ve hizmetlerin finansmanını karşılamaya yönelik bir kredi şeklidir. Kredi ; mallarının bugün.
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANI
FİNANS YÖNETİMİ.
KİTAP SATICISI Samet METE İŞ KURALLARI Kitap kaydı oluşturulmalıdır. Her kitabın adı, ISBN kodu, yazarı, türü, yayınevi, basım tarihi, baskı.
Soru: veresiyeli mal alışlarında hangi fatura kullanılır?
Alacak ve Stok Yönetimi
YENİ AF YASASI NE GETİRİYOR. Yasa kapsamı nelerdir?  Haziran.2016 tarihine kadar olan amme borçları yasa konusudur,  2. Tahakkuk eden vergi, vergi.
SMMM SELAHATT İ N Ş AH İ N.  Katma De ğ er Vergisi yani KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödedi.
Bazı Kamu Alacaklarının Yapılandırılması.
İŞLETME DEFTERİ NAZAN PAT
STOKLAR İLGİLİ HESAPLAR
SENETSİZ VE SENETLİ TİCARİ ALACAKLAR
Örnek.
Küçük ve Orta Ölçekli işletmeler için Online Ön Muhasebe Programı YoncaERP ile Stok, Cari, Fatura, Sipariş, Kasa, Banka, Çek Senet takibini yapın
e-Fatura Uygulaması ile Pratik Hayatta Gelen Değişiklikler
Ersin GÖKGÜN / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Oda Sekreteri
II. Duran Varlıklar ( ) Duran varlıklar: işletme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılmak amacıyla edinilmiş, ilke olarak bir yıl ve.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HESAP PLANI.
KDV Katma değer vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler de müşterileri.
MUHASEBE SÜRECİ.
MONOGRAFİ 2 Getiri Ltd. Şir.’nin Şubat 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız.
BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI DERSİ MUHASEBE MODÜLÜ UYGULAMA 2
Sunum transkripti:

ZÜBEYİR ÜLGER SMMM YENİ VERGİ KANUNLARININ TİCARİ ETKİLERİ VE GELECEĞE BAKIŞ

Plan  Giriş  Gelecekte vergi idaresinin takibi  Taslak Vergi Kanunlarından Öngörüler  Elektronik Takip  Sonuç

2020’lerde Mali İdare Böyle mi Takip Edecek Çağrı merkezi müşteri temsilcisi: ‘Bizim Pizzayı aradığınız için teşekkürler, nasıl yardımcı olabilirim?’  Müşteri: ‘Merhaba, bir siparişim olacak…’  Önce ‘çok amaçlı kart’ numaranızı alabilir miyim lütfen?  Tabii, bir dakika lütfen, evet okuyorum. 

 Evet şimdi oldu. Merhaba Sayın Ahmet Bulut, Atatürk Bulvarı No 35/6, tekrar hoş geldiniz. Ev telefonunuz; , işyeri numaranız; , cep numaranız; ve şimdi bizi evden arıyorsunuz…  Evet evden arıyorum. Bütün numaralarımı nereden buldunuz, inanamıyorum!  Biz de ‘Merkezi Bilgi Sistemi’ne bağlıyız efendim…  Tamam tamam… Deniz mahsulleri pizzanızdan sipariş etmek istiyorum.

 Anlıyorum efendim, ama bunun sizin için iyi bir seçim olduğunu düşünmüyorum.  Nasıl yani?  Tahlil sonuçlarınıza göre yüksek tansiyonunuz ve çok yüksek bir kolesterol değerleriniz var. Bu saatte deniz mahsulleri yemeniz doğru olmaz.  Peki, siz ne tavsiye edeceksiniz bakalım, sevgili doktorum?  Neden bizim tamamen organik Akdeniz pizzamızdan yemiyorsunuz, eminim çok seveceksiniz.

 Nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz küçük hanım, sorabilir miyim lütfen?  Geçen hafta şehir kütüphanesinden ‘Akdeniz Mutfağı’ adlı kitabı aldığınızı görüyorum. Ayrıca Amazon’dan da iki tane Akdeniz yemekleri ile ilgili kitap siparişiniz var. Emin olun bu pizzamız tam size göre!  Tamam tamam pes. Bir şey sormayacağım artık. Bana lütfen Akdeniz pizzanızdan üç adet aile boyu yollar mısınız lütfen? Bir de hesap ne tutuyor öğrenebilir miyim?

 Evet Ahmet bey, sekiz kişilik aileniz için siparişiniz uygundur. Borcunuz da 450 bin lira.  Peki, tamam. Kredi kartıyla ödemek istiyorum.  Sanırım bu imkansız Ahmet bey. Çünkü kredi kart limitinizi aşmış bulunuyorsunuz. Geçen ekimden beri bankaya borcunuz olan ,00 TL’yi de ödememiş durumdasınız. Bu durumda en uygun ödeme şekli nakit gözüküyor.  Peki, o zaman hemen gidip köşedeki ATM’den para çekmem gerekiyor, arkadaşınız gelmeden hallederim.

 Korkarım bu da mümkün değil Ahmet bey çünkü günlük para çekim limitinizi aşmış durumdasınız.  Tamam ama siz karışmayın artık pizzaları gönderin yeter. Paranızı da hazırlayacağım merak etmeyin. Bu arada, ne kadar sürede gelecek siparişim acaba?  Kırk beş dakika efendim. Ancak ‘bu çok uzun, bu kadar bekleyemem’ diyorsanız kendi motosikletinizle de gelip alabilirsiniz.  Ne dediniz?

 Merkezi Bilgi Sistemine göre kayıt numarası olan bir motora sahipsiniz de…  ????  Başka bir isteğiniz var mı?  Hayır yok. İlanınızda belirttiğiniz gibi üç de Coca-Cola yollayacaksınız değil mi?

 Aslında öyle ama raporlara bakılırsa aynı zamanda diyabet hastası olduğunuzu anlıyorum.  Ben senin…  Lütfen konuşmanıza dikkat edin Ahmet bey. Başkasına hakaretten dört ay önce başınızın derde girdiğini ve tutuklandığınızı biliyorum.  …  Müşteri artık yanıt veremez, çünkü bayılmıştır…”

Yeni Türk Ticaret Kanunu tarihli resmi gazete yayımlandı ve tarihinde uygulanmaya başlanacaktır. Yeni Türk Borçlar Kanunu tarihli resmi gazetede yayımlandı ve tarihinde uygulanmaya başlanacaktır. Vergi usul kanunu taslağı halen üzerinde çalışılmakta ve Yeni TTK uygulamasından önce yasalaşması beklenmektedir. Gelir Vergisi kanunu yenilenmekte ve en kısa zamanda yürürlüğe konulacaktır.

Yeni Vergi Yasalarının Olası Etkileri  Yasa koyucu artık malı takip etmeyi 2. Plana itmektedir.  Para ve giderlerin öncelikli takibine başlanmıştır.  TC Vergi numarası ile kişiler,vergi numarası ile kurumlar elektronik takip altındadır.  Nereden buldun veya Kaynağı nedir sorularının alt yapısı hazırlanmaktadır.  Elektronik sistem ile e-haciz, e-fatura, e-defter vb. uygulamalar hızla yasalaşmakta ve tüm hareketler elektronik sistem ile takip edilmektedir.

Teknoloji nimet mi? Külfet mi? Teknoloji nimet mi? Külfet mi?  KDV iade işlemlerinde mal veya hizmet aldığınız firmalar kademe kademe kontrole tabi tutulmaktadır.  Form Ba-Bs Bildirimleri ile çapraz kontroller yapılmaktadır.  Elektronik sisteme yıl sonu mizanların gönderilmesi ile otokontroller yapılmaktadır.  TC numarasından vergi mükellefi olunmadan yapılan gayrimenkul ve oto alış satışları yapanlar takip edilmektedir.  Banka hesaplarındaki yıllık hareketlerin belirlenen kotaların üzerine çıkanlar takip edilmektedir.  Yurt dışı giriş ve çıkışlar ile kredi kartı harcamaları takip edilmektedir.

Tüm bu elektronik takiplerden dolayı vergi ve cezalara muhatap kalınmaması için; Kayıtdışı çalışmalar yapılmamalıdır. Kayıtdışı çalışmalar yapılmamalıdır. Değer artış kazançları, kira gelirleri beyan edilmelidir. Değer artış kazançları, kira gelirleri beyan edilmelidir. Şirket ortaklarına ait özel banka hesaplarındaki hareketlerin sorgulanacağı unutulmamalıdır. Şirket ortaklarına ait özel banka hesaplarındaki hareketlerin sorgulanacağı unutulmamalıdır. Şirketten borç para veya kefalet alınmamalı, alınmış olanlar adatlandırılarak tasfiye edilmelidir. Şirketten borç para veya kefalet alınmamalı, alınmış olanlar adatlandırılarak tasfiye edilmelidir.

Şirket ortakları şirkete sürekli borç vermemeleri, borç alacak ilişkisinin varlığında ise kaynağının izahının mümkün olması. Şirket ortakları şirkete sürekli borç vermemeleri, borç alacak ilişkisinin varlığında ise kaynağının izahının mümkün olması. Mal ve hizmet alımlarında, faturanın satıcıya ait olup olmadığının irdelenmesi. Mal ve hizmet alımlarında, faturanın satıcıya ait olup olmadığının irdelenmesi. İşlem tesislerinden sonra değil, işleme başlamadan önce Mali Müşavirinizden- Yeminli Mali Müşavirinizden ve Hukuk Danışmanınızdan görüş almanız. İşlem tesislerinden sonra değil, işleme başlamadan önce Mali Müşavirinizden- Yeminli Mali Müşavirinizden ve Hukuk Danışmanınızdan görüş almanız.