27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, 20051 Niyet Belirlemek Nereye gideceğine karar vermemiş bir kaptan için hiçbir rüzgar elverişli değildir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mütekaip Görüşme (Follow Up)
Advertisements

Uzlaşma yoluyla sorun çözmek!
Sınav ve Test Tekniği Her işin bir tekniği vardır.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet OKUTAN
Öğrenme Öğrenme, bu anlamda kendi öğrendiği bilgilerin yükü altında ezilmeyen, öğrendiklerinin egemenliği altında savrulmayan, öğrendiklerini yorumlayabilen,
May 15, 07 © Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH, 2007® 1 Her fazladan söz, bir diğerini bozar!
MANTIK Mantığın Konusu.
BİR ÖYKÜMÜZ VAR.
Tıklayınız lütfen Tüm çağların tüm büyük adamlarının en büyük müşterek sırları, bilinç altları ile iletişim kurabilmeleri ve bu güçlerini kullanabilmeleri.
? ? ? Bugünlerde şu soruları kendinize soruyor musunuz?
“Sınav Başarısı İçin” tüyolar TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?
“Gizli İletişim” Zekeriya Erkin Ağ Güvenliği Prof. Dr. Bülent Örencik
İLETİŞİM BECERİLERİ SEMİNERİ
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
Kendimizi evlenince, bir bebek sahibi olunca, sonra bir tane daha olunca yaşamın daha güzel olacağına inandırmışızdır. Sonra çocuklarımızın yeterince yetişkin.
Bu India’dan gelen TANTRA.
May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®1 Disiplin (aile içinde)
Güvenlikçiden YK Bşk.na Bir kuruluşta en alttan en üste bilgi katma değeri yaratma örnekleri.. Sayfa ve satırları lütfen enter tuşuyla ilerletiniz..
ETKİN İLETİŞİM BECERİLERİ GELİŞTİRME
Tavşanın yarış hikayesi
İngilizceden çeviri : Orkideler İngilizceden çeviri : Müzik: Autumn Rose.
Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Askıya Alınmış Yargılarla İletişim=Etkileşim Zamanimizin neredeyse %90’ini kaplayan “iletisim”in en iyimser.
İnceler Atatürk İlköğretim Okulu
30-Tem-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Niçin zor öğreniyoruz? Madem hepimiz –doğuştan- birer öğrenme uzmanıyız o halde niçin zor öğreniyoruz?
HALKALI GÜNEŞ ORTA OKULU
SINAV KAYGISI REHBER ÖĞRETMEN Senem ARIK.
March 2, 07 © Copyright M.Tınaz Titiz, Herkes İçin Bir Anahtar Kavram: “ Yaşam Alanı”
29 Kasım Direktifin Uygulanması Macaristan’da Kamu Gözetimi Katalin Fekete Başkan Yardımcısı Macaristan Denetçiler Odası.
Selçuk Üniversitesi Müh. Mim. Fak. Endüstri Mühendisliği Bölümü
KONU CÜMLEDE ANLAM.
© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri®, Herkes İçin Bir Anahtar Kavram: “ Yaşam Alanı”
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …. Çocuklarımızı çok severken kişisel isteklerimizin, beklentilerimizin onlar için belki de aşırı bir yük olacağını.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ.
Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
YETİŞKİN EĞİTİMİ (ANDROGOJİ)
ÖNYARGI Hazırlayan : F.Büşra ÖZGÜN Değerler Eğitimi Merkezi.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
STRATEJİK PLANLAMA.
DEĞERLER EĞİTİMİ DÜRÜSTLÜK.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
İnsan öğrendiklerini çok çabuk unutur!
1 SINAV KAYGISI Fahrettin DEMİR Kurumsal ve Kişisel Gelişim Danışmanı Tel :
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
SINAV KAYGISI.
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV ANI STRATEJİLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA VE HEDEF BELİRLEME
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.
Verimli Ders Çalışma Teknikleri MEHMET EKİCİ
Mentör Öğretmenlik.
Hayalden Gerçeğe: Mükemmel Bir Gelecek İçin;
Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri 1 VERİMLİ ÇALIŞMA TEKNİKLERİ Hazırlayan ve sunan : Uzm.Psk.Dan. Yusuf URHAN.
Sınav Kaygınızı Azaltın
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
n Düzey: n Düzey: Lise 1. Sınıf öğrencileri n Genel Hedef: n Genel Hedef: Karar verme becerisini geliştirmelerini sağlayabilme. n Oturum Sayısı: n Oturum.
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
Yanal düşünme Yanal düşünme, problemleri endirekt ve yaratıcı yaklaşımla, hemen belirmeyen ve geleneksel adım adım mantıkla elde edilemeyen gerekçe kullanarak.
1 2 NİÇİN BU SEMİNER... ACABA NELER ANLATILACAK “En İyi Tamir Bakımdır.”
Üretim, Tüketim ve Karar Verme: Ekonomi BÖLÜM 9 EKONOMİ OKURYAZARLIĞI Küçük çocuklar, her gün karşılaştıkları için ekonomik kavramların farkındadır.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Hazırlayan: Psikolojik Danışman Gamze UĞUR.
Yönetim Nedir? Yönetim, toplumsal gereksinmelerin bir bölümünü karşılamak üzere kurulan bir örgütte, örgütün varlık nedeni olan amaçlarını gerçekleştirecek.
Güven kavramı; bir kişinin başka birinin ifadelerinden, davranış tarzından ve aldığı kararlardan emin olması ve buna göre kendi davranışlarını sergilemesi.
GENEL İŞLETME İŞLETMENİN AMAÇLARI
Sınav Nedir ? Sınav bir değerlendirme sürecidir Öğrenilen bilgi ve becerilerin düzeyini belirlemek için yapılan ölçme sistemi değerlendirme Sınavın amacı,
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
Bu India’dan gelen TANTRA.
Bölüm 5 İLETİŞİM VE EĞİTİM
Sunum transkripti:

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Niyet Belirlemek Nereye gideceğine karar vermemiş bir kaptan için hiçbir rüzgar elverişli değildir.

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Önce birkaç kavramı ortaklayalım Misyon, öz-niyet, mission, core-purpose: süregiden temel varlık nedeni Amaç, gaye, erek, hedef, goal, objective, target: gerçekleştirilmek istenen yakın beklenti Ülkü, vizyon, vision, Big hairy and audacious goal- BHAG: gerçekleştirilmek istenen uzak beklenti

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Derinlerde ve güçlü etki Derindeki güçlü niyet, çeşitli zaman uzaklıklarındaki tüm karar, eylem, tutum ve davranışları etkileyebiliyorsa buna öz-niyet denilmeli.

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Tam bir pusula Öz-niyet, her sorun, her seçenekli durum karşısında ne yapılması gerektiğinin yönünü gösterir.

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Genelde herkesin özelde ise gençlerin en önemli gereksinimleri, çeşitli durumlarda yön gösterebilecek bir şeye sahip olmanın ne denli yaşamsal olduğunu farketmektir. Aksi halde bir ömür niyetsiz, amaçsız, ülküsüz olarak sürebilir ve de sonunda bitebilir.

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Derinlerde bir öz-niyet edinen bir kişi için yaşam birdenbire bir anlam kazanır. Tüm çabaları, aynı bir hedefe yönelmiş oklar gibi birbirini destekler, aynı noktanın delinmesine katkıda bulunur. Bu niyete katkıda bulunmayacak olanlardan ise ya vazgeçer ya da isteksizleşir.

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Bir kişi, vücudunu fiziksel olarak geliştirmeyi bir öz- niyet olarak benimsemiş olsun. (Böyle bir öz-niyet size pek de anlamlı gelmeyebilir, ama örnek örnektir) Basit bir örnek

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Yürümeyi, çok hareket etmeyi tercih eder, Boş zamanlarında daima egzersiz salonlarındadır, Arkadaşlarını benzer ilgi alanından seçer, Okuduğu, izlediği bu amaca yöneliktir, Öğrenmek istediği konuların başında bedeni gelir ve her şey tek yöne doğru! Sonuç baştan belli değil mi? Tüm oklar aynı hedefe

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Siz böylesine güçlü bir öz-niyet sahibi olmak istemez misiniz? Belki “benim zaten var!” diyorsunuz. Ya da niyetinizin gücünden pek emin değilsiniz. İşte bunun için bir asit-testi.. Peki ya siz!

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, “Karar ve eylemlerime yön veren dürtü....dir” şeklinde bir açıklamayla başlayınız.. «Bu niçin önemlidir?» sorusunu cevaplayıp, cevabı için de «bu niçin önemlidir?» sorusunu yineleyin. Bunu 5 kereye kadar tekrarlayın..! Nihai yanıtınız, öz-niyetiniz için iyi bir aday olabilir. Ama 5nci niçin’in sonunda halâ net ve anlamlı bir noktaya varamadınız ise öz-niyetinizi gözden geçirmelisiniz. Asit testinin 5 “niçin”i

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, “Karar ve eylemlerime yön veren niyet, mesleğinde başarılı bir insan olmaktır”.. 1. “Çünkü bu, başarının mutluluk da getireceğine inandığım için önemlidir.” Peki bu niçin önemlidir? 2. “Çünkü mutlu olursam sorunlarla karşılaşmam!” Peki bu niçin önemlidir? Örnek “karar ve eylemlerime yön veren niyet, dir” yanıtı ve 5 “niçin önemlidir”!

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, “Çünkü sorunlar enerji emer, diğer anlamlı işleri engeller.” Bu niçin önemli? 4. “İnsan kendisi ve çevresi için yararlı işler yaparsa bu anlamlı sayılır; bunun için de gerekli enerji heba edilmemelidir” Bu son ifade bir öz-niyet olabilecek kadar nettir ve -bunu benimseyen kişi için- anlamlı olabilir. Devam..

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Bir diğer örnek: “Tüm karar ve eylemlerime yön veren niyet, anlamadığım hiçbir şeyi yapmamaktır ” yanıtı ve 5 “niçin önemlidir”! 1. “Çünkü böylece tüm karar ve eylemlerimi bilerek, kendi kontrolum altında verir ve yaparım.” Bu niçin önemli?

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, “Çünkü böylece, bunların gerçekleşebilmesi için tüm enerji ve inancımı o karar ve eylemlerin arkasına koyarım; bu durumda gerçekleşme ihtimalleri artar.”

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, O halde, “anlamadığım şeyleri yapmayarak tasarruf ettiğim enerji ve inancımı, anlayarak yaptığım eylemlerimin arkasına koyarak onların gerçekleşme ihtimalleri artırmak” ifadesi iyi bir öz-niyet olabilir. Böylece 2 soruda sağlam, net ve anlamlı gerekçelere vardık.

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Her öz-niyet ona sahip olan için anlamlıdır Öz-niyetler birer tutkudur ve tutkular onlara sahip olanlar için önemli ve değerlidir ve de eleştirilemez. Bir öz-niyet sadece, tüm eylem ve kararlara yön verip vermemesi -etki alanı- açısından eleştirilebilir.

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Peki ya siz de kuşkuluysanız! Asit testi, yön-gösterici bir öz-niyetiniz olduğu konusunda olumsuz sonuç vermiş olabilir ya da en azından kuşkulusunuz. Ama bundan hemen emin olmayın. Belki vardır fakat iyi ifade edemediniz.

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Lütfen şu 2 soruyu tekrar düşünün! 1. Neyi -derinden derine- hep arzuluyorsunuz? 2. Bir şeyler yaparken zihninizin bir köşesinde “ona da yarasın” diye düşündüğünüz bir şey var mı? Bunlara olumlu cevap verebiliyorsanız sormaya devam; aksi halde yön- gösterici bir öz-niyetiniz yok demektir.

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Peki bu durumda nasıl hareket etmeliyiz? Şu 6 adımlı yöntemle var olan fakat ortaya çıkaramadığınız ya da pek yön-gösterici nitelikte olmayan öz- niyetinizi belirleyebilirsiniz: Adım 1- Ters bir üçgen biçimindeki “niyetler üçgeni”nizi çizin. çok somut niyetler çok soyut öz-niyet biraz somut biraz soyut

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Adım 2 “Gündelik yaşamı oluşturan çeşitli kesitlerde somut olarak neleri gözetiyorum?” sorusunu kendinize sorup cevaplamaya çalışın. Örneğin... “bir kenarda para bulundurmak” sağlık “sorunlarını ertelememek” “dinlenmeye önem vermek” Yabancı dili ana dil gibi bilmek Ağ sistemler oluşturmak

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Adım 3 Bu noktalar arasında ortaklıklar arayınız. Ortak olmayanları zorlamanın yollarını bulunuz. “bir kenarda para bulundurmak” sağlık “sorunlarını ertelememek” “dinlenmeye önem vermek” sağlığım her yönüyle önemli Sağlık kendim ve toplum için çok önemlidir Yabancı dili ana dil gibi bilmek Ağ sistemler oluşturmak Sağlık konusunda ağlar kurmak Yabancılarla sağlık ağları kurmak Yabancılarla sağlık ağları kurarak katma değer yaratmak Toplum için katma değer üretmek Daha derindeki bir niyet (bkz. slide 24)

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Adım 4 Niyet üçgeninizin tabanındaki somut niyetlerden başlayarak, niyetleriniz arasında ortaklıklar araya araya en alta yani öz-niyet noktasına doğru ilerleyin.

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Adım 5 Ortak noktalar altında buluşan niyetlerinizle birleşemeyen niyetleri kısmen veya bütünüyle değiştirin. Örneğin: “Bir dili bir yabancı kadar iyi bilmek” niyetinizi şöyle değiştirebilirsiniz: “yabancı dili şu düzeyde bilmek: 1)makul hızda konuşulanların, anlaşılmayan kısımlarının anlamlarını tamamlayabilecek, 2)sözel olarak, ifade etmek istediklerinizin, size tekrar sorulmadan anlaşılabileceği, 3)yazılı olarak, kendini daha yüksek hız ve yeterlikte ifade edebilecek ”

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Birleşik 3 niyetle 4. niyeti birleştiren daha soyut bir niyet! “Sağlık ağları yoluyla toplumsal katma değer yaratmak” (bundan kendim de yararlanırım!)

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Adım 6 İlk 5 adımdaki çabalara karşın boşta kalabilecek niyetleri tekrar gözden geçirerek, ya bütünleştirmek ya da onlara para, zaman, enerji gibi kaynaklarımızı harcamaktan vazgeçmek

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Adım 6 (devam) Örneğin: bir kenarda para bulundurma konusunu bir takıntı (cimrilik) haline getirmem, yabancı dil konusunda nelere önem verip nelerin üzerinde durmamam gerektiğini anlarım, ağ konusunu çok iyi öğrenmem gerektiğini anlar ona göre davranırım.

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Her niyet anlamlı olabilir, birisi hariç: öz- niyetini netleştirmeme niyeti!

27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Teşekkür ederiz