Gıda Mühendisliği Bölümü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
Advertisements

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI (SİSTEMATİK=TAKSONOMİ)
ANALİZİ Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi
Mikroplar Nelerdir?.
Mikro-organizmalar nelerdir?
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI (SİSTEMATİK)
MİKOTOKSİNLER Prof Dr Nuri KİRAZ.
KIZILCAHAMAM DEVLET HATANESİ
Yeni Test Teknikleri Sabiha Odabaşı Çimer.
Gıda Mühendisliği Bölümü
Filum PORIFERA (süngerler) Kambriyen - Güncel.
hazırlayanlar Ece ÇINAR 5-L 1572 Nisa Nur GÜNEŞ 5-L 1716
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Tüm canlılar hücrelerden oluşur.
CANLILAR 1.Bakteriler 2.protista 3. Mantarlar 4. Bitkiler 5. Hayvanlar.
BAKTERİ VE ARKEA ALEMİ Konu süresi: 2 Ders saati.
MANTARLAR.
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
İnsan Sağlığına Etki Eden Etmenler Nelerdir?
Gıda Mühendisliği Bölümü
CANLILAR ALEMİ VİRÜSLER PROKARYOT CANLILAR ÖKARYOT MAVİ-YEŞİL ALGLER
Gıda Mühendisliği Bölümü
Gıda Mühendisliği Bölümü
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
BESİN ZİNCİRİ ve BESİN PİRAMİDİ
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
TOPRAK CANLILARI VE TOPRAK KALİTESİNDEKİ ROLÜ
Gıda Mühendisliği Bölümü
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
Gıda Mühendisliği Bölümü
BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
Çevremiz neden kirlenir?
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve İnsana Etkileri.
BÖLÜM 22 ATIKSU MİKROBİYOLOJİSİ. BÖLÜM 22 ATIKSU MİKROBİYOLOJİSİ.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
HÜCRE A)BİTKİ HÜCRESİ. B)HAYVAN HÜCRESİ 1.BAKTERİLER Bakteriler.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 06; Koliformlar; TAMB; Staph.
biyoteknoloji ve önemi
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
ADLAR (İSİMLER).
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
MİKROORGANİZMALAR VE SAĞLIĞIMIZ
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI ve ÇEŞİTLİLİĞİ
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
Dersin Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ercan TURAL
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
TET AR-GE PROJE PAZARI PROJEBAHARI5
CANLILAR HAYVANLAR türüdür türüdür BİTKİLER e ayrılır e ayrılır
RESTRİKSİYON ENDONÜKLEAZLAR
ADLAR (İSİMLER).
Mikrobiyolojinin Tarihçesi ve Gelişimi
SINIFLANDIRMA BİLGİSİ
Bitkilerde Kemotaksonomi
Endüstri Taşlanmış jean’ların üretiminde GM organizmaların kullanımı
BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin.
Biyoloji tarihi Dr. N Oya San Keskin.
Konular ve dersler.  Yaşam Bilimi Biyoloji  Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji : TAMAM  Bilim ve bilimsel bilginin özellikleri  Biyolojinin tarihsel.
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM.
Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara.
Sunum transkripti:

Gıda Mühendisliği Bölümü GDM203 Genel Mikrobiyoloji Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü 2014/ 15 Güz Dönemi Ders notu 01

Genel Bilgilendirme 01 Ders notları basılı çıktı ve/ veya elektronik ortamda makul sürede öğrencilere aktarılacaktır. Derste yoklama alınmayacaktır, uygulamada yoklama alınacaktır. Uygulama devamı %80’dir. Vize tarihi belirli değildir, ders ve uygulama programı vize tarihine göre değişecektir. [A] ve [B] sınıfı uygulama programı 15 günde 1 olarak yürütülecektir. Bu, ders ve uygulama programı için taslaktır. Üretim izni olanlara var

2014/ 15 Güz Yarıyılı GDM 203 GENEL MİKROBİYOLOJİ UYGULAMA Ders A1 A2 B1 B2 01 17.09.2014 02 24.09.2014 03 01.10.2014 08.10.2014 04 15.10.2014 22.10.2014 05 29.10.2014 05.11.2014 06 12.11.2014 19.11.2014 07 26.11.2014 03.12.2014 08 10.12.2014 17.12.2014

Mikroorganizmalar (01) Küçüktür, gözle görülemez, Farklı çoğalma şekilleri vardır, Bakteri hücre yapıları farklıdır, Farklı beslenme örnekleri vardır, Bu aşamada diğer canlılardan önemli farklılıkları yoktur. İnek için %89,7; koyun keçi için %10'dan fazla değerleri de var. 10 işçiden fazla büyük elektrik

Mikroorganizmalar (02) Yararları: -Gıda Üretimi (yoğurt, boza, alkollü içecekler vb.) -Endüstriyel Ürünlerin Üretimi (alkol, aseton vb.) -Biyolojik Atık Su Arıtımı -Biyogaz Üretimi -Maden Yataklarının Islahı -Biyolojik Gübre Üretimi -Tarımsal Savaş İlaçları (Biyoinsektisit) Üretimi -Doğada C, N, P, S Döngüleri -Genetik Çalışmalar    Biyolojik    Silah    Üretimi   

Mikroorganizmalar (03) Zararları: -İnsanları, hayvanları, bitkileri hastalandırır. -Hastalığın ilerlemiş şekli ölümdür. -Bitki ve hayvanlarda hastalık ve ölüm, ekonomik kayıp olarak değerlendirilir. -Kapitalist ekonomide insanların hastalanması (iş gücü kaybı) ve ölüm (sigorta giderleri) de ekonomik kayıp olarak değerlendirilmektedir.

Sınıflandırma (01) Önce 2 âlem (bitkiler ve hayvanlar), sonra 3 âlem (bitkiler, hayvanlar ve protista), bugün 5 âlem sistemi geçerlidir. Virüslerin bu sınıflandırmada yeri yoktur. Ayrı bir grup olarak değerlendirilir. -Monera (bakteriler ve siyanobakterler). Günümüzde Eubacteria ve Archae olarak 2 grupta incelenir -Protista (Protophyta, Protomycota, Protozoa) -Fungi (maya, küf, şapkalı mantarlar) -Plantae -Animalia Sayım tartışma

Sınıflandırma (02) Carl Linnaeus (1707-1778) tarafından geliştirilen sistem bugün de kullanılıyor. Buna göre her canlı türü 2 kelimeden oluşan cins ve tür adı ile tanımlanır. Benzer türler, aynı cins altında; benzer cinsler, aynı familya altında; benzer familyalar, aynı takım altında; benzer takımlar, aynı sınıf altında; benzer sınıflar, aynı şube altında ve benzer şubeler, aynı âlem altında toplanır.

Adlandırma (01) Adlandırmada yaygın kullanılan sistemde cins ismi büyük harfle, tür ismi küçük harf ile ve tümü italik olarak yazılır. Cins ve tür isimlerinin büyük çoğunluğu Latincedir ve cins ve tür isminden mikroorganizma hakkında bilgi alınabilir. Örneğin Streptococcus thermophilus, zincir şeklinde (Strepto), yuvarlak (coccus), sıcağa (thermo) dayanıklı (philus).

Adlandırma (02) Bazen bu mikroorganizmayı bulan kişinin adı verilir; Escherichia coli; Theodor von Escherich tarafından izole edilmiştir. İlk kez Daniel Elmer Salmon tarafından izole edilen bakteri Salmonella olarak adlandırılmıştır. Cronobacter sakazakii ise adını her çocuğunu doğar doğmaz yutan Yunan mitolojisi titanı Cronos ve Japon mikrobiyologu Riichi Sakazaki'den alır.

Adlandırma (03) Salmonella cinsinde adlandırma farklıdır ve türler değil serotipler önemlidir. Buna göre bakterinin tam adı Salmonella enterica serotype enteritidis iken kısaca Salmonella Enteritidis olarak yazılır. Burada Enteritidis büyük harfle başlar italik yazı kullanılmaz. Bunun nedeni tür olmadığının ifadesidir. Adlandırmada kullanılan bir diğer kural familya isminin sonuna …aceae (örneğin Enterobacteriaceae), takım sonuna …ales (örneğin Enterobacteriales) son eklerinin yazılmasıdır. Funguslarda sınıf isminin sonuna …mycetes (örneğin Deuteromycetes) ve şube isminin sonuna …mycota (örneğin Amastigomycota ) son ekleri yazılır.