Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİKROORGANİZMALAR VE SAĞLIĞIMIZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİKROORGANİZMALAR VE SAĞLIĞIMIZ"— Sunum transkripti:

1 MİKROORGANİZMALAR VE SAĞLIĞIMIZ
JALE YÜKSEL/ HASAN BAYSAL/ İLKNUR TURAN / BÖLÜM:OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ

2 NEDEN MİKROORGANİZMALAR?
Yaşamımızda önemli roller üstlenirler. Hastalık ve ekonomik kayıplara yol açarlar. Faydalı ve zararlı amaçlar içinde kullanılabilir.

3 Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardır.
MİKROORGANİZMA NEDİR? Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardır. Ancak mikroskopla görülebilir. Mikroorganizmalarda büyür, çoğalır ve ölür. Bitki ve hayvanlarda da olduğu gibi mikroorganizmalarında çeşitleri vardır.

4 MİKROORGANİZMA ÇEŞİTLERİ
Virüsler Bakteri Parazit Mantar Maya Küf Virüs Alg protozoa

5 MİKRORGANİZMALAR NASIL YAŞARLAR?
Çeşitli kaynaklardan beslenirler. Yaşamak için suya ihtiyaç duyarlar. Büyük kısmı yaşamak için havaya ihtiyaç duyar. Belli sıcaklıkta yaşar ve ürerler. Bazı maddelere karşı duyarlıdırlar. Hareketsiz veya çok az hareketlidirler.

6 NEREDE BULUNURLAR? Her yerde bulunurlar. Dışkı Atık ve artıklar
Canlılar Toprak Su Hava

7 VİRÜSLER Mikroorganizmalar içinde en küçük boyuta sahiptir.Yaşamak için mutlaka Konakçı bir organizmaya ihtiyaç duyarlar.Pek çoğu bulaşıcı ve öldürücü hastalıklara sebep olur.

8 Bazı virüsler ısıya ve soğuğa oldukça dayanıklıdır
Bazı virüsler ısıya ve soğuğa oldukça dayanıklıdır.Gıdalara bulaştıklarında çoğalmazlar ancak gıda virüsün bir yerden başka bir yere taşınmasına aracı olabilir.Gıdalar yoluyla canlı organizmaya bulaştığında çabucak çoğalırlar ve hastalığa sebep olurlar.

9 BAKTERİLER Çekirdeklerinin ve organellerinin etrafında zar olmadığı için belirgin bir çekirdekleri yoktur. Hastalık yapan ve yapmayan çeşitleri vardır adet bakteri bir araya geldiğinde bir toplu iğne başını ancak oluşturabilmektedir. Büyümeleri için nemli yada ıslak koşullara ihtiyaç duyarlar. Bazıları peynir yoğurt turşu gibi gıdaların yapımında kullanılır.

10 PARAZİTLER Yaşamak için canlı bir konakçıya ihtiyaç duyan ve konakçıdan beslenerek hayatını devam ettiren organizmalardır. Yerleştikleri canlının besinlerine ortak olarak, o canlının güçsüz ve besinsiz kalmasına sebep olurlar.

11 MANTARLAR Mantarlar spor adı verilen üreme hücreleriyle de üreyebildikleri gibi bölünme ve tomurcuklanma ile de çoğalırlar.Karanlık ve nemli yerlerde yaşarlar.ölü bitki ve hayvan kalıntılarının çürütülerek toprağa karışmasını sağlamaları mantarların azot döngüsünde yer almalarının nedenidir.

12

13 Virüslerin neden olduğu hastalıklar Çocuk felci Nezle Kızamıkçık
Kabakulak Uçuk AİDS Grip kuduz Bakterilerin neden olduğu hastalıklar Verem Difteri Tetanos Beta hemolitik Boğmaca Kolera Zatürree Bir hücreli hayvanların neden olduğu hastalıklar Amipli dizanteri Sıtma Uyku hastalığı Trahom

14 ETKİNLİK Deneyin adı: Sim deneyi Deneyin amacı: El temizliğinin önemi
Malzemeler: Sim, sabun, el kremi, kağıt havlu, ıslak mendil,su Kazanımlar: Su ve sabunun el temizliğindeki önemi kavratılmış olunur.

15 DENEYİNYAPILIŞI Çocuklara öncelikle el temizliğinin önemi anlatılır. Elimizdeki mikropları göremediğimizden mikropları mikroskop yardımı ile görebileceğimizden bahsedilir. İlk olarak çocukların ellerine krem sürülür. Daha sonra simleri mikrop olarak düşündüğümüzden bahsedilir ve ellerine dökülür. Çocuklardan ellerini temizlemeleri istenir. Kağıt havlu verilir. Kağıt havlunun mikropları temizlemediği gözlenir. Islak mendil dağıtılır ve ellerinin temizlenmesi istenir. Islak mendilinde elleri tam temizlemediği gözlenir. Sonra su ile yıkamaları istenir ve su ile yıkanan ellerinde yeterli temizlenmediği gözlenir. Ne ile mikropları temizleyeceğiz diye sorulur. Ve en son olarak bol su ve sabun ile ellerimizi yıkayalım denir. Yıkandıktan sonra bütün simlerin gittiği gözlenir.

16 ETKİNLİK Deneyin adı:Karabiber deneyi
Deneyin amacı:El temizliğinin önemi Malzemeler:Su,kap,karabiber,sıvı sabun Kazanımlar:Su ve sabunun el temizliğindeki önemi kavratılmış olur.

17 DENEYİN YAPILIŞI Bir kaba su konulur daha sonra suyun içine bir miktar karabiber eklenir.çocuklardan önce ellerinde sabun olmadan kaptaki karabiberli suya parmağını batırması istenir ve suyun içinde hiçbir değişiklik olmadığı gözlenir.Daha sonra çocuğun parmağına sıvı sabun damlatılarak kaptaki karışıma parmağı sokması istenir ve sonucunda karabiberlerin hepsinin sabunlu sudan kaçıştığı gözlenir.Sonuç olarak çocuklara mikropların sabunu hiç sevmediği ve sabunla güzelce yıkanan eller sonrası mikropların ellerimizden kaçtıklarının önemi vurgulanır.

18 TEŞEKÜRLER


"MİKROORGANİZMALAR VE SAĞLIĞIMIZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları