Edebiyatımızdaki İlkler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ŞEMSEDDİN SAMİ.
Advertisements

TANZİMAT DÖNEMİ EDEBİYATI ( )
AKIN DOĞAN
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
NAMIK KEMAL ( ).
HABER YAZILARI.
TANZİMAT EDEBİYATI ( )
Türklerin tarih içinde karşılaştıkları üç farklı medeniyetin son halkası Batı medeniyetidir.
TANZİMAT EDEBİYATI.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI (EDEBİYAT-I CEDİDE)
TANZİMAT EDEBİYATI.
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Tarafından yayınlanmaktadır.
Zeynep Lal Kırmızyeşil 11C
TANZİMAT EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ
TANZİMAT EDEBİYATI 3 Kasım 1839’da ilan edilen Tanzimat Fermanı ile hem siyasi hem de edebiyat yaşamımızda yeni bir dönem başlamıştır. Tanzimat hareketi.
ŞİNASİ ( ) 1860'dan sonra gelişen edebiyatımız ise bütün istikametlerde Şinasi'nin başlattığı yollardan yürümüştür.
Öykü ( Hikaye ).
İBRAHİM ŞİNASİ
TÜRK EDEBİYATINDA ROMAN
KIZILCAHAMAM ANADOLU LİSESİ
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Meşrutiyet (1908) ten sonra memlekette başlayan ve o devirde “Türkçülük” adı verilen milliyet hareketi, “edebiyatta milli kaynaklara.
TANZİMAT EDEBİYATI ( ) Tanzimat ve ondan sonra gelen yeniliklerle edebi ve fikir hayatımız, Batı ile tanıştı yılında Tercüman-ı Ahval gazetesi.
BATI ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
9. Sınıf Türk Edebiyatı MART Manzum Hikaye.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
NAMIK KEMAL HAYATI VE ESERLERİ
Döneme adını veren Tanzimat Fermanı’nın 1839 da ilan edilmesine rağmen Tanzimat Edebiyatı neden 1860 yılında başlar ??
TANZİMAT EDEBİYATI
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Şinasi Şair Evlenmesi.
Performans Ödevi Ders : Dil ve Anlatım Konu : Makale (Makale Nedir?Makale Çeşitleri Nelerdir ? Makalenin Özellikleri) Öğrenci Bilgileri İsim: Burak.
Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatının Dönemleri ( )
Ahmet Şuayip’ in Biyografisi
TANZİMAT EDEBİYATI ( ) FETHİYE MEHMET ERDOĞAN ANADOLU LİSESİ MÜCAHİD SERÇEK TÜRK ED. ÖĞRT.
EDEBİYATIMIZDA İLKLER
HABER YAZILARI.
ÖNCÜ GAZETELER Takvim-i Vakayi II. Mahmut tarafından,
TANZİMAT EDEBİYATI ÇIKMIŞ SORULAR.
TANZİMAT EDEBİYATI I. GİRİŞ II. OLUŞUMU III. ÖZELLİKLERİ
Tanzimat dönemi öğretici metinler
TANZİMAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
TANZİMAT EDEBİYATI.
İBRAHİM ŞİNASİ
ROMAN.
NAMIK KEMAL.
ROMAN TANIMI  Olmuş ya da olabilir nitelikteki olayları ve konuları ele alan uzun edebî türlere roman denir. Di ğ er türlerden ayrılan en önemli özelli.
TANZİMAT EDEBİYATI 1. DÖNEM
SELÇUK TÜREYEN SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
TANZİMAT EDEBİYATI 2. DÖNEM
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Servet-İ fünun edebİyatI
XIX. yy. edebiyatımızın girişimler dönemidir. Roman, öykü, tiyatro alanlarında ilk örnekler verilmiş, şiirdeki başkaldırmalar.
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
III . ROMAN.
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.
İBRAHİM ŞİNASİ.
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
ROMAN NEDİR? Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayların, insanlar arasındaki ilişkilerin, insan psikolojisinin uzun bir şekilde yer ve zaman bağlamında anlatıldığı.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
TANZİMAT EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ. TANZİMAT EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ Divan edebiyatına bir tepki kişiliğinde doğan Tanzimat edebiyatı;Divan.
Edebiyat,sanat,siyaset,ticaret,spor gibi alanlarda başarılı olan; insanlık adına faydalı işlerde bulunan insanların hayatlarının.
XIX. yy. edebiyatımızın girişimler dönemidir. Roman, öykü, tiyatro alanlarında ilk örnekler verilmiş, şiirdeki başkaldırmalar.
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
ROMAN. Tanım  Roman, bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya.
Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatının Dönemleri ( ) GAZİANTEP
Biyografi.
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

Edebiyatımızdaki İlkler Şemseddin Sami (Fraşeri), (1 Haziran 1850 Frashër (Arnavutluk) - 5 Haziran 1904 İstanbul), Arnavut asıllı Türk yazar, ansiklopedist ve sözlükçü. *Türk harfleriyle yazılan ilk Türkçe roman olan Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat'ın (1872), *ilk Türkçe ansiklopedi olan Kamus-ül Alam'ın (1889-1898) *Modern anlamdaki ilk geniş kapsamlı Türkçe sözlük olan Kamus-ı Türki'nin (1901) yazarıdır. Şemseddin Sami Bey ve eşi

Namık Kemal (21 Aralık 1840, Tekirdağ - 2 Aralık 1888, Sakız Adası), Türk Milliyetçiliğinin öncülerinden, Jön Türklerden, ünlü yazar ve şairdir. *Özellikle "İntibah" isimli romanı *"Vatan, Yahut Silistre" isimli tiyatro oyunu ile tanınır. *İlk tarihi roman “Cezmi” Asıl adı Mehmed Kemal'dir. Namık adını ona şair Eşref Paşa vermiştir. Mehmet "Namık" Kemal

Nabizade Nazım Doğumu: 1862 (?) İstanbul Ölümü: 6 Ağustos 1893 İstanbul Mesleği: Yazar Milliyeti: Türk/Osmanlı Dönem: Tanzimat Tür: Düz yazı İlk eseri: Yadigârlarım, 1886 *ilk Türk romanlarından olan “Karabibik” 'in de yazarıdır.

Recaizade Mahmut Ekrem d: 1 Mart 1847, İstanbul - ö. 31 Ocak 1914), Türk şair ve yazar. *İlk realist roman olan “Araba Sevdası” ‘nında yazarıdır. *1870'te ilk oyunu Afife Anjelik, *1871'de ilk şiir kitabı Nağme-i Seher yayınlandı

Mehmet Rauf d: 12 Ağustos 1875 - ö: 23 Aralık 1931) Türk edebiyatçı. *İlk psikolojik roman olan “Eylül” ‘ün yazarıdır. *İlk defa 1900-1901 yılları arasında “Servet-i Fünun” dergisinde tefrika edilen Eylül'ün kitap halinde ilk baskısı 1901 yılında yapılmıştır.

Samipaşazade Sezai d: 1860 İstanbul - ö. 26 Nisan 1936 İstanbul) Türk realist öykücü, romancı. ESERLERİ ROMAN: *Sergüzeşt (1889) ÖYKÜ: *Küçük Şeyler (1892) OYUN: *Şir (arslan, 1879) SOHBET-ELEŞTİRİ-ANI: *Rumuzu’l- Edeb (1900) *İclal (1923)

Şinasi (1826-1871) şair,yazar,ilk Türk gazetecisi. “Tercüme-i Manzume” (1859). “Şair Evlenmesi” (Bir perdelik komedi,1860). *İlk makale “Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi”. *İlk fabl. *İlk noktalama işaretleri. *İlk atasözleri kitabı :Şinasi / Durub-i Emsal-ı Osmaniye

İlk Gazeteler * İlk resmî gazete “Takvim-i Vakayi” (1837) * İlk yarı resmî gazete “Ceride-i Havadis” : Churchill (1840) * İlk özel gazete “Tercüman-ı Ahval” (1860) * “Tasvir-i Efkâr” (1862)

*İlk yerli roman :Şemsettin Sami / Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat *Batılı tekniğine uygun kusursuz ilk roman :Halit Ziya Uşaklıgil/ Aşk-ı memnu *İlk çeviri roman :Yusuf Kamil Paşa/ Fenelon’dan Telemak /1859 *İlk pastoral şir:A.Hamit Tarhan / Sahra *Aruzla ilk manzum tiyatro eseri yazan :A.Hamit / Eşber veya Sardanapal *Heceyle yazılan ilk manzum tiyatro eseri:A.Hamit / Nesteren *İlk bibliyografya: Keşfü’z Zünun / Katip Çelebi *İlk hatıra kitabı: Babürşah / Babürname *İlk hamse yazarı: Ali Şir Nevai

Türkçe yazılan ilk kitap : Kutadgu Bilig *İlk hikaye kitabı :A.Mithat / Letaif-i Rivayet *İlk tezkire :Ali Şir Nevai / Mecalisün Nefais *İlk antolojisi: Ziya paşa / Harabat *İlk mizah dergisi:Diyojen / Teodor Kasap *İlk fıkra yazarı : Ahmet Rasim *İlk siyasetname : Kutadgu Bilig *İlk mensur şiir örneklerini veren : Halit Ziya

*Şiirde ilk defa Türk kelimesini kullanan : Mehmet Emin Yurdakul *Dünya edebiyatındaki ilk modern roman : Cervantes / Don Kişot *İlk edebi bildiriyi yayımlayan topluluk: Fecr-i Ati *Mesnevi tarzında yazılmış ilk eser : KUTADGU BİLİG *İlk seyahatname : MİR’ATÜL MEMALİK / SEYDİ ALİ REİS *İlk Edebiyat tarihçimiz:  Abdulhalim Memduh Efendi *Batı anlayışındaki ilk edebiyat tarihçimiz: Fuat Köprülü *Dünya edebiyatındaki ilk hikayeci ve eseri: Boccaio Decamkeron www.edebiyatogretmeni.net