AVRASYA POLİTİĞİNDE ÇİN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sıcak Çatışma Bölgeleri Günay BOYEKİN Mustafa Kaçıkoç Anadolu Lisesi
Advertisements

◦ Siyasi ◦ Ekonomik ◦ Askeri ◦ Sosyokültürel ◦ Çevre.
ULUSLARARASI GÜVENLİK
Dünyanın bir ucunda yaşayan Türkler onlar. Toplam sayıları 35 (otuzbeş) milyon civarında. Ama haklarında fazla bir şey öğrenilemiyor. Çünkü yaşadıkları.
21. Yüzyılda Yeni Güvenlik Anlayışları ve Yaklaşımları
AVRASYA COĞRAFYASINDA TÜRKLÜK VE RUSLUK ARASINDA ETKİLEŞİMLER
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
KARADENİZ’dekİ gelİşmeler VE TÜRKİYE
Suriye Halkının Talep Ettiği Reformlar 8 Mart 1963 tarihinden beri ülkede uygulanan olağanüstü halin kaldırılması İçişleri Bakanlığının sivilleştirilmesi.
Dünyanın bir ucunda yaşayan Türkler onlar. Toplam sayıları 8.5 milyon civarında. Ama haklarında fazla bir şey öğrenilemiyor. Çünkü yaşadıkları topraklar.
ABD Güvenlik Stratejileri
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN BALKANLAR POLİTİKASI
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI (OECD)
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI & Bilgehan EMEKLİER
Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi ve BİLGESAM Bşk.
TANITMA NEDİR Turizmde tanıtma; yurt içinde veya yurt dışında insanların ilgilerini bir ülkenin bölgenin ya da turistik bir yerin turistik ürünleri üzerine.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ SONRASINDA TÜRK DIŞ POLİTİKASI
Mercado Comun del Sur (Güney Amerika Ortak Pazarı)
KAFKASYA’DAKİ GELİŞMELER VE TÜRKİYE
FAALİYETLER 24 MAYIS 2013 – 15 KASIM 2013
Almanya-Rusya İlişkileri: Avrasya'nın Yükselen Dinamiği
TÜRKİYE’NİN JEOPOLİTİĞİ
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Uzakdoğu Pasifik I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan Nisan.
Türkiye'nin Jeopolitik Konumu
Küreselleşme, Sonuçları ve Az Gelişmiş Ülkeler.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
KAZANIMLAR 3. Türkiye’nin dünya üzerindeki konumunun öneminden yola çıkarak İkinci Dünya Savaşı sonrası değişen ülkeler arası ilişkileri değerlendirir.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
NATO Kuruluşundan Bugüne Stratejik Konsept Evreleri.
Bilgi ve Yenilik İktisadı
1)-Enerji Arz Güvenliği ve Talep Güvenliği - Anıl Köroğlu
ULUSLARARASI SİSTEMDE AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemiz ve Dünya
ETKİNLİKLER Orta Doğu ve Türkiye Paneli: BİLGESAM ve Haliç Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan panel, 25 Aralık 2014 tarihinde Haliç Üniversitesi Kâğıthane.
Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül. Soğuk Savaşın bitişi KSB için çok kolay olmadı. Yeni bir kategori çıktı: post-komünist devletler. Italya, Fransa, Kanada,
ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ( SHANGHAI COOPERATION ORGANISATION )
Uluslararası İnsan Hakları Çalıştayı Suriye’nin Yeniden Yapılandırılması: Devlet İnşası Çalıştayı ETKİNLİKLER.
İleri Teknolojiler ÇalıştayıUluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi ETKİNLİKLER.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM UZAK DOĞU ÇATIŞMALARI ( ) Avrupa’da NATO’nun ve dolayısı ile Doğu ve Batı blokları arasında dengenin kurulması üzerine, bu iki blok.
PROF. DR. HASRET ÇOMAK KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
Uluslararası Ukrayna ÇalıştayıSuriye’nin Yeniden Yapılandırılması: Devlet İnşası Çalıştayı II ETKİNLİKLER.
Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün Kaynak: H. Erkan (1998); Kültür Politikamızda Yeni Boyutlar KÜLTÜREL ALAN EKONOMİK ALAN P.SÜREÇ S.SÜREÇ K.SÜREÇ DIŞ.
AMERİKA’NIN BAĞIMSIZLIĞI VE FRANSIZ DEVRİMİ
TÜRKİYE ORTADOĞU İLİŞKİLERİ VE SURİYE KRİZİ
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
Şanghay İşbirliği Örgütü
ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ.
XIX. yüzyılın ikinci yarısına kadar derebeylik (feodal) düzenin hâkim olduğu Japonya, dış dünyaya kapalı bir ülkeydi. Şogun adı verilen ordu komutanı bu.
LİBERAL KAPİTALİZM.
KUZEYDOĞU ASYA’DA GÜVENLİK
ULS2008 ULUSLARARASI GÜVENLİK KURAMLARI ve ANALİZİ
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
TÜRKİYE KÜRESEL PROJELERİN HEDEFİDİR.  BÜYÜK ORTA DOĞU PROJESİ (ABD)  BİZANS PROJESİ (AB ÜLKELERİ)  SİYONİST PROJE (İSRAİL) TERÖRÜN ALTINDAKİ GERÇEK.
Uluslararası Örgütler
SSCB’NIN KURULUŞU VE BOLŞEVİK İHTİLALİ
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
DÜNYA PETROL REZERVLERİ
GÜZ-IV: OSMANLI DEVLETİ’NİN YIKILIŞININ DIŞ SEBEPLERİ Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkisi Ticaret yollarının değişmesi Amerika’dan getirilen altın.
Küresel Rekabetin Merkezindeki Afrika Ufuk TEPEBAŞ
Başarılı Uluslararası İnsan Kaynakları Yöneticisi Kimdir?
Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİO) (Shangai Cooperation Organization)
Başarılı Uluslararası İnsan Kaynakları Yöneticisi Kimdir?
Hukuk Çevreleri Ayrımı
TRANSATLANTIC TRADE AND INVESTMENT PARTNERSHIP TRANSATLANTİK TİCARET VE YATIRIM ORTAKLIĞI TTIP
ŞANGAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ VE TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA ALTERNATİF YÖNELİMLER ÇAĞDAŞ DUMAN.
II. Dünya Savaşı büyük bir yıkıma sebep oldu. 80 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği bu savaş dünya genelinde ekonomik krizlere, ülke sınırlarının.
XIX. yüzyılın ikinci yarısına kadar derebeylik (feodal) düzenin hâkim olduğu Japonya, dış dünyaya kapalı bir ülkeydi. Şogun adı verilen ordu komutanı bu.
1 ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ( SHANGHAI COOPERATION ORGANISATION )
Sunum transkripti:

AVRASYA POLİTİĞİNDE ÇİN Yrd. Doç. Dr. Reha YILMAZ

AVRASYA POLİTİĞİNDE ÇİN GENEL OLARAK AVRASYA jeopolitiğinde Çin-Rusya çekişmesi Rusya’nın kültürel ikilemi, Çinin Asya’ca bir kültürel kimliğe sahip olması Çinin ideolojik ikilemi: sosyalizm mi? Sosyal demokrasi mi? Yoksa liberalizm AVRASYA POLİTİĞİNDE ÇİN

ÇİNİN AVRASYAYA BAKIŞI ve STRATEJİLERİ Sovyetlerin yıkılışı Çinin yükselişi, Avrasya bölgesinin kapılarını Çine açışı Çinin asıl ilgi alanı Asya-Pasifik ve Uzak Doğu’dur. Avrasya’nın sınırlı, stratejik ve ekonomik bir bölgedir. Arka bahçe psikolojisi Çinin geleceğe yönelik 3 aşamalı planı Kısa dönem: ekonomisini geliştirmek ve Hong Hong ve Makao’yu anakaraya dahil etmek Orta dönem: Güney Doğu Asya’da çıkarlarını güçlendirmek ve Tayvan’ı ana karaya dahil etmek Uzun dönem: dünyanın süper gücü olmak Bu hedefe ulaşmak için arka bahçe güvenliğe alınmalıdır: Uygur Özerk bölgesi ve Rusya ilişkilerini DÜZELTME ZORUNLULUĞU Çin’in yen,/yükselen süper güç psikolojisi ÇİNİN AVRASYAYA BAKIŞI ve STRATEJİLERİ

ÇİNİN AVRASYA STRATEJİLERİNİN UYGULAMA SORUNU Çin’in Grand Stratejisi: Avrasya’yı ekonomik ağlarla örmek ve arka bahçesini güvenceye almak Engeller: Rusya’nın karşı atakları Amerika’nın Çinin arka bahçesindeki stratejik hamleleleri: Doğu Türkistan, Afganistan, Tibet politikaları Çinin Avrasya’yı tek yünlü bir yol olarak görmesi Bölge devletlerini kendime bağlama stratejileri ve yükselen değerler İran politikası: Şii eksenine yerleşme çabaları ÇİNİN AVRASYA STRATEJİLERİNİN UYGULAMA SORUNU

RUSYA ÇİN İLİŞKİLERİ VE AVRASYA’YA ETKİLERİ RUSYA-ÇİN İLİŞKİLERİ AVRASYA’DA DOĞRUDAN ETKİDE BULUNMUŞTUR. * Şangay İşbirliği Örgütünün kuruluşu: Nisan 1996 * Ortak strateji: güvenlik * Ortak Kontrol mekanizması: dışarda tutma stratejisi RUSYA ÇİN İLİŞKİLERİ VE AVRASYA’YA ETKİLERİ

Göreceli ortaklığın ana sebepleri: 1. ABD alerjisi 2. Avrasya oyunları: ABD ve AB girişimleri ve yükselen değerlerin hareketliliği 3. İki ülke arasındaki tarihi husumetleri çözme arzuları 4. ortak yetersizliklerin mecburiliği 5. karşılıklı Pazar olgusu 6. bölgedeki radikal akımların engellenmesi çabası 7. Avrasyalı müttefiklerin istikrar istemi Göreceli ortaklığın ana sebepleri:

ENDİŞELER: 1. ASKERİ ve siyasi ve ekonomik endişeler 2. Rus Uzakdoğu’su ve Çinin yayılmacı çalışmaları 3.Çinin Uzak Doğu Pazarını ele geçirme politikaları 4. Dış Mançurya sorunu ENDİŞELER:

ENDİŞELERİ GİDERME ÇALIŞMALARI * 1. Çinin “Russia First” politikası 2. Çinin Avrasya’da kısa ve orta dönemde hırslı politikalar izlemek istememesi 3. NATO’nun genişleme stratejisine karşı işbirliği zorunluluğu ENDİŞELERİ GİDERME ÇALIŞMALARI

ÇİN VE RUSYA ARASINDAKİ ORTA İRADE *1. renkli devrimlerin korkutan yüzü 2. İç çatışmalara dış müdahaleler 3. ABD ile tek başlarına başa çıkabilecek güçte olmamaları 4. ABD’nin çevreleme politikalarına karşı işbirliği ÇİN VE RUSYA ARASINDAKİ ORTA İRADE

ORTAK İRADENİN AVRASYA SONUÇLARI 1. Çin Rusya ile yakınlaşarak zengin petrol kaynaklarına yaklaşabilmektedir. 2. ŞİÖ aracılığıyla bölge pazarlarına giriş 3. Bölge güvenliğini kendi elleriyle sağlama girişimi 4. Çinin pazarlarının Batılıların eline geçmesi ve sonuçları 5. ABD’nin çevrelenmesine yönelik politikalar gerçekleştirilmesi ORTAK İRADENİN AVRASYA SONUÇLARI