1 FOSİL VE MERMER Sacit ÖZER Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Buca-İZMİR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MARMARA BÖLGESİNDEKİ TOPRAK ÇEŞİTLERİ VE VEJATASYON
Advertisements

EGE BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
Yer kabuğu kayaçlardan oluşmuştur.
Makroskobik Özellikleri
KÖMÜR BASENLERİNİN İNCELENMESİ - TEKTONİK
ÖLÇÜLMÜŞ STRATİGRAFİ KESİTİ
Topografya ve Kayaçlar
Makroskobik Özellikleri
Makroskobik Özellikleri
DOĞAL TAŞLAR VE MERMERLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN TOPRAK ÇEŞİTLERİ ve ÖZELLİKLERİ
TOPOĞRAFYA VE KAYAÇLAR
SİVAS DOLAYININ JEOLOJİSİ VE JEOLOJİK MİRAS AÇISINDAN ÖNEMİ
Mağmatik Kayaç Dokuları
KAYAÇLAR 1. PÜSKÜRÜK (Mağmatik)
MAĞMATİK KAYAÇ YAPILARI
foid-monzodiyorit / foid-monzogabro (esseksit)
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
66-0 my FANEROZOYİK my my PROTEROZOYİK my
YERKABUĞUNUN MALZEMESİ TAŞLAR
GÜNEYDOĞU ANADOLU. Neotetis güney (ana) kolu
MİKROPALEONTOLOJİ Füsun Alkaya JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ.
BİTLİS-ZAĞROS KENET KUŞAĞI
Türkiye Fiziki Coğrafyası
OLTU HAVZASININ YAPISAL EVRİMİ STRUCTURAL EVOLUTION OF THE OLTU BASIN Hüseyin YILMAZ - Ali YILMAZ C.Ü. Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği.
Sedimanter Kayaçlar Yerkabuğunu oluşturan kayaçların ayrışmasıyla üretilen yada volkanlardan fırlatılan tanelerin (kayaç parçaları ve mineraller), canlı.
Yandaki resimde gördükleriniz bazı kayaç örnekleridir.
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
TOPRAK BİLGİSİ Toprak Ana Maddesi
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
RANPLASMAN (YERİNİ ALMA).
KONU 9 PETROL JEOLOJİSİNDE KULLANILAN HARİTA ve KESİTLER
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
ÇÖKEL (SEDİMANTER) KAYAÇLAR
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
Malus sylvestris (Yabani elma)
TAŞLAR * PÜSKÜRÜK (VOLKANİK-KATILAŞIM) * TORTUL (SEDİMENT-BİRİKİM)
DERS-4 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER KAOLİN
SODA KÜLÜ.
Petrol Jeolojisi (JFM- 435) Petrolün Oluşumu ve Göçü-1
Petrol Jeolojisi (JFM- 435) Petrol Rezervuarı Özellikleri
Silisiklastik Sedimanter Kayalar
Karbonat Sedimanter Kayalar Kalker (Kireçtaşı) + Dolomit
STRATİGRAFİ (JFM-203) Sedimanter Kayalar Ders - 2
KAYAÇ DÖNGÜSÜ NEDİR?.
Sedimanter Çökelme Ortamları
KAYAÇLAR.
Petrol Kapanları Sedimanter bir ortamda ana kaya özelliğine sahip bir birimden oluşmaya ve birikmeye başlayan hidrokarbon damlacıkları kendilerine daha.
Sedimantolojik olarak; tane boyu 4m’ un altında olan partiküllerdir.
Bulut çeşıtlerı.
Aslı AĞCABAY Tuğba YÜCEL Gülnihal CANER
15. PALEONTOLOJİ-STRATİGRAFİ ÇALIŞTAYI
66-0 my FANEROZOYİK my my PROTEROZOYİK my
KAYAÇLAR
AFYON-İSCEHİSAR MERMERLERİNİN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ
DİNAMİK METAMORFİZMA Dislokasyon, kataklastik adı da verilen dinamik metamorfizma kontakt metamorfizma gibi lokal (yersel) bir metamorfizma türüdür. Yerkabuğunda.
JEM 301 PETROGRAFİ.
JEM 310 PETROLOJİ.
BÖLGESEL METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR
I.KONTAK METAMORFİZMA KONTAK METAMORFİK KAYAÇLARIN TANIMLAMALARI
DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr
Field Geology Muhittin Görmüş Department of Geology Lecture 6
II.BÖLGESEL METAMORFİZMA
I.1. KİLLİ KAYAÇLARIN (PELİTİK) KONTAK METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR Bu kayaçlar değişik türde kil minerallerinin yanı sıra kuvars, feldispat, karbonat.
Sunum transkripti:

1 FOSİL VE MERMER Sacit ÖZER Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Buca-İZMİR

Bartın Bej Mermer: Karacabük-Safranbolu/Yığlıca Köyü 2 Bartın Bej Mermer: Karacabük-Safranbolu/Yığlıca Köyü Litoloji v e Özellikleri Erken Paleosen-Orta Eosen yaşlı “Bartın Bej” mermeri litolojik olarak fosilli kireçtaşı şeklinde tanımlanır. Bunlar sarımsı-bej renklerde, orta kalın tabakalı, yersel olarak masif, biyomikritik kireçtaşları olup, nummulit ve millioid kavkılarından, kripto-mikrokritalen kalsit mermerlerinden oluşan ve az miktarda kil içeren kireçtaşlarıdır. Bu kaya birimleri Safronbolu Formasyonu olarak adlandırılan ve esasen sığ denizel şelf ortamından çökelmiş karbonat istiflerinin en üst resifal kısımlarında bulunurlar. Tabanda Paleozoyik-Mesozoyik (Geç Kretase) yaşlı kaya birimleri üzerine uyumsuz olarak gelen karbonat kayaları üst seviyelerde Orta Eosen yaşlı kaya birimlerine derecelenirler. Bu istif yaklaşık 50m kalınlığındadır. Örnek, monomineralojik olup, tümüyle kalsit minerallerinden oluşmaktadır. Tane büyüklüğü oldukça heterojen olan örnekte, kalsit mineralleri birbirine son derece düzensiz sınırlar boyunca kenetlenmiş olup tümü basınç ikizidir. Basınç ikizlerinde yeryer bükülmeler gözlenmiştir. Minerallerde zayıf bir yönlenme mevcuttur. Çatlak dolgularında yer yer kuvars oluşumlarına rastlanmaktadır.

3 Bartın Bej

Bilecik Gül kurusu Mermer: Bilecik Taşçılar Köyü ve Çukurören köyü 4 Bilecik Gül kurusu Mermer: Bilecik Taşçılar Köyü ve Çukurören köyü Litoloji v e Özellikleri Orta Jurasik-Erken Kretase yaşlı Bilecik Pembe ve Gülkurusu mermeri litolojik olarak kireçtaşıdır. Tabanda bulunan Erken Jurasik yaşlı kumtaşları üzerine konkordan olarak gelmektedir. Kireçtaşlarının üzerine uyumlu olarak Geç Kretase yaşlı filiş fasiyesindeki kumtaşı, marn ve kireçtaşları gelmektedir. Pembe ve bej hamur içinde gül kurusu ve pembe damar mercek ve yama şeklinde gözlenir. Bilecik pembe mermeri mikritik kalsitten oluşmuş ve kısmen yuvarlaklaşmış, kısmen de yeniden kristallenmiş intraklast parçaları ve fosil kavkıları kalıntılarından ibaret olup, bu taneler ince taneli sparit çimento ile bağlanmışlardır. Örnek mikritik kalsitten oluşmuş ve kısmen yuvarlaklaşmış, kısmende yeniden kristallenmiş intraklast parçaları ve fosil kavkı kalıntılarından ibaret olup, bu taneler ince taneli spari çimento ile bağlanmıştır.

5 Bilecik Gül Kurusu

Burdur Bej Mermer: Burdur-Karamanlı/Bademli Köyü 6 Burdur Bej Mermer: Burdur-Karamanlı/Bademli Köyü Litoloji v e Özellikleri Orta Triyas-Liyas yaşlı “Burdur bej” mermeri litolojik olarak fosilli rekristalize kireçtaşı şeklinde tanımlanır. Sarımsı bej renkli, yer yer grimsi, orta kalın tabakalı yerel olarak masif görünümlü olan ve alg fosilleri içeren bu kaya birimleri, Dutdere kireçtaşı birimi şeklinde adlandırılır. Bu kireçtaşları üst seviyelerde ammonitico-rosso fasiyesinde çökelmiş olan kırmızımsı-pembemsi renkli, çörtlü kireçtaşalarına derecelenirler. Yaklaşık kalınlığı 700 m olan bu kireçtaşı istifinin tabanı tektonik dokanaklı iken, üst sınırı Üst Kretase yaşlı kaya birimleri ile uyumsuz olarak belirlenmektedir.

7 Burdur Bej

Bursa Bej Mermer: Bursa Söğütalan/Killik İncirlipınar-Körekem Köyleri 8 Bursa Bej Mermer: Bursa Söğütalan/Killik İncirlipınar-Körekem Köyleri Litoloji v e Özellikleri Alt Kretase (Beriasiyen-Valanjiniyen) “Bursa Bej” mermeri litolojik olarak fosilli, biyomikritik kireçtaşı olarak tanımlanır. Bej sarımsı, grimsi renklerde olan ve orta tabakalanma gösteren bu kayalar İnatlar kireçtaşı Birimi olarak adlandırılır. Birimin alt seviyleri pembemsi, kumlu-killi, ammonit fosilli kireçtaşlarından oluşurken, orta seviyeleri çört kireçtaşlarından oluşur. Üst seviyeleri ise bol mikrofosilli, mikritik psödo-oolitik kireçtaşlarından oluşmaktadır. Mermer için işletilen üst seviye kireçtaşları, kripto-mikrokristalen kalsit minerallerinden , mikrofosil kavkılarından, pellet ve intraklast bileşenlerinden oluşmaktadır. Bu kireçtaşı istifi tabanda Triyas yaşlı kaya birimleri üzerine gelirken, üst seviyelerde Üst Kretase yaşlı kaya birimleri tarafından üzerlenmektedir. Petrografik Özellikleri Örnek kripto ve mikrokristalin kalsit kristalleri içerisinde sparitleşmiş mikrofosil kavkı izleri, kriptokristalin kalsitten oluşmuş pellet ve intrakalst içermektedir. Çatlak ve boşluklarda mikro ve mesokristalen kalsit izlenmiştir.

9 Bursa Bej

Diyarbakır Bej Mermer: Diyarbakır-Hani/Saklat Köyü 1010 Diyarbakır Bej Mermer: Diyarbakır-Hani/Saklat Köyü Litoloji v e Özellikleri Erken Miyosen yaşlı “Diyarbakır Bej” mermeri, litolojik olarak fosilli, biyomikritik resifal kireçtaşı şeklinde tanımlanır. Beyaz, krem, sarımsı ve pembemsi renklerde olan ve masif yapılı olan bu kireçtaşı birimleri Fırat Formasyonu Kireçtaşı Birimi olarark adlandırılırlar. Sparitik, mikro-mezokristalen kalsit minerallerinden oluşmakta ve bol miktarda alg ve mercan fosili içeren bu birim, tabanda Orta Eosen Yaşlı kireçtaşı birimleri üzerine gelirken, üst seviyelerde Erken Miyosen yaşlı kumlu kireçtaşlarına geçiş gösterir. Örnek, kriptokristalen kalsit kristalleri içerisinde çok bol miktarda mikrofosil ve kavkı izleri içermektedir. Ayrıca yer yer makrokristalin ikincil kalsit kristalleri izlenmiştir.

1111 Diyarbakır Bej

Diyarbakır Pembe Mermer: Diyarbakır-Hazro/Kıramataş Köyü 1212 Diyarbakır Pembe Mermer: Diyarbakır-Hazro/Kıramataş Köyü Litoloji v e Özellikleri Erken Eosen yaşlı “Diyarbakır Pembe” mermeri, litolojik olarak fosilli, Biyomikritik Kireçtaşı şeklinde tanımlanır. Sarımsı bej pembemsi ve grimsi renklere sahip olan bu kireçtaşı birimleri orta kalın tabakalı mostralar verirler. Bol nummulit fosili içeren bu kireçtaşları Hoya formasyonu olarak adlandırılan kireçtaşı istifinin alt seviyelerini temsil eder. Bu kaya birimleri üst seviyelerde gri-koyu renkli dolomitik kireçtaşlarına geçiş gösterirler. Tüm istifi tabanda Erken-Orta Eosen yaşlı killi-dolomitik kireçtaşları üzerine gelirken , üst seviyelerinde çörtlü kireçtaşları tarafından üzerlenirler. Örnek, kripto-mikrokristalin kalsit kristalleri içerisinde çok bol miktarda sparitleşmiş mikrofosil ve kavkı içermektedir. Yer yerçok az demirhidroksit birikimleri izlenmiştir.

1313 Diyarbakır Pembe

Kastamonu-Eflani Bej Mermer Karabük-Eflani/Esencik Köyü 1414 Kastamonu-Eflani Bej Mermer Karabük-Eflani/Esencik Köyü Litoloji v e Özellikleri Geç Paleosen-Orta Eosen yaşlı “Eflani Bej” mermeri litolojik olarak fosilli biyomikritik kireçtaşı şeklinde tanımlanır. Sarımsı bej renkli, orta kalın tabakalı, yersel olarak masif olan bu kireçtaşları, kripto-mikrokristalen kalsit minerallerinden oluşmakta, bol miktarda nummulites ve milioides kavkıları ve az miktarda kil içermektedir. Bu kaya birimleri Safranbolu Formasyonu olarak adlandırılan esasen sığ deniz-şelf ortamında çökelmiş olan kireçtaşı istifinin resifal üst seviyelerini oluşturmaktadır. Tabanda Paleozoyik ve Mesozoyik yaşlı kaya birimlerine derecelenir. İstif yaklaşık olarak 50m kalınlığındadır. Örnek kripto-mikrokristalin içerisnde kalsit kristalelri bol miktarda mikrofosil ve kavkı izleri içermektedir. Ayrıca eses miktarda glokonit ile az miktarda boşluklarda ikincil kalsit kristalleri izlenmiştir.

1515 Kastamonu Eflani Bej

1616 Ege Bordo

Ege Kahverengi (Bordo) 1717 Ege Kahverengi (Bordo)

1818 Bilecik Pembe

1919 Burdur Badem

2020 Kastamonu-Eflani Bej

2121 Sivrihisar Bej

2222 Toros Siyah

2323 Söğüt Gold (Bej)

Kırklareli Mactra’lı kalker 2424 Kırklareli Mactra’lı kalker

2525 Diyarbakır Bej

2626 Diyarbakır Pembe

2727 Toros Siyah

2828 Elazığ Sunta

2929 Elazığ Sunta

3030 Diyarbakır Pembe

3131 Diyarbakır Çermik

3232 Akhisar

3333 Lymra mermeri

3434 Lymra mermeri

3535 Lymra Mermeri

3636 Lymra Mermeri