GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
Advertisements

YAT MEVZUATI GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
TELAFİ EDİCİ VERGİ Üçüncü ülke menşeli bir eşyanın DİR kapsamında ithal edildikten sonra üretim sürecini müteakip ihraç ürünü olarak AB üyesi ülkelere,
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TARAFINDAN BASTIRILAN A
Dernekler Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ UYGULAMASI
GÜVEN YETKİLENDİRİLMİŞ GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ ltd.ŞTİ
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU.
6111 Sayılı Kanunla Yapılan Sigorta Primi Düzenlemeleri
TRABZON ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ
AŞIRI DÜŞÜK SORGULAMASI
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
DİĞER VERGİLER ve ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
DIŞ TİCARET VERİ SİSTEMİ
GÜMRÜK KONTROLÜ ALTINDA İŞLEME REJİMİ
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü
ÇALI Ş ANLARIN BULU Ş LARI Ay ş e Gül ULUÇAY Mühendis ANKARA.
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
5’nolu Kamu Alımları Faslı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
Yıldırım BAHADIR Programcı-Proje Sorumlusu Karabük Valili ğ i Bilgi İş lem Ş ube Müdürlü ğ ü.
Gümrük Vergilerinin Tahakkuku, Tebliği ve Ödenmesi
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi YETK İ LEND İ R İ LM İŞ YÜKÜMLÜ.
Hariçte İşleme Rejimi Nedir?
Teminat Gümrük Kanunu ( ).
DIŞ TİCARET’İN TANIMI DIŞ Ticaret Nedir ?
Harcama Yetkilileri.
Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi
ŞANS OYUNLARI VERGİSİ (ŞOV) EKİM 2007
İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü.
Gümrük Yükümlülüğünün Sona Ermesi
İL STOK HAVUZU VE İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASI 2009/45 SIRA NOLU GENELGE Hakan KARAGÖZ Şube Müdürü.
Kambiyo Mevzuatı. Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VII. Bölüm.
Kasım 2015 VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ 1 OCAK 2016’ DA BAŞLIYOR.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
TRANSİT REJİMİ.
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce Geliştirilen ve Yürütülen Uygulamalar 13 Kasım İstanbul.
YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ TÜRKİYE Dağıtım 1. BÖLÜM YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ TANIMI, GENEL ŞARTLARI VE GEREKEN EVRAKLAR.
Öğrendiklerimizi hatırlayalım
1 İhale Usulleri Arasından Çıkarılan Doğrudan Temin Yönteminin Usulsüzlük ve Yolsuzluk Riskine Etkisi Danışman : Başbakanlık Başmüfettişi R. Bülent TARHAN.
TAREKS VE TSE UYGULAMALARINDA GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ YÖNÜNDEN BAKIŞ AÇISI
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
1 KAMU İHALE KANUNU KİK YAVUZ ATEŞ MALİ HİZMETLER UZMANI.
MALİ TATİL İHDAS EDİLMESİ HAKKINDA KANUN Mustafa Dündar Gelirler Başkontrolörü.
SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ REJİMİ
SMMM SELAHATT İ N Ş AH İ N.  Katma De ğ er Vergisi yani KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödedi.
ÖNEMLİ Insert client name
ŞİRKET KURULUŞ SÖZLEŞMESİNİN SİCİL MÜDÜRLÜKLERİNDE İMZALANMASI
TEV’İN OLUŞMASI İÇİN;. Ticaretin DİİB kapsamında gerçekleştirilmesi,
HARİÇTE İŞLEME REJİMİ.
Ersin GÖKGÜN / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Oda Sekreteri
BÜTÇENİN UYGULANMASI Bütçenin uygulanma aşamasında iki esas mevcuttur:
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ
Defter Beyan Sistemi Başvurusu
Dağıtıcı veya Rafinerici lisansı var mı?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ 2011-2013 Stratejisi BASİTLEŞTİRİLMİŞ İŞLEMLER Abdulkadir ÖZGEN- Gümrük Uzmanı aozgen@gumruk.gov.tr

İÇERİK KAVRAM TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASI İLE İLİŞKİSİ MEVZUAT DÜZENLEMELERİ UYGULAMA ÜLKEMİZDE TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASINA KATKISI

KAVRAM Eşyanın gümrükte bekleme süresinin asgariye indirilmesi suretiyle ticarette gümrük işlemlerinden kaynaklanan maliyetin düşürülmesi ve özelikle sanayi için girdi niteliğindeki eşyanın süratle ekonomiye kazandırılması hedefiyle gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve hızlandırılmasıdır.

TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASI İLE İLİŞKİSİ Uluslararası Dayanağı Kyoto Sözleşmesi Olan Basitleştirilmiş Usullerin Amacı; Gümrük uygulamalarının basitleştirilmesi ve ahenkleştirilmesi, uluslararası ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, gümrük kontrollerinde uygun standartlar sağlanmasıdır.

MEVZUAT DÜZENLEMELERİ GATT Anlaşmasının 8. maddesinin 1/c paragrafı, Revize Kyoto Protokolü, Topluluk Gümrük Kodunu oluşturan 2913/92 sayılı Konsey Tüzüğü madde 76, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 10 ve 71 inci maddeleri, Gümrük yönetmeliğinin 4 ila 26 ve 140 ila 168 inci maddeleri, 2 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği Basitleştirilmiş Usuller.

UYGULAMA Bürokratik işlemlerden dolayı bekleme ve zaman kayıplarının önüne geçilmesi, teminat maliyetlerinin asgariye indirilmesi, işlem ve formalitelerin basitleştirilmesi yönünde gerek dış ticaret mevzuatı gerekse gümrük mevzuatında basitleştirilmiş usul uygulamaları düzenlenmiştir.

UYGULAMA Gümrük Yönetmeliği ile dış ticaret ve gümrük mevzuatında var olan ya da daha da geliştirilecek basitleştirilmiş usul uygulamalarından yararlanma hakkı kazanacak firmalardan aranacak dış ticaret performansı ile güvenilirlik kriterleri belirlenmiştir.

UYGULAMA Basitleştirilmiş usullerden yararlanmak üzere Gümrük Yönetmeliğinin 23 ve 24 üncü maddelerinde yer alan koşulları taşıyanlara onaylanmış kişi statüsü verilmektedir ve güvenirlik kriterleri ve dış ticaret performanslarına bağlı olarak “Onaylanmış Kişi” statüsü verilecek firmalar A, B ve C olmak üzere üç kategoriye ayrılmıştır.

UYGULAMA Basitleştirilmiş usul türleri: (Gümrük Kanunu Madde 71, Gümrük Yönetmeliği Madde 140) a) Eksik belge ve bilgiyle beyan, , b) Beyanname yerine ticari ve idari belgeyle beyan, c) Kayıt yoluyla rejim beyanı,

UYGULAMA Onaylanmış Kişi Statüsüne Sahip Kişilerin Yararlanacağı Basitleştirilmiş Usul Uygulamaları: - Kayıt yoluyla rejim beyanı - Eksik belge ve bilgiyle beyan - Ertelenmiş kontrol yöntemi, - Onaylanmış ihracatçı yetkisi, - Tam beyanlı yaygın basitleştirilmiş usulden eşyanın özelliğine bakılmaksızın yararlanma, - Götürü teminat sistemi, - Kısmi teminat sistemi.

UYGULAMA A sınıfı onaylanmış kişi statü belgesine sahip olanlar tüm bu uygulamalardan yararlanabilirken, B sınıfı onaylanmış kişi statüsüne sahip olanlar “kayıt yolu ile rejim beyanı” hariç diğer uygulamalardan, C sınıfı onaylanmış kişi statüsüne sahip olanlar “kayıt yolu ile rejim beyanı”, “ertelenmiş kontrol yöntemi” ve “götürü teminat sistemi” hariç diğer uygulamalardan yararlanabilmektedirler.

UYGULAMA Onaylanmış Kişi Statü Belgesi başvurusu, talepte bulunan kişilerce ticaret siciline kayıtlı bulunulan yere en yakın gümrük müdürlüğünün bağlı olduğu yetkili gümrük ve muhafaza başmüdürlüğüne 2 Seri No’lu Gümrük Genel Tebliği (Basitleştirilmiş Usul)’ün 5 ila 9 uncu maddeleri uyarınca aranan tüm belgelerle birlikte yapılır.

UYGULAMA Onaylanmış Kişi Statü Belgesi almak için yapılacak başvuru, aranacak belgeler ve Onaylanmış Kişi Statü Belgesinin düzenlenme şekli, iptali ve geri alınması ile Belge kapsamı yetkilerin geri alınması ve askıya alınmasına ilişkin usul ve esaslar 2 Seri No’lu Gümrük Genel Tebliği (Basitleştirilmiş Usul) ile belirlenmiştir.

UYGULAMA Onaylanmış Kişi Statü Belgesinin geçerlilik süresi, belge düzenlenme tarihi itibariyle 2 yıldır. Belgenin yenilenebilmesi için, aranacak tüm belgelerle birlikte, belge geçerlilik süresinin bitim tarihinden 4 ay öncesine kadar yeniden başvurulması gerekir.

UYGULAMA 1- Eksik Beyan Usulü: Bu uygulamada, gümrük mevzuatı gereğince normal koşullarda beyannameye eklemesi gereken belirli belgeler olmaksızın beyanda bulunabilme hakkı tanınmaktadır. Bu belgeler, orijinal fatura, ATR ve EUR Belgeleri, menşe şahadetnamesi, işlenmiş tarım ürünleri analiz sonuç raporu, navlun ve sigorta poliçeleridir.

UYGULAMA 2- Ertelenmiş Kontrol Uygulaması: Ertelenmiş kontrol, belge kontrolü ve gerekli görülmesi durumunda fiziki muayenenin eşyanın tesliminden sonra yapılmasını ifade eder. BİLGE sistemi tarafından risk kriterlerine göre yapılacak değerlendirme sonucunda, ertelenmiş kontrole tabi tutulması öngörülen beyannamelerde muayene türü mavi hat olarak belirlenir.

UYGULAMA 3- Onaylanmış İhracatçı Yetkisi: Türkiye ile Avrupa Topluluğu Arasında Oluşturulan Gümrük Birliğinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkında Karar’ın genel hükümlerine bir istisna olarak, A.TR dolaşım belgesinin Müsteşarlıkça yetki verilen kişi ve kuruluş tarafından onaylanma ve vize işlemi için gümrük idarelerine ibraz edilme zorunluluğu olmadan düzenlenebilmesini ifade eder.

UYGULAMA 4- Kısmi Teminat Uygulaması: Gümrük antrepo, gümrük kontrolü altında işleme ve geçici ithalat rejimlerine tabi tutulan eşya için teminat alınması öngörülen durumlarda, statü belgesi sahibi kişilerden, talep etmeleri halinde, ithalat vergilerinin yüzde onu oranında teminat alınır.

UYGULAMA 5- Götürü Teminat Uygulaması: Eşyanın gümrük vergileri ve sair vergilerinin teminata bağlanmasını gerektiren bir gümrükçe onaylanmış işlem veya kullanıma tabi tutulduğu durumlarda, bu uygulamadan yararlanacak kişi için belirlenmiş tutardaki teminatın, her işlem için ayrı ayrı teminat verilmeksizin, teminata bağlanması gereken tutardan bağımsız olarak ve herhangi bir düşüm yapılmaksızın bir yıl süreyle kullanılabilmesini ifade eder.

UYGULAMA 6- Tam beyanlı yaygın basitleştirilmiş usulden eşyanın özelliğine bakılmaksızın yararlanma: Onaylanmış Kişi Statü Belgesine sahip olan kişilerin talepleri halinde, eşyanın 16 Seri No’lu Gümrük genel Tebliği (Gümrük İşleri)’nin 3 üncü maddesinde belirtilen özeliklere sahip olup olmadığına bakılmaksızın tam beyanlı yaygın basitleştirilmiş usul uygulamasından yararlanmaları mümkündür.

ÜLKEMİZDE TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASINA KATKISI 2010 yılı sonu itibariyle yaklaşık 750 firma onaylanmış kişi statüsüne sahip bulunmaktadır. Bu firmaların yaklaşık 600 adedi mavi hat uygulamasından yararlanmaktadır. Toplam ithalatın %48 i ve toplam ihracatın %43 ü onaylanmış kişiler tarafından yapılmaktadır.

ÜLKEMİZDE TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASINA KATKISI Ticaret erbabı için basitleştirme - Kesinlik ve tahmin edilebilirlik - Daha hızlı gümrük işlemleri - Şeffaflık - Yüksek riskli ithalatçıların hedeflenmesi - Daha az masraflı ticaret işlemleri Katkıları sağlamaktadır.