OECD Kurumsal Yönetim Yönlendirme Grubu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU İmtiyazlar / Kamu Özel Ortaklıklarının Eşgüdümü ve Desteklenmesi.
Advertisements

BELEDİYELERDE FAALİYET RAPORU
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Sosyal Güvenlikte Yeni Bir Dönemin Başlangıcı R.Hakan ÖZYILDIZ Müsteşar Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı “Bireysel Emeklilik.
SERMAYE PİYASASI KURULU
Sermaye Piyasası Kanununda Örtülü Kazanç Aktarımı
Tek Pazar Çoklu faaliyet rekabeti
Yeni TTK ve Bağımsız Denetim Alanına Getirdikleri
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Kamu-Özel Sektör Ortaklığı Proje/İmtiyazlarında Özel Sektör.
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
SERİ:IV NO:41 TEBLİĞİ NE DEĞİŞTİ?
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI AVRUPA YATIRIM BANKASI
ÖNEMLİ NİTELİKTEKİ İŞLEMLER
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
GELECEĞİ TAHMİN ETMENİN EN İYİ YOLU ONU YARATMAKTIR…
Kurumsal Yönetim Hüseyin GÜRER 9 KASIM 2005 f.
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Denetim Mesleğinin Kamu Gözetimi David DEVLIN Başkan 1.
AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DE MEVZUAT İYİLEŞTİRME ÇABALARI Dr. Recep KIZILCIK BAŞBAKANLIK KANUNLAR VE KARARLAR GENEL MÜDÜR YARDIMCISI.
TÜRKİYE'DE TRANSFER FİYATLANDIRMASI UYGULAMALARI Ersin NAZALI, LL.M., MSc Avukat, E.Hesap Uzmanı Vergi Bölümü Yöneticisi 12 HAZIİRAN 2013.
1 UFRS ve Basel 2 Ian Michael Muhasebe ve Denetim Politikası Dairesi Finansal Hizmetler Kurumu Contact:
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı Modül 22 Mali Tabloların ve Vergi Raporlamasının Genel Amaçları Stefano Marchese FEE, Vergilendirmeden Sorumlu.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
EKONOMİK KALKINMA İÇİN MUHASEBE DENETİMİ MESLEĞİ
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
5’nolu Kamu Alımları Faslı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
® International Accounting Standards Committee Foundation December World Bank—Advanced Program in Accounting and Auditing Regulation Uluslararası.
Slide 1 Kurumsal Mali Sorumluluk ve Muhasebe Standartları « Dördüncü Yönerge » - yıllık hesaplar 1978 « Yedinci Yönerge » - konsolide hesaplar 1983 – Değişiklikler.
29 Kasım Direktifin Uygulanması Macaristan’da Kamu Gözetimi Katalin Fekete Başkan Yardımcısı Macaristan Denetçiler Odası.
Şebnem ULUSOY Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Özel Emeklilik Dairesi Şube Müdürü I. GELENEKSEL SİGORTACILIK KONFERANSI 12 Haziran 2002.
ÖZKAYNAĞIN İŞLEVİ EKONOMİK VE FİNANSAL KRİZ DÖNEMLERİNDE BANKANIN SÜREKİLİĞİNİ SAĞLAMAK FAALİYET ZARARLARININ KARŞILANMASI GÜVEN VERME KURULUŞ DÖNEMİNDE.
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
SERMAYE PİYASASI HUKUKUNA GİRİŞ
KAMU SERMAYELİ ŞİRKETLERDE KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİNİN UYGULANMASI PROJESİ
© 2006 KPMG The Advanced Program in Accounting and Auditing Regulation Module İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı Modül 24: UFRS’lerin.
Döner Sermayelerin Yeniden Yapılandırılması Prof. Dr. Davut AYDIN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Mart 2010 Asya Thermal Resort Otel.
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
7 Eylül 2005, Çarşamba Litvanya Cumhuriyeti Muhasebe Enstitüsü Avrupa Birliği’nde Ulusal Bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
ULUSLARARASI (IFAC) MESLEKİ AHLAK KURALLARI
1 DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE DENETİM MESLEĞİNE GENEL BAKIŞ.
Borsa İstanbul Piyasaları İşlem Görmeye Başlama ve Sonraki Süreçler
Bağımsız Denetime (ve TMS’ye) geçişte Tecrübe Paylaşımları
Menkul Kıymet Borsaları
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN UYGULAMAYA YÖNELİK İLERLEMELERİ Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
Sermaye Piyasası ve Meslek İlişkisi DOÇ. DR. SERHAT YANıK İSTANBUL ÜNIVERSITESI SIYASAL BILGILER FAKÜLTESI.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
Raporlama, Değerleme ve Lisanslamada SPK Uygulamaları ve Deneyimi
Türkiye Sermaye Piyasaları
IOSCO (International Organization of Securities Commissions)
TÜRKİYEDE BAĞIMSIZ DENETİM
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
BASEL – II ve KOBİLERE ETKİLERİ
Türkiye Sermaye Piyasaları
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Sermaye Piyasası Kanunu Çerçevesinde Gayrimenkul Değerleme
Sunum transkripti:

YOİKK KURUMSAL YÖNETİM ÇALIŞMA GRUBU 14-15 Mart 2006 Tarihinde Yapılan OECD Kurumsal Yönetim Yönlendirme Komitesi Toplantısı Hakkında Bilgi Nevin İMAMOĞLU SPK Ortaklıklar Finansmanı Dairesi Başkan Yardımcısı 05 NİSAN 2006

OECD Kurumsal Yönetim Yönlendirme Grubu AMACI: Kurumsal yönetim uygulamalarını ve gelişmeleri takip etmek KATILIMCILAR: OECD kamu temsilcileri ve AB, Gözlemciler: IMF, WB, BIS ÇALIŞMALARI: İlkeler ve revizyonu Metodoloji Raporlar, Anketler Toplantılar

Metodoloji ve Pilot Proje İlkelere Uyum Derecesinin Ölçülmesi Amacı ile bir Metodoloji Geliştiriliyor Türkiye Mart 2005 toplantısında gönüllü olarak değerlendirme çalışmasına konu oldu OECD Sekreteryasından üç uzman Kamu ve Özel Sektörden Katılım Rapor Taslağı Paris’te 14 Mart’ta sunuldu

Pilot Proje Halka açık şirketler üzerinde yoğunlaştı Asıl amacı metodolojiye katkı sağlamak Metodoloji tamamlanmadan yapıldığından resmi bir değerlendirme niteliğinde değil Takas ve saklama, iflas ve tasfiye, paydaşlarla ilgili ilkeler değerlendirilemedi Yönetici özeti ve sentez basılacak, detay rapor web’de yer alacak…

Rapordaki Temel Bulgular (I) Şirketler genellikle aile kontrolünde, karma holding yapısı (finansal ve endüstriyel), Piramit Grup Yapısı hakim Karşılıklı iştirak ilişkileri mevcut Genellikle oyda ve yönetimde imtiyaz var Halka açıklık oranı genellikle düşük

Rapordaki Temel Bulgular (II) Gerek kamuda gerek özel sektörde önemli reformlar gerçekleştiriliyor… Detaylı KY Standartları mevcut ve geliştiriliyor (ilkeler, UFRS, bağımsız denetim…) SPK İlkelere uyumu takip ediyor ve özel sektöre ilkelerin uyumu için destek oluyor Kamu ve özel sektör KY gelişimi için aktif çalışıyor (TÜSİAD, TKYF, TKYD, Sabancı Üniversitesi, TTK Komisyonu, YOİKK)

Rapordaki Temel Bulgular (III) Sermaye kültürü yeterince gelişmemiş ve azınlık ortaklar KY uygulamalarına etkin katılmıyor Piyasa katılımcıları düzenlemelere uyum konusunda etkin katkı sağlamıyor Risk bazlı denetim uygulanmıyor, kamunun onayına ve ön incelemesine dayalı sistem esnekliği olumsuz etkiliyor Yaptırım mekanizmaları yeterli ve etkin çalışmıyor

Rapordaki Temel Bulgular (IV) UFRS’ye geçiş ile birlikte bağımsız denetçilerin bu konudaki eğitimi ve yeterliliği önem kazanıyor. Bağımsız denetçiler için Kalite Kontrol Programı uygulanmalı… Özel hukuk uygulamaları yeterince kullanılmıyor… (Uzun, maliyetli, kamu yaptırımına bırakılıyor…) Bazı alanlarda cezalar ve idari para cezaları çok düşük. SPK’nın mevcut denetim kapasitesi uluslar arası muadil kurumlara göre sınırlı…

Rapordaki Temel Bulgular (V) Borsada işlem gören şirketler UFRS’ye uygun mali tablo hazırlıyor ama banka ve sigorta şirketleri için standartlar UFRS ile tam uyumlu değil (Konsolidasyon) BDDK ile SPK arasındaki görev dağılımı ve yetki paylaşımı açık değil…

Öneriler (I) Piyasa dinamiklerinin etkin çalışması için tedbirler alınmalı Halka açıklık oranı artırılabilir Yatırım fonlarının KY’e aktif katılımı teşvik edilebilir Yatırımcı eğitimi konusuna önem verilmeli…

Öneriler (II) Mevcut Ortaklık ve Kontrol Yapısı ile ilgili Risklerin Açıklanmasına Yönelik Düzenlemeler Geliştirilmelidir Ortaklık yapısı, hakimiyet, yönetim, YK vb. konularda kamuyu aydınlatma standartları geliştirilmeli… İlişkili Kuruluşlar ve bunlarla işlemlerin Kamuya açıklanması geliştirilmeli, İlişkili kuruluşlarla önemli işlemlerde GK onayı aranabilir

Öneriler (III) Gözetim, denetim ve yaptırımda risk-bazlı yaklaşım değerlendirilmeli Otoriteler arası koordinasyon sağlanarak risk-bazlı yaklaşım uygulamaya konulmalı SPK’nın ücret yapısı değiştirilmeli, KY uygulamalarını da teşvik edecek sabit ücret sistemleri değerlendirilebilir Önemli KY alanlarındaki risklerle ilgili alanlara öncelik verilebilir

Öneriler (IV) Hukuki Çözüm Yolları, Yaptırım Mekanizmaları ve Yargı Prosedürleri geliştirilmelidir Daha az maliyetli ve erişilebilir hukuki yollar geliştirilmeli (Tahkim) Adli ve idari cezalar artırılmalıdır SPK’nın yaptırım gücü genişletilmelidir Şirketler hukuku ile ilgli karmaşık konular için yargı sistemi geliştirilmelidir

Öneriler (V) SPK’nın operasyonel bağımsızlığı korunmalı, yetkileri ve hesap verme sorumluluğu, şeffaflığı geliştirilmelidir Finansal Raporlamada ortak standartların kullanılmasını sağlayacak yapılandırma gerçekleştirilmelidir Uluslararası Denetim Standartları tam set olarak kabul edilip uygulanmalı, bağımsız denetçiler birliği oluşturularak, mesleğin gelişimi desteklenmelidir

Eleştiriler… Görüşme yapılan yorumcuların görüşleri genellemelerle yansıtılmış, ampirik çalışmalarla desteklenmemiş Düzenleyici Kuruluş odaklı bir çalışma Özellikle SPK üzerinde yoğunlaşılmış, sektörün diğer katılımcıları da dikkate alınmalı İlkeler ve metodolojide öngörülen kıstasların ötesinde değerlendirmelere rastlanmaktadır

Raporun Kesinleşmesi Rapor ile ilgili olarak görüşlerimiz OECD’ye iletilmiş olup, düzeltme gerektiren hususlar üzerinde çalışmalarımız devam etmektedir. Nihai rapor üye ülkelerce elektronik ortamda oylanacaktır

Toplantıda Görüşülen Diğer Konular Üye olmayan ülkelerle yürütülen projeler 27-28 Nisan, Pekin, Asya’da İflas Reformu 15-16 Mayıs, Singapur- Asya’da KİT’lerde KY 8-9 Haziran, Hong Kong, KY ve Bankalar Çalışma Grubu Yuvarlak Masa Toplantısı 21-23 Haziran, Buenos Aires, Latin Amerika Yuvarlak Masa Toplantısı

Toplantıda Görüşülen Diğer Konular “Better Regulation and Regulatory Impact Assessment” konulu taslak rapor “A Boardroom Guide to OECD Principles” Aralık 2005’de özel sektör yöneticileri ile yapılan toplantı sonuçları Özelleştirme ve KİT’lerde KY

Toplantıda Görüşülen Diğer Konular 2007-2008 programı Belli konularda yoğunlaşan ülkelerarası anket çalışması (Ortaklara eşit davranış) Daha iyi düzenleme: Analitik rapor KY, Fikri Varlıklar ve Firma Rekabeti: Rapor ve konferans KY ve Uyuşmazlıkların Çözümlenmesi

TEŞEKKÜRLER….