M. Özgür Bozçağa.  Gıda ürünleri – önemli bir gelir kaynağı  Hedef: ◦ Ticaretin artırılması ◦ İnsan, Hayvan ve Bitki Sağlığının sağlanması  Sınırlardan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bitki Islahında Fikr-i Mülkiyet Hakları canlı bir müzakere
Advertisements

Dünya Bankası 8 Nisan 2014 İstanbul. 1. Giriş – Neden bu değerlendirme, neden şimdi? 2. GB’nin STA ile Kıyaslanması 3. Tarım ve Hizmetlerde Entegrasyon.
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
AB UYUM ÇALIŞMALARINDA KATEDİLEN MESAFE VE HEDEFLER
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU.
MAKEDONYA T.C. Üsküp Büyükelçiliği-Ticaret Müşavirliği
ÅRHUS ya da AARHUS Nasıl okunur Halkın şikayeti.
AVRUPA BİRLİĞİ TÜKETİCİ POLİTİKASI
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
GAP GIDEM Projesi AB’nin mali desteği ile UNDP tarafından GAP BKİ ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir GAP – GİDEM PROJESİ GİRİŞİMCİ DESTEKLEME.
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
Avrupa'da iş güvenliği ve sağlığı Lizbon Anlaşmasındaki sosyal güvenlik bölümü Çerçeve direktif Sair direktifler Sosyal diyalogun rolü İş güvenliği ve.
Bilindiği üzere Ülkemizden Rusya Federasyonu’na bitkisel gıda ürünleri ihracatımız tarihinde yürürlüğe giren Mutabakat Zaptı ile
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ
Company Logo. LOGO TÜRKİYE’NİN BÖLGESEL EKONOMİK ENTEGRASYON ARAYIŞLARI ÖZDEMİR AKBAL.
GIDA GÜVENLİĞİ TÜKETİCİ HATTI 2008 YILI FAALİYET RAPORU “GÜVENLİ GIDA SAĞLIKLI TÜRKİYE”
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
Dünyada Devekuşu Üretimi ve Ticareti Akademi Teknoloji Üretim Danışmanlığı Ekim 2004 ÜRGÜP Hakan YILDIZ Hakan YILDIZ.
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
Tarım Pazarı Ortak Organizasyon Komitesi 16 Nisan 2014 KOYUN&KEÇİ PAZAR DURUMU.
Gıda Güvenliği Yaklaşımı
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
Dünya Ticaret Örgütü ve Uluslararası Ticaret
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARET POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRME MEKANİZMASI TÜRKİYE V. İNCELEMESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI 10 ŞUBAT 2012.
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
Yanlış Eller / Doğru Eller…
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
1 Her şekil 3 kişiyi gösterir. 3 Her şekil 3 meyveyi gösterir.
E- Ticaret Altyapısı.
TİCARETTE TEKNİK ENGELLER Şubat 2013 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Kambiyo Mevzuatı. Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VII. Bölüm.
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
TÜRKİYE’NİN TARIMSAL DIŞ TİCARETİNDEKİ GELİŞMELER
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
Gıda Güvenliği Açısından Geleneksel Gıdalarda Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik Riskler 2015.
DIŞ TİCARET’TE LOJİSTİK RİSK VE FIRSATLAR. Türkiye ve Rusya Arasındaki Dış Ticaret Hedefi –2015 Yılsonuna kadar 100 Milyar Dolar. –Bu amacın gerçekleştirilmesi.
İSVEÇ KRALLIĞI (2017 YILI SUNUMU)
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Türkİye Yumurta Sektörünün Genel Sekreter YardImcIsı
ULUSLARARASI TİCARET.
Fikri Mülkiyet ve Gümrük Mevzuatı Masaları
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için
OTP kuralları ve yapılanması
Tarım sektörünün önemi
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
DÜNYADA GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARA YÖNELİK
Sunum transkripti:

M. Özgür Bozçağa

 Gıda ürünleri – önemli bir gelir kaynağı  Hedef: ◦ Ticaretin artırılması ◦ İnsan, Hayvan ve Bitki Sağlığının sağlanması  Sınırlardan geçişin engellenmesi için tedbirler ◦ Sağlık (Sanitary) – İnsan ve Hayvan ◦ Bitki Sağlığı (Phytosanitary)

 Tarifeler 70 ve 80lerde  Tarife dışı engeller  Uruguay Turu – 1995 ◦ SBS Anlaşması ◦ Tarım Anlaşması ◦ TBT Anlaşması ◦ Anlaşmazlıkların Halli Mekanizması  SBS Anlaşmasında amaç ◦ Meşru sağlık koruma haklarını sağlamak ◦ SBS tedbirlerinin gereksiz ve keyfi olmasını engellemek

 İnsan ve Hayvan sağlığının korunması: ◦ Gıda ve yemlerde  Katkılar  Toksinler  Zararlılar, haşereler ve mikroorganizmalar  İnsan sağlığının korunması ◦ Hayvanlarından gelecek hastalıklara karşı – Kuş gribi  Hayvan ve bitki sağlığının korunması ◦ Zararlılar, haşereler ve mikroorganizmalar  Tüm ülkenin sağlığının korunması

 Bilimsel Doğrulama ve Risk Değerlendirmesi  Uyumlaştırma  Bölgeselleştirme  Geçici Tedbirler  Şeffaflık  SBS Komitesi  Özel Ticaret Konuları (Specific Trade Concerns – STC)  Gelişmekte Olan Ülkeler

 Anlaşmazlık Çözümü  Davalar ◦ Hormon Davası ◦ GDO Davası ◦ Türkiye - Ekvador Muz Davası

 SBS Sağlığın korunması tedbirleri ◦ Sınırlı ◦ Bilimsel doğrulama zorunluluğu ◦ Panel’e giden konular  TTE SBS tedbirleri ile ilgili teknik gereklilikler ◦ Paketleme şekilleri, boyutları ◦ İçerik etiketlemeleri ◦ Uygulama alanı geniş ve bilimsel kanıt zorunluluğu yok

 Gıda Güvenliğine İlişkin Beyaz Kitap  Tarladan Tabağa Yaklaşımı (Farm to Fork) ◦ HACCP – İzlenebilirlik  Kalıntı ve Zararlıların Engellenmesi ◦ Maksimum Kalıntı Seviyesi  İlaç Kalıntıları  Aflatoxin

 GSYİH’nin 11%’i, İstihdamın 30%’u  Toplam üretimin yaklaşık 4%’ü ihraç ediliyor  İhracatın %58’i AB ülkelerine.  AB’nin ithalatında 4. sırada  AB ülkelerine yapılan ihracatın 71%’i taze meyve sebze.

 AB – Türkiye Mevzuat Uyumu ◦ Türkiye – Gelişmekte olan Ülke ◦ AB - Gelişmiş Ülke  Aflatoksin MKS Şikayeti ◦ 1998 yılında ◦ Yeni aflatoksin seviyeleri uluslararası standartlara uygun değil ◦ Türkiye destek veriyor  İhraç edilen ürünlerde gümrük kontrolleri

 SPS Bildirim Sistemi’nin tam işlememesi  Tarım Bakanlığı’ndaki ilgili kurumlar arası uyumsuzluk  Yetersiz uzmanlaşma ve SPS Komitesi eksikliği  Türkiye’nin ‘Kontrol Belgesi’  AB ile GBOK’ta ele alınan konular  AB ile mevzuat uyumsuzluğu

 SPS Komitesi’ne aktif katılım  Teknik Yardım talebi  Devlet ve özel sektörün SBS konusunda bilgilendirilmesi  AB ile mevzuat uyumu  GBOK’ta tarım ürünleri konularının daha yoğun görüşülmesi  Türkiye’nin AB sınırlarındaki kapasitenin geliştirilmesi