Avrupa Birliği (AB) Gıda Güvenliği Anlayışı ve Türkiye’ de Gıda Güvenliği Prof. Dr. Ömer Utku ÇOPUR Yard. Doç. Dr. C. Ece TAMER Uludağ Üniversitesi Gıda.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
Advertisements

KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI “ BU ZOONOZ HASTALIKLARLA AB’YE GİRMEMİZ HAYALDİR ! “
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
AB UYUM ÇALIŞMALARINDA KATEDİLEN MESAFE VE HEDEFLER
ORGANİK TARIM.
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
“Perakendecilerin Veteriner Hekimlikten Beklentileri” Şeref SONGÖR Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkanı.
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
MEVZUAT Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının.
AVRUPA BİRLİĞİ TÜKETİCİ POLİTİKASI
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA GÜVENLİĞİ DAİRESİ
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
FVO (GIDA VE VETERİNER OFİSİ) MİSYONLARI
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
M. Özgür Bozçağa.  Gıda ürünleri – önemli bir gelir kaynağı  Hedef: ◦ Ticaretin artırılması ◦ İnsan, Hayvan ve Bitki Sağlığının sağlanması  Sınırlardan.
Bilindiği üzere Ülkemizden Rusya Federasyonu’na bitkisel gıda ürünleri ihracatımız tarihinde yürürlüğe giren Mutabakat Zaptı ile
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
Süt İşleme Tesislerinin Onay Prosedürü Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
GIDA GÜVENİLİRLİĞİ VE 5996 SAYILI KANUNUN GETİRDİKLERİ
Süt İşleme Tesislerinde Modernizasyon Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
AB GIDA GÜVENLİĞİ POLİTİKASI
Gıda Güvenliği Yaklaşımı
Hazard Analysis and Critical Control Point
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER.  Karadaki hayvanlarla ilgili kod…  Sudaki hayvanlarla  Veteriner hekim :Bulunduğu ülkede veteriner bilimi veya hekimliği pratiği.
ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 11. Hafta
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü.
BİTKİ PASAPORTU SİSTEMİ
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
TİCARETTE TEKNİK ENGELLER Şubat 2013 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
“EN İYİ DENETÇİ KİŞİNİN KENDİSİDİR.”
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
Veteriner Ecza Deposu Sorumlu Yönetici Eğitim Toplantısı
Kıbrıs Türk Ticaret Odası 2 Mayıs 2016,LEFKOŞA 1 AVRUPA BİRLİĞİ GENEL GIDA YASASI Dr. Mete ÇEVİK AB İşleri Uzmanı Avrupa Birliği Bakanlığı Tarım ve Balıkçılık.
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
Gıda Güvenliği Açısından Geleneksel Gıdalarda Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik Riskler 2015.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
Gıda kalite sağlama sistemleri
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
ISO HACCP ve ISO22000.
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
Türkiye de hayvan refahı ile ilgili yasal düzenlemeler
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
ISO
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Düzce Üniversitesi Gümüşova MYO
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Avrupa Birliği (AB) Gıda Güvenliği Anlayışı ve Türkiye’ de Gıda Güvenliği Prof. Dr. Ömer Utku ÇOPUR Yard. Doç. Dr. C. Ece TAMER Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü

AB tarım politikalarının geçirmekte olduğu evrim, AB sınırları içinde son yıllarda yaşanmış olan gıda krizleri, AB tarım politikalarının geçirmekte olduğu evrim, AB sanayisinde % 13.4 ile en büyük üretim sektörünün gıda olması gıda güvenliğini Avrupa Birliği için gittikçe önem kazanan ve detaylı düzenlemelerin yapıldığı bir konu olarak gündeme taşımıştır.

Dünyadaki en yüksek gıda kalitesi ve güvenliği standartlarına sahip olan AB, “Tarladan Çatala” sloganıyla gıda güvenliğini bir zincir yaklaşımı ile ele almaktadır.

Türkiye’ nin üyelik müzakerelerinin başlamasıyla, Türk mevzuatının AB müktesebatına uyumu çerçevesinde, gıda güvenliği alanında da köklü bir değişim gerçekleşmiştir.

Son dönemde Türkiye ekonomisinde sanayinin en büyük istihdam kaynağının; tekstilden gıdaya geçtiği bildirilmiştir. tekstilden gıdaya

Türkiye’ nin üretimde dünyada ilk sıralarda yer aldığı ve birçok tarım ürününün olduğu da düşünüldüğünde, gıda sektörü ve gıda güvenliği uygulamalarının geliştirilmesinin önemi ortaya çıkmaktadır.

AB’ de Gıda Güvenliği Anlayışı

‘Tarladan Çatala’ sloganıyla gıda güvenliği konusunda bütüncül bir yaklaşım sergileyen AB gıda güvenliği anlayışında “izlenilebilirliğin sağlanması” ana prensip olarak göze çarpmaktadır.

İzlenebilirlik, üretim aşamasından tüketiciye sunum ve tüketicinin gıdayı kullanmasına kadar tüm süreçlerin kontrol altına alınmasını gerektiren bir anlayış olup, bir gıda ürünü gerektiğinde kaynağına kadar geriye doğru takip edilebilmelidir.

AB gıda güvenliği yaklaşımında gıda işletmeleri; Tüm süreçlerde birincil sorumlu, Olumsuzluk durumlarında toplatma, imha etmekle yükümlü, Genel ve özel hijyen kurallarına uymakla sorumlu(?), Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) uygulamasından sorumlu konumdadır.

Beyaz Kitap (White Book) Avrupa Komisyonu tarafından, 14 Ocak 2000’ de yayınlanmış olup; AB Gıda Güvenliği yaklaşımının ana prensiplerini içermektedir.

yönetim-düzenleme İzlenebilirlik tedbir Üç Temel İlkesi; yönetim-düzenleme İzlenebilirlik tedbir yönetim-düzenleme

Hedefleri; tüketici güveninin kazanılması, yönetim-düzenleme toplumun sağlıklı gıdaya ulaşabilirliğinin sağlanmasıdır. yönetim-düzenleme

Kitap, gıda zincirinde, ile ilgili gıda güvenliğine ilişkin tüm konuların ilk kez bir arada ele alındığı bir belge niteliğindedir. * Beyaz Kitap ile gelen yeni ilkeler, AB Genel Gıda Yasası olan EC 178/2002 sayılı tüzük ile yasalaşmıştır.

AB Gıda Güvenliği Tüzüğü (178/2002/EC) Halk sağlığının korunması ve gıda güvenliğinde rol alan Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesini (EFSA) kuran, gıda güvenliği ile ilgili işlemleri ve yöntemleri belirleyen bu tüzük, “AB Gıda Yasası” olarak da adlandırılmaktadır.

Söz konusu tüzük, gıda güvenliği için gerekli olan genel ilkeleri belirlemekte ve detaylı düzenlemeleri üye ülkelere bırakmaktadır.

178/2002/EC sayılı söz konusu tüzük ile Avrupa Komisyonu ve üye ülke hükümetleri tarafından herhangi bir gıda tehlikesi durumunda kullanılması hedeflenen “Hızlı Alarm Sistemi”nin (RASSF) geliştirilmesi zorunlu kılınmış ve bu sistem, tehlikeye karşı Avrupa Komisyonu’ na acil önlem alma ve eylem hakkı tanımıştır.

Komisyon, gıda güvenliğini denetleme görevi için “AB Gıda ve Veterinerlik Ofisi” ni oluşturmuştur. Söz konusu ofis; AB gıda güvenliği denetim sistemlerini desteklemek, Bu konudaki politikalara katkıda bulunmak ve Koşullara ne derece uyulduğunu kontrol etmekle yükümlüdür.

“Tarladan Çatala” Gıda Güvenliği Anlayışında Önemli Noktalar

İzlenebilirlik (traceability) Bir gıdanın veya yemin, gıda üreten hayvanın veya tüketilecek bir maddenin, süreçlerinin tümü boyunca takip edilebilmesidir. Türkiye’ de 2005 yılı itibariyle üreticilerin izlenebilirliği sağlamaları bir zorunluluk haline gelmiştir.

İzlenebilirlik kuralı, üretilen ürünün piyasaya sunulduktan sonra da takibini gerektirir. Piyasaya arz edilmiş bir üründe halk sağlığı için tehdit oluşturacak bir durum oluşması halinde, söz konusu ürün en geç 7 gün içinde tamamıyla toplatılmak zorundadır.

İzlenebilirliğin Aşamaları

Etiketleme (Labelling) konusu AB gıda güvenliği anlayışında iletişimi sağlama amacıyla yer almaktadır.

ürün % 0.9’ dan fazla GDO içeriyorsa, ürünün etiketinde GDO içeriğinin AB mevzuatına göre ürün % 0.9’ dan fazla GDO içeriyorsa, ürünün etiketinde GDO içeriğinin bildirilmesi gerekmektedir.

Katkı maddeleri (Additives) Tatlandırıcılar, Renklendiriciler ve Diğer katkı maddesi sınıfları olmak üzere 3 gruba ayrılan gıda katkı maddeleri, AB’ de 89/107/EEC sayılı direktif ile düzenlenmektedir.

E (Europe) kodları (EC Code) Her bir gıda katkı maddesi için Avrupa Birliği tarafından belirlenen kod numaralarıdır. Bir katkı maddesinin E kodu taşıması bu katkının üzerinde tüm güvenlik çalışmalarının tamamlandığını gösterir.

• Asetik Asit - E 260 • Karoten - E 160a • Niasin -E 375a • Antosiyanin - E 163 • Sitrik Asit - E 330 • Süksinik Asit - E 363 • Sistin - E 920 • Vitamin C - E 300

Ambalajlama (Packaging) Gıda ile temas eden Tüm ambalaj materyalleri, gıda güvenliği zincirinin bir parçası olarak önemle ele alınmaktadır. AB, paketleme alanında getirilen yenilikleri takip ederek, aktif ve akıllı paketleme maddelerinin kullanımını desteklemekte olup; 1935/2004 sayılı direktif ile bu konuyu düzenlemiştir.

Hayvan ve Bitki Sağlığı Hayvanların kayıt altına alınması ve izlenmesi, hastalıkların kontrol altına alınması ve izlenmesi, tüm canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin AB’ ye ithal edilmeden veya AB içinde ticareti yapılmadan denetlenmesi, gıdalardaki pestisit kalıntılarının insan-hayvan sağlığı ile çevre için tehdit oluşturmaması ve bu çerçevede AB düzeyinde belirlenen maksimum kalıntı limitlerini aşmamasına yönelik yaptırımların sağlanmasını içerir.

AB Gıda Güvenliğini Kapsayan Yasal Düzenlemeler

‘Avrupa Komisyonu Sağlık ve Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü’ tarafından Türkiye’ den ihraç edilen ürünlerde tespit edilen olumsuzlukları, RASFF (Hızlı Alarm Sistemi) kapsamında bu konuda iletişim noktası olan ‘Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ ne bildirilir. Bildirim alan firmaların takip eden 5 ihraç partisi analize tabi tutulmaktadır. Olumsuz bir durumla karşılaşılmadığı takdirde tesadüfi örnekleme metodu kullanılır.

Gıda hijyeni Gıda güvenliğinin ana bileşenlerinden olan gıda hijyeni düzenlemeleri, 852/2004 sayılı mevzuat ile yapılmakta ve gıda güvenliğinin sağlanmasında birincil sorumluluk işletmelere verilmekle beraber HACCP ve iyi hijyen uygulamalarının gerekliliği vurgulanmaktadır.

Teşekkürler Prof. Dr. Ö. Utku ÇOPUR Yard. Doç. Dr. C. Ece TAMER Uludağ Üniversitesi Gıda Müh. Bölümü