Web of Science ve Bibliyometrik

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
My EBSCOhost Kullanıcı Kılavuzu support.ebsco.com.
Advertisements

DOAJ veritabanını açmak için bannere tıklayın.. İsterseniz konuya tıklarak o konuya ait dergileri açabilirsiniz. Örnek olarak “Biology and Life Sciences”
Copyright 2007 Thomson Corporation 1 ISI Web of Knowledge EndNote ® Web 2.0.
Support.ebsco.com EBSCOhost Tanıtımı Kullanım Kılavuzu.
Cambridge Journals Online
Support.ebsco.com CINAHL Plus with Full Text Temel Arama Kullanıcı Kılavuzu
Journal Use Reports Süreli Yayın Koleksiyonu Geliştirmenizde Güçlü Karar Destek Hizmeti - Kasım
MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
KONU: HAZIRLAYANIN : ADI: EMRE SOYADI: YILMAZ FAKÜLTE: FEN
Web of Science – Eğitim Semineri
ISI WOK- Web of Science Kullanıcı Eğitimi Metin TUNÇ
tarihi itibariyle Kütüphanemiz "Yordam 2001" Kütüphane Otomasyon Programı ile çalışmaktadır. Web sayfamızda ( yerleştirilen.
Support.ebsco.com Kullanım Klavuzu EBSCOhost üzerinden eBooks Arama
Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi
Solutions for Research and Publication Thomson Scientific ScholarOne TM Ve Thomson Scientific Araştırma ve Yayıncılığı Teşvik.
Oxford Online Dergi Koleksıyonu’ nun Etkin Kullanımı. Bölüm 1 Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini Genışletme.
Journal Citation Reports - Dergi Atıf Raporları -
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
ULAKB İ M ULUSAL VER İ TABANLARI EBSCOhost VERİ TABANI KULLANICI EĞİTİMİ.
A. Nuray Demirkol Başuzman 9 Aralık 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI.
Support.ebsco.com EBSCOhost Mobil Kullanıcı Kılavuzu.
Oxford Online Dergi Koleksıyonu’ nun Etkin Kullanımı. Bölüm 1 Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini Genışletme.
Kütüphanemizin Bibliyografya ve Süreli Yayınlar bölümündeki Bilimsel Dergilerin mevcut sayılarının içerdiği tüm makale bilgileri; Analitik Dergilerin 2007.
Support.ebsco.com Kullanıcı Kılavuzu EBSCO Veri Tabanları Genel Özellikler.
Support.ebsco.com DynaMed Kullanıcı Kılavuzu. Temel arama, kategorilere göre tarama, en son güncellemeleri takip etme ve sürekli tıp eğitimi puanı alma.
Veri Tabanı İçeriği Tarama Seçenekleri Basit Tarama Gelişmiş Tarama
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
CAB Abstracts Kapsamlı Tarım Ve Uygulamalı Yaşam Bilimleri Araştırması Jeff Clovis Thomson Scientific Director, Customer Education & Sales Support Academic.
InCites. National Citation Report for Turkey Kurumunuzun aboneliğini gerçekleştirdiği InCites (National Citation Report for Turkey) Web of Science kapsamındaki.
Support.ebsco.com EBSCOhost Android Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu.
Support.ebsco.com Kullanıcı Kılavuzu Tam Metin EBSCO Makaleleri.
Support.ebsco.com Arama Sonuçları Listesi Kullanıcı Kılavuzu.
T H O M S O N S C I E N T I F I C – MİKRO BİLGİ A.Ş. Web of Science 7.0 UASL Eğitim Programı TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Mayıs, 2006.
Journal Citation Reports (JCR)
Support.ebsco.com Kullanıcı Kılavuzu Gelişmiş Arama.
WILEY InterScience WILEY InterScience. Erişim Adresi:
Pratik kullanım rehberi elektronik dergileri. Hoş Geldiniz! IOP Elektronik Dergiler Rehberi İletişim için İçindekiler journals.iop.org 2 journals.iop.org.
T H O M S O N S C I E N T I F I C CAB ABSTRACTS ™ Comprehensive Agriculture & Applied Life Science Research.
CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ ULUSAL VERİ TABANLARI Uzman Didem AYDAN Uzman Sibel TABANLIOĞLU V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009, Antalya.
Support.ebsco.com Kullanıcı Kılavuzu EBSCO eBooks Online Kullanım.
Veri Tabanları Kullanıcı Ara Yüzünde Yeni Yaklaşımlar
American Mathematical Society MathSciNet Mathematical Reviews
ULAKBİM Veri Tabanlarında Dizinleme Uzm. A. Nuray DEMİRKOL TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Kasım 2007 İnet-Tr Ankara.
Zehra TAŞKIN BBY 307 Sosyal ve İnsan Bilimlerinde Bilgi Erişim
Türk Tıp Fakültesi yayınlarında kurallar ve dergiler Sağlık Bilimlerinde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu Kasım 2008, Ankara Öğr. Gör.
Akademik & Bilimsel Performans Değerlendirmesi Çalıştayı InCites (Web of Science) Marmara Üniversitesi 27 Kasım, 2014 Dr. Metin TUNÇ.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Meryem FISTIKÇI. Kendi arşivini oluşturarak kendi “bilgi veritabanına” kolayca erişebilme, tarayabilme, ve erişilen yeni sonuçları kaydedebilme, İşbirliğini.
Veri tabanları ve bilgi hizmetlerinde kullanımı
Zehra TAŞKIN BBY308 Temel ve Uygulamalı Bilimlerde Bilgiye Erişim
Zehra TAŞKIN BBY408 Tıbbi Bilgiye Erişim
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
Springerlink.com Emel KAYNAK Stm-Info Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
LOGO YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Veri Tabanları (Uluslararası) Nazan Özenç Uçak Güz.
Web sayfamızda ( yerleştirilen "Elektronik Katalog" linkini ya da adresini açarak kütüphanemizde.
Web sayfamızda ( yerleştirilen "Elektronik Katalog" linkini ya da adresini açarak kütüphanemizde.
ULUSAL AKADEMİK AĞ ve BİLGİ MERKEZİ
Kullanıcı Kılavuzu Genel Bakış support.ebsco.com.
EBSCOhost Android Uygulaması
Akademik Kütüphaneler için Basit Arama Kullanım Kılavuzu
Bilimsel Çıktıları ve Performans Analizi
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
EBSCOhost Sonuç Listesi
EBSCOhost Konu Terimleri Sözlüğünde Tarama
Kullanıcı Kılavuzu Gelişmiş Arama support.ebsco.com.
Pratik kullanım rehberi
Veri Tabanı İçeriği Tarama Seçenekleri Basit Tarama Gelişmiş Tarama
Uluslararası Üniversite Sıralama Sistemleri Genel Bir Değerlendirme
Sunum transkripti:

Web of Science ve Bibliyometrik Analiz Uygulamaları İ. H. Demirel* ,Ö. Büyükçınar*, E. Akıllı*, S. Yetgin*, V. Latif*, *TÜBİTAK ULAKBİM / Ankara

Web of Science Dr. Garfield 1955 yılında “Science” dergisinde yayınladığı makalede atıfların bilimsel araştırma sürecinde kullanımını önermesi ile alanın öncüsü olmuştur.

Atıf İndekslerinin gelişimi Web of Science Atıf İndekslerinin gelişimi .Science Citation Index Expanded :1945-present .Social Sciences Citation Index : 1956-present .Arts & Humanities Citation Index: 1975-present .Conference Proceedings Citation Index- Science :1990-present .Conference Proceedings Citation Index- Social Science & Humanities : 1990-present

Veri tabanı Arama Modülleri Web of Science Veri tabanı Arama Modülleri General Search Cited Ref Search Advanced Search

Web of Science 250 farklı kategoride bilimsel araştırma alanı Toplam 11000+ dergi “Search” ve “Advanced Search” ile konu taraması “Cited References” (yayın içeriğinde yer alan referanslar ) ve “Times Cited” (yayına yapılmış atıflar) üzerinden ayrı ayrı arama fonksiyonları Sonuçları filtreleme ve analiz etme

Web of Science Doküman tipleri Tüm Alanlar Makale Bibliyografya Bibliyografik öğe Kitap Eleştirisi Düzeltme Veritabanı Eleştirisi Editörsel Materyal Donanım Eleştirisi Kağıt boyu Toplantı Özeti Yeni Öğeler Yeniden Basım Eleştiri Yazılım Eleştirisi Yalnızca Beşeri Bilimler Sanat Sergileri Eleştirileri Dans Eleştirileri Pasaj Kurgusal Yaratıcı Yazılar Film Eleştirisi Müzik Eleştirisi Music Score Music Score Review Şiir Plak Eleştirisi El yazması Tiyatro Eleştirisi TV Eleştirisi Radyo Eleştirisi

Web of Science Veri tabanı seçimi Aramalarınızı 1,2, ya da 4 hafta; yıl, son 5 yıl; veya bir tarih aralığı olarak sınırlandırabilirsiniz. Tüm atıf indeksleri varsayılan olarak seçilmiştir.

Konu Tarama Konu Arama Aranacak terimlerinizi girin. Arama alanlarınız varsayılan olarak AND operatörü ile bağlanır. Arama alanı açılır mönüden seçilebilir

Arama Sonuçları Arama ifadeniz ve toplam sonuç sayısı sayfanın üstünde görüntülenir. Görüntülenen sonuç sayısını seçebilirsiniz. Açılır mönü kullanılarak sonuçların sıralanmasını değiştirebilirsiniz. Sıralama; en yeniden başlayarak tarih, atıf sayısı, yayın yılı, ilgililik, ilk yazar, veya kaynak başlığı olarak seçilebilir. Makale başlığına tıklayarak tam metne ulaşılabilinir.

Tam Bibliyografik Kayıt Tüm yazar isimleri (tam soyadı ve 5 harfe kadar ad) indekslenmiş ve aranabilir. Yayın özetinin tamamı indekslenmiştir ve aranabilirdir. Yazar Anahtar Kelimeleri yayınlanmış materyaldeki gibi indekslenmiştir. Yazar adresi ilk yazardan itibaren listelenir, e-mail adresi elde edildiğinde görüntülenir.

Tam Bibliyografik Kayıt Cited By tıklanarak bu makaleye atıf yapan öğeler görülebilir. Bu numara bu makaleye atıf yapıldıkça veritabanına eklenerek değişecektir. View Related Records tıklanarak bu konu ilgili diğer kayıtlara erişilebilir. References’a tıklama bu makalenin kaynakçasını listeler Eğer kurumunuz abone ise Journal Citation Reports gibi diğer Thomson Scientific ürünlerine linkler bulunur

Sonuçları Filtreleme ve Analiz Etme Sonuçlar Kurum Adı, Yazar, Yayın yılı, Ülke/Bölge ve Konu Alanı kullanılarak filtrelenebilir. more… linki ile; 100 kayıt görüntülenecektir. Hangilerini görmek istiyorsanız seçip, Refine tuşuna tıklayın. Analyze Results düğmesine tıklanarak sonuçlar Kurum Adı, Yazar, Yayın yılı, Ülke/Bölge ve Konu Alanına göre dizilebilir. 500 kayıta kadar detaylı analiz mümkündür.

Atıf yapılan yazar = marra m* Atıf yapılan çalışma = science* Atıf Referans Araması– Dergi Makalesi Örnek: M.A. Marra, S.J.M. Jones, C.R. Astell, et al. “The genome sequence of the SARS-associated coronavirus .” SCIENCE, 300 (5624): 1399-1404, May 30, 2003. Arama ifadesi: Atıf yapılan yazar = marra m* Atıf yapılan çalışma = science*

Atıf Referans Araması Yazar adı; Soyad ve adın ilk harfi şeklinde yazılmalıdır, “ and, or, not” bağlaçları buradada kullanılabilir. WOS atıf indekslerinde indekslenen dergilerin atıfları taranabilir. Belli bir yıl ya da yıl aralığındaki çalışmalara yapılan atıflar taranabilir.

Cited Reference Look-up table Atıf Taraması Listesi Makale Atıfları tüm yıllar ve tüm indeksler için sayılır. Cited Reference Look-up table Atıf ayrıntılarının görüntülenmesi için ilgili kutu işaretlenerek tarama yapılır. “View Record” bağlantısında ilgili yayına ait bibliyografik bilgilere ulaşılır, ancak yayın WOS’ da indekslenmiyorsa, ya da hatalı referans verildiyse bu link olmayacaktır.

Cited Reference Search / Results Atıf Taraması Ayrıntılı Sonuçları Cited Reference Search / Results Bunlar Marra’nın çalışmalarına atıf yapan kayıtlardır.

Sonuçları Kaydetme Marked List linki ile kaydettiğiniz kayıtları görebilirsiniz. Marked List oluşturmak için üç seçenek bulunur: - Selected Records seçeneği ile, istediğimiz kayıtları işaretleyip Add to Marked List tuşuna basarak, All Records on this page seçeneği kullanılarak sayfadaki tüm kayıtları alarak, Records __ to __ seçeneği ile işaretlemek istenen kayıt aralığını belirlenerek seçilir.

Sonuçları Kaydetme Tarama sonuçlarında listede bulunmasını istediğiniz alanları seçin Sonuçlar yazıcıya gönderilebileceği gibi, bilgisayarınıza kaydedilebilir ve elektronik posta gönderilebilir.

TÜBİTAK ULAKBİM Bibliyometrik Çalışmaları “Bibliyometri”, kısaca, “matematiksel ve istatistiksel yöntemlerin kitaplar ve diğer iletişim ortamlarına uygulanması” olarak tanımlanmaktadır (Pritchard, 1969). Bibliyometrik araştırmalarda, yayınların belirli özellikleri istatistiksel olarak analiz edilerek bilimsel iletişim ve yayıncılığa ilişkin çeşitli bulgular elde edilmektedir.

TÜBİTAK ULAKBİM Bibliyometrik Çalışmaları Türkiye'nin evrensel bilime katkısı ve uluslararası yayın sıralamasındaki yerinin belirlenmesi amacıyla ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi bünyesinde bibliyometrik değerlendirme çalışmaları yürütülmektedir. Bibliyometri Çalışmaları Kapsamında: Belirli bir zaman aralığında üretilen yayın sayısı Üretilen yayınların doküman tipi Üretilen yayınların konu dağılımları Yayın başına alınan atıf sayısı Ortak yazarlı çalışmalar Yayın yapılan dergilerin değerleri(JCR) Ortak yayın yapılan ülke ve enstitüler Yıllık, 2 yıllık, 5 yıllık etki değeri araştırması

TÜBİTAK ULAKBİM Bibliyometrik Çalışmaları Bibliyometrik analizler; Türkiye adresli bilimsel yayınların dünya ile karşılaştırmalı olarak konu, etki değeri vb. türünden çeşitli değerlendirmelere olanak sağlamaktadır. Evrensel bilim ve bilgi üretiminde öncelikli alanların tespit edilerek yatırım yapılması, bilim, teknoloji, eğitim politikalarının oluşturulması ve izlenmesinde oldukça önemlidir. Türkiye’nin etki değeri yüksek bilimsel yayın üretimi için uluslararası işbirliği ve öncelikli alanlarda yayınların artması gerekmektedir.

Türkiye Bilimsel Yayın ve Atıf Göstergeleri Grubu http://www.ulakbim.gov.tr/cabim/yayin/

TÜRKİYE BİLİMSEL YAYIN GÖSTERGELERİ (1) Bibliyometrik Çalışmalar TÜRKİYE BİLİMSEL YAYIN GÖSTERGELERİ (1) Türkiye Bilimsel Yayın Göstergeleri 1981-2006: Genel Toplamlar ve Karşılaştırmalar Türkiye Enstitüler (Kurumlar) Bazında Bilimsel Yayın Göstergeleri (1981-2006) Türkiye Genel Atıf Göstergeleri (1981-2006) Türkiye Enstitü (Kurumlar) Bazında Atıf Göstergeleri (1981-2006) Türkiye' nin Yayın İşbirliği Analizi (1981-2006) Türkiye' nin Dergi Etki Değerleri (DED) Konu Kategorilerine göre Bilimsel Yayın Göstergeleri WoS Veri Tabanında Sosyal ve Beşeri Bilimler Atıf Fihristinde Türkiye'nin Bilimsel Yayın Göstergeleri

TÜRKİYE’NİN BİLİMSEL HARİTASI Bibliyometrik Çalışmalar TÜRKİYE’NİN BİLİMSEL HARİTASI Türkiye illerinin bilimsel potansiyelleri ve bu illerdeki mevcut tüm kamu ve özel sektöre ait kuruluşların bilimsel yayın performansları incelenerek; • Türkiye’nin halen en çok yayın yaptığı konu başlıkları, • Hangi illerin bilimsel yayın üretiminde ve hangi alanlarda önde olduğu, • Ülke bilimsel performansına kamu ve özel kuruluşların katkıları belirlenmeye çalışılmıştır.

Bibliyometrik Çalışmalar SAĞLIK BAKANLIĞI KURUMLARININ TÜRKİYE’NİN BİLİMSEL YAYIN SAYISINA KATKILARI (1981-2006) Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarının bilimsel yayın performansları incelenerek; Kurumların en çok yayın yaptığı konu başlıkları, Hangi alanlarda önde olduğu ile Ülke bilimsel performansına katkıları belirlenmeye çalışılmıştır.

Bibliyometrik Çalışmalar TÜRKİYE BİLİMSEL YAYIN GÖSTERGELERİ(2): 1981-2007 TÜRKİYE, ÜLKELER VE GRUPLAR Yayın Sayısına Göre Etki Değerine Göre Temel Bilimler (52 Bilim Dalı) Tıbbi Bilimler (54 Bilim Dalı) Mühendislik Bilimleri (53 Bilim Dalı) Ziraat Bilimleri (7 Bilim Dalı) Diş Hekimliği Eczacılık Veterinerlik Bilimleri Sosyal Bilimler (79 Bilim Dalı) Türkiye, 44 ülke ve 7 gruba ait yayın sayısı, atıf sayısı ve etki değeri.

TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİNİN BİLİMSEL YAYIN PERFORMANSI (II) (1981-2007) Bibliyometrik Çalışmalar TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİNİN BİLİMSEL YAYIN PERFORMANSI (II) (1981-2007)

Bibliyometrik Çalışmalar

Bibliyometrik Çalışmalar

Bibliyometrik Çalışmalar

TEŞEKKÜRLER yayin@ulakbim.gov.tr