Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Support.ebsco.com Kullanıcı Kılavuzu EBSCO Veri Tabanları Genel Özellikler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Support.ebsco.com Kullanıcı Kılavuzu EBSCO Veri Tabanları Genel Özellikler."— Sunum transkripti:

1 support.ebsco.com Kullanıcı Kılavuzu EBSCO Veri Tabanları Genel Özellikler

2 .EBSCOhost arayüzünün tanıtılmasına hoşgeldiniz. Bu kılavuzda, arama biçimlerini, makale ve görsel önizlemeleri, sonuç listesini ve geliştirilmiş tercih seçeneklerini de içeren EBSCOhost özelliklerini ve arayüzünü inceleyeceğiz.

3 EBSCOhost arayüzüne giriş yaparken, ilk olarak boş bir Temel arama ekranı farkedeceksiniz. Ayrıca, EBSCOhost ekranının üst kısmında Otorite Dosyaları(Subjects, Publications, & Images) bulacaksınız. Sadece yayınları, konu terimlerini, görsel koleksiyonları ve daha fazlasını aramak için bunlara tıklayınız. Eğer oturumunuz süresince herhangi bir zamanda temel arama ekranına dönmek isterseniz, Bulma(Find) alanının altındaki Temel Arama(Basic Search) linkine tıklayınız. Bulma(Find) alanının üstündeki Veri Tabanı Seç(Choose Databases) linkine tıklayarak arama yapılacak veri tabanlarını ekleyebilirsiniz ya da değiştirebilirsiniz.

4 Veri Tabanı Seç(Choose Databases) ekranı erişebildiğiniz bütün veri tabanlarını içermektedir. Veri tabanı isimlerinin yanlarındaki kutuları işaretleyerek, listeden, eklenecek ya da değiştirilecek veri tabanlarını belirleyebilirsiniz. Seçimlerinizi yaptıktan sonra Tamam(OK)’a tıklayınız.

5 Temel Arama ekranında daraltıcılar olmamasına rağmen, Bulma(Find) alanının altında yer alan Arama Seçenekleri(Search Options) linkine tıklayarak daraltıcılar ekleyebilirsiniz. Burada Arama Modlarını(Search Modes) görebilirsiniz. Seçebileceğiniz Arama Modları(Search Modes): Tümce(Boolean/Phrase) Taraması, terimlerinizin arasına otomatik olarak ‘ve’ ekleyen Arama terimlerimin hepsini bul(Find all of my search terms), terimlerinizin arasına otomatik olarak ‘ya da’ ekleyen Arama terimlerimden herhangi birini bul(Find any of my search terms) ya da Akıllı Metin Araması(SmartText Searching).

6 Akıllı Metin Araması(SmartText Searching), Bulma Alanına(Find Field) uzun metinler, hatta bir paragraf ya da bir sayfa girebilmenize olanak verir. Karmaşık bir algoritma kullanan Akıllı Metin Araması metni inceler, arama terimlerini ağırlıklandırır ve ilgililiğe göre sonuçlar getirir. Bulma Alanı(Find Field), daha çok metin alabilmek için genişler.

7 Şimdilik “global warming” terimi için temel arama yapalım. Arama kutusuna arama terimlerini girip Ara(Search)’ya tıklayınız.

8 Sonuç listesi görüntülenir. Sol tarafta Sonuçlarınızı rafine ediniz(Refine your results) altındaki kısıtlayıcıları kullanarak sonuçlarınızı daraltabilirsiniz. Sonuçlarınızı Tam Metne(Full Text), Referanslara(References Available) göre daraltınız ya da sonuçlarınızın tarih aralığını değiştirmek için tarih kaydırma çubuğunu kullanınız. Daraltıcıların tamamını görmek için Daha Fazla Göster(Show More) linkine tıklayınız. Herhangi bir daraltıcıya tıkladığınızda sonuç listesi yenilenecektir.

9 Sonuçlarınızı rafine edin(Refine your results) alanının altında, sonuçlarınızı Akademik Dergiler gibi belirli Kaynak Çeşitlerine(Source Types), Konu Terimlerine(Subject Terms) ya da Konulara(Subjects) ve daha fazlasına göre daraltabilirsiniz. Her küme içinde seçimlerinizi yaptıktan sonra Güncelle(Update)’ye tıklayınız. Sonuçlar yenilenecektir.

10 Sonuçlarınızı, kısıtlayıcıları, kaynak çeşitlerini ve kümeleri kullanarak daraltırken, her bir kısıtlayıcı sol sütunun üst kısmında bulunan Güncel Arama kutusuna eklenir. Güncel Kutu içinde bağlantı linki bulunan daraltıcılara tıklamak, sadece o arama terimi için bir arama gerçekleştirir. X işaretine tıklamak, terimi Güncel Kutudan siler ve sonuçlarınızı yeniler.

11 Eğer sonuç listenizde, makalelerle ilgili görseller yer alıyorsa, farenizi görsellerin üzerine getirdiğinizde, ekranda görsellerin önizlemelerini görebilirsiniz.

12 Ayrıca, bir makalenin Detaylı Kaydının önizlemesini de farenizi makale başlığının yanında yer alan büyüteç işaretinin üzerinde tutarak görebilirsiniz. Böylece, makale ile ilgili temel bilgilerin yanı sıra eğer varsa makalenin tam metin linki gösterilir.

13 Bir oturum dosyası, makaleleri tek bir oturum boyunca kaydedebilir. Ya da ekranın üst kısmında yer alan Oturum Aç(Sign In) linkine tıklayarak kişisel My EBSCOhost klasörünüze oturum açabilirsiniz. Sonuçlarınızı kalıcı olarak depolamak için ücretsiz bir klasör oluşturunuz.

14 Sayfa Ayarları(Page Options) menüsü Sonuç Formatını(Result Format), Sonuç Sayfasında Görseller(Image QuickView) özelliğinin açık ya da kapalı olacağını, Sayfa Başına Sonuç Sayısını(Results per page) ve tercih ettiğiniz Sayfa Düzenini(Page Layout) belirleyebilmenizi sağlar.

15 Kişisel klasörünüze arama linki yerleştirmek için Paylaş(Share)’a tıklayınız. Açılan menüden Klasöre arama ekle(Add search to folder)’yi seçiniz. Bu menüden bütün görüntülenen sonuçları klasöre ekleyebilirsiniz, E-mail Uyarısı(E-mail Alert) oluşturabilirsiniz, aramanıza Kalıcı Link(Permalink) kopyalayabilirsiniz ve Facebook ya da Twitter gibi servisler aracılığıyla paylaşabilirsiniz.

16 Sonra, Bulma(Find) alanının altındaki Arama Geçmişi(Search History)’ne tıklayınız.İçinde bulunduğunuz oturum süresince yaptığınız aramaların bir kaydı görüntülenecektir. Buradan, aramaları birleştirebilir ve gerçekleştirmek istediğiniz aramaların yanındaki kutuları işaretleyerek ve Birlikte Ara(Search with) butonlarından birine tıklayarak Bulma(Find) alanına ekleyebilirsiniz. Arama terimlerini ya da daraltıcıları düzenlemek için, arama geçmişinizin satırında yer alan Düzenle(Edit) linkine tıklayınız.

17 Üst araç çubuğundaki Şeçenekler(Preferences) linkine tıklayınız. Seçenekler penceresinden, yazdırma(print), email, kaydetme(save), ve aktarma(export) ayarlarının yanı sıra sayfa düzeni(page layout), dil(language), sonuç sayfası görünümü(result list display) ve atıf formatı seçeneklerinizi belirleyebilirsiniz. Bu ayarlar My EBSCOhost klasörüne oturum açarak da gelecek oturumlar için kaydedilebilir.

18 İstediğiniz zaman online Yardım sisteminin tamamını görmek için Yardım(Help) linkine tıklayınız.

19


"Support.ebsco.com Kullanıcı Kılavuzu EBSCO Veri Tabanları Genel Özellikler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları