DULKADİROĞULLARI KURULUŞ : 1337.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yavuz Sultan Selim Camii Fatih - İstanbul.
Advertisements

OSMANLI’DA VAKIF SISTEMI
Mostar Köprüsü Mostar Köprüsü, 1566’da Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Bu köprü Neretva Nehri üzerinden geçmektedir. Köprünün yapımında 456.
TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
RAMAZAN AYHAN
Bunun sebepleri nelerdir?
Vakıf Nedir? Vakıf, kurumlaşmış bir YARDIM ANLAYIŞI ‘nı ifade eder.
ANADOLU İLK TÜRK BEYLİKLERİ Türkiye Tarihi: Türkiye Tarihi: 1071 yılındaki Malazgirt savaşı veya Büyük Selçuklu Devletinin Anadolu’ya giriş tarihinden.
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
(Acele ve Mühimdir) Konya: Başvekâlete Konya ‘da, asırlarca devam etmiş ihmaller sebebiyle büyük bir harabe içinde bulunmalarına rağmen sekiz.
GELİBOLU YARIMADASI’NDAKİ ESKİ DÖNEM SANATSAL YAPILAR
İSKENDERUN NURAN YILMAZ LİSESİ
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
OSMANLIDA DEVLET YÖNETİMİ
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ
ANADOLU BEYLİKLERİ.
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
HAZIRLAYANLAR: “ MAKBULE SÖYÜNMEZ ” 9-B 201 BÜşRA YILDIZ 9-B 227 GÜLDANE DÜZENLi 9-C 371 ESMA NUR ÇELiK 9-C 151.
1.
OSMANLIDA EĞİTİM MEDRESELER
Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki Mimari Eserleri.
OSMANLI’ DA EĞİTİM.
Osmanlı’da Deniz Kuvvetleri
ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ H.N.Y.
BalkanlardakI osmalI eserleRI
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
OSMANLI DEVLETİ.
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
Anadolu’da “Beylikler Dönemi’nde (13. yy.) yaşamıştır. Kesin olmamakla birlikte ailesiyle Belh şehrinden Akşehir’e gelmişlerdir. Babası Şeyh Hasan Paşa’dır.
CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır.
SEYYİD MAHMUT HAYRANÎ (?-1268)
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
OSMANLI MİMARLIĞI.
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ DÖNEMİ.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Ulu Cami - Kütahya.
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
II. BAYEZİT DÖNEMİ (1481 – 1512) * Cem Sultan Olayı : Cem Sultan II. Bayezit’a karşı Memlükler’in de kışkırtmasıyla birkaç kez taht mücadelesine girişmişse.
Süleymaniye Camii.
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ
OSMANLI DEVLETİ’NİN PADİŞAHLARI
Osmanlı tarihinde Yıldırım Bayezid'in 14()2'de Ankara Savaşı'nda Timur'a yenilmesiyle başlayıp 1413'te Çelebi Mehmed'in tahtı tek.
BURSA’NIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ ARDA KIRTASİYE.
Hazırlayan: Asusena Ela ÖZTÜRK Konu: Onlar da Çocuktu
ANADOLUNUN TÜRK YURDU OLMASI
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
ELBİSTANIN TARİHDEKİ ÖNEMİ Sultan Alparslan’ın Anadolu ’ y u Türkleştirme yıllarında, Oğuzların Bozok koluna bağlı Türkmenleri Hasan DULKADİR bey idaresinde.
SOSYAL BILGILER 3.ÜNİTE.  Anadolu daki ilk akınlar 4.yy hunlar ve 6.yy sibirler tarafından yapılmıştır. Ancak bu 2 türk boyunun amacı Anadolu ya yerleşmek.
Bu arada, Ege Denizi‘nde Midilli, Eğriboz, Limni, İmroz
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
OSMANLI TARİHİ KURULUŞ DEVRİ
Serhat; Sınır, sınır boyu anlamına gelmektedir.
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
Hazırlayan:Ömer Semih Yılmaz Konu:Kahramanmaraş Tanıtımı Sınıf:11/A Ders:Müzik.
Anadolu’da kurulan ilk beylikler hangileridir?
MIMAR SINAN. , Mimar Sinan, 1489'da Kayseri'nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi. 1511'de devşirme olarak İstanbul'a geldi ve Acemi Oğlanlar Ocağı'na girdi.
KARS KALESİ Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılır. M.S yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri.
HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
Türkiye(Anadolu) Selçuklu Devleti
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
ADI : M.FARUK SOYADI: GÖKTAŞ SINIF : 10/D NO : 639 DERS: OFİS PROGRAMLARI KONU: OSMANLI DÖNEMI PADIŞAHLARI.
Cam göz. Mimar sinan Yeniçeri ordusunda bir asker olarak değil, istihkâm işlerinin idare ve tasarımından sorumlu olarak görev yapan Mimar Sinan’ın ilk.
Sunum transkripti:

DULKADİROĞULLARI KURULUŞ : 1337

DULKADİROĞLU BEYLİĞİ Elbistan ve Maras civarinda 1337-1522 yillari arasinda hüküm sürmüs olan bir Türkmen beyligidir. Beylige adini vermis olan Dulkadirli Türkmenleri Oguzlar'in Bozok koluna mensupturlar. Dulkadirli halkini teskil eden Bozok Türkmenleri Oguzlarin Bayat, Avsar ve Beydilli boylarindan idiler.

DULKADİROĞLU BEYLİĞİ KURULUŞ ve GENİŞLEME HARİTASI

DULKADİR kelimesinin anlamı Dulkadirlilere dair doğrudan doğruya veya dolaylı olarak bilgi veren kaynaklarda bu adın Dulgadır, Dulkadir, Zulgadir, Zulkadir, Zilkadir, Tolgadır gibi çeşitli şekillerde yazıldığı görülmektedir. Bu adın Osmanlı kaynaklarında da bazen Dulkadır, bazen de özellikle muahhar kaynaklarda Zulkadir şeklinde kaydedildiği görülmektedir. Bir kelimenin bazen çeşitli dillerde farklı telafi edildiği bilinen bir gerçektir

Dulkadir adının anlamına gelince, bu hususta da tarihçiler ve dilciler arasında görüş ayrılıkları vardır. Dulkadir kelimesi şekil olarak görünüşte bir işaret sıfatı olan ‘(d)zu’ ile ‘kadir’ tamamlayıcısının birleşmesi sonucu ‘GÜÇLÜ’ anlamına gelen, Arapça klasik şeklinde yapmacık olarak değişmiş, bir isim veya ünvanın halk etimolojisi gibi mülahaza edilmelidir.

ZEYNEDDİN KARACA BEY (1337-1353) DULKADİROĞLU BEYLERİ ZEYNEDDİN KARACA BEY (1337-1353)

ALAÜDDEVLE (BOZKURT) BEY HALİL BEY SEVLİ BEY SADAKA BEY NASREDDİN BEY SÜLEYMAN BEY MELİK ARSLAN BEY ŞAHBUDAK BEY ŞAHSUVAR BEY ALAÜDDEVLE (BOZKURT) BEY ALİ BEY

KURULUŞ YERİ : KAHRAMANMARAŞ ve ELBİSTAN

TARİHİ ESERLERİ : KAHRAMANMARAŞ : TAŞ MADRESE MESCİDİ Kahramanmaraş Ulu Cami yanında bulunan Taş Medrese, Dulkadirli Alâüddevle Beyin kızı adına yaptırılmıştır.

ULU CAMİİ Ekmekçi Mahallesinde bulunan camideki kitabede Sultan Kansu Gavri zamanında Dulkadirli Alâüddevle tarafından kurulduğu yazılıdır. Ahşap çatısı ve ahşap sütunları ile, 11. yy. ahşap cami örneklerinin özelliğini taşımaktadır.

ELBİSTAN : ALAÜDDEVLE BEY CAMİİ ÜMMET BABA CAMİİ ALİ BEY CAMİİ ve BUK ası EKMEKÇİ MESCİDİ ERGENİ KÖYÜ MESCİDİ

KIRŞEHİR : DULKADİRLİ BELDESİ CAMİİ KARA YUSUF İNİ KÖYÜ CAMİİ İĞDECİK KÖYÜ CAMİİ HACILAR KÖYÜ CAMİİ HALİFELÜ KÖYÜ CAMİİ

KAYSERİ : HATUNİYE MEDRESESİ

KAYSERİ : SÜLEYMAN BEY MESCİDİ MELİK GAZİ MESCİDİ KELAMİN KÖYÜ MESCİDİ ŞEHSUVAR BEY CAMİİ ZAMANTI KALESİ CAMİİ GÜMÜŞ-İN CAMİİ DIRAZ KÖYÜ CAMİİ

AFŞİN : ESHABÜ KEHF CAMİİ GEMEREK : ŞAHRUH BEY MESCİDİ ÇANDIR : ŞAHRUH BEY MESCİDİ BOĞAZ BENDİ KÖYÜ CAMİİ AKDAĞ : ŞAHRUH BEY MESCİDİ BOĞAZLIYAN :ŞAHRUH BEY MESCİDİ KADİRLİ : ALA MESCİD HARUNİYE : HARUNİYE CAMİİ ANTEP : ALAÜDDEVLE BEY CAMİİ

BU CAMİİ ve MESCİDLERİN YANINDA : KAHRAMANMARAŞ’ta : 5 MEDRESE 16 dükkan, 1 pınar, 1 hamam, ayrıca çok sayıda arazi, bağ, köy ve değirmen vakvedilmiştir. ANTEP’te : 1 MEDRESE ve buna bağlı olarak; 2 değirmen ve çok sayıda mezra medreseye vakvedilmiştir. ELBİSTAN’da : 1 MEDRESE 3 değirmen, çok sayıda mezra ve malikane vakvedilmiştir. AFŞİN’de : 1 MEDRESE 8 köy, 7 mezra, 1 çiftlik ve 1 pazarın karı vakvedilmiştir. PAZARÖREN’de : 1 MEDRESE 1 köy vakvedilmiştir. KADİRLİ’de : 1 MEDRESE 1 mezra vakvedilmiştir. KUDÜS’te : 1 MEDRESE

BUNLARA İLAVE OLARAK : 1 ad. İMARET, 57 ad. ZAVİYE ve BUNLARA BAĞLI OLARAK ÇOK SAYIDA KÖY, MEZRA, ARAZİ, HAMAM, MAHSÜL, DÜKKAN, DEĞİRMEN, BAĞ ve BAHÇE VAKVEDİLMİŞTİR.

Dulkadiroğlu Siyasi Durumu Dulkadiroğulları’nın siyasî durumları gözden geçirildiğinde, Osmanlı ve Memlûk devletleri arasında bir tampon devlet durumunda oldukları göze çarpar. Bu itibarla iki devlet arasında daima bir uzlaştırıcı durumunda olmuşlardır. Hattâ Osmanoğulları ile içli-dışlı akraba olmuşlar ve padişahların ana tarafından hanedanlarını teşkil etmişlerdir. İki müslüman devlet arasında bulundukları için genişleme imkanı bulamamışlardır. Dulkadiroğulları’nın en geniş zamanlarında şimdiki Kuzey Irak,Kahramanmaraş, Kayseri, Elazığ, Antep, Malatya ve Adıyaman’a yayıldıkları görülmektedir.

Dulkadiroğlu-Osmanlı İlişkisi Yıldırım Beyazıt Dulkadiroglu Devlet Hatun ile evlidir. Çelebi mehmet Dulkadiroğlu Süli Bey'in kızı Emine Hatun ile evlidir. (II. Murat’ın annesi)   Fatih Sultan Mehmet Dulkadiroğlu Süleyman Bey'in kızı Sitti Hatun ile evlidir. II.Beyazıt Dulkadiroğlu Alaüddevle Bey’in kızı Ayşe Hatun ile evlidir. BU DÖNEM OSMANLI İÇİN YÜKSELME DÖNEMİ OLMUŞTUR.

Taraflar: Yavuz Sultan Selim - Dulkadiroğulları GÖKSUN TURNADAĞ SAVAŞI Tarih: 12 HAZİRAN 1515 Taraflar: Yavuz Sultan Selim - Dulkadiroğulları Sebep: Yavuz Sultan Selim Çaldıran seferine giderken Dulkadiroğulları kuvvetlerinin yanında yer almasını istemişti. Dulkadiroğulları bu teklifi diger devletlerle arasındaki dostluğu bozmamak için kabul etmemişti. Bu olay gösteriyor ki karşısındaki kuvvet ne kadar kuvvetli olursa olsun Dulkadiroğulları asla boyun eğmemiştir. Sonuç olarak; Savaşı kazanan Yavuz Sultan Selim dayıları olan Dulkadiroğulları’nı 1522 yılında Anadolu’nun değişik yerlerine bey olarak gönderdi, böylece son Türk beyliği olan Dulkadiroğulları’da Osmanlılara katılmış oldu.

DULKADİROĞULLARI’NIN KIRŞEHİR’E GELİŞİ 1471-1480 yılında Fatih Sultan Mehmet Alauddevle Beyi Kırşehir Beyi Olarak tanıdı. Böylece Kırşehir, Mucur, Ortaköy, Koçaş, Sofular, Kavurgalı, Gazibeyli, Sarıca köyleri, Budak ve Çevre köyleri, Gölhisar, Dereözü, Araplı ve yakın köyleri Dulkadiroğulları’nın egemenliğine verilmiştir.

DULKADİROĞULLARI’NIN ŞU ANDA YAŞADIĞI YERLER

DULKADİROĞULLARI 2006