HAL DEĞİŞİMİ YOĞUNLUK (ÖZKÜTLE).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GEMİLER SU ÜSTÜNDE NASIL KALIR???
Advertisements

Kaldırma Kuvveti 1. SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ
Yağış.
ISI MADDELERİ ETKİLER Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDELERİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
HAZIRLAYAN:GÜLCAN ÖZTEN CEMİL MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU-İZMİR
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
SU HALDEN HALE GİRER.
SU DÖNGÜSÜ Yeryüzündeki suyun buharlaşıp havaya karışması, bulutları oluşturması ve yağış olarak yeryüzüne dönmesi sürecinde izlediği yola su döngüsü.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ.
AĞIR VE YOĞUN KAVRAMLARI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
ISININ YAYILMA YOLLARI
HAZIRLAYAN GÜLCAN ÖZTEN Cemil Midilli İlköğretim Okulu-İzmir
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
HAL DEĞİŞİMİ.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Suyun Serüveni Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Su damlaları ağırlaşır.
Maddeleri birbirinden ayırt etmek için her bir maddenin kendine özgü özelliklerini kullanırız. Örneğin; renk, koku, tat ve sertlik gibi özellikleri ile.
Bulunduğu ortama göre sıcaklığı fazla (yüksek) olan her madde çevresine ısı aktarır yayar. Masa insan ateş buz su kendisinden daha soğuk bir ortamda.
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
BASINÇ A.Ç.
Ağırlık Ve Yoğunluk.
MADDE VE ISI.
ISI MADDELERİ ETKİLER Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına neden.
Kaynama, Erime ve Donma.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
MADDE VE ISI.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDE ve ISI.
SU HALDEN HALE GİRER.
Isı ve sıcaklık Sıcaklık duyularla algılanmakta ve genellikle “sıcak” ve “soğuk” kavramlarıyla ifade edilmektedir. Ekleyen: Netlen.weebly.com.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
HAYAT BİLGİSİ 1.ÇEVREMİZDEKİ MADDELER 2.MADDENİN HALLERİ
ISI NEDİR? Sıcaklık farkından dolayı maddenin tanecikleri arasında enerji aktarımı gerçekleşir. Aktarılan bu enerjiye ısı enerjisi denir. Bulunduğu ortama.
SU HALDEN HALE GİRER.
1. Kaynama noktası Ayırt edici özellik, bir maddenin diğer maddelerden farklı olduğunu gösterir. Maddelerin kaynama, erime, donma noktaları ve yoğunluk.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDELERİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur. Sıcaklığı yüksek olan maddeden düşük olan maddeye doğru bir.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ISINMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan.
HAL DEĞİŞİMLERİ Maddeler bir halde diğerine geçebilirler.
Isının Yayılma Yolları
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına.
Maddenin Ayırt Edici Özelliği. Madde uzayda ya da boşlukta yer kaplayan ağırlığı ve hacmi olan, eni uzunu, genişliği yani bir şekli belli olmayan her.
Maddenin ayırt edici özellikleri
(Özkütle).
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
KONULAR Maddenin Ayrıt Edici Özellikleri Suyun Serüveni.
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
2.Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ.
Sunum transkripti:

HAL DEĞİŞİMİ YOĞUNLUK (ÖZKÜTLE)

SUYUN KATI VE SIVI HALLERİNİN YOĞUNLUK FARKININ ÖNEMİ Suyun genleşmesi diğer maddelerden farklıdır. Su soğurken hacmi küçülür. +4 santigrat derecede en küçük hacme ve en büyük yoğunluğa (1 g/santimetreküp) sahip olur. 0 santigrat derecede buz olunca hacmi büyür, yoğunluğu azalır. Buz sudan hafif olur. (Buzun yoğunluğu 0,9 g/santimetreküptür.)

Bu nedenle; Su yüzeyinde donan su, buz tabakası oluşturarak yüzer. En soğuk günlerde bile deniz ve göllerin diplerindeki sıcaklık +4 santigrat dereceden aşağı düşmez. Deniz ve göllerin diplerindeki su donmadığından, buradaki canlılar yaşamlarını sürdürürler. Ortam sıcaklığı düştükçe deniz ve göl yüzündeki buz tabakası kalınlaşır ve alt tabakalardaki suyun soğumasını önler.

FARKLI GEREÇLER YAPARKEN HANGİ MALZEMELER SEÇİLMELİDİR Gereçler yapılırken malzemelerin; Yoğunluklarına, Fiyatlarına, Yüke dayanıklı olmasına, Paslanmamasına, Suya dayanıklı olmasına, Kullanılacağı yere göre hafif olmasına dikkat edilir. *. Çok katlı binalarda dayanıklı ve hafif maddeler, *. Uçakların yapımında demir yerine alüminyum kullanılması gibi.

Örnek: Yeryüzünden fırlatılan bir uzay aracı; atmosferde yükselirken sürtünme nedeniyle çok ısınır. Buna göre uzay araçları yapımında kullanılan malzemelerin özelliği aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) Sıcaklığı çok yükseldiğinden malzemenin erime sıcaklığının çok yüksek olması gerekir. B) Paslanmayan maddelerden seçilmelidir. C)Basınca dayanıklı olmalıdır. D) Yoğunluğu büyük maddeler tercih edilmelidir. ÇÖZÜM: Uzay araçları; Erime sıcaklığı yüksek, Paslanmayan, Basınca dayanıklı ve Hafif, yani yoğunluğu küçük maddelerden yapılmalıdır. YANIT: D

HAZIRLAYAN:GÜLCAN ÖZTEN CEMİL MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU-İZMİR