BBY 206 Bilginin Organizasyonu Uygulama II Ders Notları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI
Advertisements

BBY 206 Bilginin Organizasyonu Uygulama II
NE KADAR OKUYORUZ?.
 HAZIRLAYAN : MEHMET RAC İ KILIÇ.  Anne ve babalar!  Genellikle çocuklarımızın çok zeki oldu ğ unu dü ş ünürüz; ancak okulda bazı derslerden ba ş.
Uluslararası Patent Başvuruları (PCT)
ULUSLARARASI PATENT BAŞVURUSU (PCT) NASIL HAZIRLANIR?
TÜRKİYE’ DE SON 10 YILDA HEMODİYALİZ SEANS ÜCRETLERİNDEKİ DEĞİŞİMLER
Ondalık Kesirlerle Bölme İşlemi
ARDIŞIK SAYILAR ARDIŞIK DOĞAL SAYILAR
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
Okul Mevcudu Ders Verilen Ö ğ renci Sayısı Ders Veren E ğ itmen Sayısı Ders Verilen Branşlar Sosyal Bilgiler, Matematik, Türkçe İ ngilizce.
STANDART DOSYA PLANININ UYGULANMASI
SQL Komutlar 2 Sibel SOMYÜREK.
Basit Dişli Zincirler Dr. Sadettin KAPUCU
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
DUYU ORGANLARIMIZ.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
LOVE DALGASI GRUP HIZI UYGULAMASI PAKİSTAN DEPREMİ N E derinlik: 11 km Azimut: 32.9 derece Episantr uzaklığı: 3655 km Oluş zamanı:
AMERİKA’NIN KEŞFİ Amerika'nın coğrafi olarak ilk keşfi 10.yüzyılda Grönland'ın doğusunda bir koloni kuran İzlandalılar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
Yapılan Hizmetlerin Bilgisayara İş lenmesi Klinikten toplanmı ş olan hizmet formlarını klinik sekreterli ğ ine getirip bilgisayarda islenmektedir. Yapılan.
Uzaktan Eğitim Kuramları
Bilimsel Araştırma Yapıyorum
Veritabanı Yönetim Sistemleri-I
KISITLAMALAR (Constraints)
Brüksel.
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Matematik 3.
Muhammed ALTINTAŞ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni 2012
VTYS Öğr. Gör. Engin DUTAR
İLETİŞİM KURMAMIZI SAĞLAYAN SES VE İŞARETLERİN TÜMÜNE DİL DENİR.
TÜRKİYE’DE İÇ GÖÇ VE DOĞURGANLIK HÜKSAM - Mart 2010 Dr. Mehmet Ali ERYURT Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü.
İNGİLİZCE BİRİMİ EĞİTİM PROGRAMI Tel: ORTAK DERSLER.
DERS SEÇİMİ Ne Zaman Nasıl.

Prof.Dr. Kırali MÜRTEZAOĞLU Mühendislik Fakültesi Dekanı
 Internet tabanlı bir "Hukuk Portalı" projesi  Hukukun temel argümanlarına eri ş im.
Geleneksel Türk Görsel Sanatları
TÜRKİYE’NİN BÖLGELERİ
Sibel SOMYÜREK SQL Görev. SQL – 14a Egitselyazilim veri tabanındaki içerik tablosuna yeni bir kayıt ekleyin,
Nasıl Test Çözülür? Rehberlik Servisi.
SQL Sibel SOMYÜREK.
YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMLARINA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİMİZ
FBBM509 - Yapay Zeka Proje Raporu – Aşama 1
C# Veri Tipleri ve Değişkenler
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Dewey Onlu Sınıflama Sistemi
Cengiz Ş ENOL Ali POLAT Gazi ERDO Ğ AN Alper BÜYÜKYILDIZ ÖSYM Ortaö ğ retim Kurumları Kitabından Yararlanılarak Hazırlanmı ş tır.
ÇALI Ş MA VE EKONOM İ K YA Ş AM. “ÇALI Ş MA”YI TANIMLAMAK İ nsan ihtiyaçlarına kar ş ılık gelen mal ve hizmet üretimini amaçlayan, zihinsel ve fiziksel.
ANLATIMA HAZIRLIK.
EĞİTİMDE KALİTEYİ İYİLEŞTİRME PROJESİ
İSTİHDAM VE İSTİHDAMLA İLGİLİ KAVRAMLAR
Genellemeler. Önermeler çeşitli derecelerde genelleme ifadesi içerebilir:  Tümü  Hemen hemen hepsi  Ço ğ u  Bazıları  Birkaçı  Çok azı.
DERS SEÇ İ M İ. NEDEN NASIL NE ZAMAN  Ders seçimi 9. sınıfın sonunda ders kesiminden itibaren haziran ayının son iş günü mesai bitimine kadar.
SERHAT YILMAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2.SINIF 2.ÖĞRETİM
Erasmus+ Projelerimiz. Okulumuzun Erasmus + Projesi kapsamında yapılan iki ba ş vurusu kabul edilmi ş tir tarihli arasında gerçekle ş ecek.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 1: Giriş ve Kültürel Miras Arş. Gör. Tolga Çakmak.
BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Arş. Gör. Tolga Çakmak KOHA – Lab Çalışması ve Ödev 1 Çalışma Dokümanı.
Editörlü ve Çok Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Hazırlayan; Arş. Gör. Tolga Çakmak.
TOPLUMSAL HAREKETLİLİK
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KATALOGLAMA VE SINIFLAMA EĞİTİM SEMİNERİ.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 MODÜL : WEB TASARIM. HTML 2.
KÜTÜPHANELER YURT İÇİ KÜTÜPHANELER Üniversite Kütüphaneleri
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
Programın Karşılaştırılması Sunusu
KUR’ÂN-I KERİM’İ TANIYALIM
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.
TRABLUSGARP VE BALKAN SAVA Ş LARI AFYONKARAH İ SAR NASUF TANRIVERDİ.
VERİ TÜRLERİ.

Sunum transkripti:

BBY 206 Bilginin Organizasyonu Uygulama II Ders Notları Prof. Dr. Bülent YILMAZ Arş. Gör. Tolga ÇAKMAK

Dewey Onlu Sınıflama Sistemi DOS, 1.ciltte 7 tane tabloyu bünyesinde bulundurur. Amaç: Sınıflama cetvellerindeki sınıf numaralarına tablo numarası ekleyerek konuların ayrıntılandırılmasıdır. Dikkat edilmesi gereken tablo numaraları tek başına hiçbir anlam ifade etmez. Tablo numaraları tek başına kullanılamaz ve mutlaka şemalardan (2. ve 3.cilt) gelen ana konu numaralarına eklenir.

Dewey Onlu Sınıflama Sistemi 1.Tablo: Standart alt bölümler 2.Tablo: Coğrafi alanlar, dönemler, kişiler 3.Tablo: Tek tek edebiyatlar 4.Tablo: Tek tek dillerin alt bölümleri 5.Tablo: Irksal, etnik, ulusal gruplar 6.Tablo: Diller 7.Tablo: İnsan grupları

1.Tablo: Standart alt bölümler DOS sistemi, hemen her disiplini ilgilendirebilecek standart konuları (sözlükler, ansiklopediler, bilimsel ilkeler v.b) 1.tabloda bir arada toplamıştır. Örneğin; Kimya sözlüğü (540.03) Kimya 540 (Ana konu numarası) Sözlük -03 (T1 numarası)

2.Tablo: Coğrafi alanlar, dönemler, kişiler DOS sisteminde, ülkelere yönelik alt bölümlemeler (Türkiye, Fransa, İspanya v.b) 2.tabloda bir arada toplanmıştır. Örneğin; Türkiye’de ücretler (331.295 61) Ücretler 331.29 (Ana konu numarası) Türkiye -561 (T2 numarası)

3.Tablo: Tek tek edebiyatlar DOS sisteminde, ülkelerin edebiyatları (Türk edebiyatı, İngiliz edebiyatı v.b) 3.tabloda bir arada toplanmıştır. Örneğin; Türk edebiyatında şiir (813) Türk edebiyatı 810 (Ana konu numarası) Roman ve hikaye -3 (T3 numarası)

4.Tablo: Tek tek dillerin alt bölümleri DOS sisteminde, dillere yönelik alt bölümlemeler (Türk dili, Alman dili, İngiliz dili v.b.) 4.tabloda bir arada toplanmıştır. Örneğin; Türk dilinin fonetiği (411.5) Türk dili 410 (Ana konu numarası) Fonetik -15 (T4 numarası)

5.Tablo: Irksal, etnik, ulusal gruplar DOS sisteminde, ırksal, etnik ve ulusal gruplara yönelik alt bölümlemeler (Türkler, İtalyanlar, Norveçliler v.b.) 5.tabloda bir arada toplanmıştır. Örneğin; Türklerde seramik sanatları (738.943 5) Seramik sanatları 738 (Ana konu numarası) Türkler -943 5 (T5 numarası)

6.Tablo: Diller DOS sisteminde, dillere yönelik alt bölümlemeler (Türkçe, İtalyanca, İspanyolca v.b.) 6.tabloda bir arada toplanmıştır. Örneğin; Fransızca dini kitap çevirileri (220.541) Dini kitap çevirileri 220.5 (Ana konu numarası) Fransızca -41 (T6 numarası)

7.Tablo: İnsan grupları DOS sisteminde, mesleklere ve insan gruplarına yönelik alt bölümlemeler (Kimyacılar, Matematikçiler, Öğretmenler, Öğrenciler v.b.) 7.tabloda bir arada toplanmıştır. Örneğin; Bilgi yöneticilerinin ücretleri (331.290 92) Ücretler 331.29 (Ana konu numarası) Bilgi yöneticileri -092 (T7 numarası)

DOS Sisteminde tablo numarası eklemek için izin verme Sınıflama şemalarında bulunan bir konu numarasına tablo numarası eklenirken, ana konu numarasının altındaki açıklama dikkatlice okunur. Ana numaranın tablo numarası eklemek için izin verip vermediği kontrol edilir. Örneğin; 330.91-99 Ekonomik koşullar Temel numara olan 330.9’a 2.tablodan 1-9 notasyonu ekleyiniz.

DOS Sisteminde tablo numarası eklemek için izin verme 1.Tablo: Standart alt bölümler (izinsiz) 2.Tablo: Coğrafi alanlar, dönemler, kişiler (izinle veya anahtar numara ile) 3.Tablo: Tek tek edebiyatlar (izinle) 4.Tablo: Tek tek dillerin alt bölümleri (izinle) 5.Tablo: Irksal, etnik, ulusal gruplar (izinle veya anahtar numara ile) 6.Tablo: Diller (izinle) 7.Tablo: İnsan grupları (izinle veya anahtar numara ile)

DOS Sisteminde tablo numarası eklemek için izin verme Eğer böyle bir ifade (izin) yoksa 2, 5 ve 7.tablolar için anahtar numara kullanılarak tablo eklemesi yapılabilir.

DOS Sisteminde tablo numarası eklemek için izin verme 2.Tablo: Coğrafi alanlar, dönemler, kişiler Anahtar numara: 09 5.Tablo: Irksal, etnik, ulusal gruplar Anahtar numara: 089 7.Tablo: İnsan grupları Anahtar numara: 024

DOS Sisteminde tablo numarası eklemek için izin verme Örneğin; Türkiye’de merkez bankaları 332.11 Merkez bankaları (ana konu numarası) -561 Türkiye (T2 numarası) -09 (T2 için anahtar numara) 332.11 ana konu numarasıdır, ilgili şemada bu numaranın alt kısmında açıklama (izin) olup olmadığına bakılır. Olmadığı görüldüğünde 332.11+09+561 332.110 956 1

DOS Sisteminde tablo numarası eklemek için izin verme Örneğin; Türklerin evlilik törenleri 306.81 Evlilik törenleri (ana konu numarası) -943 5 Türkler (T5 numarası) -089 (T5 için anahtar numara) 306.81 ana konu numarasıdır, ilgili şemada bu numaranın alt kısmında açıklama (izin) olup olmadığına bakılır. Olmadığı görüldüğünde 306.81+089+943 5 306.810 899 435

DOS Sisteminde tablo numarası eklemek için izin verme Örneğin; Başbakanların fiziksel sağlıkları 613.7 Fiziksel sağlık (ana konu numarası) -351 3 Başbakanlar (T7 numarası) -024 (T7 için anahtar numara) 613.7 ana konu numarasıdır, ilgili şemada bu numaranın alt kısmında açıklama (izin) olup olmadığına bakılır. Olmadığı görüldüğünde 613.7+024+351 3 613.702 435 13

Standart alt bölümler 330 Ekonomi 330.1-.9 Standart alt bölümler Ana konu numarasının altında standart alt bölümlemenin nasıl yapılacağı yukarıdaki ifadelerle belirtilir. Eklemeler burada kullanılan 0 sayısı dikkate alınarak yapılır.

Standart alt bölümler Örneğin; Türkiye ekonomisi 330 Ekonomi (Ana konu numarası) -561 Türkiye (T2 numarası) -09 (T2 Anahtar numara) 330.009 561 Bu örnekte standart alt bölümleme iki 0’dan oluştuğu için ana konuya iki 0 konulduktan sonra anahtar numara ve tablo numarası eklenir.

Standart alt bölümler Örneğin; Türkiye ekonomisi 330.000 1-.000 9 Standart alt bölümler 330 Ekonomi (Ana konu numarası) -561 Türkiye (T2 numarası) -09 (T2 Anahtar numara) 330.000 956 1 Bu örnekte standart alt bölümleme üç 0’dan oluştuğu için ana konuya üç 0 konulduktan sonra anahtar numara ve tablo numarası eklenir.

Standart alt bölümler Bu noktada dikkat edilmesi gereken, standart alt bölümler için 0 uygulama, sadece ilgili ana konu numarasını ilgilendirir. Arkasından gelen diğer numaraları ilgilendirmez. 330.001-009 Standart alt bölümler Sadece 330 numarasını ilgilendirir. 330.124, 331.1 v.b diğer numaraları ilgilendirmez.

BBY 206 Bilginin Organizasyonu Uygulama II Ders Notları Prof. Dr. Bülent YILMAZ Arş. Gör. Tolga ÇAKMAK